Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.


Zavařování > Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.168.198 (?)
18.9.2018 22:22

Pečený čaj moc nemusím. Ale napadlo mě jiné zpracování - co takhle sušení? Našla jsem zajímavou infračervenou sušičku Yden CI IR D5. Docela se mi líbí ta vize, že je to na bázi sluníčka a né elektriky.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Docela se mi líbí ta vize, že je to na b..., vyslouzil, 22.9.2018
To myslíte fakt vážně? Opavdu? Jakpak voni t..., host, 20.9.2018
Pečený čaj moc nemusím. Ale napadlo mě jiné ..., host, 18.9.2018
Zareaguju na sebe. Uvedenou směs používám ja..., host, 31.7.2016
Já dělám také předběžný přípravek do brambor..., host, 31.7.2016

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


zanpets (1) - xxx.xxx.39.231 (?)
1.2.2010 14:38, počet návštěv: 87380
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny nebo bylinek do kuchyně. Založím tuto diskuzi pro ty, které nebaví hledat na internetu nějaké cizí recepty, tak tady se muže každý napsat jak si co doma zpracovává, a je to od vás vyzkoušené a můžete hodnotit jako ve skole svůj výrobek. Já zde vložím recept s fotkou... Broskvová marmeláda. Je moc sládka a já ji moc nejím, protože jsem spise na maso než na marmeládu, ale manžel je spise na sladkosti a ocenil ji za 1...... tak tady by mělo byt cokoliv, co se ze zahrádky sklízí a trhá.. mňam. a mate radí i nějaké čaje a tak různé napište ze svých zkušenosti.
Připojit reakci   
   

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.169.198 (?)
20.4.2010 14:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na zpracování ovoce a zeleniny si ještě nějaký čas počkáme, ale posílám recept na křenex, protože křen je už venku a nemusíte ho strouhat pokaždé když dostanete chuť. 30 dg křen nakrájet na co nejmenší kousky, 2dl převařené studené vody, 1 dl oleje, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 1 lžíce octa. Rozmixovat a dát do sklenek.Jsou z tohoto množství asi 2 skleničky od malé tatarky. Nesterilizovat, vydrží rok, více jsem nezkoušela. Laďka  

Připojit reakci
      

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.183.242 (?)
2.7.2010 23:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Začíná být atuální první várka pečeného čaje : 2,5 kg ovoce (rybízy - všechny barvy, maliny, jahody, josta, meruzalka, višeň, třešeň a co ještě máte na zahradě), 1,5 kg cukr krupice, 2 rovné kávové lž. mleté skořice, 8 hřebíčků, 3/4 l rumu. Ovoce a cukr dáme na plech do trouby (160 stupňů C) na 30 min. Hmotu přendáme do hrnce, přilejeme rum, jemně promícháme. Naplnit do sklenic, sterilizovat 10 min. na 80, nechat vychladnout. V zimě do hrnku 3 kávové lž. přelít horkou vodou, jíme i ovoce. Další várky dle sezony a zrovna dozrávajícího ovoce, poslední dělám hrušky, jablka, pomeranč a citron - nakrájet na kousky, z citrusů i dobře omytou kůru bez bílé (nemůžu si vzpomenout jak se ta hmota pod slupkou jmenuje) a kousek čerstvého zázvoru. 

Prosím, nemáte někdo dobrý rcp. na červený rybíz jako brusinky? Ty nemám, ale mám doma nimroda. Díky. Elena

Připojit reakci
         

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.70.95 (?)
4.7.2010 21:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer, posílám recept na falešný brusinkový kompot jak ho dělám já. 1000 g odstopkovaného červeného rybízu, 600 g cukru, 8 lžic rumu, kousek skořice, citronová kůra. Do mísy dáme rybíz, přidáme cukr, promícháme a přidáme rum, skořici a citronovou kůru, vše necháme v ledničce 3 dny, potom vyndáme z ledničky, vmícháme 3/4 sáčku Gelfixu Klasik 1:1 plníme do skleniček od dětské výživy, nesterilujeme. Zdraví Jarka

Připojit reakci
            

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


Elena (1) - xxx.xxx.183.242 (?)
4.7.2010 23:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji moc za recept. Rychlé a jednoduché - vůbec se nevaří?

Připojit reakci
               

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.50.2 (?)
3.8.2011 16:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Připojuji další a také vyzkoušený recept z Mimibazaru.

Červený rybíz a lá brusinky

Potřebné přísady

1 kg rybízu, voda,ocet, cukr,skořice, hřebíček

Postup přípravy

1/4 litru vody a 1/4 litru octa svaříme a vhodíme omytý rybíz, promícháme a po cca půl minutě scedíme přes síto.650g cukru,1 a 1/2 dcl vody,1 celá skořice a 10ks hřebíčku + rybíz dáme do hrnce a vaříme 10 minut.Po odstavení přidáme 1/2 dcl rumu, promícháme a hned plníme do sklenic a zavíčkujeme.Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.Už nezavařujeme.

Připojit reakci
         

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.146.135 (?)
19.7.2010 15:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro příjemnou chuť čaje dávám 50% rybízu a 50% různého ovoce. Při nedostatku rybízu lze čaj po upečení dochutit kyselinou citrónovou.

Připojit reakci
            

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


PP. (68) - xxx.xxx.147.108 (?)
19.7.2010 18:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do pečeného čaje dává žena cokloiv z ovoce, co je zrovna dostupné. Základem je rybíz. Je o 1256.25% chutnější, než ty smetky, co se koupí v sáčcích. Akorát zeti to moc nechutná, že mu "v tom něco plave".

Připojit reakci
               

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


Berta (5) - xxx.xxx.185.153 (?)
20.7.2010 21:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

My taky děláme peč.čaj, ale kdo máte černý rybíz, normalně kouličky strčte do mikrotéňáku a do mrazničky a z toho v zimě vařte čaj.Nemá to chybu! A přesně, jak píše pan PP, s prachem v kupovaných sáčcích se to nedá srovnat! Já takhle mrazím i bezinky a jak někdo v zimě "chcípe" hned vařím.B.

Připojit reakci
                  

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.146.135 (?)
24.7.2010 19:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na ochucení guláše, gulášové a dršťkové polévky. Pomelu červené tlustostěnné kapie s česnekem, přidám sůl a trochu slunečnicového oleje. Dobře promíchám, naplním do malých skleniček, zaleji lžičkou oleje a skleničky uzavřu. Potopené v hrnci zahřeji na 100°C, teplotu udržuji asi 10 minut, potom vypnu a nechám dojít. Poměr kapie a česneku dle chuti. My máme česnek rádi, tak dávám na 1 kg kapie asi 5 hlaviček česnek. Vařený pokrm se musí méně solit, protože kapie je slaná. Do jídla přidávám až nakonec na dochucení, stačí nechat přejít varem. Jídlo získá krásnou červenou barvu.   Mám ráda sladkokyselé okurky, ne kyselé. Má někdo recept? Peťa

Připojit reakci
                     

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.183.242 (?)
24.7.2010 21:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na okurky děláme tento nálev, kdo ochutnal, chválil : 1,5 l vody, 0,7 l octa, 30 dkg cukru, 2 pol. lž. soli, 1 pol.lž. hočičného semínka, 30 pepřů, 10 hřebíčků, 1 bobkový list - nálev svařit, nechat vychladnout, do každé sklenice mezi okurky dát 2 stroužky česneku, pár koleček mrkve, cibule, já dávám i pár proužků papriky, fazolový lusk, feferonku, samozřejmě kousek křenu, kopr a 3-4 lístky estragonu (s tím nepřehnat). Zavařit 40 min. na 60 stupních. Nebo zkusit v mikrovlnce jak je popsáno v jiné diskuzi.

A ještě přidám kvašáky - na čtyřlitrovku - 10 dkg soli, 1/8 l ostna, 1 a 1/2 l vody, svařit, vychladlým nálevem zalít - okurky nakrojit uprostřed, proložit koprem višňovým, vinným a černorybízovým listem. Převázat sklenici plátýnkem nebo jen dát nahoru ubrousek (zagumičkovat). Dát za okno na sluníčko, za týden jsou k jídlu. Dobrou chuť. Elena

Připojit reakci
                        

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.146.135 (?)
24.7.2010 22:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji, zkusím si udělat 1 dávku, ale bez česneku.  Dále dělám jemný kečup. 2 kg rajčat nakrájených, 250 g očištěných jablek, 250 g nakrájené cibule, 30 g soli, 150 g cukru a 4 lžíce octa. Rozdusím se solí asi 1,5 hodiny, studené rozmixuji, přecedím přes síto. Pak přidám cukr a nakonec ocet, krátce povařím. Plním do skleniček a zavařím. Můžeme ho dochutit různým kořením, ale já radši ten základní jemný, má širší použití v kuchyni. Jaký děláte vy?  Péťa

Připojit reakci
               

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


Zdenula (10) - xxx.xxx.165.2 (?)
18.7.2012 16:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslíte, že by ten pečený čaj byl dobrý jenom z rybízu? Tedy bez dalšího jiného ovoce.

Připojit reakci
                  

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


PP. (68) - xxx.xxx.9.2 (?)
18.7.2012 17:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkuste a uvidíte. Když nic jiného, dodá to příjemně kyselou chuť obyčejnému čaji místo chemického citronu. Rybízu se ve starých knížkách říká citron severu. Ale snad si najdete drobný peníz na nákup třeba dvou broskví. Nebo někde najdete pár spadaných jablek.

Připojit reakci
                     

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


Zdenula (10) - xxx.xxx.165.2 (?)
18.7.2012 17:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak já tedy raději k tomu ještě něco přidám, jablka mám a něco ještě dokoupím. Díky

Připojit reakci
               

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.168.198 (?)
18.9.2018 22:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pečený čaj moc nemusím. Ale napadlo mě jiné zpracování - co takhle sušení? Našla jsem zajímavou infračervenou sušičku Yden CI IR D5. Docela se mi líbí ta vize, že je to na bázi sluníčka a né elektriky.

Připojit reakci
                  

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.9.135 (?)
20.9.2018 20:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To myslíte fakt vážně? Opavdu? Jakpak voni to sluníčko do tý krabice nachytají. V základu je to dobrá myšlenka, vždy když je v létě hic, přemýšlím jak to teplo napytlovat a schovat na zimu. Ale zatím jsem na nic nepřišel. 

Připojit reakci
                     

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


vyslouzil (542) - xxx.xxx.236.1 (?)
22.9.2018 16:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Docela se mi líbí ta vize, že je to na bázi sluníčka a né elektriky.

Sušička má 2 režimy -  s prouděním vzduchu a pomocí IČ paprsků (jaké má i sluneční záření). I to jejich sluníčko ovšem musí vyrobit elektřina.

Připojit reakci
         

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.52.174 (?)
25.7.2010 10:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně toho rumu v čaji - z jakého důvodu se tam přidává? Kvůli trvanlivosti nebo chuti? Chci totiž vyrobit čaj pro děti.

A přidám svůj recept na rybíz:

Rybíz a la brusinky

1 kg rybízu
¼ l vody
¼ l octa
Přebraný, otrhaný rybíz opláchneme, přelijeme vařící vodou s octem a scedíme.

1,5 dcl vody
650 g pískového cukru
kousek celé skořice, několik hřebíčků
Do kastrolu dáme vodu, přistavíme na oheň, přidáme cukr, rybíz a koření a 10 minut povaříme. Ještě horké plníme do zahřátých čistých skleniček, upevníme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uložíme v chladu a temnu.

Připojit reakci
            

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.183.242 (?)
25.7.2010 11:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za další brusinky, ten rum je tam podle mne jen pro chuť, když se to sterilizuje, asi by se čaj kazit neměl. Třeba ale bude někdo vědět "dětský rcp".

Ještě zpět k okurkám, stejný nálev používám na cukety, mix cuketových a okurkových řezů a taky papriky plněné zelím - ty jsou první pryč. Kečup nevařím, ten jí jen nejmladší syn a musí mít "svoji" značku. Elena

Připojit reakci
               

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.146.135 (?)
25.7.2010 18:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten rum tam být nemusí. Pokud nedáte 50% rybízu, tak nezapomeťe na kyselinu citrónovou. Mám jednoduchý recept na červenou řepu.  Na 1 litr vody přidáme 3 dcl octa, 1 lžičku soli a 100 g cukru. Lze přidat fenykl a křen. Bez křenu se jí naučil jíst i můj manžel. Máte někdo lepší?    Péťa

Připojit reakci
                  

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


Marie12 (5) - xxx.xxx.143.253 (?)
25.7.2010 19:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tady je recept na červenou řepu opravdu nemá chybu komu jsem ho dala tak všem chutnal.1l vody 1kg cukru 3/4l octu a kmín sypu od oka.Udělám nálev do něj dám nastrouhanou řepu a nechám asi 2h stát pak naplním sklenice a sterilizuji, kdo chce přidá křen.M.

Připojit reakci
                     

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.146.135 (?)
25.7.2010 20:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sůl se tam nedává?  Ještě přidám červenou řepu se zelím.  1kg červené uvařené řepy, 1kg zelí, půl kila cibule. Nálev - 12 dkg cukru, 1 zarovnaná lžíce soli, půl litru vody, 2 dcl octa. Zelí a cibuli nakrájím a uvařím v nálevu. Přidám nastrouhanou vařenou řepu, dám do sklenic a zavařuji 15 minut. Máte někdo jiný recept?   Péťa

Připojit reakci
                        

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


Oxalistriangularis (19) - xxx.xxx.243.67 (?)
25.7.2010 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A to je Péťo jako čalamáda, nebo je to polotovar k zhotovení něčeho dalšího? Vypadá to potom asi jako červené zelí, ne?

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.146.135 (?)
25.7.2010 21:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, barvu to má jako červené zelí. Není to polotovar. Mírně vychlazené to chutná jako salát. Když se přidá ocet, tak to může být čalamáda. Já ale zavařuji tak, jak jsem uvedla. Ještě doplním - obsah do sklenic jen plním, nepěchuji. Na 2 dávky zeleniny vařím 3 dávky nálevu.  Chcete-li, tak zítra napíši recept na vynikající salát (ne čalamádu) z rajčat, paprik, cibule a okurek. Uvítala bych také recepty na dýňový kompot.  Péťa

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


KUKY (11) - xxx.xxx.191.35 (?)
25.7.2010 21:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Polotovar na rajčatovou omáčku či polévku, nebo i na picu:

Rajčata rozkrojíme a natlačíme do 3/4 l sklenic, část rajčat necháme celou a natlačíme je těm půlkám. Na vrch lžíci octa a sterilizovat 20 min 90°C

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


Oxalistriangularis (19) - xxx.xxx.243.67 (?)
25.7.2010 22:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Péťo, díky. O výrobky z dýně se také zajímám. Zejména z dýně fíkolisté. Letos jsem si zasadila mimo jiné tyto dýně dvě. No to jsem si ale dala! Už teď mi převálcovaly velký kus maliniště . Zatím mi asi 5x10m malin zmizelo pod lavinou těch fíkových listů a to ještě není zdaleka konec jejich růstové aktivity . Za maliništěm se vyšplhaly na plot a už se chytaly okapů na sousedově hospodářském domečku. V podvečer jsem je strhávala a směrovala na zem, hezky podle plotu za maliništěm. Nevím jestli budou mít ochotu nechat sebou tak manévrovat nebo jestli já budu mít výdrž s nimi pořád šibovat. Do podzimu je ještě dlouho a vypadá to, že jsou připraveny omotat tady půlku vesnice .

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.146.135 (?)
25.7.2010 22:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělala jsem kdysi kandovanou dýni. Postup si pamatuji, ale recept nemohu najít. Je vynikající. Obalovala jsem jí po usušení v cukru, ale v pudinkovém prášku byla lepší. Snad někdo má recept. Jsem zvědavá, jak kdo jí zavařuje.  Péťa.

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.183.242 (?)
25.7.2010 22:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kandování dýní popsáno v Kandování (dejen) tykve fíkolisté, tu jsem zavařovat ale nezkoušela. Jinak ostatní tykve (dýně) zavařuji - rozkrojit, vyčistit, oloupat, nakrájet na cca 1/2 cm kostičky, na 12 hod. do ocetem okyselené vody, slít, okapat, do hrnce s ní, zalít vodou, cukr podle chuti (nikdy nevážím, pozor obyčejně se zdá sladší než je potom výsledny kompot), uvařit do měka (nebo měkka?), naplnit do sklenic, na dno dávám hřebíček, na bok skledice plátek citronu bez jader, dva šípky na parádu. Může se při vaření přidat trocha ananasové tresti. Někde na netu je i rcp. na dýňový džus, nezkoušela jsem, dělají z dýní zelí, je prý dobrá i pečená. Fíkolistá nedozrálá voní a chutná po okurkách. Jinak je to opravdu Adéla, lodyhy ji směřuji i nazpátek, klidně se zamotá. Minulý rok jedna dýně dokonce narostla v drátěném plotě, půlka byla u nás, půlka u sousedů. Naštěstní nerostou moc velké. Elena

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.146.135 (?)
28.7.2010 22:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Už několik let zavařuji dýni trochu jinak. 

3 kg nakrájené dýně, 2 litry studené vody, 70 dkg (i více) cukr krystal, 2 citróny, 1 zarovnaná lžíce kyseliny citrónové (ochutnat)

Nakrájenou dýni dám do vody, přidám nakrájený citron, cukr a kyselinu citrónovou. Vařím necelých 10 minut, až zesklovatí. Vyndám citron a přidám ananasové aróma. Naplním do sklenic a zavařím 20 minut při 80°C.  Péťa

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.146.135 (?)
30.7.2010 21:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Slíbený salát. Suroviny: 1kg rajčat, 1kg paprik (kapie), 1kg cibule, 1kg okurek salátovek.  Nálev: 0.75 l vody, 0.25 l octa, 25 dkg cukru, 5 dkg soli. Uvařím nálev a první dám nakrájenou cibuli, nechám přejít varem, pak papriky, okurky. Rajčata vmíchám nakonec do odstaveného nálevu a přidám asi 2 lžíce oleje. Naplním sklenice (nepěchuji), do každé velké sklenice přidám 1 lžíci oleje. Zavařuji 20 minut při 85°C.

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


hajank5 (6) - xxx.xxx.126.125 (?)
6.8.2010 22:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rychlý hruškový kompot.

Hrušky oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na menší kousky.V hrnci svaříme vodu s cukrem a trochou kyselina citonové a hrušky v ní chvíli povaříme, ale pozor aby se nerozvařily. Připravíme si vymyté sklenice a horký kompot do nich nalijeme, uzavřeme víčky a ihned obrátíme vzhůru nohama. Necháme vystydnout. Tak odpadá sterilace. Dělám to tak již několik let a nekazí se.

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.231.226 (?)
27.8.2010 10:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

to samé platí aj na čerešne a jablka... a bez dodatočnej sterilizácie... staré mamy flaše zakryli novinami,/aby sa nezašpinila perina/, a pod perinou to do rána vychladlo... nič sa nekazí... funguje to aj bez periny... ako sa píše vyššie...

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


Oxalistriangularis (19) - xxx.xxx.45.220 (?)
27.8.2010 0:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Vás Péťo, právě jsem dozavařovala salát podle Vašeho receptu. Již jsem byla vyzvána dát si ještě párkrát repete, prý by ho bylo málo . Za recept velké díky. Je fakt vynikající .

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.231.226 (?)
27.8.2010 10:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rýchly chladený zeleninový šalát k fašírkam a pod....zemiaky uvarené v šupke... očistiť..nakrájať na kocky... paradajky čerstvé na kocky... uhorky čerstve na kocky... kôpor čerstvý nasekať na drobno podla chuti... tatarka./hodne/...všetko zmiešať, okoreniť a osoliť podla chuti, nechať PORIADNE vychladiť, a k fašírkam alebo rezňom, aj ku grilovanému kuraťu, v lete výborne... Juraj

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


vyslouzil (542) - xxx.xxx.65.50 (?)
27.8.2010 11:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To může být dobré, zkusím v sobotu. Ještě by mi do toho seděl česnek.

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.231.226 (?)
27.8.2010 13:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

skuste bez... nam to moc nechutnalo s cesnakom... však doložit sa dá aj ihneď do hotového, a skúsiť aj s ním... aspoň skúsite dve chute naráz...

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.146.135 (?)
27.8.2010 15:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsem ráda, že vám salát chutná. Také dělám několik dávek, sní se jako první. Mám ještě recept na salát z hlávkového zelí, kombinace s různou zeleninou. Až ho najdu, tak vám ho napíšu.  Péťa

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.155.12 (?)
27.8.2010 15:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak já jdu na dýni úplně obráceně, vyberu semena (jádra, dýni vyhodím) promíchám se solí (10 litrů jader, půl kg soli) a nechám 24 hodin naležet při občasném promíchání (někdo přidává i česnek ale já se držím klasiky). Pak suším v horkovzdušné troubě při teplotě cca 80 °C, ke konci přidám trochu na teplotě aby se jádra trochu "připekla" a s ještě horkýma šup do omniovek. Zavíčkuje se, jak obsah chládne tak se víčka utěsní a je to. Trvanlivost u mne je tak týden, běžná spotřeba litr denně, pokud se ale manželce podaří nějaká sklenice schovat, tak běžně do vánoc. Neznám lepší pochutinu!!! Mirek
Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.28.8 (?)
27.8.2010 21:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neroste na zahradě, ale za plotem. Muchomůrky růžovky /masáky/ rozkrájím na větší kusy, povařím 2O minut v osvědčeném sladkokyselém nálevu /přidám trošku mrkve a cibule/. Druhý den sliji, nechám okapat a přidám majolku, tatarku nebo bílý jogurt. S takto udělaným rybím salátem jsem měla úspěch.  Když je růžovek víc , steriluji v nálevu a dodělám až v zimě. Jarča

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.183.242 (?)
27.8.2010 22:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Salát pro letní večeři -  měkký salám (godhaj, šunkový atd.), hermelín, balkánký sýr, eidam (podle chuti niva), rajčata, papriky, okurky, může se cibule nebo pórek, vše nakrájet na drobno, osolit, opepřit, přidat zakysanou smetanu nebo majolku, promíchat, přikusovat čerstvý rohlík - moji chlapi by mohli mít každý den. 

A právě jsem dovařila marmeládu (džem či co) - povařit ostružiny, přepasírovat přes jemné sítko, nakrájet (opět na drobno) broskve, co se podařilo loupat, oloupáno, jinak ne, dvě větší jablka nastrouhat bez slupky a jádřince, trochu odpařit (odvařit), želírovadlo, cukr - nemá chybu. Takhle dělávám různé směskové marmelády, bývají první pryč. Elena

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.28.8 (?)
29.8.2010 5:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě se ujistím, jádra odebíráte a sušíte z olejnaté tykve. jejíž jádra mají jen blanitou slupku? Děkuji. Jarča

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.155.12 (?)
29.8.2010 11:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Taky se to dá ale ty jsou pak "spapány" asi 6x rychleji. Jsou výborné i jako příloha např. do okurkového nebo rajčatového salátu. Výborný je rovněž dýňový olej za studena do salátu nebo třeba na tence nakrájenou ředkev. Co se týče dýňových jader tak klasika je ve slupce, umění louskání a toho bince potom nemá konkurenci ;o). Většinou (99%) pražím jádra klasická - ve slupce. Mirek
Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


Oxalistriangularis (19) - xxx.xxx.81.237 (?)
26.9.2010 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den pane Mirku, dnes jsem dokončila sušení semen tykve olejné, poprvé v životě a podle Vašeho návodu. Semena se krásně usušila, při dopečení se nafoukla, některá trošku i napraskla, no vypadají nádherně.  Ale jsou moc slaná. Chci se Vás zeptat, jestli jste náhodou nezapoměl do návodu uvést jejich propláchnutí vodou před tím, než se dají sušit? Další várku zkusím před sušením propláchnout. Po 24 hodinovém macerování v soli snad semínka budou slaná akorát, i přes propláchnutí, které plánuji?

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


hajank5 (6) - xxx.xxx.126.125 (?)
26.9.2010 19:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem v pátek dělala papriky plněné bílým zelí sterilované a ze zbytku jsem připravila čalamádu, v zimě k masu přijde vhod.

Do paprik zelí nakrouhám jemně!! zasolím a nechám v míse asi 1h pěkně upěchované.Poté jím naplním papriky, kterým odkrojím konec s ťopkou a vyjmu jádřinec. Papriky dám do sklenic a zaliji lákem /jako na okurky/. Pokud zbydou suroviny jako mně, přikrájela jsem cibuli, okurku, cuketu ,smíchala a doplnila i místo ve sklenicích u paprik a samostatné skleničky a taky zalila lákem a sterilovala cca 35min. V zimě je to výborná pochoutka k masu. Buď papriky nakrájím na kolečka nebo podám celé. Jen škoda, že se do sklenice vejdou tak dvě. Ale je to tak porce k obědu, či večeři.  

Připojit reakci
                        

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.30.92 (?)
20.10.2013 19:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tenhle recept znám, je úžasný, a dá se použít na několik "výrobků". Slít nálev, smíchat s majolkou (jogurtem) kouskem salámu, já přidávám i kukuřici a je skvělý salát. Nebo používám na rychloborč jako základ.

Připojit reakci
                           

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.30.92 (?)
20.10.2013 19:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

předchozí komentář byl k příspěvku salát z řepy zelí a cibule, zařadil se ale někam jinam

Připojit reakci
         

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


Zdenula (10) - xxx.xxx.165.2 (?)
20.7.2012 13:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Může se místo cukru dát med? Nebude se to kazit?

Připojit reakci
   

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


PP. (68) - xxx.xxx.147.108 (?)
29.8.2010 10:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Okurkový míchaný salát.

1,5 kg okurek, třeba přerostlé nakládačky, nebo přebytky salátovek na půlkolečka, 3 světlé papriky, 3 cibule, feferonka, 150 g cukru, 1 deci+3lžíce octa, 3 rovné lžíce vegety. Smíchat a nechat vmíse asi půl hodiny až pustí šťávu. Pak do sklenic a sterilovat.

Prodávám, jak jsem koupil, vlastní výsledky zatím nemám, co jsem šmakoval, bylo ucházející.

Výsledky mám, je to dobré, příjemná spíše výrazná chuť, k masům, paštikám.

Připojit reakci
      

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.44.12 (?)
31.7.2016 19:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já dělám také předběžný přípravek do bramborového salátu.

Do skleniček nastrouhám okurky i přerostlé, dále strouhám mrkev a krájenou cibuli. Zaliji to lákem na okurky a zavařím jako okurky. Dělám to do menších skleniček akorát dávku do bramborového salátu. Při použití lák sliji a ostatní masu přidám k salátu a je to natošup

Připojit reakci
      

Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny


host - xxx.xxx.9.135 (?)
31.7.2016 19:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zareaguju na sebe. Uvedenou směs používám jako zeleninu do domácího rybího salátu s majonézou. Akotát občas přikoupím hrášek, ten mi tam chybí a mám ho rád. Docela to ujde.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Bílý ocet - dostupnost163.10.201819451
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny5122.9.201887381
Proč mi nechytají víčka?5729.8.201894231
Džem z plodov mahónie cezmínolistej53.5.20188695
Zavařování králičího masa229.1.20181037
strojek na uzavírání konzerv3022.10.2017122745
Meruňková marmeláda z dýně2525.8.201755843
Zavařování dětských příkrmů417.7.20174354
Proč?831.10.20165652
Sušená rajčata - zavařit?812.10.201628179
Kukuřice cukrová - máte dobrý recept?612.10.201621215
Víčka Omnia versus Twist528.9.20163812
Rajčata718.9.201619929
Hrušková povidla431.7.201616771
Zavařovaní - sterilace v myčce423.8.201514901
Broskyňový džem528.7.20157989
Hoblinkový ocet731.10.201412447
Rakytníkový džem 1021.9.201436444
Sklenice 3.6 l víčka Pano 103 mm331.8.20145867
Zavaření pálivých papriček711.9.201327248
Kečup rajčata s červenou řepou611.8.201222841
Jak vybrat zavařovací hrnec411.8.201214638
Zavarat ekonomicky127.8.201221144
Zavařování bez cukru1122.2.201256311
Papriky a feferonky118.2.201255318
Zavařování v mikrovlnce2428.8.2011100785
Zavařování v mikrovlnné troubě2121.7.201161331
Praskání angreštu při zavařování1022.7.201032545
Bezinky59.9.200913922
Rakytník39.9.20099597
Kuličková zavařovací hlava - jak na ni624.8.200917371
Další diskuze na téma Zavařování najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů