Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Uzení domácích klobás

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.57.169 (?)
15.8.2013 9:55

Plnička na jitrnice není dobrá, pokud nemáte nějakou mechanickou.Klobásková směs je tužší než jaternicová a tak jen ručně to není dost dobře možné, myslím tím klasika-válec, dřevěný píst.Já plním mlýnkem na maso.Pozor.Bez šajby, bez nože!!! Jen šnek a nástavec z plastu na plnění střívek.Odpor hmoty, když má prolézt plnícím otvorem zatlačí šnek dozadu a tudíž ten pak krásně drží v mlýnku i bez šajby.Není tedy pravda, že šajba tam musí být, jako "ložisko",či jako uložení šneku.To jsem si také nejdřív myslel, ale klobásková hmota šla přes šajbu bez nože do plničky velmi ztěžka a navíc se to ještě jednou všechno pomlelo.milans13

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
                           

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.167.135 (?)
2.3.2013 15:33, počet návštěv: 479711
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nevím jakou máte, ale s plničkama nebo mlýnkama s nástavci se to běžně dělá, plnivo není až tak tuhé, aby to strojek nevydržel.

Připojit reakci   
                           

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.57.169 (?)
15.8.2013 9:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Plnička na jitrnice není dobrá, pokud nemáte nějakou mechanickou.Klobásková směs je tužší než jaternicová a tak jen ručně to není dost dobře možné, myslím tím klasika-válec, dřevěný píst.Já plním mlýnkem na maso.Pozor.Bez šajby, bez nože!!! Jen šnek a nástavec z plastu na plnění střívek.Odpor hmoty, když má prolézt plnícím otvorem zatlačí šnek dozadu a tudíž ten pak krásně drží v mlýnku i bez šajby.Není tedy pravda, že šajba tam musí být, jako "ložisko",či jako uložení šneku.To jsem si také nejdřív myslel, ale klobásková hmota šla přes šajbu bez nože do plničky velmi ztěžka a navíc se to ještě jednou všechno pomlelo.milans13

Připojit reakci
                           

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.0.146 (?)
15.9.2013 11:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravím před 50 lety jsem začal pomáhat dědivi s výrobou klobás a salámu držel doma ovečku a prase klobásy perfektní a salámy visely na pudě od prosince a když jsme mu přišli na Jozefa gratulovat salam byl jak uherák minulý týden jsem si pořídil novou dvourychlostní narážečku na 3 litry vypada velmi dobře děda dělal řemeslo do 81 let a babka za pár korun narážečku prodala začínáme se k tomu vracet chci to naučit děti a vnoučata letní kuchyn na zabíječky postavena chlév taky už se pomalu zaplnuje a pole osety vojtěškou vysadíme stare odrudy ovoce na mezích

Připojit reakci
                           

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.13.21 (?)
29.9.2013 9:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň, dovolil by som si vrátiť sa k podstate tejto témy a napísať svoje skúsenosti s údením. Dlhé roky až desaťročia údime klobásky zásadne "studeným " dymom. To znamená, že máme drevenú údiareň a dym do nej je privádzaný cca 2,5 m dlhým dymovodom z ohniska, ktoré je umiestnené mimo udiarne. Údime suchým drevom ovocných stromov / jabloň, čerešňa / a prípadne bukom. Ak sa mi podarí v lese nájsť suchý borievkový kmienok, tak pred ukončením údenia priložím pár konárokov. Ale toto nie je podmienka... U nás sa klobásky robia len v období od konca októbra do konca marca. Samotné údenie trvá 2 dni a to cca 10 - 12 hod každý deň, potom jedeň prestávka a ešte jeden deň cca 5 hod. Klobásky jak pred údením tak počas neho sú v udiarni vonku a prospieva im, ak v tomto čase aj premrznú... Ak je po skončení údenia vonku mrazivo, nechávam klobásky vonku v udiarni ako dlho to len ide.

Na budúci rok zvažujem spraviť drevenú rozoberateľnú údiareň ale opäť s ohniskom mimo nej. Zásadne!yes

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Uzení domácích klobás


j3david (16) - xxx.xxx.51.179 (?)
1.10.2013 15:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, dovolil bych si malý dotaz. Píšete "borievkový kmienok". Přestože žiju na pomezí u Slovenských hranic, přece jenom toto neznám. To jsou větvičky z borůvek (čučorietok)? Nebo jalovec? Nebo co?

Děkuji

Připojit reakci
                           

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.14.148 (?)
3.10.2013 12:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň, je to ten Vami spomínaný jalovec... smiley

Připojit reakci
                           

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.158.130 (?)
2.10.2013 8:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...spraviť drevenú rozoberateľnú údiareň ale opäť s ohniskom mimo nej...

RE: možná alterantiva... bydlím v domě a máme dvorek, ale nechtělo se mi (znovu) běhat na dvorek a kontrolovat teplotu, přikládat a tak - tedy na tom dvorku:-), takže abych nemusel běhat ven, tak jsem koupil malou plechovou udírnu a tu postavil na balkoně...

Udím jen maso nasolené "na sucho" (teď koncem října bude zabijačka), tak zkusím i klobásy. Udím studeným kouřem (těch 12 až 25°C) a udím tak 14 dní. To vysvětluje, proč nechci běhat na dvorek snad ještě lépe...:-)

Udím tak, že když dojdu z práce, tak zatopím/rozfoukám brikety a přiložím hobliny. Hlídám to a na noc, přiložím tolik, aby hobliny nezačaly hořet... ráno opět přiložím menší množství. Je to tedy přerušované uzení a maso vždy vychladne a trošku odvětrá. Je však v temnu a nikdo na něj nemůže:-) Používám bukové polena, ale z nich vrtákem-sukovníkem udělám vždy do krabice pořádnou porci hoblin a těmi pak zasypu 2-3 kousky kvalitních dřevěných briket, které se starají o teplo k doutnání pilin. Bukové hobliny obohacuji švestkovými, také z polen uschlých stromů z našeho sadu...

Ty náklady a pochopitelně kontrola teploty jen pomocí hoblin a briket dřevěného uhlí podle mých zkušeností snažší, než vyregulovat ohniště s poleny...

Připojit reakci
                           

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.14.148 (?)
3.10.2013 13:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V minulosti som pár krát skúšal resp udil bukovými pilinami. Bol spokojný ale nie vždy sa darilo zohnať kvalitné - čisté piliny. "Vyrábať" si ich ma nejak nenapadlo...wink  máte za to odo mňa yes.. Podľa mojich skúseností klobáskam prospievajú prestávky v údení. A nikdy som sa pri údení neponáhľal... wink Keď som v niektorých príspevkoch čítal, že udenie trvá cca 6 hodin... no predpokladám že každý vie čo   robí a má to odskúšané...sad

Po vyúdení a odvetraní klobások v údiarni / ideálne je nech je čo najchladnejšie vonku / zanesiem klobásky do nevykurovanej miestnosti, kde sú do konca zimy / cca koniec marca /.Klobásky    neutieram ani nejak inak neošetrujem. Len pred samotnou konzumáciou ich otriem papierovým obrúskom. Črevo sa dá vždy odstrániť bez problémov. Poslednú várku klobás uložím na leto do mraziaka. Vyberám a nechám voľne rozmraziť len potrebné množstvo pred konzumáciou.

Ja osobne mám najradšej klobásky tak cca 1 - 2 týždne po údení, viem ale že sú ľudia, ktorí ich majú radšej zase už vyschnutejšie.

Připojit reakci
                           

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.64.82 (?)
1.12.2013 15:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, byl jsem u kamaráda který udil kobásy a celý večer se vedla debata proč ve středu klobásy po vyuzení vznikne taková tečka jiné barvy než je okolní maso. Nemáte s tím někdo zkušenosti a nevíte čím by to mohlo být? Díky

Připojit reakci
                           

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.226.182 (?)
1.12.2013 19:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, nevím jak dlouho bylo maso na klobásky naloženo.Já ho dávám s veškerým kořením do lednice na 4-5 dní při teplotě 3-5C.Klobásky mají po celém řezu stejnou barvu.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Tvrdá kůže na bůčku314.10.20192851
Kaiserova elektrická udírna1930.9.20195985
Nakládání a vakuování masa na uzení4424.9.2019113318
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování1414.9.20196726
Naložené maso jde cítit po sádle, vyhodit?68.9.20191134
Dehtování4625.8.201934335
Udírna dehtuje2625.8.201937988
Uzení masa5011.8.2019160133
Elektrická udírna z Mountfield94.8.20195118
Uzení domácích klobás15928.7.2019512700
Kyselost po uzení1126.7.201927668
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201920019
Generátor kouře3918.3.2019106048
Jake drevo2515.3.201927018
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20196428
Prvni moje uzeni2315.3.201924694
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019108105
Uzení Zadní Hovězí74.2.20197778
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20194089
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201848738
Udírny Thermowind722.11.20187430
Domácí klobásy6919.10.2018281301
Dmácí uzený sýr4622.8.2018264797
A až Z o uzení2053.8.2018549401
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018345812
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201836991
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201873297
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018172609
Lovecký a Turistický salám329.5.2018117618
Uzeni bucek6028.3.201883369
Špek1228.3.201855256
Plnička klobás143.2.201817220
Plnění klobás mlýnkem1011.1.201810733
Odkůrování polínek na uzení56.1.20186194
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017129044
První klobásky5119.12.2017105186
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201748528
Průměr komínu k udírně22.8.20178379
Zateplení udírny816.7.201710531
Udene kuriatko47.6.20176838
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů