Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Udírna dehtuje

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.146.52 (?)
25.8.2019 8:36
To je přesně ono. Topeniště pro udírny musí mít vzduch. Jak ten oheň přiškrtíte, máte tam dehet.
Obrázky:

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3   
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.111.8 (?)
5.1.2017 14:17, počet návštěv: 36037
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U udíren se dělá topeniště bez roštu s dvířky s růžicí.Kouřovod stačí 1-2M.Maso se musí vkládat do dobře vyhřátého a hlavně vysušeného uzáku.Když bude vnitřek uzáku orosený tak to dopadne jak dopadlo.Kouřovod máte zbytečně dlouhý může se ochlazovat.Vnitřek uzáku bych celý vydřevil.Pomůže to při vysušení (vyhřátí) uzáku.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci   
                           

Udírna dehtuje


vyslouzil (569) - xxx.xxx.67.66 (?)
6.1.2017 10:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Všechny rady jsou v podstatě správné, ale nevím, jestli řeší podstatu problému. Zahřátím masa ve vodě před uzením zabráníte zašpinění jeho povrchu, ale nakysle hořká dehtovitá chuť chuť  horní vrstvy masa je způsobena něčím jiným. Poměr teplot v topeništi, kouřovodu, uzáku, přísun vzduchu, klapka na komíně, to všechno určuje složení kouře i chuť masa.
   Já mám obavu, že tu kamennou udírnu - když venku mrzne - pořádně vytopit snad ani nelze. Možná tak za půl dne. To, že je uvnitř uzáku vzduch 50 st. teplý,. nestačí, když jsou zdi promrzlé. Jsem přesvědčen, že když zopakujete uzení na jaře, až bude venku nad15 stupňů, maso dehtovou příchuť mít nebude.

Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.111.8 (?)
6.1.2017 16:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To chcete říci že má pán udit jen když bude teplo?Je pravda že kamennou udírnu asi v zimě nevytopí (nevysuší).Již jsem psal že bude dobré uzák zevnitř vydřevit.Já osobně bych dal palubku nebo podlahovku 25-30mm.Uzák bude fungovat jako dřevěný obezděný kamenem.Bude po problému.Normálně se vydřevují i zděné udírny z cihel.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.50.122 (?)
6.1.2017 18:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Drevit se mi to nechce, neni tam uplne nejlepsi pristup. Vcera sem nalozil maso, zkusim udirnu vyhrat, ja kdyz zatopim i v tom krbu i grilu tak by se mohla prohrat pomerne rychle. Kdyz jsme tam slavili silvestra a topilo se od rana, byla cela ta kanenica tepla. Spis je divny, ze sem u toho i udil, ale asi se jedna o ten prvopocatek. No zkusim poradne vyhrat udirnu a uvidime.
Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.93.169 (?)
3.11.2017 9:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, mohu se zeptat jestli jste to už šťastně vyřešil? Mám totiž podobný problém. Děkuji.
Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.130.29 (?)
18.12.2017 10:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

je nutné dodržet několik zásad pro vynikající uzené, pokud se chcete lišit od uzeného jenom výborného

1 maso vytáhnout z laku den před uzením pořádně umýt v horké vodě a nechat okapat,

2. uzák vytopit ze začátku i měkkým dřevem min. na 100 st. cca 2-3 hodiny,

3. odkůrovat dřevo na uzení - velmi důležité

4. hlídat teplotu max při uzení max 72 stupňů

5. použít při naložení pragandu stačí 50 na 50 ze solí

6.zbytečně nepřeuzovat bůčky 8 hodin, ostatní max 12-14 hodin

7.neudit v kovovýh uzácích

 8. dostatečný dlouhý přívod od topeniště k uzáku cca 2m průměr 20cm

30 let zkušeností

Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


vyslouzil (569) - xxx.xxx.67.66 (?)
18.12.2017 16:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1. Nevidím důvod, proč vytahovat maso den před uzením. Taktéž umývání v horké vodě den před uzením vidím jako zbytečné. Naopak prohřátí masa horkou vodou těsně před vložením do uzáku je užitečné. Někteří maso prohřívají v samotném láku a taky si to pochvalují.

2. Ano, souhlasím. Délka vyhřívání uzáku záleží na materiálu udírny (zděná déle, dřevěná méně) 

3. Odkůrováním se nic nepokazí, ale až tak velmi důležité to není. U bukového dřeva tenká kůra nevadí.

4. Lze souhlasit, i když teplotních režimů existuje víc. Od 20 až po 100 st.

5. Praganda není nezbytná. Já používám 1/4 až 1/3 veškeré soli. Udit se dá i bez pragandy

6. Souhlasím, při jiných teplotních režimech jsou ale časy jiné

7. Nezkoušel jsem kovové udírny, ale existují a majitelé si je pochvalují.

8. Diskutabilní. Existují udírny s ohněm pod masem i s několikametrovým kouřovodem.

První uzení 1978

Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.111.8 (?)
18.12.2017 19:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naprostý souhlas s panem Vysloužilem.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.219.31 (?)
7.1.2019 13:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Připojim take svou zkušenost s hořkym a černym masem po vyuzení. Jednalo se o me prvni uzeni ve dřevené udirně s asi 50 cm dlouhym kourovodem s regulaci vzduchu na dvírkach, regulačni klapkou do komina a posuvnou klapkou na komine. Udil jsem cca 12 hodin a drzel teplotu mezi 70 a 80 coz byl dost problem s tak kratkym kourovodem, takze jsem měl hodně privreny privod vzduchu, spalovani nebylo dobre a šlo hodně bileho koure. Tudiz to dehtovalo coz se odrazilo na nesnesitelne horkosti masa. Dnes uz udim pri dostatečném přísunu vzduchu, reguluji jen mirnym privrenim klapky do komina s minimalnim pikladanim jen tenkych trisek aby teplota peilis nestouoala. Maso i klobasky jsou sice hezky tmave ake hirke ani troxhu
Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.146.52 (?)
25.8.2019 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To je přesně ono. Topeniště pro udírny musí mít vzduch. Jak ten oheň přiškrtíte, máte tam dehet.
Obrázky:

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování1414.9.20195759
Naložené maso jde cítit po sádle, vyhodit?68.9.2019796
Kaiserova elektrická udírna1729.8.20193959
Dehtování4625.8.201932187
Udírna dehtuje2625.8.201936401
Uzení masa5011.8.2019157046
Elektrická udírna z Mountfield94.8.20194524
Tvrdá kůže na bůčku230.7.20192605
Uzení domácích klobás15928.7.2019505671
Kyselost po uzení1126.7.201926966
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201919388
Generátor kouře3918.3.2019103518
Jake drevo2515.3.201926106
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20195850
Prvni moje uzeni2315.3.201923793
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019106677
Uzení Zadní Hovězí74.2.20197185
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20193802
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201846695
Udírny Thermowind722.11.20187101
Nakládání a vakuování masa na uzení4320.11.2018110050
Domácí klobásy6919.10.2018277881
Dmácí uzený sýr4622.8.2018262087
A až Z o uzení2053.8.2018541661
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018341798
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201836098
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201871886
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018170173
Lovecký a Turistický salám329.5.2018116316
Uzeni bucek6028.3.201880675
Špek1228.3.201854373
Plnička klobás143.2.201816560
Plnění klobás mlýnkem1011.1.201810276
Odkůrování polínek na uzení56.1.20185965
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017127146
První klobásky5119.12.2017103160
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201747665
Průměr komínu k udírně22.8.20178135
Zateplení udírny816.7.201710074
Udene kuriatko47.6.20176665
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů