Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Problémy s plechovou udírnou

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
nebo si koupit "germanskuju těchniku balšuju..., host, 19.12.2018
Dobry den. Mozno moj prispevok ni..., bolimur, 5.11.2018
Myslím tím samotné kosti. Je na nich opravdu..., host, 16.3.2018
Co myslíte vepřovým krkem? Krkovici s kostí?..., vyslouzil, 16.3.2018
Zdravím a obracím se opět s dotazem na zdejš..., host, 15.3.2018
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5   

Problémy s plechovou udírnou


dobeš (1) - xxx.xxx.74.151 (?)
5.2.2017 20:15, počet návštěv: 53042
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu, nejlépe majitele plechových udíren.

Dlouhá léta jsme udili ve zděné udírně u sousedů, ale chtěli jsme svou a zvítězila varianta koupené plechové udírny jednoplášťové.
Ve zděné udírně jsme měli pokaždé výborný výsledek, maso krásně vyuzené, krásná, zlatavá barva, skvělá chuť a vůně.
V plechové se ale nemůžeme chytnout, pětadvacetileté zkušenosti se zděnou udírnou jsou zde k ničemu.

Včera jsme od podzimu dělali již třetí pokus, dopadl určitě nejlépe, ale ani zdaleka se to nepřibližuje výsledkům ze zděné udírny, Maso (bůček) je velmi tmavé, po povrchu okoralé a má hodně kouřovou chuť, až moc, jestli mně rozumíte.
Postup jsme dodrželi (předehřátí udírny, rozvlažení a osušení masa), samozřejmě suché bukové a dubové dřevo bez kůry. Topeniště jsme neškrtili. Teplotu jsme drželi v rozmezí cca 60-75 stupňů, jako vždy. Doba uzení byla cca 10 hodin, také stejně, jako dřív ve zděné.
Uvnitř je maso výborné, jeho přípravu máme za ty roky vychytanou, ale ten povrch…
Dá se vůbec v plechové udírně nějak slušně vyudit šrůtky bůčku (kýty) o váze cca 1- 1.5kg, nebo je to opravdu jen na takové letní „přiuzování“ kabanosu a podobně?

Díky za konstruktivní odpovědi a rady.

Obrázky:
Udírna
Udírna
Po zateplení
Po zateplení
Ze zděné
Ze zděné
Z plechové
Z plechové
Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   

Problémy s plechovou udírnou


vyslouzil (575) - xxx.xxx.67.66 (?)
7.2.2017 17:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Řekl bych, že Vám udírna trochu dehtuje. Soudím podle Vašeho popisu, že maso má příliš kouřovou chuť napovrchu, kdežto uvnitř je dobré. Čím to je a jak to odstranit, přesně nevím, možná hraje roli ochlazování plechového uzáku. Stává se to totiž obvykle jen když je venku zima.

Připojit reakci
   

Problémy s plechovou udírnou


host - xxx.xxx.168.31 (?)
9.2.2017 13:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Udim v starej plechovej udiarni najlepsie vysledky dosahujem ked je okolna teplota tak 10 stupnov nad nulou povedal by som ze velmi dobre sa udi skusal som uz aj pri minusovych teplotach ale nejde to veru dym sa ochladzuje aj maso dechtuje to, nedobre.sused udil v takej istej udiarni pri -15st.maso kysle a cerne ale podla neho dobre a ze ked si chlapi v lese vypiju zjedia vsetko a este to maso bolo aj tvrde zeby vas na druhy den boleli zuby taky clovek vas presvedci ze to ide aj v zime v plechači ale vysledok žalostny... v zime treba do murovanej udiarne inak niesu vysledky dobre neda sa udrzat v plechaci teplota, viktor

Připojit reakci
      

Problémy s plechovou udírnou


host - xxx.xxx.111.8 (?)
10.2.2017 11:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Udírnu vydřevte i zevnitř a tepelně zaizolujte kouřovod aby se neochlazoval.Mělo by být po problému.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
   

Problémy s plechovou udírnou


host - xxx.xxx.84.71 (?)
16.1.2018 7:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, chtěl bych koupit stejnou udírnu jako máte vy.

Jaké sní máte zkušenosti?

Připojit reakci
      

Problémy s plechovou udírnou


host - xxx.xxx.250.122 (?)
16.1.2018 10:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vsimnete si ze problemy s udirnou jsou vzdycky tam kde neni komin. Neni komin, neni tah. jestli udirnu, tak udirnu s poradnym kominem.

Připojit reakci
   

Problémy s plechovou udírnou


j3david (16) - xxx.xxx.68.37 (?)
18.1.2018 5:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to stoprocentně tepelným režimem udírny. Zděná udírna má velkou akumulaci tepla. Musíte ji nejdříve "roztopit"... tedy zahřát. Ono zahřát zděnou udírnu v zimě kdy jsou vyzdívky studené i pod nulou dá trochu práce a vezme to čas. Ale výhodou je, že když už vyzdívka energii "nasaje" zase ji hned tak neztratí. A když je teplota stěn těch 60 - 70 stupňů, je to určitě nad rosným bodem kdy se vlhkost v kouři sráží. A když se vlhkost sráží, "bere s sebou" i dehet. Když se nesráží - vyletí komínem ven i s dehtem. Kdežto plechová udírna (zejména v zimě) má vždy stěny chladnější než je její obsah, takže riziko kondenzace je stále přítomno a záleží už jenom na detailech které neuhlídáte a kondenzace nastane. To že vám teploběr ukazuje 70 st.C nic moc neznamená. Jde o jenom jeden bod v prostoru a v nějaké vzdálenosti od chladné stěny. Rozvlažení masa taky nemusí být dostatečně účinné protože maso má tu teplotu dostatečnou jenom na začátku, později se teplota vyrovná s okolím a začne to na něm kondenzovat taky. Všimněte si, že maso "zčerná" až později, zpočátku je pěkné. Nicméně v plechové udírně se kvalitně udit dá. Ne ovšem v zimě a v jednoplášťové. Ta jednoplášťová je riskantní vždy a s jistotou se opravdu hodí jenom na párky v létě na pouti. Lze ovšem relativně snadno upravit jejím zaizolováním. Isolovat zevnitř nemá smysl. Nechte tam plechový povrch, navíc dřevo vevnitř je jednak hořlavé a časem může (!) být i nehygienické. Navíc vám ubírá i užitečný prostor. Obložte to dřevem zvenku, když pod dřevo dáte asi tam 2 cm minerální vaty (i více - neškodí), budete spokojen. Navíc to má výhodu, že na rozdíl od zděné udírny nemusíte nějak dlouho "předehřívat" protože akumulace je zde minimální. Kouřovod zaisolujte taky a komín s dobrým odtahem je nutností.

Připojit reakci
      

Problémy s plechovou udírnou


vyslouzil (575) - xxx.xxx.11.5 (?)
18.1.2018 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to tak. Na druhé straně, když zaizolujete zvenku udírnu dřevem, pak mi není jasné, k čemu tam bude dobrý ten plech uvnitř.
   Jinými slovy - chcete-li udit v zimě, buď umístěte plechovou udírnu dotepla do interiéru s odvodem do komína nebo si venku postavte zaizolovanou dřevěnou (zděnou).

Připojit reakci
         

Problémy s plechovou udírnou


host - xxx.xxx.161.55 (?)
25.1.2018 20:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, máme také plechovou dvouplášťovou udírnu jen krátce, ale máme podobné problémy s uzením. Ještě se nám nepodařilo maso nebo klobásy vyudit do zlatova. teplotu hlídáme i vysušení udírny před uzením, ale maso které udíme podle rad na stránkách skoro vždy zčerná a je vysušené. No nic bojujeme. Teď mám naložené bůčky v soli a česneku.Asi kilové kusy, ale dlouhé. Nevím co to udělá v udírně. Nebude lepší je rozpůlit na 2 kusy? No ale jak dlouho pak udit půlkilové kusy aby se nevysušily?Díky jsme začátečníci a učíme se.Pavel

Připojit reakci
            

Problémy s plechovou udírnou


vyslouzil (575) - xxx.xxx.236.1 (?)
25.1.2018 21:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dlouhé kusy bůčku se udí stejně dlouho jako krátké. Záleží na jejich výšce (tloušťce). Zčernání masa může být způsobeno připečením vysokou teplotou, kondenzací sazí či dehtu - např. vloženým studeným masem, špatným tahem, nesprávným hořením, atd. Nelze říci jednoznačně délku uzení, když ani neznáme teplotu.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Elektrická udírna z Mountfield215.12.20199925
Uzeni bucek633.12.201990789
Kaiserova elektrická udírna2628.11.201910058
Nakládání a vakuování masa na uzení4525.11.2019122482
Uzení masa5724.11.2019168764
Uzení domácích klobás16023.11.2019529544
Jak obalit uzené maso?316.11.2019979
Udírna415.11.20191265
Lovecký a Turistický salám339.11.2019121912
Domácí klobásy734.11.2019289470
Prvni moje uzeni2531.10.201927359
Tvrdá kůže na bůčku516.10.20194306
Praglanda do masa nebo ne?3616.10.2019134176
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování1414.9.20198274
Naložené maso jde cítit po sádle, vyhodit?68.9.20191920
Dehtování4625.8.201939060
Udírna dehtuje2625.8.201942122
Kyselost po uzení1126.7.201929544
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201921730
Generátor kouře3918.3.2019113016
Jake drevo2515.3.201929078
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20197917
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019111189
Uzení Zadní Hovězí74.2.20199723
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20194929
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201853043
Udírny Thermowind722.11.20188286
Dmácí uzený sýr4622.8.2018271244
A až Z o uzení2053.8.2018568482
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018353947
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201839864
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201876279
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018181808
Špek1228.3.201857863
Plnička klobás143.2.201818649
Plnění klobás mlýnkem1011.1.201812008
Odkůrování polínek na uzení56.1.20186818
První klobásky5119.12.2017109327
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201750893
Průměr komínu k udírně22.8.20179012
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů