Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Prvni moje uzeni

Prvni moje uzeni


vyslouzil (564) - xxx.xxx.236.1 (?)
15.3.2019 9:17

1 - Na to jste se už ptal v jiném příspěvku

2. Nevím, co jsou zaklády. Myslíte-li základem tu pec, v níž bude hořet oheň, ta by měla být ze šamotových cihel nebo jiného žáruvzdorného materiálu

3. Udírnu z fošen? Palety jsou obvykle vyrobeny z desek, často horší kvality.  Použít se jistě dá, otázkou je, bude-li se Vám takové dílo líbit.

4. Jabloň je vhodná, jako každé tvrdé listnaté dřevo.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
1 - Na to jste se už ptal v jiném příspěvku, vyslouzil, 15.3.2019
Dobrý den. Stavím udírnu - dřevěn..., Lukas84, 15.3.2019
Na to taky nemusí pracovat ve špitále. Stačí..., host, 11.3.2017
I kdybyste dělal v lomu, bude to stejný, vyslouzil, 10.3.2017
I kdybyste dělal v lomu, bude to stejný. Na ..., host, 10.3.2017

Prvni moje uzeni


miroslaV83 (6) - xxx.xxx.107.71 (?)
26.2.2017 20:39, počet návštěv: 22568
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobry den. Prosim o radu. Chystam se udit po prve. Neco o tom vim. Popisu me uzeni... nalozene mam bucek a krcek. Srutky cca 800g. Nalozil na tri dny na sucho. Pomer 1kg masa 25g soli normalni a 40 g cesneku. Celkem mam 12 kg masa.Nalev za tri dny..1 kg masa a opet 25 g soli. Nalozene cca 3 tydny. Udit budu tresni asi 12 hodin... aasi na 70... prosim muze to tak byt? Dekuji moc. Dekuji
Připojit reakci   
   

Prvni moje uzeni


vyslouzil (564) - xxx.xxx.67.66 (?)
26.2.2017 23:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak naložení už máte asi za sebou, tam už není co radit. Podle mě je 12 hodin při 70 stupních polměrně dost, já bych asi snížil o něco teplotu nebo zkrátil uzení.  Před uzením maso prohřejte v horké vodě.

Připojit reakci
   

Prvni moje uzeni


host - xxx.xxx.9.135 (?)
27.2.2017 7:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že 12 hodin při 60 postačí. Přece jen je tam bůček a při 70 možná dost poteče sádlo, byla by to škoda.

Připojit reakci
      

Prvni moje uzeni


miroslaV83 (6) - xxx.xxx.33.129 (?)
27.2.2017 8:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dekuji..
Připojit reakci
         

Prvni moje uzeni


host - xxx.xxx.111.8 (?)
27.2.2017 9:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když je maso naložené dám ho rozvlažit do vody teplé cca 70- 80C na 45min.Prohřeje se bílkovina a do masa lépe prostupuje kouř.Maso vyndám, nechám okapat, osuším utěrkou a vkládám do dobře vysušené vyhřáté udírny na 45min při 80C.Maso se ještě dosuší a zatáhne se.Pak teplotu stáhnu na 60-70C a udím 8-10hod.Ke konci uzení pár větviček jalovce na vůni.Udírna musí být opravdu úplně vysušená, žádná vlhkost.Když do ní dáš rozvlažené maso které bude okapané a osušené, stejně bude vlhké.Otevřít komínek at' veškerá vlhkost vyletí pryč.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
         

Prvni moje uzeni


miroslaV83 (6) - xxx.xxx.107.71 (?)
27.2.2017 20:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mam dotaz. Kolik a proc pridavate cukru do masa? Dekuji moc. Kazda rada dobra kdyz uz nemam otce.
Připojit reakci
            

Prvni moje uzeni


host - xxx.xxx.114.253 (?)
27.2.2017 20:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěkný den, maso jsem udil větší, kilo a půl a stačilo 6 hodin od 60 do 75 st.Maso jsem po 3 hodinách prohodil.Cukr nedávám.Udírnu musíte prohřát, jinak bude maso rosit a bude černější.Když rosí, můžete ho otřít.Před uzením prohřát maso ve vodě, tak 20 minut v 80 st.Pak otřít.Tonda

Připojit reakci
            

Prvni moje uzeni


vyslouzil (564) - xxx.xxx.67.66 (?)
27.2.2017 22:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kolik a proc pridavate cukru do masa?

Cuklr se přidával kvůli lepší barevnosti masa a lepší chuti. Ani jedno ani druhé jsem viditelně lepší nepozoroval, tak už ho nedávám. Přídavek trochy dusitanu probarví maso diametrálně víc.  Do klobás trocha cukru chuť vylepší.

Připojit reakci
               

Prvni moje uzeni


miroslaV83 (6) - xxx.xxx.33.129 (?)
7.3.2017 21:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Chlapi. Bude stacit to prohrati masa... ze dam do velkeho hrnce 80 stupnu vodu a do toho to maso ktere jsem oplachl... jen hp tam vlozim. Jde mi o to ze to maso nebudu varit... ptam se zda to bude stacit jen vlozit... voda se schladi..asi hodne... je to chyba... dam to tak na 45 minut nez roztopim udirnu. Dekuji, asi blby dotaz no.
Připojit reakci
                  

Prvni moje uzeni


vyslouzil (564) - xxx.xxx.92.38 (?)
8.3.2017 9:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud vložíte 5 kg masa do 150 litrů horké vody, nezchladí se skoro vůbec a bude to stačit.  Dáte-li 10 kg vychlazeného masa do 10 litrů horké vody, vyhřejete ho na 40 stupňů, tedy skoro jen tělní teplotu.

Připojit reakci
                     

Prvni moje uzeni


host - xxx.xxx.111.8 (?)
8.3.2017 10:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je jasné že při vložení masa do teplé vody, voda zchládne.Mám 50L hrnec do kterého dám teplou vodu i maso.Na vařiči ji zahřívám na 70-80C a maso v ní nechám cca 45min.Prohřeje se bílkovina.Pak maso nechám okapat, osuším do utěrky a vkládám do dobře vysušeného a vyhřátého uzáku.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                        

Prvni moje uzeni


miroslaV83 (6) - xxx.xxx.107.71 (?)
8.3.2017 19:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vyuzeno. Udil jsem ty srutky krcku a bucku 10 hodin teplota 75. Bohuzel mam maso na povrchu dost tuhe. Udil jsem tresni. Prijde mi to i malo slane. Daval jsem 25 g obyc. Soli na 1 kg masa... i nalev... na 1 litr vody 25 g soli. Prosim poradte mi. Umrel mi otec a sam se v tom babram. Dekuji.
Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


host - xxx.xxx.9.135 (?)
8.3.2017 20:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vysokou teplotou jste to připek a vysušil. Opravdu stačí do 60. st. Solení je kouzlo, záleží na mase, na teplotě, fázi měsíce a vůbec. Jestli je to jedlé, uvařte a snězte to. Nepodléhejte trudnomyslnosti, ono se to povede, máte první zkušenost. Pokud jde o sůl, možná to mělo být v soli déle, nebo nástřik. Je to tu popsané.

Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


vyslouzil (564) - xxx.xxx.67.66 (?)
8.3.2017 22:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dávám jen 20g soli na kilo masa, totéž na litr láku. Slanost mi přijde tak akorát. Když jsem udil na 70 st - někdy i víc, za 6 hodin bylo vyuzeno (dnes udím déle nižší teplotou). Tužší maso podle mě nevadí, dá se povařit. Naopak rozpadavé už nespravíte.

Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


host - xxx.xxx.84.190 (?)
9.3.2017 7:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak maso může být málo slané ve finale, když dáte pouze 2 deka na kg.Záleží, co všechno stím potom děláte.Jestli sůl smejete při tom prohřívání a kolik, to nikdo neví.Zrovna tak jestli stříkám dovnitř, nebo klasicky solím.Dávno, kdy jsem dal mému řezníkovi mísu, on do ní nasypal dva pytlíky soli, dvě hrsti pragandy, vše rozmíchal a každý kus v tom max.obalil ze všech stran i dovnitř ke kosti, pokud bylo potřeba.Oklepnul a dal do kadečky.Nic nevážil.Za 15 dní můžeš udit pravil.

Jaký máte názor na to, rozvlažit maso místo ve vodě, v udírně.Myslím udírnu, která má topnou spirálu.Zapnu na 60st a 45min prohřívám.Pak pustím dým.Nic nesuším, neotírám.Jde to, nebo nejde to?

Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


vyslouzil (564) - xxx.xxx.67.66 (?)
9.3.2017 10:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jaký máte názor na to, rozvlažit maso místo ve vodě, v udírně.Myslím udírnu, která má topnou spirálu.Zapnu na 60st a 45min prohřívám.Pak pustím dým.Nic nesuším, neotírám.Jde to, nebo nejde to?

Samozřejmě to jde, koneckonců někteří maso vůbec nerozvlažují. Myslím si ale, že voda předává masu teplo rychleji než vzduch. Vzduch taky maso vysuší, což na výsledném výrobku nemusí být k lepšímu. 

Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


host - xxx.xxx.9.135 (?)
9.3.2017 7:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jen poznámka, tazatel píše 75 st. jenže to si myslí on, klidně to mohlo být o 5 a snad i 10 st. víc. Záleží, kde je teploměr, jakou má přesnost a tak různě. Ale maso jsme neviděli, nechutnali, jsou to všechno jen dohady. Příště to bude lepší.

Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


miroslaV83 (6) - xxx.xxx.107.71 (?)
9.3.2017 21:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Maso nafotim a pridam zde. Uvnitr je stavnate... uprostred sede kolo... malo soli. Praganduu nedavam. Na vrchu tuhe a pripalene no. Jist se to rozhodne da chlapi. Teplotu fakt nepresahla 80... priste to zkusim na tech 60...zatim dekuji. 20 g soli na kilo masa. Muzu proste zkusit napichat. Pracuji ve spitale. Mel jsem to 3 tydny v laku.
Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


host - xxx.xxx.9.135 (?)
10.3.2017 8:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

I kdybyste dělal v lomu, bude to stejný. Na funkci to nemá vliv. Šedé kolo - málo proležené, málo soli. Na povrchu tuhé - určil jste správně. Chyby znáte, poučíte se.

Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


vyslouzil (564) - xxx.xxx.11.134 (?)
10.3.2017 10:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

I kdybyste dělal v lomu, bude to stejný

Mirek chtěl říci, že v lomu by nástroje k nástřiku masa nedostal.

Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


host - xxx.xxx.9.135 (?)
11.3.2017 8:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na to taky nemusí pracovat ve špitále. Stačí zajít do kuchyňských potřeb.

Připojit reakci
   

Prvni moje uzeni


Lukas84 (3) - xxx.xxx.126.132 (?)
15.3.2019 3:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.

Stavím udírnu - dřevěnou z cihlovím základem... udit budu poprvé a mám pár nejasností

1- chápu, že se má používat suché tvrdé dřevo, otázka jak je to s namáčením dřeva??

2-můžu ke stavbě zakládů použit i pískovec?

3-můžu na udírnu použít fošny ze smrku - z palet??

4-je jabloň v hodná k uzení?? někde jsem četl, že je nevhodná

děkuji za rady

Připojit reakci
      

Prvni moje uzeni


vyslouzil (564) - xxx.xxx.236.1 (?)
15.3.2019 9:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1 - Na to jste se už ptal v jiném příspěvku

2. Nevím, co jsou zaklády. Myslíte-li základem tu pec, v níž bude hořet oheň, ta by měla být ze šamotových cihel nebo jiného žáruvzdorného materiálu

3. Udírnu z fošen? Palety jsou obvykle vyrobeny z desek, často horší kvality.  Použít se jistě dá, otázkou je, bude-li se Vám takové dílo líbit.

4. Jabloň je vhodná, jako každé tvrdé listnaté dřevo.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kaiserova elektrická udírna1113.8.20191701
Uzení masa5011.8.2019154679
Elektrická udírna z Mountfield94.8.20193823
Tvrdá kůže na bůčku230.7.20192350
Uzení domácích klobás15928.7.2019499420
Kyselost po uzení1126.7.201926222
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201918781
Generátor kouře3918.3.2019101020
Dehtování4418.3.201929984
Jake drevo2615.3.201925207
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20195286
Prvni moje uzeni2315.3.201922569
Udírna dehtuje221.3.201934634
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019105351
Uzení Zadní Hovězí74.2.20196553
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20193463
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201844649
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování96.12.20184531
Udírny Thermowind722.11.20186779
Nakládání a vakuování masa na uzení4320.11.2018107886
Domácí klobásy6919.10.2018275177
Dmácí uzený sýr4622.8.2018259674
A až Z o uzení2053.8.2018534668
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018338005
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201835230
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201870546
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018167992
Lovecký a Turistický salám329.5.2018115087
Uzeni bucek6028.3.201878444
Špek1228.3.201853475
Plnička klobás143.2.201815977
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20189849
Odkůrování polínek na uzení56.1.20185721
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017125347
První klobásky5119.12.2017101356
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201746795
Průměr komínu k udírně22.8.20177896
Zateplení udírny816.7.20179733
Udene kuriatko47.6.20176449
Uzený kapr3129.5.2017133635
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů