Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Udírna dehtuje

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.84.190 (?)
4.1.2017 20:17
Tuhle udírnu, s tím 3 metrovým náhonem, za tohoto počasí neohřejete ani za 4 hodiny, Jedině snad že by jste měl náhon zabalený v nějakém izolantu a to asi nemáte, To je tak vhodné udit studeným kouřem.Co by jste od toho jiného čekal?Já mám dřevěnou a ohřívám jí 50 min.Náhon 1m dřevěný není.
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Měl jsem stejný problém. Zrušil j..., host, 1.3.2019
Z buku se kůra odstran'ovat nemusí.Dříve jse..., host, 31.1.2019
ahoj měl jsem podobný problem.3,5m dlouhy ko..., host, 30.1.2019
Připojim take svou zkušenost s hořkym a černym mas..., host, 7.1.2019
Naprostý souhlas s panem Vysloužilem.rpstyll..., host, 18.12.2017

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.16.57 (?)
4.1.2017 16:33, počet návštěv: 34775
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, vím, že už to tu je po několikáté a samozřejmě jsem vše okolo toho i četl, přesto zakládám nové vlákno. Radíte zkrátit - prodloužit kouřovody, udělat větší odtah atd atd.. Jenže já mám udírnu kamenou, zabudovanou v altánku jakoby zahradní kuchyň. (doufám, že se mi podaří nahrát foto) Prostě už s ní nejde nijak hejbat a je udělaná podle toho, jak to prostě vycházelo při stavbě. Topeniště klasický kamna, dvířka a pod nimi popelník, tím se i reguluje vzduch, to je jediná regulace. Kouřovod má dvě zatáčky, je mírně do kopce a dlouhý asi 3 metry. Udírna je z šamotek, vývod kouřovodu je ze zadu a odtah do komína v podstatě na stejné straně nahoře udírny. Průměr komínu je asi o něco malinko menší než přívod kouřovodu. Udil jsme v tom podruhé, poprvé suchou švestkou a podruhé suchým bukem, obě uzení stejný výsledek. Maso už od začátku černé jak bota, ale po obřezání chutově v pořádku. Udírnu jsem měl vyhřátou, udím na cca 70 C a asi 9-10 hodin. Poradí mi někdo nějakej fígl, jak v tomto správně topit? Nebo je udírna prostě špatně postavená a bude udit špatně?
Připojit reakci   
   

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.16.57 (?)
4.1.2017 16:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vpravo dole je vidět topeniště a vlevo nahoře udírna.

Obrázky:
Udírna
Udírna
Připojit reakci
      

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.114.253 (?)
4.1.2017 19:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jak dlouho předehříváte udírnu než dáte maso?
Připojit reakci
         

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.16.62 (?)
4.1.2017 19:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Cca pul hodiny. Maximalne hodinu. Proste az je na teplomeru pres padesat.
Připojit reakci
            

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.84.190 (?)
4.1.2017 20:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tuhle udírnu, s tím 3 metrovým náhonem, za tohoto počasí neohřejete ani za 4 hodiny, Jedině snad že by jste měl náhon zabalený v nějakém izolantu a to asi nemáte, To je tak vhodné udit studeným kouřem.Co by jste od toho jiného čekal?Já mám dřevěnou a ohřívám jí 50 min.Náhon 1m dřevěný není.
Připojit reakci
               

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.114.253 (?)
4.1.2017 20:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je málo, já mám obdobné zařízení jako vy a topím na plného dvě hodiny a zdi v udírně stále orosené, až se odrosí a odpaří, pak dávám maso. Myslím, že je to tím, orosí se i maso a dým více ulpívá na mokrém, někdy utírám i maso, když ho pověsím a orosí se.Dále mě napadá, že je pomalý tah, více pustit do komína, otevřít klapku. Kdo máte zkušenosti, tak mě prosím opravte.

Připojit reakci
                  

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.6.175 (?)
4.1.2017 21:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
No cekal bych od toho, ze bude udit normalne, jsem zacatecnik, proto se tady ptam... No jak uz jsem psal, do komina vice pustit nejde, jedina regulace je tim popelnikem pod topenistem. Je to cele v betonu a v kamenech, je mi jasne, ze prohrati bude trvat dlouho, ale na teplomeru uz je pomerne dost kdyz maso vkladam. Je to tedy tim, ze by byla udirna malo prohrata ikdyz vzduch je horky dost?
Připojit reakci
                     

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.130.2 (?)
5.1.2017 7:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ano, na teplotě záleží, ale pokud se stěny rosí, je to špatně, musí vyschnout. Takže pozorovat stěny, maso vkládat, až jsou suché. Teplota je v udírně třeba už vysoká, ale i vhkost je velká. Proto někteří dávají přednost dřevěným udírnám, jsou vyhřáté a suché hned. Ale v kamenné nebo šamotové se lépe drží stálá teplota, když přijdete na to jak funguje. Ke konci uzení stačí dávat jen klacíky na dým dvě hodiny před koncem a teplo si drží stále v mase zdí.
Připojit reakci
                        

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.84.190 (?)
5.1.2017 7:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na jaře si udělejte dole pod dvířkama udírny díru, sežente st 10 cihel na topný kanálek, který se dá kdykoli rozebrat(délka 80cm) a budete mít maso jako dort.Vyudíte, cihly uklidíte ze sezení.Nevidím teploměr ve dvířkách.Ten je taky dobré mít.

Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.9.131 (?)
5.1.2017 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Teplomer je ve zdi vedle dvirek, ale dam ho dvirek, pripada mi, ze neukazuje dobre kdyz je skrz zed. No, taky mne napadlo udelat topeniste jinde, treba ze zadu, ale spis bych chtel vyuzivat to co tam je postaveny. Zkusim si priste pohrat s tim vyhratim udirny. Taky sem to maso vkladal studene, ale to u nas na vesnici tak dela skoro kazdej a nema problem.
Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.111.8 (?)
5.1.2017 14:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U udíren se dělá topeniště bez roštu s dvířky s růžicí.Kouřovod stačí 1-2M.Maso se musí vkládat do dobře vyhřátého a hlavně vysušeného uzáku.Když bude vnitřek uzáku orosený tak to dopadne jak dopadlo.Kouřovod máte zbytečně dlouhý může se ochlazovat.Vnitřek uzáku bych celý vydřevil.Pomůže to při vysušení (vyhřátí) uzáku.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


vyslouzil (564) - xxx.xxx.67.66 (?)
6.1.2017 10:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Všechny rady jsou v podstatě správné, ale nevím, jestli řeší podstatu problému. Zahřátím masa ve vodě před uzením zabráníte zašpinění jeho povrchu, ale nakysle hořká dehtovitá chuť chuť  horní vrstvy masa je způsobena něčím jiným. Poměr teplot v topeništi, kouřovodu, uzáku, přísun vzduchu, klapka na komíně, to všechno určuje složení kouře i chuť masa.
   Já mám obavu, že tu kamennou udírnu - když venku mrzne - pořádně vytopit snad ani nelze. Možná tak za půl dne. To, že je uvnitř uzáku vzduch 50 st. teplý,. nestačí, když jsou zdi promrzlé. Jsem přesvědčen, že když zopakujete uzení na jaře, až bude venku nad15 stupňů, maso dehtovou příchuť mít nebude.

Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.111.8 (?)
6.1.2017 16:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To chcete říci že má pán udit jen když bude teplo?Je pravda že kamennou udírnu asi v zimě nevytopí (nevysuší).Již jsem psal že bude dobré uzák zevnitř vydřevit.Já osobně bych dal palubku nebo podlahovku 25-30mm.Uzák bude fungovat jako dřevěný obezděný kamenem.Bude po problému.Normálně se vydřevují i zděné udírny z cihel.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.50.122 (?)
6.1.2017 18:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Drevit se mi to nechce, neni tam uplne nejlepsi pristup. Vcera sem nalozil maso, zkusim udirnu vyhrat, ja kdyz zatopim i v tom krbu i grilu tak by se mohla prohrat pomerne rychle. Kdyz jsme tam slavili silvestra a topilo se od rana, byla cela ta kanenica tepla. Spis je divny, ze sem u toho i udil, ale asi se jedna o ten prvopocatek. No zkusim poradne vyhrat udirnu a uvidime.
Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.93.169 (?)
3.11.2017 9:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, mohu se zeptat jestli jste to už šťastně vyřešil? Mám totiž podobný problém. Děkuji.
Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.130.29 (?)
18.12.2017 10:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

je nutné dodržet několik zásad pro vynikající uzené, pokud se chcete lišit od uzeného jenom výborného

1 maso vytáhnout z laku den před uzením pořádně umýt v horké vodě a nechat okapat,

2. uzák vytopit ze začátku i měkkým dřevem min. na 100 st. cca 2-3 hodiny,

3. odkůrovat dřevo na uzení - velmi důležité

4. hlídat teplotu max při uzení max 72 stupňů

5. použít při naložení pragandu stačí 50 na 50 ze solí

6.zbytečně nepřeuzovat bůčky 8 hodin, ostatní max 12-14 hodin

7.neudit v kovovýh uzácích

 8. dostatečný dlouhý přívod od topeniště k uzáku cca 2m průměr 20cm

30 let zkušeností

Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


vyslouzil (564) - xxx.xxx.67.66 (?)
18.12.2017 16:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1. Nevidím důvod, proč vytahovat maso den před uzením. Taktéž umývání v horké vodě den před uzením vidím jako zbytečné. Naopak prohřátí masa horkou vodou těsně před vložením do uzáku je užitečné. Někteří maso prohřívají v samotném láku a taky si to pochvalují.

2. Ano, souhlasím. Délka vyhřívání uzáku záleží na materiálu udírny (zděná déle, dřevěná méně) 

3. Odkůrováním se nic nepokazí, ale až tak velmi důležité to není. U bukového dřeva tenká kůra nevadí.

4. Lze souhlasit, i když teplotních režimů existuje víc. Od 20 až po 100 st.

5. Praganda není nezbytná. Já používám 1/4 až 1/3 veškeré soli. Udit se dá i bez pragandy

6. Souhlasím, při jiných teplotních režimech jsou ale časy jiné

7. Nezkoušel jsem kovové udírny, ale existují a majitelé si je pochvalují.

8. Diskutabilní. Existují udírny s ohněm pod masem i s několikametrovým kouřovodem.

První uzení 1978

Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.111.8 (?)
18.12.2017 19:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naprostý souhlas s panem Vysloužilem.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.219.31 (?)
7.1.2019 13:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Připojim take svou zkušenost s hořkym a černym masem po vyuzení. Jednalo se o me prvni uzeni ve dřevené udirně s asi 50 cm dlouhym kourovodem s regulaci vzduchu na dvírkach, regulačni klapkou do komina a posuvnou klapkou na komine. Udil jsem cca 12 hodin a drzel teplotu mezi 70 a 80 coz byl dost problem s tak kratkym kourovodem, takze jsem měl hodně privreny privod vzduchu, spalovani nebylo dobre a šlo hodně bileho koure. Tudiz to dehtovalo coz se odrazilo na nesnesitelne horkosti masa. Dnes uz udim pri dostatečném přísunu vzduchu, reguluji jen mirnym privrenim klapky do komina s minimalnim pikladanim jen tenkych trisek aby teplota peilis nestouoala. Maso i klobasky jsou sice hezky tmave ake hirke ani troxhu
Připojit reakci
      

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.92.113 (?)
30.1.2019 15:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ahoj měl jsem podobný problem.3,5m dlouhy kouřovod a dost zvedly nahoru maso bylo jak gumak černe ted mam 2m kouřovod a rouru skoro vodorovně a maso je zlate nevím co je dehet.udím oloupanym bukem

Připojit reakci
         

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.183.41 (?)
31.1.2019 12:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z buku se kůra odstran'ovat nemusí.Dříve jsem to také dělal.Nevidím rozdíl v buku s kůrou a bez ní.Kůra je tak slabá, že při uzení nevadí.Je to na Vás jestli kůru odstaníte nebo ne.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
   

Udírna dehtuje


host - xxx.xxx.155.91 (?)
1.3.2019 20:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měl jsem stejný problém.

Zrušil jsem popelník pod ohništěm topím na betonu misto popelníku a maso je jako dort

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kaiserova elektrická udírna1113.8.20192012
Uzení masa5011.8.2019155010
Elektrická udírna z Mountfield94.8.20193912
Tvrdá kůže na bůčku230.7.20192383
Uzení domácích klobás15928.7.2019500083
Kyselost po uzení1126.7.201926277
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201918852
Generátor kouře3918.3.2019101323
Dehtování4418.3.201930123
Jake drevo2615.3.201925302
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20195350
Prvni moje uzeni2315.3.201922678
Udírna dehtuje221.3.201934776
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019105509
Uzení Zadní Hovězí74.2.20196616
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20193513
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201844846
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování96.12.20184571
Udírny Thermowind722.11.20186813
Nakládání a vakuování masa na uzení4320.11.2018108156
Domácí klobásy6919.10.2018275448
Dmácí uzený sýr4622.8.2018259918
A až Z o uzení2053.8.2018535455
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018338336
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201835333
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201870700
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018168240
Lovecký a Turistický salám329.5.2018115235
Uzeni bucek6028.3.201878686
Špek1228.3.201853606
Plnička klobás143.2.201816034
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20189908
Odkůrování polínek na uzení56.1.20185750
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017125519
První klobásky5119.12.2017101573
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201746924
Průměr komínu k udírně22.8.20177924
Zateplení udírny816.7.20179778
Udene kuriatko47.6.20176469
Uzený kapr3129.5.2017133807
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů