Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Zavařování > Rajčata

Rajčata


host - xxx.xxx.145.195 (?)
19.8.2009 17:07, počet návštěv: 22959
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

dobrý den mám spoustu žlutých malých rajčátek neví někdo jak je zpracovat -myslím nakládání, zavařovaní atd... děkuji Jarka

Připojit reakci   
Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   

Rajčata


host - xxx.xxx.105.148 (?)
21.8.2009 17:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na internetu jsem našla recept - rajčata oloupat a naskládat do sklenice. Zavíčkovat a zavařovat 20 minut při 100 stupních. Ještě jsem ale nezkoušela.

Připojit reakci
   

Rajčata


host - xxx.xxx.130.125 (?)
11.9.2009 9:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zavařuji rajčata každý rok. Nakrájím je na půlky, naskládám do sklenic, navrch použiju rozmačkaná přezrálá tak, abych vyplnila mezery. Zavíčkuji a stariluji 20 minut na 90°C. Nemá to chybu. Zdenka

Připojit reakci
      

Rajčata


host - xxx.xxx.125.64 (?)
11.9.2009 20:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky je takhle zavařuji, s krájením se moc nemažu, jenom vykrojím "bubáky" a rajčata podle velikosti nějak rozporcuju, ve sklenici je pak rukou ještě utlačím. Kromě různých rajských polévek, omáček apod. je z nich úplně vynikající rajská šťáva na pití. Rozmixuju, sůl, pepř, worcester podle chuti, fakt lahůdka. Alena

Připojit reakci
         

Rajčata


host - xxx.xxx.16.190 (?)
14.9.2009 8:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Paní Alenu prosím o upřesnění. Rozmixujete celá rajčata... Není to potom moc husté na pití?

Připojit reakci
      

Rajčata


host - xxx.xxx.9.135 (?)
18.9.2016 17:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jiný postup. Na dno sklenice pár zrnek hočcice, lístek bazalky, půlkolečko cibule. Rajčata krájím kousek vedle bubáka napůl. Z větší půlky bubáka vyříznu klínovým řezem a rozpůlím. Nasypu do sklenice, od poloviny zmáčknu lžicí. Pak plody skládám řezem dolů až do plna, stále utlačuju. Na vrch malá lžička soli. Víčkovat a sterilovat 20´ při 90 st. Používá se jak už uvedeno na cokoliv rajčatového.

Připojit reakci
         

Rajčata


j3david (16) - xxx.xxx.51.179 (?)
18.9.2016 19:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělám "pečená rajčata". Půlky rajčat naskládám na plech na pečící papír jedno vedle druhého rozkrojenou plochou nahoru. Na každou půlku dám trošku rozlisovaného česneku a snítku tymiánu (nebo bazalky) lehce posolím. Dám do trouby na 150 st.C přibližně na půl hodiny. Horké půlky překlopím na sebe a skládám do sklenice. Takže je česnek a tymián (bazalka) uprostřed. Když je sklenice plná, zaliju olivovým olejem. Používám ten nejlevnější, asi by šel i jakýkoliv řepkový nebo slunečnicový. Zavíčkuji, sterilizuji v hrnci asi tak půl hodiny, ale i bez sterilizace vydrží i půl roku. Po otevření sklenice samozřejmě jde do ledničky až než se spotřebuje. Používám do nádivek, pod maso, dobré to je i "jen tak" na vidličku k vínu. Asi by se dalo experimetovat s tím kdy místo tymiánu (bazalky) by šly použít i jiné voňavé bylinky, naložit to do nějakého bylinkového oleje apod. Zkoušejte.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Rajčatová marmeláda125.8.2019842
Zavaření pálivých papriček813.7.201932543
Proč mi nechytají víčka?6115.6.2019124871
strojek na uzavírání konzerv3114.4.2019145225
Bílý ocet - dostupnost1712.1.201929166
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny5122.9.2018106169
Džem z plodov mahónie cezmínolistej53.5.201811166
Zavařování králičího masa229.1.20182950
Meruňková marmeláda z dýně2525.8.201766631
Zavařování dětských příkrmů417.7.20177931
Proč?831.10.20169204
Sušená rajčata - zavařit?812.10.201632586
Kukuřice cukrová - máte dobrý recept?612.10.201624444
Víčka Omnia versus Twist528.9.20165985
Rajčata718.9.201622960
Hrušková povidla431.7.201618899
Zavařovaní - sterilace v myčce423.8.201516966
Broskyňový džem528.7.201510310
Hoblinkový ocet731.10.201415200
Rakytníkový džem 1021.9.201442954
Sklenice 3.6 l víčka Pano 103 mm331.8.20147711
Kečup rajčata s červenou řepou611.8.201226366
Jak vybrat zavařovací hrnec411.8.201216503
Zavarat ekonomicky127.8.201225780
Zavařování bez cukru1122.2.201265165
Papriky a feferonky118.2.201261021
Zavařování v mikrovlnce2428.8.2011116068
Zavařování v mikrovlnné troubě2121.7.201171355
Praskání angreštu při zavařování1022.7.201038683
Bezinky59.9.200916259
Rakytník39.9.200911194
Kuličková zavařovací hlava - jak na ni624.8.200920403
Další diskuze na téma Zavařování najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů