Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Uzení domácích klobás

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.108.171 (?)
22.12.2016 12:41

Zdravím!

Udit můžete i studeným kouřem (cca 30 °C). Pak Vám je měření teploty k ničemu. Klobásy rozhodně neházejte do studené vody. Jednak dostanou šok a svraští se a pokud voda není převařená, zanesete si na povrch bakterie, které jste pracně smrtil uzením. Proto se Vám pak mohou kazit (plesnivět). Daleko lépe uděláte, když klobásy před vložením do udírny rozvlažíte v teplé vodě (70°C) asi 10 minut. Pak Vám krásně oschnou ještě před vložením do udírny a tu už můžete mít vyhřátou na 70-75 °C. Víc netopte, vykape Vám tuk. Udit můžete studeným, vlažným i teplým kouřem. Doba se pohybuje od 48 do 8 hodin. Doporučuji ale pročíst odbornou literaturu. Každá rada jako je tahle je informace od "někoho" i když osobně jsem přečetl na téma uzení diplomovou práci (jsou volně dostupné na netu) a kousek knihy Uzenářství".

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   << Předchozí příspěvky | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
                     

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.92.21 (?)
29.12.2015 18:03, počet návštěv: 298221
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nebo málo natlačený - zůstal tam vzduch. Ty pragandy nepoužívejte je to zdroj rakoviny, pokud tedy nechcete umřít.

Připojit reakci   
                        

Uzení domácích klobás


vyslouzil (569) - xxx.xxx.92.38 (?)
29.12.2015 22:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pravda, nadbytek dusitanu působí kancerogeně. Ale dusitany najdete prakticky ve všech komerčních uzeninách, včetně šunky pro děti. A není tajemstvím, že rakovinu způsobují v klobásách i látky pocházející z kouře a nakonec i samo červené maso.

Připojit reakci
                        

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.17.210 (?)
12.4.2016 13:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja nechcem, ale netusil som, ze to je tak jednoduche.

Připojit reakci
               

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.108.171 (?)
22.12.2016 12:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den!

Různá barva po nakrojení (od okraje ke středu) je důsledek nedostatečného prouzení. Jednou se mi to stalo se salámem. Udil jsem 12 hodin jako jindy, ale neuvědomil si, že mám místo 60 mm střeva 75 mm. S hrůzou jsem zjistil při vychladnutí. Již nic nezmůžete. Rozhodně ale nic nevyhazujte! Sice se s klobásami nemůžete pochlubit, ale když je zavaříte do 3% solného nálevu a navrch dáte lžíci sádla, chuť zůstane a uvnitř se trochu spraví. Dají se normálně jíst.

Připojit reakci
                  

Uzení domácích klobás


vyslouzil (569) - xxx.xxx.236.1 (?)
22.12.2016 16:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

I když jsou klobásy s šedým středem uprostřed. je to jen vada vzhledu, dají se normálně jíst. Zavařit se mohou i nemusí. Zavařovat do nálevui není třeba, stačí trocha vody na dno sklenice. Lžíce sádla taky není třeba, vrstva tuku se po zavaření utvoří na povrchu vždy, i bez dodatečného přídavku. Chuť zavařených klobás není špatná, ale je prostě jiná.

Připojit reakci
   

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.108.171 (?)
22.12.2016 12:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím!

Udit můžete i studeným kouřem (cca 30 °C). Pak Vám je měření teploty k ničemu. Klobásy rozhodně neházejte do studené vody. Jednak dostanou šok a svraští se a pokud voda není převařená, zanesete si na povrch bakterie, které jste pracně smrtil uzením. Proto se Vám pak mohou kazit (plesnivět). Daleko lépe uděláte, když klobásy před vložením do udírny rozvlažíte v teplé vodě (70°C) asi 10 minut. Pak Vám krásně oschnou ještě před vložením do udírny a tu už můžete mít vyhřátou na 70-75 °C. Víc netopte, vykape Vám tuk. Udit můžete studeným, vlažným i teplým kouřem. Doba se pohybuje od 48 do 8 hodin. Doporučuji ale pročíst odbornou literaturu. Každá rada jako je tahle je informace od "někoho" i když osobně jsem přečetl na téma uzení diplomovou práci (jsou volně dostupné na netu) a kousek knihy Uzenářství".

Připojit reakci
      

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.111.8 (?)
23.12.2016 9:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tomuto příspěvku nerozumím.Proč když se udí studeným kouřem, je měřění teploty k ničemu, proč klobásy dávat do teplé vody rozvlažovat (krásně oschnou).Klobásy jsem ještě neviděl ani neslyšel rozvlažovat.Rozvlažuje se maso aby se prohřála bílkovina a lépe masem prostupoval kouř.Klobásy večer narazím do střev a nechám přes noc v chladnější místnosti, ráno udím 45min na 80C a pak na 60-70C 4-6hod podle velikosti a kalibru klobás.Vkládám do dobře vyhřátého a vysušeného uzáku.Je to moje praxe.Uzení podle diplomové práce nikomu neberu.rpstylle@seznam.cz 

Připojit reakci
         

Uzení domácích klobás


vyslouzil (569) - xxx.xxx.236.1 (?)
23.12.2016 13:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já té radě rozumím. Ne všechny udírny jsou konstruovány tak, že klobásy do nich vložené rychle oschnou a zahřejí se. Při vložení studených klobás do teplé udírny - a nemusí být nevyhřátá, jen třeba nemá dostatečně velkou tepelnou kapacitu (plechové nebo tenké stěny) a dost silný tah - je riziko, že vzduch v uzáku zchladne,  na studeném střevě se srazí pára, kouř začne dehtovat, klobásy hořknou. Rozvlažování klobás se, pravda, nepopisuje, ale temperování na pokojovou teplotu - tedy přiblížení teplotě uzení - ano.
   Jinak starý řezník, který mě před 40 lety učil udit, když jsem mu říkal, že v časopise jsem četl o rozvlažení masa v teplé vodě před uzením, odpověděl jenom: "prasečina". Holt časy se mění.
   Já jsem při posledním uzení před vložením do udírny rozehřál klobásy na tyčích v horkovzdušné troubě na 60 st. Dopadlo to výborně, žádné zhoupnutí teploty v udírně se nekonalo. Příště to udělám znovu.

Připojit reakci
            

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.114.253 (?)
23.12.2016 14:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rozvlažovat maso a klobásy je rozdíl. Maso např bůček se rozvlažuje, klobásy nikoliv.

Připojit reakci
            

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.168.31 (?)
23.12.2016 15:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ako ste tam napratal tie tyče aj klobasy?neviem si to predstavit, skor na nejakom plechu, ale ako mam dat do beznej kuchynskej rury 10kil klobas na tyči?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Tvrdá kůže na bůčku314.10.20192855
Kaiserova elektrická udírna1930.9.20195985
Nakládání a vakuování masa na uzení4424.9.2019113318
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování1414.9.20196726
Naložené maso jde cítit po sádle, vyhodit?68.9.20191134
Dehtování4625.8.201934335
Udírna dehtuje2625.8.201937988
Uzení masa5011.8.2019160134
Elektrická udírna z Mountfield94.8.20195118
Uzení domácích klobás15928.7.2019512702
Kyselost po uzení1126.7.201927668
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201920020
Generátor kouře3918.3.2019106052
Jake drevo2515.3.201927018
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20196428
Prvni moje uzeni2315.3.201924694
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019108105
Uzení Zadní Hovězí74.2.20197778
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20194092
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201848738
Udírny Thermowind722.11.20187430
Domácí klobásy6919.10.2018281301
Dmácí uzený sýr4622.8.2018264799
A až Z o uzení2053.8.2018549407
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018345812
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201836991
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201873297
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018172609
Lovecký a Turistický salám329.5.2018117619
Uzeni bucek6028.3.201883370
Špek1228.3.201855256
Plnička klobás143.2.201817221
Plnění klobás mlýnkem1011.1.201810733
Odkůrování polínek na uzení56.1.20186194
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017129044
První klobásky5119.12.2017105187
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201748528
Průměr komínu k udírně22.8.20178379
Zateplení udírny816.7.201710531
Udene kuriatko47.6.20176838
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů