Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování

Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování


host - xxx.xxx.195.43 (?)
6.12.2018 18:53

Já začal používat vakuování na uzeniny a prodlouží to životnost o pár dní. Výhodou je, že nijak v ledničce nenačuchnou od ostatních potravin, případně od nich nenačuchnou jiné potraviny.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily

Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování


host - xxx.xxx.210.124 (?)
31.10.2018 23:58, počet návštěv: 3629
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím všechny uzenáře. Rád bych otevřel debatu o konzervaci uzenářských výrobků jako je maso nebo klobásy po vyuzení pomocí vakuovací technologie. Byl bych rád za každou informaci ohledně technologie vakuování uzeniny uzené za tepla, ale i za studena. Jaké máte zkušenosti s trvanlivostí vakuovaných uzenin, jak dlouho vydrží, za jakých podmínek. Prostě přivítám jakékoliv poznatky o této technologii. Zároveň uvítám zmínku o typu vakuovačky, druhu sáčků. Druhým důvodem založení tohoto tématu je to, že čerstvé uzeniny moje rodina nespotřebuje v určitém času. Děkuji všem za jakýkoliv přínos. Miloslav.

Připojit reakci   
   

Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování


host - xxx.xxx.11.222 (?)
1.11.2018 16:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vakuování, podle mě, žádnou konzervací není. Některým mikrobům - anaerobům - vakuum naopak velmi svědčí!

Připojit reakci
      

Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování


host - xxx.xxx.210.124 (?)
1.11.2018 21:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pardon, souhlasím, vakuování není konzervovaní. Vlastně jsem to tak ani říct nechtěl. Rád bych věděl o kolik prodloužím životnost vakuováním. Díky za upozornění. Miloslav

Připojit reakci
         

Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování


vyslouzil (563) - xxx.xxx.236.1 (?)
2.11.2018 12:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To asi záleží na druhu uzeniny a postupu.
Klobásy uzené studeným kouřem žádné vakuování nepotřebují, vydrží dlouho. I klobásy uzené teplým kouřem, kde nebylo přidáváno příliš vody vydrží poměrně dlouho, v chladu a suchu mírně seschnou a střevo tvoří jakous takous bariéru.
   Měkké salámy a výrobky vařené v obalech (tlačenky, prejty) jsou jakýmisi polokonzervami, neboť jsou uvnitř sterilní a obaleny nepropustnou folií. Jejich obsah v podstatě zavakuován je, další obalení už nic nepřinese. Rozdíl v trvanlivosti tlačenky pouze nalité do obalu a té ještě povařené v obale, je veliký. Žádná ale není na dlouhé skladování.
   Maso uzené teplým a horkým kouřem je určeno k poměrně rychlé spotřebě. Pokud ho ještě horké sterilně zavakuujeme a po zchlazení uložíme v lednici, zabráníme mikrobní kontaminaci, což může prodloužit dobu uschování v lednici. Mějme však na mysli, že spory anaerobních mikrobů (např. Clostridium botulinum) vydrží var a tedy i udící teplotu. Jestli byly v kontaktu s masem při jeho nakládání, budou živé a vakuum jejich klíčení a růst jenom urychlí.
   Zavakuování masných výrobků má podle mě jedinou výhodu. V lednici nenačichne cizími pachy a při transportu se nepošpiní. Komerční vakuované uzeniny mívají - podle údajů na výrobku trvanlivost cca měsíc. Což se zdá hodně, jenže v domácích podmínkách takové podmínky nezajistíme, navíc bývají tepelně ošetřené ještě po zabalení.
   Podtrženo, sečteno. Vakuování je dobrá věc na uchování čerstvých potravin a nesnězených jídel u nichž prodlouží dobu konzumace v řádu dní. O nějaké konzervaci nemůže být řeč. Naopak uzení samotné snížením obsahu vody a prosycením aromatickými uhlovodíky prodlouží trvanlivost masa efektivněji.

Připojit reakci
            

Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování


host - xxx.xxx.210.124 (?)
3.11.2018 2:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

vyslouzil, moc děkuji za příspěvek. uff, jsem v rozpacích... Tak že všechno špatně, asi... :(No, udil jsem v rozmezí 65 - 70°C nějakých 6 hodin a nějaké drobné. Nechal jsem vychladit přirozenou cestou. 4 den po uzení a osychání ve větrané místnosti jsem pár klobás zavakuoval a uložil do velmi studené lednice. Tak že přesněji, udil jsem 28 října, 1 listopadu šly do vakua. Moje aktivita spočívala v tom, aby vydržela svěží do 9 listopadu na firemní party. Ano, z logiky věci s vámi souhlasím v tom, že kouř je nejlepší konzervant. Domníval jsem se, snad i stále, že vakuem zabráním další vysychání, tedy zmenšování objemu a také ztrátě typické vůně. Vůbec nemám představu, o kolik se dá posunout čas zkázy pomocí vakua. Myslel jsem že alespoň delší, než běžně na vzduchu. Myslíte že to nejlepší co můžu udělat je to, že ty klobásy vykuchám z vakua folie a ponechám je zrát dál ve větrané atmosféře? Děkuji, Milosav.

Připojit reakci
               

Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování


host - xxx.xxx.84.190 (?)
3.11.2018 7:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechte je tam kde jsou a 8 listopadu je připravte na podnikové párty.Jestli jste je udělal dobře, tak vás polovička hostů pochválí, čtvrtina se nevyjádří a čtvrtina bude právě v dietě, takže se bude cpát mrkví.smileyDo mrazáku dávám jen klobásy uzené teplým kouřem(zavakuované).studeným kouřem nechám viset a používám je různě.Praxí sám zjistíte co je dobré, že ani po 4 měsících se neotrávíte apod. Dělal jsem plechovky atd mrazák mi vyhovuje.Vakuování je dražší provoz.Teď zrovna používám obaly perforované jen na jedé straně.Někdo tu psal, že umí zavakuovat i hladké obaly samo, že myslím s obyčejnou hoby vakuovačkou.To bych se chtěl naučityes

Připojit reakci
                  

Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování


vyslouzil (563) - xxx.xxx.236.1 (?)
3.11.2018 17:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Od 28. října do 9. listopadu je ideální doba na konzumaci klobás. Mám zato, že uzený výrobek - bez ohledu na teplotu kouře - potřebuje nějakou dobu zavěšený v chladnu dozrát. Někdy méně, jindy déle. Osobně považuji klobásy nejlepší za 1 - 2 týdny po vyuzení. A to neudím studeným kouřem, nýbrž 60 stupni asi 5 hodin.

Připojit reakci
                  

Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování


host - xxx.xxx.210.124 (?)
4.11.2018 13:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc děkuji za cenné informace smiley yes Miloslav

Připojit reakci
            

Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování


host - xxx.xxx.195.43 (?)
6.12.2018 18:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já začal používat vakuování na uzeniny a prodlouží to životnost o pár dní. Výhodou je, že nijak v ledničce nenačuchnou od ostatních potravin, případně od nich nenačuchnou jiné potraviny.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Elektrická udírna z Mountfield214.6.2019411
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201917379
Generátor kouře3918.3.201995584
Dehtování4418.3.201926169
Jake drevo2615.3.201923065
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20193980
Prvni moje uzeni2315.3.201920818
Uzení masa496.3.2019149946
Udírna dehtuje221.3.201931868
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019102319
Uzení Zadní Hovězí74.2.20195317
Uzení domácích klobás15115.1.2019485040
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20192772
Tvrdá kůže na bůčku327.12.20181823
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201840578
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování96.12.20183630
Udírny Thermowind722.11.20185779
Nakládání a vakuování masa na uzení4320.11.2018103571
Domácí klobásy6919.10.2018269445
Dmácí uzený sýr4622.8.2018254417
A až Z o uzení2053.8.2018519136
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018330848
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201833413
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201867894
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018163042
Lovecký a Turistický salám329.5.2018112432
Uzeni bucek6028.3.201873986
Špek1228.3.201851570
Plnička klobás143.2.201814726
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20188956
Odkůrování polínek na uzení56.1.20185237
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017122205
První klobásky5119.12.201797844
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201745027
Průměr komínu k udírně22.8.20177364
Zateplení udírny816.7.20178981
Udene kuriatko47.6.20176025
Uzený kapr3129.5.2017130325
Jiný odstím ve středu masa 1812.5.201732444
Drobící se se uzené maso47.3.20175196
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů