Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Zavařování > Rakytníkový džem

Rakytníkový džem


danetta (5) - xxx.xxx.182.29 (?)
16.6.2013 12:31

Chystám se udělat si rakytníkový džem, který bych dávala do bílého jogurtu nebo dětských kaší.  Tzn. vymačkat přes husté sítko šťávu z plodů rakytníku, smíchat 1:1 s fruktózou a pak pomalu vařit, dokud směs nezrosolovatí. Nakonec naplnit do zavařovaček, zavíčkovat a sterilovat. Jenom nevím, jestli výsledná hmota nebude až moc řídká, popř. co by ještě bylo dobré přidat (jak kvůli konzistenci, tak chuti). Zatím jsem měla jen kupovaný (viz. fotka), ve kterém byl přidaný ještě kukuřičný škrob...

Obrázky:

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka

Rakytníkový džem


danetta (5) - xxx.xxx.182.29 (?)
16.6.2013 12:31, počet návštěv: 43006
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Chystám se udělat si rakytníkový džem, který bych dávala do bílého jogurtu nebo dětských kaší.  Tzn. vymačkat přes husté sítko šťávu z plodů rakytníku, smíchat 1:1 s fruktózou a pak pomalu vařit, dokud směs nezrosolovatí. Nakonec naplnit do zavařovaček, zavíčkovat a sterilovat. Jenom nevím, jestli výsledná hmota nebude až moc řídká, popř. co by ještě bylo dobré přidat (jak kvůli konzistenci, tak chuti). Zatím jsem měla jen kupovaný (viz. fotka), ve kterém byl přidaný ještě kukuřičný škrob...

Obrázky:

Připojit reakci   
   

Rakytníkový džem


host - xxx.xxx.14.199 (?)
17.6.2013 14:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Málo želírující ovoce se doporučuje doplňovat rybízem, jabkem, nebo angreštem, protlaky. Neovlivňuje to moc chuť.

Připojit reakci
      

Rakytníkový džem


host - xxx.xxx.167.137 (?)
3.7.2013 10:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ročně sklízím 10-15 kg rakytníku. Ano, když se do rakytníku nic nepřidá, bude "marmeláda"  řídká, dokonce se oddělí vysrážená část a "voda", ta bude dole. Když to chcete dávat na jogurtů apod. tak by to snad nemuselo vadit? Jinak jsme dělali ještě s přidáním ca 25 procent čerstvého zralého ananasu, to je potom pochopitelně mnohem chutnější, protože sám rakytník je jen kyselý, nic víc. Jinak nic nepřidáváme.

Připojit reakci
         

Rakytníkový džem


host - xxx.xxx.167.137 (?)
3.7.2013 10:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Snad jen ještě doplním, že džem děláme ze štávy, tj.napřed odštavíme a potom dr.oetker 2:1. Co zbyde po odštavení je velmi cenné, jsou to semínka kde je až 15 procent oleje, když je možnost to rozmixovat na prášek - ne moc do zásoby - můžete s tím ještě ten jogurt trochu posypat a bude to naprostá zdravotní bomba:-))

Připojit reakci
            

Rakytníkový džem


host - xxx.xxx.18.20 (?)
7.7.2013 15:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Není mi jasné, jak plody rakytníku sbíráte a v kterou dobu. Snažil jsem plody sbírat pozdě na podzim a při trhání se rozmáčkly a část jich zůstala na větvičce. Děkuji, petr

Připojit reakci
               

Rakytníkový džem


host - xxx.xxx.183.209 (?)
12.7.2013 17:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sbírají se v plné zralosti.Rusové je sbírají pozdě na podzim proto, jelikož přichází brzy mrazy a plody zmrznou.Nechají se pak z větviček snadno oklepat jako korálky. U nás bohužel takto brzo mrazy nebývají.Lze to částečně nasimolvat tak, že části větviček s plody ustřihnete a dáte do mrazáku.Po té je vyjmete a oklepete do misky. Toto však lze dělat jen na starších rostlinách a ne moc, protože se to "Rakytnicím" moc nelíbí.

Připojit reakci
                  

Rakytníkový džem


host - xxx.xxx.167.137 (?)
18.7.2013 13:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já sklízím Leikoru od ca poloviny srpna. Jeden plod po druhém utrhnu, jeden váží asi 1 g, takže za asi 1,5h hodin mám okolo 1500 g a příští den opět. Týden je co dělat. Nedovedu si představit, že bych dělal jako v Rusku, tj. nechal je přejít mrazem. V plodech je olej a plod tedy věru není někdy v prosinci už moc chutný... když jsem jich tam pár nechal jen tak za zobání když vyjdu na zahradu na podzim... Když to dělám v malém pro nás tak chci mít 100 procentní kvalitu.

Připojit reakci
         

Rakytníkový džem


host - xxx.xxx.96.6 (?)
6.10.2013 22:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přidám jeden aktuální, dnes vařený a moc dobrý námět: Šípková marmeláda s rakytníkem a broskvemi
Broskve nakrájíme na malé kousky, dáme podusit, rozmixujeme. Máme protlak.
Šípky odříznout špičku a hned i rozpůlit (nakrojit), zalít vodou, dát cca 20-40 min vařit. Rozmixovat, přepasírovat, přepasírované znovu zalít vodou, krátce povařit, přepasírovat. Máme protlak.
Rakytník odšťavnit.
Poměr přiměřeně přiměřeně, třeba 450 g protlaku ze šípků, 450 g rozmixovaných broskví a 100 g šťávy, 1 sáček Gelfixu 2:1 a dle návodu – povařit, dát do sklenic a hotovo :-)

Připojit reakci
            

Rakytníkový džem


host - xxx.xxx.3.120 (?)
15.10.2013 10:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já z rakytníku dělám pouze sirup za studena.600g. cukru na 400g.šťávy.Uchová se tak co nejvíce vitamínu C.Šťávu získám na odšťavnovači, Drť také dále využiju.A ještě ke sklizni- Leikora dozrává a má nejvíc vit.v polovině září.Také jsem poprvé větvičky ostříhala a potom otrhala, jenže tím jsem se připravila o sklizeň v dalším roce. 

Připojit reakci
               

Rakytníkový džem


host - xxx.xxx.60.58 (?)
21.9.2014 18:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rakytník sklízíme během září, každou kuličku ustříhávám zvlášť malými nůžkami. Řez rakytníkovi svědčí max. na 30% z celé rostliny. Děláme z něj mraženou dřeň jen rozmixováním, alkoholický nápoj, sirup a marmeládu chci letos vyzkoušet. Prý je moc dobrá.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
strojek na uzavírání konzerv3122.1.2020145834
Rajčatová marmeláda125.8.2019860
Zavaření pálivých papriček813.7.201932590
Proč mi nechytají víčka?6115.6.2019125179
Bílý ocet - dostupnost1712.1.201929256
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny5122.9.2018106385
Džem z plodov mahónie cezmínolistej53.5.201811186
Zavařování králičího masa229.1.20182981
Meruňková marmeláda z dýně2525.8.201766741
Zavařování dětských příkrmů417.7.20177993
Proč?831.10.20169235
Sušená rajčata - zavařit?812.10.201632618
Kukuřice cukrová - máte dobrý recept?612.10.201624469
Víčka Omnia versus Twist528.9.20166002
Rajčata718.9.201622985
Hrušková povidla431.7.201618925
Zavařovaní - sterilace v myčce423.8.201516980
Broskyňový džem528.7.201510342
Hoblinkový ocet731.10.201415222
Rakytníkový džem 1021.9.201443007
Sklenice 3.6 l víčka Pano 103 mm331.8.20147748
Kečup rajčata s červenou řepou611.8.201226400
Jak vybrat zavařovací hrnec411.8.201216523
Zavarat ekonomicky127.8.201225844
Zavařování bez cukru1122.2.201265259
Papriky a feferonky118.2.201261075
Zavařování v mikrovlnce2428.8.2011116228
Zavařování v mikrovlnné troubě2121.7.201171466
Praskání angreštu při zavařování1022.7.201038717
Bezinky59.9.200916272
Rakytník39.9.200911211
Kuličková zavařovací hlava - jak na ni624.8.200920425
Další diskuze na téma Zavařování najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů