Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Šunka bez rychlosolí

Šunka bez rychlosolí


host - xxx.xxx.92.99 (?)
6.7.2013 14:08

Viera je síce pekná vec, no zabúdate na to, že dnes kvôli politike veľkodistribútorov a hypermarketov už poctivú šunku jednoducho nezoženiete.

Lebo dnes sa soliace zmesi používajú bohužiaľ o. i. aj preto, aby sa do mäsa dal za ich pomoci napumpovať aj čo najväčší objem vody.

Podľa vyjadrenia známych, pracujúcich v mäsopriemysle, je to ich vyslovene nutná obrana v čase vynucovania si čo najnižších cien zo strany hypermarketov a veľkoodberateľov a nie práve najférovejších praktík konkurencie. A robia to až na pár málo výnimiek všetci! S tým, že z 1 kg poctivého mäsa takýmto spôsobom dokážu urobiť až 1,5 - 1,75 kg výrobku a spotrebiteľ za túto vodu platí rovnako, ako za mäso. A to sa ešte nebavíme o tzv. masírovaní mäsa a ďalších novodobých praktikách a technológiách. Čo si myslíte, prečo asi kupované šunky po niekoľkých dňoch výdatne slzia a kvôli čomu sa dnes toľko údenín vákuovo balí do plastových sáčkov, pričom tam už v obchode viditeľne ločká použitá soliaca a údiaca tekutina?

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4   
               

Šunka bez rychlosolí


host - xxx.xxx.225.190 (?)
8.6.2013 21:53, počet návštěv: 105582
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Šunkovar stačí bohatě starší hlinikový, šunka se stejně vaří v mikrotenu a s hliníkem do kontaktu nepřijde. Já osobně jsem koupil nepoužitý šunkovar za 50,- na Aukru a pak se mi ještě poštěstilo koupit další 2 po 30,- v bazaru také téměř nepoužité. Šunku již vařím několik let a vždy má velký úspěch a co se týče té rychlosoli tak tam se opravdu není čeho bát. Pokud si děláte šunku doma a rychlosůl je jedinná přidaná "chemikálie" tak Vás můžu ujistit, že takovou Šunku od ŽÁDNÉHO výrobce nekoupíte, každý výrobce tam prostě nějakou tu chemii dát musí aby mohl deklarovat trvanlivost a nezávadnost svého výrobku.

Připojit reakci   
                  

Šunka bez rychlosolí


vyslouzil (569) - xxx.xxx.92.38 (?)
9.6.2013 10:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Možná ne, nevím, jak důvěryhodné jsou nápisy na výrobcích. Ale já jim vcelku věřím.
    Šunku jsem vaříval dřív často, když v obchodě stála šunka 100 Kčs kilo a maso bylo za tři pětky. Dnes, kdy se cena syrového masa blíží ceně docela slušné uzeniny, to postrádá smysl. Jedině snad pro ty, co mají vlastní chov.

Připojit reakci
                     

Šunka bez rychlosolí


host - xxx.xxx.92.99 (?)
6.7.2013 14:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Viera je síce pekná vec, no zabúdate na to, že dnes kvôli politike veľkodistribútorov a hypermarketov už poctivú šunku jednoducho nezoženiete.

Lebo dnes sa soliace zmesi používajú bohužiaľ o. i. aj preto, aby sa do mäsa dal za ich pomoci napumpovať aj čo najväčší objem vody.

Podľa vyjadrenia známych, pracujúcich v mäsopriemysle, je to ich vyslovene nutná obrana v čase vynucovania si čo najnižších cien zo strany hypermarketov a veľkoodberateľov a nie práve najférovejších praktík konkurencie. A robia to až na pár málo výnimiek všetci! S tým, že z 1 kg poctivého mäsa takýmto spôsobom dokážu urobiť až 1,5 - 1,75 kg výrobku a spotrebiteľ za túto vodu platí rovnako, ako za mäso. A to sa ešte nebavíme o tzv. masírovaní mäsa a ďalších novodobých praktikách a technológiách. Čo si myslíte, prečo asi kupované šunky po niekoľkých dňoch výdatne slzia a kvôli čomu sa dnes toľko údenín vákuovo balí do plastových sáčkov, pričom tam už v obchode viditeľne ločká použitá soliaca a údiaca tekutina?

Připojit reakci
                        

Šunka bez rychlosolí


vyslouzil (569) - xxx.xxx.92.38 (?)
15.7.2013 0:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Všechno se dá sehnat, ale není to za akční cenu v Penny marketu. Nápisy na výrobcích jsou malé a špatně čitelné, ale vylhané nejspíš nebudou. 
   Špatně se nechovají jen supermarkety, ale i konzumenti, kteří sice vědí, ale přesto to kupují.

Připojit reakci
         

Šunka bez rychlosolí


host - xxx.xxx.16.94 (?)
18.7.2013 13:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkusila jsem se slušným výsledkem: nízký kousek vepřové kýty nebo libového bůčku naložit do soli s bylinkami podle chuti - použila jsem, co mi rostlo na záhoně - tymián, majoránku, yzop, dál bobkový list, jalovec a hrubě drcený pepř. Dala bych i chilli, ale muž to nemá rád. Použila jsem 3 dkg soli na 1 kg masa, a tu jsem na sucho do masa vetřela. Nechala jsem to uležet v lednici 4 dny, denně kontrolované, nekazilo se. Pak jsem maso co nejlíp otřela od marinády, zabalila do čisté utěrky a položila na vrstvu soli, další solí jsem to zasypala, aby byla vrstva asi 3 cm soli kolem celé utěrky. Nechala jsem to měsíc. Samozřemě, docela prosciuto to nebylo, mně to docela chutnalo, manželovi ne. Ale on si na prosciuto taky moc nepotrpí.

Připojit reakci
            

Šunka bez rychlosolí


vyslouzil (569) - xxx.xxx.92.38 (?)
11.8.2013 8:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je hodně zajímavá receptura, docela mě láká to vyzkoušet. Měl bych pár dotazů:
Při jaké teplotě jste maso měsíc uskladňovala? V zimě venklu, v lednici? V uzavřené nebo optevřené nádobě?
Šlo o maso normálně koupené v obchodě nebo čerstvé ze zabíjačky?
Není výsledný produkt příliš slaný?
Je třeba použít tolik bylinek najdnou? Netluče se více chutí navzájem?Zkoušela jste postup i bez bylin, třeba jen s pepřem?
Jak velké kusy jste nakládala? O kolik asi ztratí maso na hmotnosti?
Děkuji.

Připojit reakci
   

Šunka bez rychlosolí


host - xxx.xxx.127.238 (?)
14.3.2014 20:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jamón se dá koupit i bez rychlosolí, ale v běžných obchodech se prodává horší verze. Ten lepší se dá koupit na jamon.cz, tam taky píší, že ty horší mají éčka. S italskýma to bude asi obdobné.

Připojit reakci
      

Šunka bez rychlosolí


host - xxx.xxx.72.149 (?)
16.3.2014 12:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já udím šunku zastudena. Nakládám nasucho bez rychlosoli- jen sůl bez jodu, česnek, rozdrcený jalovec. Chci zkusit více okořenit (drcený pepř, ap.)  Uzení - spíše sušení- studeným velmi lehkým kouřem z bukové štěpky.  Trochu přiudit, větrat a tak dokola. O kouři jsem psal již v klobásách.

FO

Připojit reakci
   

Šunka bez rychlosolí


host - xxx.xxx.72.149 (?)
16.3.2014 13:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taková šunka se vyrábí sušením. Ale před sušením se nedává do nálevu, ale zasype množstvím soli, aby se z masa vytáhla voda, podobně jako se dělaly v egyptě mumie (vycpávala se břišní dutina a také se obložilo celé tělo plátěnými pytlíky se solí. Také to chce alespoň zpočátku suchý chladný vzduch, průvan a zajištění prostorů před šelmami všeho druhu. Pokud jsem měl možnost vidět domácí šunku v Chorvatsku, tak ta je zauzená a dělaná podobně, jako domácí na Slovensku.

FO

Připojit reakci
      

Šunka bez rychlosolí


Roman-Lesnictví a dř (6) - xxx.xxx.209.12 (?)
27.9.2014 22:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer,

pořídili jsme si šunkovar Tescoma a zkusil jsem základní recept na šunku s česnekem bez rychlosoli o hmotnosti masa cca 0,8 kg. Směs jsem prohnětával zhruba více jak dvacet minut a nechal uležet tři dny v lednici.

Tedy, domácí je domácí! Opravdu vynikající! Cenově jsme tak na stokoruně, ale zase jíme masovou šunku bez náhražek. Další šunku budu dělat jinak. Jde o to, že jsem asi málo pěchoval, proto mi v šunce místy vznikly  "krátery". 

Obrázky:


Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Tvrdá kůže na bůčku415.10.20192906
Kaiserova elektrická udírna1930.9.20196005
Nakládání a vakuování masa na uzení4424.9.2019113400
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování1414.9.20196735
Naložené maso jde cítit po sádle, vyhodit?68.9.20191136
Dehtování4625.8.201934367
Udírna dehtuje2625.8.201938014
Uzení masa5011.8.2019160189
Elektrická udírna z Mountfield94.8.20195130
Uzení domácích klobás15928.7.2019512774
Kyselost po uzení1126.7.201927680
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201920029
Generátor kouře3918.3.2019106107
Jake drevo2515.3.201927025
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20196437
Prvni moje uzeni2315.3.201924701
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019108143
Uzení Zadní Hovězí74.2.20197785
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20194094
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201848761
Udírny Thermowind722.11.20187431
Domácí klobásy6919.10.2018281342
Dmácí uzený sýr4622.8.2018264835
A až Z o uzení2053.8.2018549491
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018345857
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201837011
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201873312
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018172673
Lovecký a Turistický salám329.5.2018117639
Uzeni bucek6028.3.201883404
Špek1228.3.201855277
Plnička klobás143.2.201817230
Plnění klobás mlýnkem1011.1.201810740
Odkůrování polínek na uzení56.1.20186198
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017129074
První klobásky5119.12.2017105217
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201748550
Průměr komínu k udírně22.8.20178382
Zateplení udírny816.7.201710542
Udene kuriatko47.6.20176839
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů