Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Zavařování > Proč?

Proč?


host - xxx.xxx.64.214 (?)
28.10.2016 23:38, počet návštěv: 8778
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dnes jsem zavařila klobásy. Celkem dost jsem je tam nacpali a nenechala pod víčkem žádný prostor a to je asi špatně. Co můžu čekat? A proč se sklenice po zavaření otáčí? Děkuji všem za odpovědi. 😊
Připojit reakci   
Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   

Proč?


host - xxx.xxx.9.135 (?)
29.10.2016 8:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Příště zvolte ještě stručnější název, tohle je moc. Stačil by otazník. Sklenice se otáčí, protože ji nějaká síla uvádí do rotačního pohybu. To je fyzika, s tím nic nenaděláte. Klobásy hned snězte, nebo se zkazí.

Připojit reakci
   

Proč?


host - xxx.xxx.216.241 (?)
29.10.2016 16:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sklenice se neotáčí a množství vzduchu je úměrný síle přitlačení víčka ke sklenici při vychladnutí tzn. čím víc vzduchu tím větší síla na víčko - roztažený x stažený vzduch.

Připojit reakci
      

Proč?


vyslouzil (575) - xxx.xxx.236.1 (?)
30.10.2016 13:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

čím víc vzduchu tím větší síla na víčko - roztažený x stažený vzduch.

Rozdíl v objemech studeného a teplého vzduchu by k dostatečnému podtlaku, aby spolehlivě udržel víčko, nestačil. Ten je dán kondenzací páry z nálevu.
    Otáčí se pouze sklenice, které plníte horkým obsahem a nesterilujete (např. marmeládou). Otáčejí se proto, aby se vysterilizovalo i víčko horkým obsahem. U zavařovaných klobás je to zbytečné.

Připojit reakci
         

Proč?


host - xxx.xxx.72.155 (?)
30.10.2016 18:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mozno by aj stacil podtlak ochladenim, ale mate pravdu, ze ochladenie vodnej pary robi vyssi podtlak. Ak sa teplota znizi z 80 na 25 C, zmena tlaku plynu je 0.25 bar, v pripade poklesu parcialneho tlaku vody je to az 0.44 bar. Potom mame problem to otvorit! Pan doktor, moze tak nizky tlak posobit antimikrobialne?

Připojit reakci
            

Proč?


vyslouzil (575) - xxx.xxx.67.66 (?)
31.10.2016 22:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

moze tak nizky tlak posobit antimikrobialne?

Pro některé mikroby je podtlak skutečně nevhodné prostředí,. ale v praxi to žádný význam nemá.  Mnoha mikrobům a plísním podtlak vůbec nevadí a některé (např. původce botulinu) přímo vyžadují absenci kyslíku. Ten podtlak slouží prakticky pouze k utěsnění víčka. Plechové konzervy, které jsou naplněné úplně, prakticky žádný podtlak uvnitř nemají.

Připojit reakci
         

Proč?


host - xxx.xxx.216.241 (?)
30.10.2016 21:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Otáčejí se proto, aby se vysterilizovalo i víčko horkým obsahem.

Na co by se sterilizovalo víčko když už je dávno sterilizovaný - ohřátý?

Otáčení sklenic je možná dobrý pro kontrolu jestli neteče.

Pára je plynná - vlhký vzduch.

Některý vaše rozumy mi berou dech.indecision

Připojit reakci
            

Proč?


host - xxx.xxx.72.155 (?)
30.10.2016 23:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

..necitate poriadne, co pan Vyslouzil pise. Samozrejme, mozete overit, ci vam to netecie... mne sa na vycku vytvorila plesen. Do pohara som dal horuci dzem a neotocil ho. Dzem som varil nejaky cas a bol sterilny, ale vicko nie. Keby som pohar otocil, dostalo by vicko dostatok tepla z dzemu a nesplesnivelo by.

Para s poklesom teploty kondenzuje.. kedze kvapalna voda ma 1000 krat mensi objem ako para, prejavi sa to na poklese tlaku:

Vapour pressure of water

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Rajčatová marmeláda125.8.2019602
Zavaření pálivých papriček813.7.201932133
Proč mi nechytají víčka?6115.6.2019121783
strojek na uzavírání konzerv3114.4.2019142777
Bílý ocet - dostupnost1712.1.201928272
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny5122.9.2018104127
Džem z plodov mahónie cezmínolistej53.5.201810923
Zavařování králičího masa229.1.20182746
Meruňková marmeláda z dýně2525.8.201765610
Zavařování dětských příkrmů417.7.20177610
Proč?831.10.20168779
Sušená rajčata - zavařit?812.10.201632173
Kukuřice cukrová - máte dobrý recept?612.10.201624152
Víčka Omnia versus Twist528.9.20165763
Rajčata718.9.201622640
Hrušková povidla431.7.201618700
Zavařovaní - sterilace v myčce423.8.201516746
Broskyňový džem528.7.201510066
Hoblinkový ocet731.10.201414892
Rakytníkový džem 1021.9.201442408
Sklenice 3.6 l víčka Pano 103 mm331.8.20147486
Kečup rajčata s červenou řepou611.8.201226056
Jak vybrat zavařovací hrnec411.8.201216318
Zavarat ekonomicky127.8.201225278
Zavařování bez cukru1122.2.201264601
Papriky a feferonky118.2.201260487
Zavařování v mikrovlnce2428.8.2011114878
Zavařování v mikrovlnné troubě2121.7.201170284
Praskání angreštu při zavařování1022.7.201038170
Bezinky59.9.200915997
Rakytník39.9.200911033
Kuličková zavařovací hlava - jak na ni624.8.200920105
Další diskuze na téma Zavařování najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů