Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Uzení > Uzení špeku

Uzení špeku


bocin (9) - xxx.xxx.195.133 (?)
8.1.2020 20:45

Před vánoci jsem od známého z jatek sehnal vyšší sádlo s kůží cca - 4-5 cm. Naložil jsem ho potřením směsi soli a pragandy, posypal sušeným česnekem a zavakuoval.

Udil jsem to po 5-ti dnech. Opláchl a udil (prohříval) teplotou 70 st. C, 1 hodinu bez kouře (osušení), pak jsem to dělal při 60 st.C asi pět hodin. Trochu víc jsem vyvinul kouře. Nutno občas kontrolovat, aby moc sádlo nevytéhalo.  Výborná chuť i vůně. R.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily

Uzení špeku


Ozzák (8) - xxx.xxx.209.40 (?)
8.1.2020 14:18, počet návštěv: 988
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj všem.

Povedlo se mi sehnat 2 kila Iberského špeku, který jsem naložil do solného láku a chci ho vyudit. Na jakou teplotu bych ho měl udit, stejnou jako bůček?

Pokud by se někdo ptal proč jen 2 kila, tak jsem vzal všechno co ještě měli na krámě a kilo stálo 250Kč.

Připojit reakci   
   

Uzení špeku


Radek.P (19) - xxx.xxx.183.41 (?)
8.1.2020 18:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, iberijský špek se může udit, ale ne při teplotě jako bůček.To Vám z něj moc nezbyde.Velni snadno pouští sádlo, proto je nejlepší tento špek udit na malé teploty, nejlépe studeným kouřem.

Možná se ještě někdo ozve, kdo má s tímto špekem větší zkušenost.

rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
      

Uzení špeku


Ozzák (8) - xxx.xxx.209.40 (?)
8.1.2020 18:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Teplotu si mohu nastavit jakou chci, ale v tomto směru jsem panic a tak se raději ptám.

Připojit reakci
         

Uzení špeku


bocin (9) - xxx.xxx.195.133 (?)
8.1.2020 20:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Před vánoci jsem od známého z jatek sehnal vyšší sádlo s kůží cca - 4-5 cm. Naložil jsem ho potřením směsi soli a pragandy, posypal sušeným česnekem a zavakuoval.

Udil jsem to po 5-ti dnech. Opláchl a udil (prohříval) teplotou 70 st. C, 1 hodinu bez kouře (osušení), pak jsem to dělal při 60 st.C asi pět hodin. Trochu víc jsem vyvinul kouře. Nutno občas kontrolovat, aby moc sádlo nevytéhalo.  Výborná chuť i vůně. R.

Připojit reakci
            

Uzení špeku


host - xxx.xxx.220.112 (?)
14.1.2020 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den.Chtěl bych poprosit o radu, chystám se nakládat a udit špek, jak docílit ve výsledku takové té měkkosti až mazlavosti?Už se mi to asi 2 krát povedlo, ale nevím přesně jak. Je to v naložení, nebo delším úzení? Předem děkuji za radu. Zdeněk
Připojit reakci
               

Uzení špeku


host - xxx.xxx.220.112 (?)
14.1.2020 21:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ještě doplním k příspěvku výše ohledně výsledné měkkosti: nakládám na sucho, kuchyňskou solí, na 14 dní, udím v dřevěné udírně, topím olší, cca na 60 stupňů. Děkuji Zdeněk
Připojit reakci
                  

Uzení špeku


vyslouzil (584) - xxx.xxx.92.38 (?)
14.1.2020 22:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Větší měkosti až mazlavosti špeku docílíte jeho delším naložením v láku a možná taky jeho ovařením před vložením do udírny.  Právě proto, aby k mazlavosti nedošlo, se špek častěji nakládá nasucho.

Připojit reakci
                     

Uzení špeku


Ozzák (8) - xxx.xxx.209.138 (?)
15.1.2020 4:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Špek se povedl na jedničku. Takhle vypadá po 48 hodinách v udírně. Mám ho rád "mazlavý", jak zde někdo uvedl a proto jsem ho před uzením rozvlažil.

Foto se mi nedaří vložit, protože obrázek prý má příliš velké rozměry.

Připojit reakci
                  

Uzení špeku


Radek.P (19) - xxx.xxx.183.41 (?)
15.1.2020 9:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, hřbetní sádlo nasolím na kilo 20-25g soli.Sůl do sádla pořádně vetřít.Dám do lednice na 3 dny.Po této době sádlo zaliji dobře vychlazeným lákem (na litr vody 35-45g soli) a dát zpět do lednice (3-5C) na 14 dní.Pak sádlo rozvlažím v teplé vodě cca 70C po dobu 15-20min.Po rozvlažení nechám sádlo okapat a vkládám do dobře vysušeného a vyhřátého uzáku.Špek je krásně měkký.Pokud chci aby byl špek tužší, tak ho jen nasolím na cca 10dní.Udim bukem na 50-60C.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Sůl v naloženém mase na uzení2225.1.20209272
Generátor kouře4222.1.2020119649
Kaiserova elektrická udírna3517.1.202014854
Lovecký a Turistický salám3415.1.2020125075
Uzení špeku915.1.2020989
Elektrická udírna z Mountfield2812.1.202014260
Uzení masa808.1.2020179336
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny255.1.202054513
Kolik soli na lák na uzené?5230.12.2019188066
Rychlosoli v mase - pro a proti624.12.201939492
Jak obalit uzené maso?422.12.20191667
Uzeni bucek633.12.201996559
Nakládání a vakuování masa na uzení4525.11.2019128170
Uzení domácích klobás16023.11.2019542728
Udírna415.11.20191852
Domácí klobásy734.11.2019294662
Prvni moje uzeni2531.10.201928912
Tvrdá kůže na bůčku516.10.20194818
Praglanda do masa nebo ne?3616.10.2019137458
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování1414.9.20199407
Naložené maso jde cítit po sádle, vyhodit?68.9.20192356
Dehtování4625.8.201942887
Udírna dehtuje2625.8.201945110
Kyselost po uzení1126.7.201931125
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201923216
Jake drevo2515.3.201930630
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019113743
Uzení Zadní Hovězí74.2.201911140
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20195487
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201856310
Udírny Thermowind722.11.20189024
Dmácí uzený sýr4622.8.2018276796
A až Z o uzení2053.8.2018579679
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018360467
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201842307
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201879012
Špek1228.3.201859697
Plnička klobás143.2.201819745
Plnění klobás mlýnkem1011.1.201812902
Odkůrování polínek na uzení56.1.20187428
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů