Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Zavařování > Bezinky

Bezinky


host - xxx.xxx.56.218 (?)
8.9.2009 11:25, počet návštěv: 15996
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Rada, ne dotaz. Bezinky jsou k nezaplacení, co se týče vytamínů. Šťáva z květů už je bezpředmětná, ale džem z plodů, na to je právě čas. Tedy l kg bezinkových kuliček, dobře vyzrálých, 2O dkg cukru, 10 dkg fruktozy, 2 nastouhasné hrušky a lžička skořice. Povařit, přepasírovat (já to dělám vč. semínek a nikomu to nevadí) dát gelfix a do skleniček. Ty v horkém stavu překlopím na 10 minut. CHuť je bezvadná. Rodina nepozná rozdíl od borůvek.     Pokud bych nedala gelfix, ale 1/2 vanilkového pudinku a nechala hmotu řidší, je to fajn dětská přesnídávka bez chemie, vydrží do ledna, déle jsme to nezkoušeli, byla snědená.Mějte se fajn Jindra

Připojit reakci   
Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   

Bezinky


Oxalistriangularis (19) - xxx.xxx.234.137 (?)
8.9.2009 12:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A což povidla - poměrný mix : 1kg bezinek, 1kg švestek, 1kg hrušek a 1kg jablek (hrušky, švestky a jablka nakrájíme na kousky). Přidáme 1kg želír. cukru a necháme 3 hod.stát. Pak přidáme hřebíček, skořici, kardamon a kdo má rád, může i trošku zázvoru. Pečeme v troubě při 180 stupních asi 2 hod. Nemícháme!! Po zkoustnutí přidáme citr.šťávu a šup s tím do skleniček.

Poměrný mix může být různý podle toho, jaké ovoce máte, nebo z čeho Vám víc chutná. Všechny kombinace jsou moc dobré, pro mě jsou bezinky a švestky jako základ a jablka přidávám jako doplněk (1,5kg bezinek, 1,5kg švestek a 1kg jablek) 

Připojit reakci
      

Bezinky


host - xxx.xxx.56.218 (?)
9.9.2009 8:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

děkuji, vyzkouším. Na frgále by to mohlo být moc dobré. J

Připojit reakci
      

Bezinky


vyslouzil (575) - xxx.xxx.94.12 (?)
9.9.2009 10:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten želírovací cukr bych tam nedával. Je zbytečně drahý a při 180o se Vám želatina nejspíš znehodnotí. Povidla, na rozdíl od džemů a marmelád,  nejsou tuhá díky pektinům či želatině, nýbrž odpařením vody a zhoustnutím. Proto taky zůstanou hustá i zatepla a nevytečou z buchet při pečení, což u jiných zavařenin hrozí.
    Povidla jsem vyráběl pouze jednodruhová - ze švestek, hrušek, jablek. Hospodyně, které z nich vařily a pekly, je nechtěly předem kořenit, ochutily si je samy až při přípravě knedlí, či koláčů.
   Co mě překvapilo, byla povidla z jablek. Zatímco hrušková jsou typicky odlišná - svou chutí, vůní i hnědou barvou, ta jablková byla od švestkových prakticky k nerozeznání! Už roky jsem je nedělal, švestky jsou přeci jen švestky, ale dodnes nad tím kroutím hlavou. Z tohoto pohledu si neumím představit, jakým způsobem ovlivní chuť povidel přídavek bezinek, borůvek, ostružin, aj., nebo jde jen o výsledek kombinace hřebíčku, skořice, kardamonu, zázvoru. Je ovšem fakt, že povidla obvykle vařím ne 2, nýbrž 9 a více hodin, takže produkt se může lišit.

Připojit reakci
         

Bezinky


Oxalistriangularis (19) - xxx.xxx.118.76 (?)
9.9.2009 10:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já pravá povidla dělám jen ze švestek, zhruba jednou za tři roky a to úplně bez cukru a bez jakéhokoliv koření. A protože jejich zhotovení trvá tak hodně dlouho, dělám je ve velkém množství ale ne každý rok. Poměrný mix ovoce, který uvádím výše je "něco jako povidla" a upečou se v troubě sama. Bezinky se do poměrného mixu nepřidávají kvůli chuti, pane doktore, ale kvůli bezinkám samým. Výsledek tohoto způsobu přípravy "povidel" však překvapí, zkuste. Je to moc dobré .

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Rajčatová marmeláda125.8.2019602
Zavaření pálivých papriček813.7.201932133
Proč mi nechytají víčka?6115.6.2019121783
strojek na uzavírání konzerv3114.4.2019142776
Bílý ocet - dostupnost1712.1.201928271
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny5122.9.2018104127
Džem z plodov mahónie cezmínolistej53.5.201810922
Zavařování králičího masa229.1.20182745
Meruňková marmeláda z dýně2525.8.201765610
Zavařování dětských příkrmů417.7.20177610
Proč?831.10.20168778
Sušená rajčata - zavařit?812.10.201632173
Kukuřice cukrová - máte dobrý recept?612.10.201624152
Víčka Omnia versus Twist528.9.20165763
Rajčata718.9.201622639
Hrušková povidla431.7.201618700
Zavařovaní - sterilace v myčce423.8.201516745
Broskyňový džem528.7.201510065
Hoblinkový ocet731.10.201414891
Rakytníkový džem 1021.9.201442408
Sklenice 3.6 l víčka Pano 103 mm331.8.20147485
Kečup rajčata s červenou řepou611.8.201226055
Jak vybrat zavařovací hrnec411.8.201216318
Zavarat ekonomicky127.8.201225277
Zavařování bez cukru1122.2.201264601
Papriky a feferonky118.2.201260487
Zavařování v mikrovlnce2428.8.2011114877
Zavařování v mikrovlnné troubě2121.7.201170282
Praskání angreštu při zavařování1022.7.201038169
Bezinky59.9.200915997
Rakytník39.9.200911033
Kuličková zavařovací hlava - jak na ni624.8.200920105
Další diskuze na téma Zavařování najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů