Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.


Uzení > Špek

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Dobrý den, připojuji také reakci - dělal jse... , host, 28.3.2018
Pokud vam sunka s pragandou oslizne za dva dny, ta..., host, 9.2.2018
Dobrý den. Naše rodina udí vepřový bok (bůče..., Marek V, 18.1.2014
Tak ako vo svojom príspevku píše FO robim do..., host, 18.12.2013
Špek- speck, není jen to co se u nás dříve p..., host, 17.12.2013
Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Špek


host - xxx.xxx.117.24 (?)
30.11.2013 18:57, počet návštěv: 41984
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, prosím o radu, jak udělat dobrý domácí špek.

Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   

Špek


host - xxx.xxx.158.130 (?)
2.12.2013 17:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravím... udím teď dvě a dvě bokoviny... tedy jestli si Slanina rozumíme s tím špekem... a recept mám jen na "suché" solení... hledal jsem novou nádobu, až jsem v jednom švédském řetezci s nábytkem a domácími, který působí i ČR ve velými městech:-), objevil vhodnou plastovou nádobu i s dvojitým dnem (to dno je vložená podložka na malých nožičkách) a víkem... maso jsem odvážil a přidal požadované množství rychlosoli (podle návodu na Pragandě, ale já jich mám více od různých výrobců...) a dodal další hrubozrnou sůl. Malé množství "rychlosoli", jsem přes injekční stříkačku 5ml vpíchal tako do masa a hlavně tuku, který má sklony se kazit nejdříve... no a pak jsem dvě bokoviny obložil tenkými plátky česneku, zasypal kmínem a ještě potřel paprikovou "pastou", tedy do malého "panáku" jsem nasypal papriku a tu zalil vodou a kuchyňským štětcem to celé potřel... doporučuje se nechat zaschnout, ale já jsem to rovnou vrazil do krabičky, zavřel víko a ledničku stáhl na 2°C (ona ukazuje 2°, ale chladí tak na 4°C)...no a tu druhou dvojici, jsem také obložil česnekovými plátky a namísto kmínu a papriky, jsem jsem vetřel do masa nahrubo nadrcený pepř a jalovec.    Je jasné, že sůl musíš vmasírovat do masa, do všech záhybů a vodu, kterou pak maso pustí, musíš vylévat pryč... nechal jsem to cca 14-16 dní odležet a pak to udím studeným kouřem od 15°C do 20°C... a míra toho, jak "černý" bude povrch ti také určí, jak to bude "anglická" nebo ne...

Připojit reakci
      

Špek


vyslouzil (543) - xxx.xxx.92.38 (?)
3.12.2013 13:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Malé množství "rychlosoli", jsem přes injekční stříkačku 5ml vpíchal tako do masa a hlavně tuku, který má sklony se kazit nejdříve...

Dvě poznámky:
1. rychlosůl do tuku není nutná, tuk se nezabarví
2. Nástřik masa solným roztokem je výborná věc. Nástřik špeku je ale prakticky nemožný. Do kompaktního tuku tekutina nepronikne jako mezi svalová vlákna, zato se často ucpe jehla.

Připojit reakci
         

Špek


host - xxx.xxx.158.130 (?)
4.12.2013 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1. rychlosůl do tuku není nutná, tuk se nezabarví // také nebylo cílem barvit tuk, ale pokud možno rovnoměrně koncentrovat rychlosůl s obsahem antioxidantů proti "žluknutí" tuku do masa - difuze se postará o zbytek... 

Připojit reakci
            

Špek


vyslouzil (543) - xxx.xxx.92.38 (?)
4.12.2013 13:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já si tedy vůbec nemyslím, že tuk se kazí nejdříve. Jedině snad v mrazničce, kde kvůli absenci vody prakticky není zmrazený. Ale v komoře či lednici mi vydrží čistý špek mnohem déle než stejně vyuzené libové maso. Stejně tak nevěřím ve výrazný a dlouhodobý antioxidační účinek dusitanu. Šunka i debrecinka červená jak rak oslizne za 2 dny.

Připojit reakci
               

Špek


host - xxx.xxx.110.102 (?)
9.2.2018 20:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pokud vam sunka s pragandou oslizne za dva dny, tak ji spatne skladujete. Zabalena v alobalu mi vydrzi v lednici i tyden. Zavakuovana pak tydnu nekolik.
Připojit reakci
   

Špek


host - xxx.xxx.14.199 (?)
3.12.2013 12:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Špek není z bůčku, alébrž ze hřbetu. Je lepší, ze starších kusů. Naávodů na výrobu slaniny se všude válí mraky. Namátkou Malá škola uzenáře.

Připojit reakci
      

Špek


host - xxx.xxx.158.130 (?)
4.12.2013 8:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...dotyčný se ptal neučitě na "špek" což je pojem s mnoha významy pro každého zvlášť:-) proto ten můj odkaz na wiki s tím, zda se shodujeme... jinak diletantskou sbírku "Malou školu uzenáře" rozhodně NE, vyplatí se dát pár korun za knížku

Připojit reakci
         

Špek


host - xxx.xxx.72.149 (?)
17.12.2013 21:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Špek- speck, není jen to co se u nás dříve prodávalo. Může být na př. Bavorský, tyrolský, Švarcwaldský z kýty a jen s malou vrstvičkou tuku. My děláme "slaninu" tak, jak se to dělávalo i několik generací před námi na Slovensku (Liptov). Z bůčku bez kostí, s kůží. Solení za sucha, trochu potřít česnekem, sůl používám obyčejnou bez jodu. Naložit tak cca 3 týdny v chladničce 3-5°C. pak opláchnu otřu, zavěsím a nechám v udírně minimálně do druhého dne. Pak se to udí za studena tak, jak jsem to popsal u klobás. Taková slanina (podobná se na Slovensku někdy nazývá "gazdovská") Vydrží celý rok a je uvnitř narůžovělá, voňavá. Je možné do posdledního uzení přidat snítku jalovce, nebo já dávám do štěpky trochu jalovčinek. Začali jsme jidělat sami, protože není naraditelná v mnoha jídlech tím, co se dá koupit.

FO

Připojit reakci
            

Špek


host - xxx.xxx.11.225 (?)
18.12.2013 7:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak ako vo svojom príspevku píše FO robim domácu slaninu aj ja. Ale pridám do rozotreteho cesnaku a soli aj rascu. V drevenom korytku ju počas naloženia niekoľko krát preložím a popolievam vzniknutým "výluhom". Pred udenim sa snažim celú plochu slaniny potrieť cesnakom a rascou, čo ostane v korýtku. Udenie studeným dymom / ako inak samozrejme/ yes V poslednej dobe býva problém zohnať vhodnú surovinu. Väčšinou dostať len tenku slaninu, ktorá nie je veľmi vhodná - teda podľa mojich skúseností. 

RS

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Domácí klobásy6919.10.2018242444
Dehtování3014.10.20187791
Udírny Thermowind414.9.2018764
Uzení domácích klobás15031.8.2018424043
Dmácí uzený sýr4622.8.2018226625
A až Z o uzení2053.8.2018453379
Jake drevo1430.7.201814672
Nakládání a vakuování masa na uzení4323.5.201883648
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018289857
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201823862
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201856043
Uzení masa389.5.2018120899
Generátor kouře349.5.201863257
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018134270
Lovecký a Turistický salám329.5.201898847
Uzeni bucek6028.3.201853880
Špek1228.3.201841985
Problémy s plechovou udírnou 4616.3.201821642
Plnička klobás153.2.20189008
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20184734
Odkůrování polínek na uzení56.1.20182725
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017107887
První klobásky5119.12.201782730
Udírna dehtuje1818.12.201719644
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201737444
Průměr komínu k udírně22.8.20175122
Zateplení udírny816.7.20175541
Udene kuriatko47.6.20174133
Uzený kapr3129.5.2017119009
Jiný odstím ve středu masa 1812.5.201726189
Prvni moje uzeni2111.3.201713639
Drobící se se uzené maso47.3.20173548
Uzení masa studeným kouřem25.3.20178762
Ubytek vahy po vyuzeni klobas1119.2.20179904
Fuet164.1.201740950
Dymbox825.11.201613083
Udírna4818.11.2016115776
Poličky do udírny126.8.20163223
Maso jíž ze začátku černé1524.7.201629469
Jak uchovávat klobásy?3427.6.2016103277
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů