Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Uzení > Sůl v naloženém mase na uzení

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Jasnacka, tech 22g byl preklep... Omlouvam se, ze ..., AldaTreb, 25.1.2020
Nereste co se vam vejde nevejde. To není zásadní. ..., host, 25.1.2020
Zdravím,22g soli na litr vody není 24% solný..., Radek.P, 25.1.2020
Resim to spis proto, ze vakuove pytliky se mi.lip ..., AldaTreb, 25.1.2020
22g/litr není, je 240g / litr a pak z toho 1 deci ..., host, 25.1.2020
Stránky: 1, 2, 3   

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.92.19 (?)
25.2.2019 15:09
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím zkušené uzenáře,

7 kg masa (bůček a krkovice) jsem naložil nasucho, 25g soli/ kg. Po 2 dnech jsem zalil 3.5l 5% lákem. Celkem 175g+175g=350g soli.

Teď mám strach jestli to bude dostatečně slané? Děkuji za reakce.

Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.183.41 (?), 26.2.2019 13:40
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

když jsem dříve nakládal maso kombinovaným způsobem, tak jsem dával 20-22g soli na kilo masa na sucho.Po dvou až třech dnech jsem maso zaléval lákem ve kterém bylo 50-60g soli na litr vody.Vy máte 50g soli na 3.5l vody?

Co je těch 175+175g=350g soli?Nějak se v té Vaši soli ztrácím.

rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
      

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.92.19 (?), 26.2.2019 14:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za reakci,

dal jsem 25g soli na kilo masa, tj.175g. a 50g na litr láku, což je dalších 175g. Vychází to přibližně stejně jako Vás.

Můžu se ještě zeptat jaým způsobem teď nakládáte maso,

Připojit reakci
         

Sůl v naloženém mase na uzení


vyslouzil (588) - xxx.xxx.92.238 (?), 26.2.2019 15:48
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K těm 7 kg masa musíte připočíst ještě 3,5 kg vody. Podle mě to bude slané dost. Osobně dávám jen 2dkg soli/kg masa a zalévám lákem (co nejmenší množství aby bylo maso pod vodou) 3 deka na litr. Maso je míň slané než z obchodu, ale nám to tak vyhovuje.
   Dnes místo toho používám nástřik, ale koncentrace soli se nemění.  Roztok 24%ní (nasycený) a zhruba 1 dl nástřiku na kilo masa. Něco vždycky vyteče, takže víc než 2 % soli v mase nejsou.

Připojit reakci
            

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.101.210 (?), 15.3.2019 14:29
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rada od starého řezníka: Maso nechat oschnout, pak obalit v solící směsi volně ze všech stran, co se udrží. Naložit do sudu, nebo stačí i plastový kýbl od potravin, natěsno a zatížit. Sůl uvolní vodu z masa a to musí být celé ponořené. Týden před uzením vyndat maso opláchnout čistou vodou, znovu naskládat a zalít převařenou vodou. Sůl z vrchní vrstvy masa se trochu vyplaví a není to tak slané. Celkem to vychází asi na 35g solící směsi na kilo masa.

Solící směs: na kilo soli 10dkg moučkového cukru, doba naložení 5-6 týdnů, nebo do této směsi přidat 10g sanytru a pak je doba naložení 3-4 týdny.

Před obalením je možné ještě potřít maso česnekem 

Připojit reakci
         

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.183.41 (?), 27.2.2019 13:52
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

maso již kombinovaně nenakládám.Maso nastřikuji 24% solným roztokem.Na litr vody 240g soli.Do kilového kusu masa nastříknu 1dcl roztoku.Za 2-3 dny udím.Takto nastříknuté maso nezabere místo v lednici na 4-6 týdnů jako u běžného nakládání do láku.Poslední cca 2 roky maso jen nastřikuji.

rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
            

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.92.19 (?), 27.2.2019 17:20
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za námět k zamyšlení. Koukám že používáte podobnou koncenraci jako p. Vysloužil ve výše uvedeném příspěvku. Docela mně udivuje ta krátká doba naložení. Ještě se zeptám jestli používáte čistou sůl, nebo nějakou směs?

Připojit reakci
               

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.183.41 (?), 27.2.2019 18:20
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Krátká doba je proto že maso je nastříknuté uvnitř.V láku to trvá déle než nálev do masa pronikne.Pokud se někdy rozhodnete maso nastřikovat, použijte k nástřiku marinovací jehlu.Injekční stříkačka se Vám bude ucpávat tukem.Používám normální kuchyn'skou sůl.Můžete použít i můj e-mail.

rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                  

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.9.135 (?), 28.2.2019 16:31
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mne by zajímalo, jak dlouho nastříknuté maso vydrží než se udí. Udím venku a když nevyjde počasí, potřebuju to odložit. V láku se masu nic nestane, klidně počká. Ale jak je to s nastříknutým?

Připojit reakci
                     

Sůl v naloženém mase na uzení


vyslouzil (588) - xxx.xxx.92.238 (?), 1.3.2019 7:29
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nastříknuté maso můžete nechat v láku stejně dlouho jako běžně nasolené. Já to dělám cíleně, nastříknuté maso nechávám v láku (2dkg/litr)několik dní, max týden, aby prosolení nástřikem a tedy probarvení bylo pravidelné. Používám kuchyňskou sůl s přídavkem cca 25% rychlosoli kvůli barvě.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů