Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Uzení domácích klobás

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Myslím si, že přikládání namočených polínek ..., vyslouzil, 28.7.2019
Zdravím, já také udím suchým bukem.Jsou ale ..., host, 28.7.2019
uzení namáčeným dřevem. Myslím si, že to..., host, 28.7.2019
Ano, žádná rada na uzeni ryb tady v sekci klobas b..., host, 26.7.2019
Zde se dávají rady na uzení masa, klobásek n..., host, 26.7.2019
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.121.155 (?)
14.12.2010 12:28, počet návštěv: 519207
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Vím, že se toto téma zde již několikrát probíralo, přečetl jsem toho dost, ale nenašel jsem odpověď na můj problém a ten zní: Již několikrát jsem udil klobásy chuť výborná pojivost dobrá, ale vždy mi připadalo že mají tuhé až chřoupavé střevo. Můj postup uzení: Klobásy dám do vyhřáté a tím i vysušené udírny při teplotě cca 60 stupních nechám oschnout dále zakuřuji 5-6 hodin studeným kouřem když klobási mají správnou barvu zvednu teplotu na cca 80-90 stupnů a řeznickým teploměrem kontroluji vnitřní teplotu která by měla dosáhnou 75 stupnů, aby nebyly klobási uvnitř syrové. Když klobásí dosáhnou požadované teploty tak je vyndám z udírny a prudce ochladím studenou vodou. Klobási jsou krásně napnuté, ale již po chvíli se smrsknou a střívko je poněkud tvrdé. Používám vepřová střeva. Nemáte někdo zkušenost co s tím? Nebo ještě lépe neodkryli by jste někdo svůj postup na uzení klobás. Předem děkuji za rady a tipy na uzení klobásek. JH

Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.120.156 (?)
15.12.2010 8:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hm, že by nikdo neudil klobásy... 

Připojit reakci
      

Uzení domácích klobás


jezevec22 (18) - xxx.xxx.242.101 (?)
16.12.2010 7:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Předpokládám, že používáte střeva šlemovaná. Klobásy udím poměrně často. Po vyhřátí udírny a následném oschnutí klobás udržuji teplotu mezi 60 - 70 stupni C a takto udím 6 - 8 hodin - dle potřeby. Váš problém by mohla být teplota až k 90 stupnům C. O máčení klobás do studené vody po vyuzení jsem doposud neslyšel - toto se používá u výroby jitrnic.  Od řezníků vím, že se klobásy ještě mohou "dotáhnout" v teplé vodě 80 stupnů C po dobu 20 minut a následně dát zpět do do udírny na oschnutí. Ze začátku pokusů výroby klobás jsem toto používal, nyní již pouze udím a do vody klobásy nedávám a při uvedené teplotě a době jsou klobásky hotové a dobré.

Připojit reakci
         

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.121.128 (?)
16.12.2010 7:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za reakci a radu. Používám střeva šlemovaná. Prudké schlazení klobás mi poradil jeden řezník. Říkal, že když se klobásy takto prudce schladí tak se zatáhnou a již se z nich neodpařuje voda. Jenom se zeptám uzení 6-8 hodin při takto vysoké teplotě 60-70 stupňů, nejsou klobásy příliš vyschlé?

Připojit reakci
            

Uzení domácích klobás


jezevec22 (18) - xxx.xxx.16.123 (?)
16.12.2010 18:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vyschlé nejsou, dobu je třeba stanovit podle chutnání vzorku a také podle uhlídání teploty. Začínám chutnat asi tak po 6 hodinách ale pokud se neuhlídá teplota, tak to může být i dřív.  Pozná se to i podle barvy klobás.

Nenapsal jsem to asi v předchozím příspěvku správně - ta celková doba je od vložení klobás do udírny, ne od oschnutí.

Připojit reakci
               

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.216.103 (?)
16.12.2010 20:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ochutnání podle vzorku znám, ale poprvé se mi stalo že jsem udil podle chuti a klobásy asi nebyly dostatečně tepelně opracované protože po určité době se začali kazit. Od té doby co je hlídám uvnitř teloměrem vydrží i týdny, ale to je musím pečlivě uschovat aby je nikdo nenašel. Ještě jednou díky za reakci  jen je škoda, že sem ještě NENAPSAL NĚKDO JINÝ SVÉ ZKUŠENOSTI S UZENÍM KLOBÁS. Ale na jednu stránku to chápu protože ze svého okolí vím že je to osobní tajemství, které se nezveřejňuje.

Připojit reakci
                  

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.140.174 (?)
18.5.2011 10:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem taky začínající uzenář, takže se taky potýkám s různýma problémama. Já se domnívám, že zvyšování teploty na závěr uzení není ku prospěchu věci. Podle mně toto zvýšení teploty na konci uzení klobásky jen vysuší a "opeče" se povrch a pak jsou tvrdé. Já se snažím při zahájení uzení mít teplotu v udírně 80 st. C asi tak hodinu a pak snížím teplotu na max.60 st C a udím dalších 5-6 hodin.  A k tomu kažení klobás , co to je po určité době? Byly na vzduchu nebo v lednici v igeliťáku? Já vlastně ani nevím jak dlouho moje klobásky vydrží.Dělám 5 kilové várky, klobásky jím asi 2 možná 3 týdny a co mi zbude zavařím do sklenic a to je pak laskomina. Někdy mám pocit, že ty zavařené jsou lepší než čerstvé vyuzené.   ada 

Připojit reakci
                     

Uzení domácích klobás


host - xxx.xxx.238.57 (?)
7.10.2011 20:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den, precetl jsem zde hodne uzitecnych informaci, zaujalo me vsak to zavareni do sklenic.pokud by to bylo mozne chtel bych znat presny postup, pokud mate nejaky specialni.vyudil jsem velke mnozstvi klobas a tato konzervace by mohla byt zajimava.diky za odpoved

Připojit reakci
                        

Uzení domácích klobás


vyslouzil (572) - xxx.xxx.102.7 (?)
8.10.2011 11:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zavařuji je běžným způsobem. Do sklenice dám na dno trochu vody, narovnám klobásy, zavíčkuju a steriluju 30 minut při 100 stupních.
   Klobásy jsou samozřejmě uvařené, dají se jíst zastudena i ohřáté.. Čerstvé mi ale chutnají víc.

Připojit reakci
                           

Uzení domácích klobás


Milan Boštička (5) - xxx.xxx.119.49 (?)
24.10.2011 10:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pozor klobásy se zavařují při teplotě 90st. aby nedošlo k popraskání a to po do bu 90 minut. Zality ve sklenici dvou až tříprocentním solným nálevem. Takto vydrží spolehlivě jeden měsíc. Lepší však je 60minut při 90, nechat vychladnout a druhý den opět 60 minut při90st. Takto v chladu vydrží do tří měsíců. Jinak správné zavařování je při 120 stupních, což doma nedocílíte.

Pozor dbejte na podložené rady, neboť klobásový jed je velice nebezpečný.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Udírna39.11.2019363
Lovecký a Turistický salám339.11.2019119314
Jak obalit uzené maso?27.11.2019291
Domácí klobásy734.11.2019284789
Prvni moje uzeni2531.10.201926053
Elektrická udírna z Mountfield1529.10.20197004
Tvrdá kůže na bůčku516.10.20193777
Praglanda do masa nebo ne?3616.10.2019131228
Kaiserova elektrická udírna1930.9.20197143
Nakládání a vakuování masa na uzení4424.9.2019116767
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování1414.9.20197448
Naložené maso jde cítit po sádle, vyhodit?68.9.20191518
Dehtování4625.8.201936447
Udírna dehtuje2625.8.201939809
Uzení masa5011.8.2019163001
Uzení domácích klobás15928.7.2019519208
Kyselost po uzení1126.7.201928446
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201920759
Generátor kouře3918.3.2019109132
Jake drevo2515.3.201927950
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20197059
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019109496
Uzení Zadní Hovězí74.2.20198607
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20194441
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201850647
Udírny Thermowind722.11.20187776
Dmácí uzený sýr4622.8.2018267381
A až Z o uzení2053.8.2018559283
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018349292
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201838101
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201874490
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018175738
Uzeni bucek6028.3.201885792
Špek1228.3.201856284
Plnička klobás143.2.201817837
Plnění klobás mlýnkem1011.1.201811270
Odkůrování polínek na uzení56.1.20186452
První klobásky5119.12.2017107002
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201749464
Průměr komínu k udírně22.8.20178640
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů