Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Zavařování > Praskání angreštu při zavařování

Praskání angreštu při zavařování


Rony (11) - xxx.xxx.175.250 (?)
24.6.2009 18:18
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Existuje nějaký recept jak zvařovat angešt aby bobule nepopraskaly. Zatím jsem vyzkoušel bez úspěchu kde co.

Připojit reakci   
Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   

Praskání angreštu při zavařování


host - xxx.xxx.136.34 (?), 24.6.2009 18:23
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V kuchařce z 50.let jsem objevil korkový špunt a v něm napíchané špendlíky.Každou bobuli propíchnout.Nikdy jsem to nezkoušel!!!Pepík

Připojit reakci
   

Praskání angreštu při zavařování


Oxalistriangularis (19) - xxx.xxx.121.233 (?), 24.6.2009 18:27
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Angrešt zalévám horkým cukrovým nálevem (na 1 l vody 850 g cukru), víc nic. Nepropichuji. Sklenice dávám do horké lázně a steriluji 20 minut při 85 stupních. Nikdy nepopraská. Jak to děláte Vy? Zkusíme se v tom rozebrat .

Připojit reakci
      

Praskání angreštu při zavařování


jirilan (8) - xxx.xxx.79.148 (?), 24.6.2009 18:38
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Angrešt se se zavařuje v nezralém ještě tvrdém stavu. Pak tolik nepraská. Ale právě proto je lepší džem z vyzrálého. Ten nemá chybu.

Připojit reakci
      

Praskání angreštu při zavařování


Rony (11) - xxx.xxx.175.250 (?), 24.6.2009 20:55
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odpověď k 63

Zavařuji obvykle tak, že se nasypou začištěné bobule, nasype se několik lžíc cukru, naleje voda a zavíčkuje. Propíchání bobulí nepomohlo, rozpraskaly také. Moje snaha zavařovat ještě poměrně tvrdé plody mne "neprošla" s odůvodněním že budou kyselé. Máme radi angreštový kompot pro jeho ostřejší chuť a taky pro vysoký obsah pektinů. Navíc se vůbec nekazí což tak jisté nebývá u jiných druhů ovoce.

Připojit reakci
         

Praskání angreštu při zavařování


Oxalistriangularis (19) - xxx.xxx.124.47 (?), 25.6.2009 0:29
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Rony, tento Váš způsob bych si troufla použít u třešní, švestek,  hrušek, nebo jablek. U angreštu ne. Nálev musí být horký a sklenice s horkým nálevem hned šup do zavařovacího hrnce s horkou vodou. Teploměr hlídejte, aby teplota nebyla vyšší než 85 stupńů. Po uplynutí 20 minut sklenice hned vyjměte, nenechávejte je v zavařovacím hrnci déle.  Angrešt bude v pořádku. Jestli nepoužíváte horký cukrový nálev a dáte jen cukr na angrešt, který zalejete studenou vodou a sklenice do zavařovacího hrnce se studenou vodou, může v tom spočívat Váš dosavadní neúspěch. Ať se Vám angreštový kompot podaří. 

Připojit reakci
            

Praskání angreštu při zavařování


Rony (11) - xxx.xxx.175.250 (?), 27.6.2009 16:52
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jsem zkusil doporučovaný postup, tedy s horkým nálevem a do horkého hrnce a dopadlo to podle obrázku. Vlevo je loňský kompot, který je o poznání méně "roztrhán" než ten dnešní. Navíc vystoupal ode dna, tak to znamená, že došlo ke značné destrukci jednotlivých bobulí a tím k určitému přeskládání. No nic, i záporný výsledek je výsledek.

Obrázky:
Zavařený angrešt, vlevo loňský, vpravo dnešní
Zavařený angrešt, vlevo loňský, vpravo dnešní
Připojit reakci
               

Praskání angreštu při zavařování


Oxalistriangularis (19) - xxx.xxx.97.152 (?), 27.6.2009 17:11
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten kompot vypadá tak, že jste ho nejméně 20 minut vařil. Při 85 stupních se takhle scvrknout přece nemůže? 

Připojit reakci
                  

Praskání angreštu při zavařování


Rony (11) - xxx.xxx.175.250 (?), 27.6.2009 21:08
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkusím prověřit zavařovací teploměr, zda ukazuje dobře, mám k tomu patřičné možnosti.

Připojit reakci
   

Praskání angreštu při zavařování


host - xxx.xxx.154.29 (?), 22.7.2010 10:17
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moje zkušenost je taková, že ne každá odrůda angreštu je vhodná k zavařování. Odrůda "Zlatý fík " při zavařování nepraská a stejně zralý angrešt odrůdy "Roman" popraská vždy.

Připojit reakci
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020