Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Sůl v naloženém mase na uzení

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Rada od starého řezníka: Maso nechat oschnou..., host, 15.3.2019
kuchynska sol obsahuje hlavne aj uhlici..., host, 3.3.2019
Nechcem nikomu kaziť radosť z domacich produ..., host, 3.3.2019
Pořádnou jehlu, otvory z boku, obsah alespoň 30cl...., host, 2.3.2019
Pan Vysloužil poradil dobře, vaší reakci moc..., host, 1.3.2019
Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.92.19 (?)
25.2.2019 15:09, počet návštěv: 1871
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím zkušené uzenáře,

7 kg masa (bůček a krkovice) jsem naložil nasucho, 25g soli/ kg. Po 2 dnech jsem zalil 3.5l 5% lákem. Celkem 175g+175g=350g soli.

Teď mám strach jestli to bude dostatečně slané? Děkuji za reakce.

Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.183.41 (?)
26.2.2019 13:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

když jsem dříve nakládal maso kombinovaným způsobem, tak jsem dával 20-22g soli na kilo masa na sucho.Po dvou až třech dnech jsem maso zaléval lákem ve kterém bylo 50-60g soli na litr vody.Vy máte 50g soli na 3.5l vody?

Co je těch 175+175g=350g soli?Nějak se v té Vaši soli ztrácím.

rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
      

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.92.19 (?)
26.2.2019 14:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za reakci,

dal jsem 25g soli na kilo masa, tj.175g. a 50g na litr láku, což je dalších 175g. Vychází to přibližně stejně jako Vás.

Můžu se ještě zeptat jaým způsobem teď nakládáte maso,

Připojit reakci
         

Sůl v naloženém mase na uzení


vyslouzil (563) - xxx.xxx.92.238 (?)
26.2.2019 15:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K těm 7 kg masa musíte připočíst ještě 3,5 kg vody. Podle mě to bude slané dost. Osobně dávám jen 2dkg soli/kg masa a zalévám lákem (co nejmenší množství aby bylo maso pod vodou) 3 deka na litr. Maso je míň slané než z obchodu, ale nám to tak vyhovuje.
   Dnes místo toho používám nástřik, ale koncentrace soli se nemění.  Roztok 24%ní (nasycený) a zhruba 1 dl nástřiku na kilo masa. Něco vždycky vyteče, takže víc než 2 % soli v mase nejsou.

Připojit reakci
            

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.101.210 (?)
15.3.2019 14:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rada od starého řezníka: Maso nechat oschnout, pak obalit v solící směsi volně ze všech stran, co se udrží. Naložit do sudu, nebo stačí i plastový kýbl od potravin, natěsno a zatížit. Sůl uvolní vodu z masa a to musí být celé ponořené. Týden před uzením vyndat maso opláchnout čistou vodou, znovu naskládat a zalít převařenou vodou. Sůl z vrchní vrstvy masa se trochu vyplaví a není to tak slané. Celkem to vychází asi na 35g solící směsi na kilo masa.

Solící směs: na kilo soli 10dkg moučkového cukru, doba naložení 5-6 týdnů, nebo do této směsi přidat 10g sanytru a pak je doba naložení 3-4 týdny.

Před obalením je možné ještě potřít maso česnekem 

Připojit reakci
         

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.183.41 (?)
27.2.2019 13:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

maso již kombinovaně nenakládám.Maso nastřikuji 24% solným roztokem.Na litr vody 240g soli.Do kilového kusu masa nastříknu 1dcl roztoku.Za 2-3 dny udím.Takto nastříknuté maso nezabere místo v lednici na 4-6 týdnů jako u běžného nakládání do láku.Poslední cca 2 roky maso jen nastřikuji.

rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
            

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.92.19 (?)
27.2.2019 17:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za námět k zamyšlení. Koukám že používáte podobnou koncenraci jako p. Vysloužil ve výše uvedeném příspěvku. Docela mně udivuje ta krátká doba naložení. Ještě se zeptám jestli používáte čistou sůl, nebo nějakou směs?

Připojit reakci
               

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.183.41 (?)
27.2.2019 18:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Krátká doba je proto že maso je nastříknuté uvnitř.V láku to trvá déle než nálev do masa pronikne.Pokud se někdy rozhodnete maso nastřikovat, použijte k nástřiku marinovací jehlu.Injekční stříkačka se Vám bude ucpávat tukem.Používám normální kuchyn'skou sůl.Můžete použít i můj e-mail.

rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                  

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.9.135 (?)
28.2.2019 16:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mne by zajímalo, jak dlouho nastříknuté maso vydrží než se udí. Udím venku a když nevyjde počasí, potřebuju to odložit. V láku se masu nic nestane, klidně počká. Ale jak je to s nastříknutým?

Připojit reakci
                     

Sůl v naloženém mase na uzení


vyslouzil (563) - xxx.xxx.92.238 (?)
1.3.2019 7:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nastříknuté maso můžete nechat v láku stejně dlouho jako běžně nasolené. Já to dělám cíleně, nastříknuté maso nechávám v láku (2dkg/litr)několik dní, max týden, aby prosolení nástřikem a tedy probarvení bylo pravidelné. Používám kuchyňskou sůl s přídavkem cca 25% rychlosoli kvůli barvě.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Generátor kouře3918.3.201984953
Uzení masa studeným kouřem718.3.201912100
Dehtování4418.3.201920894
Jake drevo2615.3.201920162
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20191872
Prvni moje uzeni2315.3.201918212
Uzení masa496.3.2019143410
Udírna dehtuje221.3.201928078
Šunka bez rychlosolí 3526.2.201998120
Uzení Zadní Hovězí74.2.20193456
Uzení domácích klobás15115.1.2019469044
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20191912
Tvrdá kůže na bůčku327.12.20181248
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201835263
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování96.12.20182644
Udírny Thermowind722.11.20183926
Nakládání a vakuování masa na uzení4320.11.201898443
Domácí klobásy6919.10.2018262479
Dmácí uzený sýr4622.8.2018246871
A až Z o uzení2053.8.2018498567
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018320539
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201831020
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201864689
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018157017
Lovecký a Turistický salám329.5.2018108892
Uzeni bucek6028.3.201868705
Špek1228.3.201848970
Plnička klobás143.2.201813223
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20187768
Odkůrování polínek na uzení56.1.20184528
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017118382
První klobásky5119.12.201793435
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201742686
Průměr komínu k udírně22.8.20176707
Zateplení udírny816.7.20178042
Udene kuriatko47.6.20175477
Uzený kapr3129.5.2017126878
Jiný odstím ve středu masa 1812.5.201730626
Drobící se se uzené maso47.3.20174794
Ubytek vahy po vyuzeni klobas1119.2.201713143
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů