Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Uzení > Prvni moje uzeni

Prvni moje uzeni


host - xxx.xxx.111.8 (?)
8.3.2017 10:48

Je jasné že při vložení masa do teplé vody, voda zchládne.Mám 50L hrnec do kterého dám teplou vodu i maso.Na vařiči ji zahřívám na 70-80C a maso v ní nechám cca 45min.Prohřeje se bílkovina.Pak maso nechám okapat, osuším do utěrky a vkládám do dobře vysušeného a vyhřátého uzáku.rpstylle@seznam.cz

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3   
                     

Prvni moje uzeni


host - xxx.xxx.111.8 (?), 8.3.2017 10:48
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je jasné že při vložení masa do teplé vody, voda zchládne.Mám 50L hrnec do kterého dám teplou vodu i maso.Na vařiči ji zahřívám na 70-80C a maso v ní nechám cca 45min.Prohřeje se bílkovina.Pak maso nechám okapat, osuším do utěrky a vkládám do dobře vysušeného a vyhřátého uzáku.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci   
                        

Prvni moje uzeni


miroslaV83 (6) - xxx.xxx.107.71 (?), 8.3.2017 19:25
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vyuzeno. Udil jsem ty srutky krcku a bucku 10 hodin teplota 75. Bohuzel mam maso na povrchu dost tuhe. Udil jsem tresni. Prijde mi to i malo slane. Daval jsem 25 g obyc. Soli na 1 kg masa... i nalev... na 1 litr vody 25 g soli. Prosim poradte mi. Umrel mi otec a sam se v tom babram. Dekuji.
Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


host - xxx.xxx.9.135 (?), 8.3.2017 20:23
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vysokou teplotou jste to připek a vysušil. Opravdu stačí do 60. st. Solení je kouzlo, záleží na mase, na teplotě, fázi měsíce a vůbec. Jestli je to jedlé, uvařte a snězte to. Nepodléhejte trudnomyslnosti, ono se to povede, máte první zkušenost. Pokud jde o sůl, možná to mělo být v soli déle, nebo nástřik. Je to tu popsané.

Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


vyslouzil (590) - xxx.xxx.67.66 (?), 8.3.2017 22:02
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dávám jen 20g soli na kilo masa, totéž na litr láku. Slanost mi přijde tak akorát. Když jsem udil na 70 st - někdy i víc, za 6 hodin bylo vyuzeno (dnes udím déle nižší teplotou). Tužší maso podle mě nevadí, dá se povařit. Naopak rozpadavé už nespravíte.

Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


host - xxx.xxx.84.190 (?), 9.3.2017 7:08
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak maso může být málo slané ve finale, když dáte pouze 2 deka na kg.Záleží, co všechno stím potom děláte.Jestli sůl smejete při tom prohřívání a kolik, to nikdo neví.Zrovna tak jestli stříkám dovnitř, nebo klasicky solím.Dávno, kdy jsem dal mému řezníkovi mísu, on do ní nasypal dva pytlíky soli, dvě hrsti pragandy, vše rozmíchal a každý kus v tom max.obalil ze všech stran i dovnitř ke kosti, pokud bylo potřeba.Oklepnul a dal do kadečky.Nic nevážil.Za 15 dní můžeš udit pravil.

Jaký máte názor na to, rozvlažit maso místo ve vodě, v udírně.Myslím udírnu, která má topnou spirálu.Zapnu na 60st a 45min prohřívám.Pak pustím dým.Nic nesuším, neotírám.Jde to, nebo nejde to?

Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


vyslouzil (590) - xxx.xxx.67.66 (?), 9.3.2017 10:21
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jaký máte názor na to, rozvlažit maso místo ve vodě, v udírně.Myslím udírnu, která má topnou spirálu.Zapnu na 60st a 45min prohřívám.Pak pustím dým.Nic nesuším, neotírám.Jde to, nebo nejde to?

Samozřejmě to jde, koneckonců někteří maso vůbec nerozvlažují. Myslím si ale, že voda předává masu teplo rychleji než vzduch. Vzduch taky maso vysuší, což na výsledném výrobku nemusí být k lepšímu. 

Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


host - xxx.xxx.9.135 (?), 9.3.2017 7:56
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jen poznámka, tazatel píše 75 st. jenže to si myslí on, klidně to mohlo být o 5 a snad i 10 st. víc. Záleží, kde je teploměr, jakou má přesnost a tak různě. Ale maso jsme neviděli, nechutnali, jsou to všechno jen dohady. Příště to bude lepší.

Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


miroslaV83 (6) - xxx.xxx.107.71 (?), 9.3.2017 21:40
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Maso nafotim a pridam zde. Uvnitr je stavnate... uprostred sede kolo... malo soli. Praganduu nedavam. Na vrchu tuhe a pripalene no. Jist se to rozhodne da chlapi. Teplotu fakt nepresahla 80... priste to zkusim na tech 60...zatim dekuji. 20 g soli na kilo masa. Muzu proste zkusit napichat. Pracuji ve spitale. Mel jsem to 3 tydny v laku.
Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


host - xxx.xxx.9.135 (?), 10.3.2017 8:55
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

I kdybyste dělal v lomu, bude to stejný. Na funkci to nemá vliv. Šedé kolo - málo proležené, málo soli. Na povrchu tuhé - určil jste správně. Chyby znáte, poučíte se.

Připojit reakci
                           

Prvni moje uzeni


vyslouzil (590) - xxx.xxx.11.134 (?), 10.3.2017 10:12
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

I kdybyste dělal v lomu, bude to stejný

Mirek chtěl říci, že v lomu by nástroje k nástřiku masa nedostal.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů