Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Zavařování > Proč?

Proč?


host - xxx.xxx.64.214 (?)
28.10.2016 23:38
Tento příspěvek (zjistit adresu)
Dnes jsem zavařila klobásy. Celkem dost jsem je tam nacpali a nenechala pod víčkem žádný prostor a to je asi špatně. Co můžu čekat? A proč se sklenice po zavaření otáčí? Děkuji všem za odpovědi. 😊
Připojit reakci   
Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   

Proč?


host - xxx.xxx.9.135 (?), 29.10.2016 8:48
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Příště zvolte ještě stručnější název, tohle je moc. Stačil by otazník. Sklenice se otáčí, protože ji nějaká síla uvádí do rotačního pohybu. To je fyzika, s tím nic nenaděláte. Klobásy hned snězte, nebo se zkazí.

Připojit reakci
   

Proč?


host - xxx.xxx.216.241 (?), 29.10.2016 16:20
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sklenice se neotáčí a množství vzduchu je úměrný síle přitlačení víčka ke sklenici při vychladnutí tzn. čím víc vzduchu tím větší síla na víčko - roztažený x stažený vzduch.

Připojit reakci
      

Proč?


vyslouzil (590) - xxx.xxx.236.1 (?), 30.10.2016 13:05
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

čím víc vzduchu tím větší síla na víčko - roztažený x stažený vzduch.

Rozdíl v objemech studeného a teplého vzduchu by k dostatečnému podtlaku, aby spolehlivě udržel víčko, nestačil. Ten je dán kondenzací páry z nálevu.
    Otáčí se pouze sklenice, které plníte horkým obsahem a nesterilujete (např. marmeládou). Otáčejí se proto, aby se vysterilizovalo i víčko horkým obsahem. U zavařovaných klobás je to zbytečné.

Připojit reakci
         

Proč?


host - xxx.xxx.72.155 (?), 30.10.2016 18:12
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mozno by aj stacil podtlak ochladenim, ale mate pravdu, ze ochladenie vodnej pary robi vyssi podtlak. Ak sa teplota znizi z 80 na 25 C, zmena tlaku plynu je 0.25 bar, v pripade poklesu parcialneho tlaku vody je to az 0.44 bar. Potom mame problem to otvorit! Pan doktor, moze tak nizky tlak posobit antimikrobialne?

Připojit reakci
            

Proč?


vyslouzil (590) - xxx.xxx.67.66 (?), 31.10.2016 22:16
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

moze tak nizky tlak posobit antimikrobialne?

Pro některé mikroby je podtlak skutečně nevhodné prostředí,. ale v praxi to žádný význam nemá.  Mnoha mikrobům a plísním podtlak vůbec nevadí a některé (např. původce botulinu) přímo vyžadují absenci kyslíku. Ten podtlak slouží prakticky pouze k utěsnění víčka. Plechové konzervy, které jsou naplněné úplně, prakticky žádný podtlak uvnitř nemají.

Připojit reakci
         

Proč?


host - xxx.xxx.216.241 (?), 30.10.2016 21:25
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Otáčejí se proto, aby se vysterilizovalo i víčko horkým obsahem.

Na co by se sterilizovalo víčko když už je dávno sterilizovaný - ohřátý?

Otáčení sklenic je možná dobrý pro kontrolu jestli neteče.

Pára je plynná - vlhký vzduch.

Některý vaše rozumy mi berou dech.indecision

Připojit reakci
            

Proč?


host - xxx.xxx.72.155 (?), 30.10.2016 23:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

..necitate poriadne, co pan Vyslouzil pise. Samozrejme, mozete overit, ci vam to netecie... mne sa na vycku vytvorila plesen. Do pohara som dal horuci dzem a neotocil ho. Dzem som varil nejaky cas a bol sterilny, ale vicko nie. Keby som pohar otocil, dostalo by vicko dostatok tepla z dzemu a nesplesnivelo by.

Para s poklesom teploty kondenzuje.. kedze kvapalna voda ma 1000 krat mensi objem ako para, prejavi sa to na poklese tlaku:

Vapour pressure of water

Připojit reakci
            

Proč?


host - xxx.xxx.139.239 (?), 6.8.2020 20:32
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj,

tedy na první pokus si do kastrolu napuťte vodu, nechte na sporáku v kastrolu vytvořit lehkou páru, přiklopte poklicí a nechteji zahřát třeba na 80°C(tedy cca třeba pět minut). Poklici sejměte a ihned položte na kuchyňskou desku. Vyčkejte deset vteřin, a skuzte poklici odtrhnout. Ano, správně poklice drží, To je dáno fyzikou vody, to nemá cenu rozebírat, že... Takže máme poklici přisátou ke kuchdesce, ale protože ona deska a stejně tak poklice (s rantlem, pro hnidopichy) není ideálně rovná, slyšíme syčení okolního vzduchu, jak vyplňuje prázdný prostor, vzniklý chladnutím "přicvaknutého" vzduchu, potažmo chladnoucí poklice, tedy vzduch je nasáván pod poklici do doby, než poklice vychladne a je možno jí úplně normálně sejmout z kuchdesky. Kdyby byla poklice i kuchdeska ideálně rovné, nebo dokázali bychom vyplnit mezery zevnitř tak, aby bylo "spojení" ideálně těsné, dokázali bychom s tou kuchdeskou nadzvednout celý dům.

Tedy k věci... Otočením zavařovací láhve v první řadě zajistíme vyplnění mikroskopických netěsností okolo víka, a hnedle v druhé brázdě nám chladnoucí vzduch v horní části sklenice (tedy pro správné zavaření vždy! nedoléváme do plna)  svým chladnutím vytvoří podtlak dostatečný k tomu, aby deformoval obsah sklenice až k víku, kteréžto je tou samou silou zdeformováno tak, aby obepnulo sklenici i na té mikroskopické úrovni a bylo tak zajišteno dokonalé uzavření sklenice. Zdůrazňuji, že je třeba úplné vychladnutí!!

Připojit reakci
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020