Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Uzení > Udírna dehtuje

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
A když mám topeniště přímo pod masem a udělám tam ... , host, 25.8.2019
Jak říkám. Nebojte se topit přímo pod masem a nebe... , host, 25.8.2019
To je přesně ono. Topeniště pro udírny musí mít vz... , host, 25.8.2019
Zdar jak sviňa. Udírnu mám zděnou a topím přímo po... , host, 25.8.2019
Měl jsem stejný problém. Zrušil j..., host, 1.3.2019
Stránky: 1, 2, 3   

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.16.57 (?)
4.1.2017 16:33, počet návštěv: 44725
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, vím, že už to tu je po několikáté a samozřejmě jsem vše okolo toho i četl, přesto zakládám nové vlákno. Radíte zkrátit - prodloužit kouřovody, udělat větší odtah atd atd.. Jenže já mám udírnu kamenou, zabudovanou v altánku jakoby zahradní kuchyň. (doufám, že se mi podaří nahrát foto) Prostě už s ní nejde nijak hejbat a je udělaná podle toho, jak to prostě vycházelo při stavbě. Topeniště klasický kamna, dvířka a pod nimi popelník, tím se i reguluje vzduch, to je jediná regulace. Kouřovod má dvě zatáčky, je mírně do kopce a dlouhý asi 3 metry. Udírna je z šamotek, vývod kouřovodu je ze zadu a odtah do komína v podstatě na stejné straně nahoře udírny. Průměr komínu je asi o něco malinko menší než přívod kouřovodu. Udil jsme v tom podruhé, poprvé suchou švestkou a podruhé suchým bukem, obě uzení stejný výsledek. Maso už od začátku černé jak bota, ale po obřezání chutově v pořádku. Udírnu jsem měl vyhřátou, udím na cca 70 C a asi 9-10 hodin. Poradí mi někdo nějakej fígl, jak v tomto správně topit? Nebo je udírna prostě špatně postavená a bude udit špatně?
Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.16.57 (?)
4.1.2017 16:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vpravo dole je vidět topeniště a vlevo nahoře udírna.

Obrázky:
Udírna
Udírna
Připojit reakci
      

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.114.253 (?)
4.1.2017 19:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jak dlouho předehříváte udírnu než dáte maso?
Připojit reakci
         

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.16.62 (?)
4.1.2017 19:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Cca pul hodiny. Maximalne hodinu. Proste az je na teplomeru pres padesat.
Připojit reakci
            

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.84.190 (?)
4.1.2017 20:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tuhle udírnu, s tím 3 metrovým náhonem, za tohoto počasí neohřejete ani za 4 hodiny, Jedině snad že by jste měl náhon zabalený v nějakém izolantu a to asi nemáte, To je tak vhodné udit studeným kouřem.Co by jste od toho jiného čekal?Já mám dřevěnou a ohřívám jí 50 min.Náhon 1m dřevěný není.
Připojit reakci
               

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.114.253 (?)
4.1.2017 20:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je málo, já mám obdobné zařízení jako vy a topím na plného dvě hodiny a zdi v udírně stále orosené, až se odrosí a odpaří, pak dávám maso. Myslím, že je to tím, orosí se i maso a dým více ulpívá na mokrém, někdy utírám i maso, když ho pověsím a orosí se.Dále mě napadá, že je pomalý tah, více pustit do komína, otevřít klapku. Kdo máte zkušenosti, tak mě prosím opravte.

Připojit reakci
                  

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.6.175 (?)
4.1.2017 21:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
No cekal bych od toho, ze bude udit normalne, jsem zacatecnik, proto se tady ptam... No jak uz jsem psal, do komina vice pustit nejde, jedina regulace je tim popelnikem pod topenistem. Je to cele v betonu a v kamenech, je mi jasne, ze prohrati bude trvat dlouho, ale na teplomeru uz je pomerne dost kdyz maso vkladam. Je to tedy tim, ze by byla udirna malo prohrata ikdyz vzduch je horky dost?
Připojit reakci
                     

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.130.2 (?)
5.1.2017 7:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ano, na teplotě záleží, ale pokud se stěny rosí, je to špatně, musí vyschnout. Takže pozorovat stěny, maso vkládat, až jsou suché. Teplota je v udírně třeba už vysoká, ale i vhkost je velká. Proto někteří dávají přednost dřevěným udírnám, jsou vyhřáté a suché hned. Ale v kamenné nebo šamotové se lépe drží stálá teplota, když přijdete na to jak funguje. Ke konci uzení stačí dávat jen klacíky na dým dvě hodiny před koncem a teplo si drží stále v mase zdí.
Připojit reakci
                        

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.84.190 (?)
5.1.2017 7:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na jaře si udělejte dole pod dvířkama udírny díru, sežente st 10 cihel na topný kanálek, který se dá kdykoli rozebrat(délka 80cm) a budete mít maso jako dort.Vyudíte, cihly uklidíte ze sezení.Nevidím teploměr ve dvířkách.Ten je taky dobré mít.

Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.9.131 (?)
5.1.2017 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Teplomer je ve zdi vedle dvirek, ale dam ho dvirek, pripada mi, ze neukazuje dobre kdyz je skrz zed. No, taky mne napadlo udelat topeniste jinde, treba ze zadu, ale spis bych chtel vyuzivat to co tam je postaveny. Zkusim si priste pohrat s tim vyhratim udirny. Taky sem to maso vkladal studene, ale to u nas na vesnici tak dela skoro kazdej a nema problem.
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kaiserova elektrická udírna3517.1.202014072
Lovecký a Turistický salám3415.1.2020124434
Uzení špeku915.1.2020689
Elektrická udírna z Mountfield2812.1.202013749
Uzení masa808.1.2020178281
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny255.1.202054059
Kolik soli na lák na uzené?5230.12.2019187112
Rychlosoli v mase - pro a proti624.12.201939260
Jak obalit uzené maso?422.12.20191572
Uzeni bucek633.12.201996007
Nakládání a vakuování masa na uzení4525.11.2019127335
Uzení domácích klobás16023.11.2019541145
Udírna415.11.20191761
Domácí klobásy734.11.2019294001
Prvni moje uzeni2531.10.201928711
Tvrdá kůže na bůčku516.10.20194763
Praglanda do masa nebo ne?3616.10.2019136984
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování1414.9.20199252
Naložené maso jde cítit po sádle, vyhodit?68.9.20192309
Dehtování4625.8.201942409
Udírna dehtuje2625.8.201944726
Kyselost po uzení1126.7.201930930
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201922982
Generátor kouře3918.3.2019118102
Jake drevo2515.3.201930404
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20198772
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019113309
Uzení Zadní Hovězí74.2.201910937
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20195410
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201855829
Udírny Thermowind722.11.20188870
Dmácí uzený sýr4622.8.2018276221
A až Z o uzení2053.8.2018578370
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018359662
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201841955
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201878712
Špek1228.3.201859408
Plnička klobás143.2.201819565
Plnění klobás mlýnkem1011.1.201812766
Odkůrování polínek na uzení56.1.20187351
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů