Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.


Uzení > Špek

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Dobrý den, připojuji také reakci - dělal jse... , host, 28.3.2018
Pokud vam sunka s pragandou oslizne za dva dny, ta..., host, 9.2.2018
Dobrý den. Naše rodina udí vepřový bok (bůče..., Marek V, 18.1.2014
Tak ako vo svojom príspevku píše FO robim do..., host, 18.12.2013
Špek- speck, není jen to co se u nás dříve p..., host, 17.12.2013
Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Špek


host - xxx.xxx.117.24 (?)
30.11.2013 18:57, počet návštěv: 43137
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, prosím o radu, jak udělat dobrý domácí špek.

Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   

Špek


host - xxx.xxx.158.130 (?)
2.12.2013 17:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravím... udím teď dvě a dvě bokoviny... tedy jestli si Slanina rozumíme s tím špekem... a recept mám jen na "suché" solení... hledal jsem novou nádobu, až jsem v jednom švédském řetezci s nábytkem a domácími, který působí i ČR ve velými městech:-), objevil vhodnou plastovou nádobu i s dvojitým dnem (to dno je vložená podložka na malých nožičkách) a víkem... maso jsem odvážil a přidal požadované množství rychlosoli (podle návodu na Pragandě, ale já jich mám více od různých výrobců...) a dodal další hrubozrnou sůl. Malé množství "rychlosoli", jsem přes injekční stříkačku 5ml vpíchal tako do masa a hlavně tuku, který má sklony se kazit nejdříve... no a pak jsem dvě bokoviny obložil tenkými plátky česneku, zasypal kmínem a ještě potřel paprikovou "pastou", tedy do malého "panáku" jsem nasypal papriku a tu zalil vodou a kuchyňským štětcem to celé potřel... doporučuje se nechat zaschnout, ale já jsem to rovnou vrazil do krabičky, zavřel víko a ledničku stáhl na 2°C (ona ukazuje 2°, ale chladí tak na 4°C)...no a tu druhou dvojici, jsem také obložil česnekovými plátky a namísto kmínu a papriky, jsem jsem vetřel do masa nahrubo nadrcený pepř a jalovec.    Je jasné, že sůl musíš vmasírovat do masa, do všech záhybů a vodu, kterou pak maso pustí, musíš vylévat pryč... nechal jsem to cca 14-16 dní odležet a pak to udím studeným kouřem od 15°C do 20°C... a míra toho, jak "černý" bude povrch ti také určí, jak to bude "anglická" nebo ne...

Připojit reakci
      

Špek


vyslouzil (546) - xxx.xxx.92.38 (?)
3.12.2013 13:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Malé množství "rychlosoli", jsem přes injekční stříkačku 5ml vpíchal tako do masa a hlavně tuku, který má sklony se kazit nejdříve...

Dvě poznámky:
1. rychlosůl do tuku není nutná, tuk se nezabarví
2. Nástřik masa solným roztokem je výborná věc. Nástřik špeku je ale prakticky nemožný. Do kompaktního tuku tekutina nepronikne jako mezi svalová vlákna, zato se často ucpe jehla.

Připojit reakci
         

Špek


host - xxx.xxx.158.130 (?)
4.12.2013 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1. rychlosůl do tuku není nutná, tuk se nezabarví // také nebylo cílem barvit tuk, ale pokud možno rovnoměrně koncentrovat rychlosůl s obsahem antioxidantů proti "žluknutí" tuku do masa - difuze se postará o zbytek... 

Připojit reakci
            

Špek


vyslouzil (546) - xxx.xxx.92.38 (?)
4.12.2013 13:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já si tedy vůbec nemyslím, že tuk se kazí nejdříve. Jedině snad v mrazničce, kde kvůli absenci vody prakticky není zmrazený. Ale v komoře či lednici mi vydrží čistý špek mnohem déle než stejně vyuzené libové maso. Stejně tak nevěřím ve výrazný a dlouhodobý antioxidační účinek dusitanu. Šunka i debrecinka červená jak rak oslizne za 2 dny.

Připojit reakci
               

Špek


host - xxx.xxx.110.102 (?)
9.2.2018 20:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pokud vam sunka s pragandou oslizne za dva dny, tak ji spatne skladujete. Zabalena v alobalu mi vydrzi v lednici i tyden. Zavakuovana pak tydnu nekolik.
Připojit reakci
   

Špek


host - xxx.xxx.14.199 (?)
3.12.2013 12:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Špek není z bůčku, alébrž ze hřbetu. Je lepší, ze starších kusů. Naávodů na výrobu slaniny se všude válí mraky. Namátkou Malá škola uzenáře.

Připojit reakci
      

Špek


host - xxx.xxx.158.130 (?)
4.12.2013 8:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...dotyčný se ptal neučitě na "špek" což je pojem s mnoha významy pro každého zvlášť:-) proto ten můj odkaz na wiki s tím, zda se shodujeme... jinak diletantskou sbírku "Malou školu uzenáře" rozhodně NE, vyplatí se dát pár korun za knížku

Připojit reakci
         

Špek


host - xxx.xxx.72.149 (?)
17.12.2013 21:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Špek- speck, není jen to co se u nás dříve prodávalo. Může být na př. Bavorský, tyrolský, Švarcwaldský z kýty a jen s malou vrstvičkou tuku. My děláme "slaninu" tak, jak se to dělávalo i několik generací před námi na Slovensku (Liptov). Z bůčku bez kostí, s kůží. Solení za sucha, trochu potřít česnekem, sůl používám obyčejnou bez jodu. Naložit tak cca 3 týdny v chladničce 3-5°C. pak opláchnu otřu, zavěsím a nechám v udírně minimálně do druhého dne. Pak se to udí za studena tak, jak jsem to popsal u klobás. Taková slanina (podobná se na Slovensku někdy nazývá "gazdovská") Vydrží celý rok a je uvnitř narůžovělá, voňavá. Je možné do posdledního uzení přidat snítku jalovce, nebo já dávám do štěpky trochu jalovčinek. Začali jsme jidělat sami, protože není naraditelná v mnoha jídlech tím, co se dá koupit.

FO

Připojit reakci
            

Špek


host - xxx.xxx.11.225 (?)
18.12.2013 7:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak ako vo svojom príspevku píše FO robim domácu slaninu aj ja. Ale pridám do rozotreteho cesnaku a soli aj rascu. V drevenom korytku ju počas naloženia niekoľko krát preložím a popolievam vzniknutým "výluhom". Pred udenim sa snažim celú plochu slaniny potrieť cesnakom a rascou, čo ostane v korýtku. Udenie studeným dymom / ako inak samozrejme/ yes V poslednej dobe býva problém zohnať vhodnú surovinu. Väčšinou dostať len tenku slaninu, ktorá nie je veľmi vhodná - teda podľa mojich skúseností. 

RS

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Problémy s plechovou udírnou 475.11.201823723
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování84.11.2018552
Uzení Zadní Hovězí23.11.2018252
Udírny Thermowind526.10.20181226
Domácí klobásy6919.10.2018246565
Dehtování3014.10.20189465
Uzení domácích klobás15031.8.2018431477
Dmácí uzený sýr4622.8.2018229635
A až Z o uzení2053.8.2018460776
Jake drevo1430.7.201815301
Nakládání a vakuování masa na uzení4323.5.201885922
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018294387
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201825099
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201857361
Uzení masa389.5.2018123307
Generátor kouře349.5.201867062
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018137756
Lovecký a Turistický salám329.5.2018100630
Uzeni bucek6028.3.201856519
Špek1228.3.201843138
Plnička klobás153.2.20189721
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20185189
Odkůrování polínek na uzení56.1.20183012
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017109717
První klobásky5119.12.201784355
Udírna dehtuje1818.12.201720784
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201738315
Průměr komínu k udírně22.8.20175419
Zateplení udírny816.7.20175984
Udene kuriatko47.6.20174388
Uzený kapr3129.5.2017120572
Jiný odstím ve středu masa 1812.5.201726982
Prvni moje uzeni2111.3.201714340
Drobící se se uzené maso47.3.20173753
Uzení masa studeným kouřem25.3.20179269
Ubytek vahy po vyuzeni klobas1119.2.201710416
Fuet164.1.201741738
Dymbox825.11.201613777
Udírna4818.11.2016117697
Poličky do udírny126.8.20163349
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů