Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Šunka bez rychlosolí

Šunka bez rychlosolí


host - xxx.xxx.187.40 (?)
15.11.2015 2:56

Jestli jsi dělal šunku z jednoho kusu masa, tak to chápu. To nebyla šunka. Maso se musí krájet na malé kousky aby sůl mohla za ty dva dny proniknout dovnitř masa a udělat ho křehčí.  A mleté maso se tam přidává také proto aby se sůl při vkládání do šunkovaru udržela všude rovnoměrně a nestekla s vodou dolů.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4   
         

Šunka bez rychlosolí


geraldG10 (5) - xxx.xxx.108.21 (?)
29.9.2014 7:55, počet návštěv: 83458
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím jestli to pomůže úplně na "krátery", ale na radu zkušenějších sem vyráběl šunku tak, že jsem maso nakrájel na velikost gulášových kostek a hrst masa jsem rozemlel abych měl "prát" který to velice dobře spojí a to celé jsem potom hnětl zhruba těch 20min. Výsledek byla velice konzistentní šunka. Možná jen zbytečné upozornění. Je potřeba maso důkladně odblanit. Pokud sem to odfláknul, tak přesně v místě kde zbyla nějaká blanka se to rozpadalo. Šunce zdar

Připojit reakci   
         

Šunka bez rychlosolí


Ferda Mravenec (24) - xxx.xxx.247.50 (?)
29.9.2014 10:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já to prohnětávám v domácí pekárně na program míchání těsta. To prohnětení je dost důležité, po tom míchání kusy masa úplně ztratí pevnost, jsou úplně tvárné, takže dobře vyplní šunkovar. Krátery nemívám a mleté maso nepřidávám.

Připojit reakci
            

Šunka bez rychlosolí


Roman-Lesnictví a dř (6) - xxx.xxx.209.12 (?)
29.9.2014 23:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za cenné rady. Viděl jsem na You tube videa na výrobu šunky v šunkovaru. Už si nevzpomínám na název pořadu na ČT1, kde maso prohnětávali sotva chvíli a hned ho naložili do šunkovaru.

S tím odblaňováním máte pravdu. Než jsem naloženou směs přendal z uzavíratelné dozy do šunkovaru, blanky šly od masa dobře oddělit. To je pravda. Maso po důkladném hnětení je hodně tvárné. Maso mlít nebudu, raději ho nakrájím na jemnější kostky. Alespoň je v šunce více cítit, když je nakrájené na větší kousky.

Je vhodný bůček do šunky, nebo je lepší ji vařit pouze z kýty? Chci ji zkusit také z kuřecího, nebo za pár týdnů z bažanta. 

Připojit reakci
               

Šunka bez rychlosolí


geraldG10 (5) - xxx.xxx.108.21 (?)
1.10.2014 8:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když to tak čtu, tak mi ještě napadá jedna věc, kde se možná výrobní postup může lišit. Já po prohnětení (dobře 20min) maso dám rovnou do šunkovaru a v něm nechávám odstát 2 dny, ale už sem viděl, že to někdo nechává odstát v míse a do šunkovaru to dává až před "vařením".

Pokud jde o mletí, tak tam opavdu melu (nebo se dá jen rozsekat nožem na jemno) jen hrst masa, ne všechno. Pokud použijete bůček, je přímo ideální ten namlít. Z kuřecího nebo bažanta to určitě taky půjde, jen pozor na to aby to nebylo příliš suché a nesypalo se to pak.

Ať chutná

Připojit reakci
                  

Šunka bez rychlosolí


vyslouzil (569) - xxx.xxx.92.38 (?)
1.10.2014 9:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Umletí trochy masa nijak nenaruší chuť šunky. Jistou možností ke zpevnění díla je i vmíchání trochy uvařených pomletých kůží. Pravda, stoprocentní šunkaři nebudou souhalsit, ale chuti šunky (zejména kuřecí či králičí) to neublíží, naopak.

Připojit reakci
                     

Šunka bez rychlosolí


Ferda Mravenec (24) - xxx.xxx.247.50 (?)
1.10.2014 13:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale proč to něčím zpevňovat? Šunka drží po kupě i když tam nepřidávám žádné mleté maso nebo kůže. Kousky masa dělám  odhadem tak minimálně desetidekové.

Dělávám i kuřecí nebo směs kuře a vepřové.

Připojit reakci
                        

Šunka bez rychlosolí


vyslouzil (569) - xxx.xxx.157.100 (?)
2.10.2014 10:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Drží, přesto se mi stalo, že se kousky masa z šunky vylomily. Od té doby jsem dělal šunku většinou z jednoho kusu nastříknuté kýty a v šunkovaru se jen natvarovala. Dnes už šunku nevyrábím. Kvalitní koupené šunky mi chutnají a cena syrového masa je tak vysoká, že se to nevyplatí. Taky proto, že domácí šunky se naráz vyrobí kilo a víc a pak se jí jen proto, aby se snědla.

Připojit reakci
                           

Šunka bez rychlosolí


Roman-Lesnictví a dř (6) - xxx.xxx.209.12 (?)
4.10.2014 0:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Upřímně, "šunka" ze šunkovaru mi spíše připomíná domácí šunkový salám, ve kterém vím, co je. Soudě podle druhé vyrobené šunky. Maso jsem nakrájel na menší kostky a část jsem jich rozdrtil tyčovým mixerem. Šunku si představuji trochu jinak. Je to zase změna v jídelníčku a je to chutné.

Mě se to včera stalo také, že po vyjmutí "šunky " ze šunkovaru se tak 2 cm od těla rozpadla a zbytek krásně drží. Spíš si myslím, že měl být šunkovar ponořený celý a ne jak uvádí výrobce  zhruba 1 cm od okraje návleku s teploměrem. Měl jsem ho více, než 1 cm kvůli hrnci. Prvně jsem šunku vařil ve vyšším hrnci, jenom-že v tom se vařilo něco jiného.

Než-li kupovat někde v marketu, nebo u nepoctivivého řezníka šunkový salám, raději tu stokorunu za kg vepřového dám a vyrobím ho sám. Šunkovar nevyšel draze, protože jsme využili Tescoma akci 20% na volání z O2 linky a za body v hodnotě 180 Kč.

Připojit reakci
                           

Šunka bez rychlosolí


host - xxx.xxx.187.40 (?)
15.11.2015 2:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestli jsi dělal šunku z jednoho kusu masa, tak to chápu. To nebyla šunka. Maso se musí krájet na malé kousky aby sůl mohla za ty dva dny proniknout dovnitř masa a udělat ho křehčí.  A mleté maso se tam přidává také proto aby se sůl při vkládání do šunkovaru udržela všude rovnoměrně a nestekla s vodou dolů.

Připojit reakci
                           

Šunka bez rychlosolí


host - xxx.xxx.75.106 (?)
21.1.2019 21:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měl bych dotaz ohledně výroby domácí šunky. Šunka je dobrá, dobře drží ale je samá díra - hlavně v místech kde je spojka mezi kousky masa. Určitě to není od špatného naplnění do šunkovaru. Míchám v robotu na nízké obrátky, trošku rozmixuji tyčovým mixerem.Přesto si myslím jestli to není právě v tom.Děkuji

Obrázky:
moje šunka
moje šunka
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Tvrdá kůže na bůčku314.10.20192851
Kaiserova elektrická udírna1930.9.20195985
Nakládání a vakuování masa na uzení4424.9.2019113318
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování1414.9.20196726
Naložené maso jde cítit po sádle, vyhodit?68.9.20191134
Dehtování4625.8.201934335
Udírna dehtuje2625.8.201937986
Uzení masa5011.8.2019160133
Elektrická udírna z Mountfield94.8.20195115
Uzení domácích klobás15928.7.2019512695
Kyselost po uzení1126.7.201927668
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201920019
Generátor kouře3918.3.2019106048
Jake drevo2515.3.201927018
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20196428
Prvni moje uzeni2315.3.201924693
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019108105
Uzení Zadní Hovězí74.2.20197778
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20194089
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201848738
Udírny Thermowind722.11.20187430
Domácí klobásy6919.10.2018281300
Dmácí uzený sýr4622.8.2018264797
A až Z o uzení2053.8.2018549400
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018345812
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201836991
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201873296
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018172608
Lovecký a Turistický salám329.5.2018117616
Uzeni bucek6028.3.201883369
Špek1228.3.201855256
Plnička klobás143.2.201817218
Plnění klobás mlýnkem1011.1.201810733
Odkůrování polínek na uzení56.1.20186194
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017129044
První klobásky5119.12.2017105186
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201748528
Průměr komínu k udírně22.8.20178379
Zateplení udírny816.7.201710530
Udene kuriatko47.6.20176838
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů