Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Uzení > Uzení masa

Uzení masa


bocin (9) - xxx.xxx.195.133 (?)
8.1.2020 20:36

Také napřed maso vytažené z láku prohřeji v elektrické udírně vyhřáté na 80 st. C asi hodinku. Pak zapálím vyvíječ kouře a jedu dál standartně.

Chci se ale zeptat - ten Váš lák 24 proc. je dost silný.  Za jak dlouho udíte? Není to přesolené? Je to pouze sůl + cukr, anebo je tam část Pragandy?

 R.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8   
                           

Uzení masa


Radek.P (19) - xxx.xxx.183.41 (?)
4.1.2020 17:31, počet návštěv: 4055
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, pokud jsou bůčky v pořádku bez oříšku tak jsou dobře prosolené i uprostřed masa.Krkovice a ořech by potřebovala být ještě naložená,18 dní je málo.Větší kusy masa je lepší nastříknout.

Já již všechno maso které udím nastřikuji.Za 2-3 dny udím.

rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci   
                           

Uzení masa


AldaTreb (7) - xxx.xxx.164.128 (?)
6.1.2020 12:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tim, ze nebylo "dodelane" myslim, ze bylo uvnizr syrove... Bucky, a ani vlastne ty libove kusy bez zasedleho zabarveni uprostred. Tim padem beru, ze maso se ve vakuu stihlo celkem prosolit. Bydlim v bytovce a udim o 100km jinde u rodicu. se zabranou lednickou masem nalozene nekde v laku uz by me zena vyhodila 😆 Proto experiment s vakuem, ktery co se tyce chuti a moznosti skazeni, zatim velmi doporucuju. Jsou vlastne jen balicky, ktere otacim, nic nikde netece, nezavani, nekazi se.. napoprve jsem se bal, aby se mi maso nezacalo kazit, proto tech 18dni... Priste zkusim urcite delsi cas, at muzu porovnavat 😉 To napichovani sebou bere nejake pro a proti? Dekuju za rady a typy, a uzeni zdar.
Připojit reakci
                           

Uzení masa


Radek.P (19) - xxx.xxx.183.41 (?)
6.1.2020 17:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, nástřik masa solným roztokem je nejrychlejší způsob naložení.Místo v ledničce zabere jen na 2-3dny.Stačí 1-2dny a maso je po celém kusu naložené.

Z vakuování bych měl trochu obavy že se mi maso zkazí.Není ho jak zkontrolovat např.čichem.

Dříve když jsem nakládal do láku na 6-8týdnů, tak mi lák někdy vydržel celou dobu naložení a někdy jsem ho musel měnit.

rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Uzení masa


vyslouzil (584) - xxx.xxx.92.238 (?)
6.1.2020 17:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nastříknuté maso lze teoreticky udit hned po nástřiku. Taky ho nechávám 2-3 dny po nástřiku ležet, aby se sjednotila prosolenost a barva masa (těžko zaručíte přesně rovnoměrnou distribuci soli v mase). 
   Maso naložené několik týdnů v láku změní ležením svoji konzistenci. Stává se měkším, takže i při nedostatečném vyuzení nebude tuhé a houževnaté. Naopak maso vyuzené po nástřiku se snadněji nakrájí na tenké plátky. 

Připojit reakci
                           

Uzení masa


host - xxx.xxx.87.2 (?)
8.1.2020 10:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Maso nakládám na 20% soli a3 % cukru. Voda musí mít stejnou váhu jako váha masa. Je to vyčteno z technologie zpracování masa. Nálev vydrží při teplotě 4° bez toho, aby zahnivala i když se maso po celý měsíc otáčí. Do nálevu nedávám česnek a pokud bylo maso natreno česnekem se solí, před naložením ho umyju v 50° teplé vodě. Před územním dám maso do vřelé vody, ale jen na 2 minutky a věšim do uzaku. Udim na 80 dvě hodiny a pak dle tloušťky masa. Špek pak ještě max. 3hodiny. Jak se začne vlnit ven sním. Hned do studené vody a zchladit. Pak pověsit a v chlazení. U masa je to po těch dvou hodinách na 65 - 70 °. Udim ještě 6- 10 hodin. Dle potřeby. Zařiznu do nejtlustšiho kusu a znej vyřežu plátek na zkoušku. Pak zase do studené vody a vychladit. A
Připojit reakci
                           

Uzení masa


vyslouzil (584) - xxx.xxx.92.38 (?)
8.1.2020 11:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

   Jestlim tomu dobře rozumím, tak na 10 kg masa dáte 2 kg soli, 300g cukru a 10 litrů vody vody. To mi přijde hodně. Já dávám na 10 kg masa 200g soli nástřikem (s vyluhovaným rozmačkaným česnekem). Pak na pár dní zalévám vodou s 2,5% soli. Sneslo by to i trochu víc, ale nám to tak chutná.
    Dvě minuty v horké vodě je používaný postup. Zkoaguluje bílkoviny na povrchu a zahřeje povrchové vrstvy masa, takže na nich nekondenzuje pára z kouře. Já ohřívám maso déla a trochu nižší teplotou, ale je to asi jedno.
   Nerozumím, proč chladíte vyuzené maso ve studené vodě. Někteří naopak maso a klobásy po vyuzení dovařují ve vodě pod bodem varu. Já ne, nechám maso normálně vychladnout na vzduchu.

Připojit reakci
                           

Uzení masa


Radek.P (19) - xxx.xxx.183.41 (?)
8.1.2020 18:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, já nastřikuji 24% solným roztokem.To je 240g soli na 1l vody.Takto udělaným solným roztokem nastříknu 10kg masa.Na kilo masa 1dcl roztoku.Nastříknuté maso již nezalévám lákem.

Maso rozvlažuji v teplé vodě 70-80C po dobu 45min.Než se rozehřeje a vysuší udírna, tak je na to času dost.

Také nevím proč máchat (chladit) maso ve studené vodě.Vytáhnu ho z uzáku a nechám pozvolna vychladnout na vzduchu.

rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Uzení masa


Ozzák (8) - xxx.xxx.209.40 (?)
8.1.2020 18:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já nenastřikuji, ale poctivě ho máchám 4-5 týdnů v solném láku 20%, každý týden uvařím nový lák, jinak mám stejný postup jako vy. Maso vytáhnu a nechám ho do druhého dne vychladnout ve skleníku. Pokaždé je maso jako dortíček a s vodou už nepříjde do styku.

Připojit reakci
                           

Uzení masa


host - xxx.xxx.205.234 (?)
8.1.2020 18:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Taky nastrikuji 24% lak 1dcl/kg.Na digitálním teploměru nařídím 80 st. teplotu a prázdnou ji zahřívám asi 10 minut (je dřevěná) Jen než dam provázky na maso a oplachnu vodou. Pak to tam vložím a bez dýmu ohřivam asi 40 min. Stále na 80 st. Pak zapalim generátor a během 3 h sjedu na 65 st. Max udim 8 hod. Topím jediné bukem (drť frakce 1-5)To se doma nedá udělat.Briza a jiné nepoužívám.Nic nechladim.
Připojit reakci
                           

Uzení masa


bocin (9) - xxx.xxx.195.133 (?)
8.1.2020 20:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také napřed maso vytažené z láku prohřeji v elektrické udírně vyhřáté na 80 st. C asi hodinku. Pak zapálím vyvíječ kouře a jedu dál standartně.

Chci se ale zeptat - ten Váš lák 24 proc. je dost silný.  Za jak dlouho udíte? Není to přesolené? Je to pouze sůl + cukr, anebo je tam část Pragandy?

 R.

Připojit reakci
<...6, 7, 8   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Sůl v naloženém mase na uzení2225.1.20209272
Generátor kouře4222.1.2020119651
Kaiserova elektrická udírna3517.1.202014854
Lovecký a Turistický salám3415.1.2020125076
Uzení špeku915.1.2020989
Elektrická udírna z Mountfield2812.1.202014262
Uzení masa808.1.2020179339
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny255.1.202054513
Kolik soli na lák na uzené?5230.12.2019188069
Rychlosoli v mase - pro a proti624.12.201939492
Jak obalit uzené maso?422.12.20191668
Uzeni bucek633.12.201996559
Nakládání a vakuování masa na uzení4525.11.2019128172
Uzení domácích klobás16023.11.2019542735
Udírna415.11.20191852
Domácí klobásy734.11.2019294664
Prvni moje uzeni2531.10.201928912
Tvrdá kůže na bůčku516.10.20194818
Praglanda do masa nebo ne?3616.10.2019137458
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování1414.9.20199410
Naložené maso jde cítit po sádle, vyhodit?68.9.20192356
Dehtování4625.8.201942888
Udírna dehtuje2625.8.201945111
Kyselost po uzení1126.7.201931125
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201923216
Jake drevo2515.3.201930630
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019113744
Uzení Zadní Hovězí74.2.201911140
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20195487
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201856311
Udírny Thermowind722.11.20189024
Dmácí uzený sýr4622.8.2018276797
A až Z o uzení2053.8.2018579681
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018360470
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201842307
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201879013
Špek1228.3.201859698
Plnička klobás143.2.201819745
Plnění klobás mlýnkem1011.1.201812902
Odkůrování polínek na uzení56.1.20187428
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů