Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Uzení > Uzení masa

Uzení masa


Ozzák (8) - xxx.xxx.213.204 (?)
17.11.2019 11:50

Také se pochlubím včerejším výtvorem. Moc mi toho nezůstalo po náletu rodinných příslušníků.

Obrázky:

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8   
         

Uzení masa


Ozzák (8) - xxx.xxx.213.204 (?), 17.11.2019 11:50
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také se pochlubím včerejším výtvorem. Moc mi toho nezůstalo po náletu rodinných příslušníků.

Obrázky:

Připojit reakci   
            

Uzení masa


host - xxx.xxx.27.216 (?), 19.11.2019 10:49
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chtěl bych se zeptat jaká je ideální velikost(hmotnost) šrutek masa k uzení?

Připojit reakci
               

Uzení masa


Radek.P (28) - xxx.xxx.183.41 (?), 19.11.2019 12:19
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, já osobně dělám kusy 1-1.5kg.Maso udím 10-12hod při teplotě 60-70C.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                  

Uzení masa


host - xxx.xxx.64.137 (?), 22.11.2019 7:42
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím.

Chci se zeptat,  Kolik máte cílovou teplotu uvnitř masa? B.

Připojit reakci
                     

Uzení masa


vyslouzil (590) - xxx.xxx.236.1 (?), 22.11.2019 11:21
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslíte, že se za 12 hodin kilový kus masa neprohřeje celý?  Teploměr jsem dostal spolu s troubou na pečení, ale v udírně mě nenapadlo ho používat.

Připojit reakci
                     

Uzení masa


Radek.P (28) - xxx.xxx.183.41 (?), 22.11.2019 11:22
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

cílovou teplotu uvnitř masa Vám neřeknu.Nikdy jsem ji neměřil a myslím si že ji neměří žádný domácí uzenář.Že je maso hotové poznám podle barvy, rozkrojením a ochutnávkou.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                        

Uzení masa


vyslouzil (590) - xxx.xxx.236.1 (?), 24.11.2019 11:03
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hlavně to měření teploty uvnitř masa nemá vůbec žádný smysl. To má význam u tepelných úpravy masa řádově v délce desítek minut, kdy potřebujeme vědět, že je již maso hotové, aby nebylo syrové ani zbytečně přepečené.  Uzení není prvotně tepelná úprava, ostatně udí se i studeným kouřem 20st C. Důležitá je doba expozice kouři. Pokud se udí kouřem teplým, není to proto, aby se maso řádně upeklo, nýbrž aby se zkrátila doba uzení, maso tolik nevyschlo a obsahovalo méně karcinogenů.

Připojit reakci
                           

Uzení masa


host - xxx.xxx.63.130 (?), 15.12.2019 20:08
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ahoj všem. Vše tu pročítám, jakožto začínající amatér, co by se rád dopracoval ke slušnému výsledku. Mám naloženo cca 12kg, vetsinou bucek + kousek krkovice. Cca po 1kg kouscich, jen sul+ nekde cesnek, nekde ne. Inspiroval jsem se formou nalozeni nasucho, do vakua. Ted badam nad tim, jak po cca 20 dnech nalozeni vlastne udit. Nekde ctu: ohrivat pred uzenim ve vode, ususit a udit. Nebo jen oplachnout, osusit, ohrat na pokojovou teplotu pres noc, a dat do udirny... Priklanel bych se pro druhou variantu. A dal... Bylo mi porazeno udit cca 3hod na 80st.C a pak cca 9h do 60st.C. Chtel bych docilit uzeneho, ktere bude stavnate... Poradite mi? Moc dekuji..
Připojit reakci
                           

Uzení masa


vyslouzil (590) - xxx.xxx.11.195 (?), 16.12.2019 11:09
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych se přikláněl spíš k první variantě (ohřát maso ve vodě), i když znám lidi, kteří to nedělají. Mně přijde, že maso je lepší -  možná právě šťavnatější, což je teoreticky dáno koagulací povrchových bílkovin (kuchařky maso před dušením taky osmahnou) a menším odparem. 
   Způsobů uzení je mnoho, ten svůj nejlepší si časem ověříte sám. Nepodcenil bych ověření, zda jsou kusy masa prosolené až ke středu. Zejména při použití pouhé soli.

Připojit reakci
                           

Uzení masa


Radek.P (28) - xxx.xxx.183.41 (?), 16.12.2019 16:33
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, maso před uzením rozvlažit v teplé vodě 80C cca 45min.Prohřeje se celý kus masa a bílkovina v mase.Maso se pak do uzáku nedává studené a lépe jím prostupuje kouř.

Udím 45min.na 80C, pak na 60-70C cca 10-11hod.podle velikosti kusů masa.

Každá udírna se chová jinak.

Topím suchým bukem, který může být s kůrou.

rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8   
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů