Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Vína > Švestkové víno

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Poprve delam vino z blum a vypada to zatim z... , Kutilovi, 31.7.2018
Môžete nám prezradiť par vašich receptov na výrobu..., host, 31.7.2018
Dobrý den. Švestkové víno dělám řadu let. Je..., host, 28.5.2018
já místo cukru dávám med, recept zní takto:, host, 25.10.2016
Dobrý den, vyrábím domácí švestkové i trnkov..., host, 29.11.2015
Stránky: 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   

Švestkové víno


pvbo (4) - xxx.xxx.131.72 (?)
27.9.2011 20:53, počet návštěv: 93308
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den všem. Již nějakou dobu si pohrávám s trochu kacířskou myšlenkou proměnit část švestek ve víno. V některých částech světa je to běžná záležitost (Čína, Japonsko). Je tu někdo, kdo již to realizoval? Václav

Připojit reakci   
Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   

Švestkové víno


host - xxx.xxx.24.183 (?)
27.9.2011 21:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Václave, zatím jsem nikdy neměl tolik švestek, abych to zkusil. Ale korejské švestkové víno jsem pil.  Sice chutnalo spíš jako likér, ale bylo velice dobré. Nebyla to žádná lavórovica - Sheraton má tuším 5 hvězdiček.

Připojit reakci
      

Švestkové víno


pvbo (4) - xxx.xxx.131.72 (?)
3.10.2011 21:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak se zdá, že budu s výrobou švestkového vína v ČR první. To se mi ale nechce vůbec věřit...

Připojit reakci
         

Švestkové víno


host - xxx.xxx.176.36 (?)
4.10.2011 18:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Musím Vás vyvést z omylu, to švestkové víno již popisoval B. Valenta ve svém spisku "Příprava domácích vín" v roce 1966 (používal sušené švestky) a jiný návod jsem četl někdy v 80 letech. Naposledy jsem tuto problematiku "řešil" někdy před 8 lety, ale již nemám na dotyčného link. Jde-li Vám o recept, není problém, je jen trochu delší na přepis do tohoto vlákna. Lojza

Připojit reakci
            

Švestkové víno


pvbo (4) - xxx.xxx.131.72 (?)
4.10.2011 21:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestli máte recept na švestkové víno, tak šup s ním sem! Do tohoto fóra recepty na švestkové víno jednoznačně patří. Zajímají mně dále veškeré praktické zkušenosti s jeho výrobou, vč. následného skladování. V.

Připojit reakci
               

Švestkové víno


host - xxx.xxx.176.36 (?)
4.10.2011 23:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Recepty - Valenta (objem 5 litrů) volně převyprávěný zde, a knížka na ukázku:
I.postup : 80 dkg přebraných sušených švestek, nejlépe rozkrájených, nebo natržených, 1/2balíčku živné soli, 5g kyseliny citronové a 10 dkg cukru spaříme 3,5 l vařící voda (popřípadě velmi krátce povaříme). Po vychladnutí přidáme kvasinky a směs ponecháme v uzavřené nádobě kvasit asi jeden den. Potom vše vylisujeme, ke šťávě přidáme 1/3 roztoku (1,5 kg cukru v 1 litru vody) a v kvasné nádobě (uzavřené kvasnou zátkou) ponecháme kvasit. Asi za 3 dny přidáme další třetinu cukerného roztoku a za další týden poslední dávku (vždy moštem zamícháme a ihned uzavřeme nádobu). Po vykvašení přetáhneme víno z kvasnic, necháme několik dní ustát a plníme do lahví.
II.postup: 1 kg švestek nakrojíme nebo natrhneme, spaříme 3 l vroucí vody, ve které jsme rozpustili 1 kg krystalového cukru, přidáme 5 g kyseliny citronové a ½ balíčku živné soli. Po vychladnutí směs přelijeme do kvasné nádoby, vmícháme kvasinky a ponecháme (uzavřené kvasnou zátkou) kvasit. Po skončeném kvašení stočíme víno z kvasnic a z vyluhovaných zbytků a po ustátí plníme do lahví. Doporučuje se před úplným vykvašením víno stočit do menší nádoby opět uzavřené kvasnou zátkou, nechat dokvasit a po ustátí plnit do lahví. Tolik citace z knížky, v praxi se ještě ukládalo na cca půl roku k uležení a teprve potom konzumovalo. Toto víno lze i tzv.dolihovat přidáním určitého množství pálenky.

Jiný recept ze zralých švestek: (cca 10 litrů)
5 kg hodně zralých švestek, 5 l vody, 1 kg krystalového cukru, sáček živné soli, kvasinky Vínka, či jiné vinné.
Švestky omyjeme, vypeckujeme, rozmačkáme, dáme je do vhodné nádoby, přidáme hrst roztlučených pecek i s jádry, zalijeme převařenou a vychlazenou vodou a nakonec přidáme živnou sůl a kvasinky. Nádobu přikryjeme a necháme v teple asi 3 – 4 dny nakvasit. Poté švestky vylisujeme a šťávu nalijeme do demižonu. Přidáme svařený a vychlazený roztok z cukru a 2 litrů vody, promícháme, demižon uzavřeme zátkou s kvasnou uzávěrem, a při teplotě 15 – 20°C kvasíme tak dlouho, až kaly sednou a víno se vyčistí. Potom se víno stočí na měsíc do čistého demižonu, anebo přímo do lahví a uloží v chladnu na 2 – 3 měsíce k dozrání.

Anglický recept nebudu dávat, je odlišný proti naší zavedené praxi (a obsahuje u nás nepoužívané komponenty). 
Snad Vám to pomohlo, když tak se ozvěte.

Připojit reakci
                  

Švestkové víno


vyslouzil (552) - xxx.xxx.65.50 (?)
5.10.2011 9:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pil někdo domácí švestkové vímo?
  Přijde mi divné, že z tak běžně dostupné a snadno sbíratelné suroviny se víno běžně nedělá. Na rozdíl třeba od hojně používaných rybízů,  šípků, trnek, jejichž sběr je mnohem pracnější.
   Nevím, jak běžné je takové víno v Číně či Japonsku. Pil jsem ho opakovaně pouze v čínské restauraci, kde jej podávají jako dezert.  Neznám přípravu ale chutnmá jako sladký likér s dodaným lihem.

Připojit reakci
                     

Švestkové víno


host - xxx.xxx.6.16 (?)
5.10.2011 14:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Matně vzpomínám, že v 60.letech min.století se v obchodech Jednota objevilo víno Valdemar.

Připojit reakci
                        

Švestkové víno


host - xxx.xxx.111.65 (?)
22.10.2011 16:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pánové, švestkové víno patří mězi moje nejoblíbenější! Receptůra není až tak složitá. Nasbírajte 3l švestek, nejlépe již mrvními mrazy přejíté (jsou poté sladší) a celé je na troše vody povařte v hrnci na kamnoch. Švestky tak pustíja výrazněji chuť i barvu. Ještě v hrnci možete přidat 2kg cukru, (také záleží na cukernatosti švestek, ale ty 2kg jsou průměrem) 1x kvasinky Vinky a 1x živnů sůl taktéž Vinky, no a nezbývá než sa těšit na výýýborné víno, které bude hotovo tak 3 měsíce. Ve druhém měsíci, již můžete víno stáhnou z kvasnic a nechat dokvasit jen šťávu, to už záleží na osobním vkusu. Dobrů chuť! a Nazdraví!

Připojit reakci
                           

Švestkové víno


host - xxx.xxx.111.65 (?)
22.10.2011 17:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jen jsem zapomněla doda, že receptůra to je na 10l demižón...

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Cider2413.9.201837020
Filter na víno 16.8.2018540
Švestkové víno3331.7.201893308
Kvašení127.8.20162757
Švestkové víné - zhořklo112.8.20144299
Proč mi bouchlo domácí víno?106.7.201418234
Kvasinky, kvas925.1.201322620
Šípkové víno410.1.201317189
jak vyrobit višňové víno?224.7.201299859
Archivace ovocných vín211.3.20126809
rybízové víno318.7.201125554
Bezinkové víno913.11.201046841
Nekvasí mě jeřábové víno?721.9.200921656
Cukroměr126.6.20098027
Další diskuze na téma Vína najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů