Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Zavařování > Praskání angreštu při zavařování

Praskání angreštu při zavařování


Rony (11) - xxx.xxx.175.250 (?)
24.6.2009 18:18, počet návštěv: 38718
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Existuje nějaký recept jak zvařovat angešt aby bobule nepopraskaly. Zatím jsem vyzkoušel bez úspěchu kde co.

Připojit reakci   
Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   

Praskání angreštu při zavařování


host - xxx.xxx.136.34 (?)
24.6.2009 18:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V kuchařce z 50.let jsem objevil korkový špunt a v něm napíchané špendlíky.Každou bobuli propíchnout.Nikdy jsem to nezkoušel!!!Pepík

Připojit reakci
   

Praskání angreštu při zavařování


Oxalistriangularis (19) - xxx.xxx.121.233 (?)
24.6.2009 18:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Angrešt zalévám horkým cukrovým nálevem (na 1 l vody 850 g cukru), víc nic. Nepropichuji. Sklenice dávám do horké lázně a steriluji 20 minut při 85 stupních. Nikdy nepopraská. Jak to děláte Vy? Zkusíme se v tom rozebrat .

Připojit reakci
      

Praskání angreštu při zavařování


jirilan (8) - xxx.xxx.79.148 (?)
24.6.2009 18:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Angrešt se se zavařuje v nezralém ještě tvrdém stavu. Pak tolik nepraská. Ale právě proto je lepší džem z vyzrálého. Ten nemá chybu.

Připojit reakci
      

Praskání angreštu při zavařování


Rony (11) - xxx.xxx.175.250 (?)
24.6.2009 20:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odpověď k 63

Zavařuji obvykle tak, že se nasypou začištěné bobule, nasype se několik lžíc cukru, naleje voda a zavíčkuje. Propíchání bobulí nepomohlo, rozpraskaly také. Moje snaha zavařovat ještě poměrně tvrdé plody mne "neprošla" s odůvodněním že budou kyselé. Máme radi angreštový kompot pro jeho ostřejší chuť a taky pro vysoký obsah pektinů. Navíc se vůbec nekazí což tak jisté nebývá u jiných druhů ovoce.

Připojit reakci
         

Praskání angreštu při zavařování


Oxalistriangularis (19) - xxx.xxx.124.47 (?)
25.6.2009 0:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Rony, tento Váš způsob bych si troufla použít u třešní, švestek,  hrušek, nebo jablek. U angreštu ne. Nálev musí být horký a sklenice s horkým nálevem hned šup do zavařovacího hrnce s horkou vodou. Teploměr hlídejte, aby teplota nebyla vyšší než 85 stupńů. Po uplynutí 20 minut sklenice hned vyjměte, nenechávejte je v zavařovacím hrnci déle.  Angrešt bude v pořádku. Jestli nepoužíváte horký cukrový nálev a dáte jen cukr na angrešt, který zalejete studenou vodou a sklenice do zavařovacího hrnce se studenou vodou, může v tom spočívat Váš dosavadní neúspěch. Ať se Vám angreštový kompot podaří. 

Připojit reakci
            

Praskání angreštu při zavařování


Rony (11) - xxx.xxx.175.250 (?)
27.6.2009 16:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jsem zkusil doporučovaný postup, tedy s horkým nálevem a do horkého hrnce a dopadlo to podle obrázku. Vlevo je loňský kompot, který je o poznání méně "roztrhán" než ten dnešní. Navíc vystoupal ode dna, tak to znamená, že došlo ke značné destrukci jednotlivých bobulí a tím k určitému přeskládání. No nic, i záporný výsledek je výsledek.

Obrázky:
Zavařený angrešt, vlevo loňský, vpravo dnešní
Zavařený angrešt, vlevo loňský, vpravo dnešní
Připojit reakci
               

Praskání angreštu při zavařování


Oxalistriangularis (19) - xxx.xxx.97.152 (?)
27.6.2009 17:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten kompot vypadá tak, že jste ho nejméně 20 minut vařil. Při 85 stupních se takhle scvrknout přece nemůže? 

Připojit reakci
                  

Praskání angreštu při zavařování


Rony (11) - xxx.xxx.175.250 (?)
27.6.2009 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkusím prověřit zavařovací teploměr, zda ukazuje dobře, mám k tomu patřičné možnosti.

Připojit reakci
   

Praskání angreštu při zavařování


host - xxx.xxx.154.29 (?)
22.7.2010 10:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moje zkušenost je taková, že ne každá odrůda angreštu je vhodná k zavařování. Odrůda "Zlatý fík " při zavařování nepraská a stejně zralý angrešt odrůdy "Roman" popraská vždy.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
strojek na uzavírání konzerv3122.1.2020145838
Rajčatová marmeláda125.8.2019860
Zavaření pálivých papriček813.7.201932592
Proč mi nechytají víčka?6115.6.2019125181
Bílý ocet - dostupnost1712.1.201929257
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny5122.9.2018106389
Džem z plodov mahónie cezmínolistej53.5.201811186
Zavařování králičího masa229.1.20182982
Meruňková marmeláda z dýně2525.8.201766742
Zavařování dětských příkrmů417.7.20177994
Proč?831.10.20169236
Sušená rajčata - zavařit?812.10.201632622
Kukuřice cukrová - máte dobrý recept?612.10.201624469
Víčka Omnia versus Twist528.9.20166003
Rajčata718.9.201622985
Hrušková povidla431.7.201618926
Zavařovaní - sterilace v myčce423.8.201516980
Broskyňový džem528.7.201510343
Hoblinkový ocet731.10.201415222
Rakytníkový džem 1021.9.201443010
Sklenice 3.6 l víčka Pano 103 mm331.8.20147749
Kečup rajčata s červenou řepou611.8.201226401
Jak vybrat zavařovací hrnec411.8.201216524
Zavarat ekonomicky127.8.201225844
Zavařování bez cukru1122.2.201265261
Papriky a feferonky118.2.201261080
Zavařování v mikrovlnce2428.8.2011116230
Zavařování v mikrovlnné troubě2121.7.201171467
Praskání angreštu při zavařování1022.7.201038719
Bezinky59.9.200916272
Rakytník39.9.200911211
Kuličková zavařovací hlava - jak na ni624.8.200920427
Další diskuze na téma Zavařování najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů