Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Připravte si ty největší dobroty na kvalitních grilech Weber.


Uzení > Problémy s plechovou udírnou

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Myslím tím samotné kosti. Je na nich opravdu..., host, 16.3.2018
Co myslíte vepřovým krkem? Krkovici s kostí?..., vyslouzil, 16.3.2018
Zdravím a obracím se opět s dotazem na zdejš..., host, 15.3.2018
Klidně to pište sem, i když myslíté, že jsou..., vyslouzil, 23.2.2018
rpstylle díky a určitě se ozvu na e-mail ať ..., host, 22.2.2018
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   

Problémy s plechovou udírnou


dobeš (1) - xxx.xxx.74.151 (?)
5.2.2017 20:15, počet návštěv: 15561
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu, nejlépe majitele plechových udíren.

Dlouhá léta jsme udili ve zděné udírně u sousedů, ale chtěli jsme svou a zvítězila varianta koupené plechové udírny jednoplášťové.
Ve zděné udírně jsme měli pokaždé výborný výsledek, maso krásně vyuzené, krásná, zlatavá barva, skvělá chuť a vůně.
V plechové se ale nemůžeme chytnout, pětadvacetileté zkušenosti se zděnou udírnou jsou zde k ničemu.

Včera jsme od podzimu dělali již třetí pokus, dopadl určitě nejlépe, ale ani zdaleka se to nepřibližuje výsledkům ze zděné udírny, Maso (bůček) je velmi tmavé, po povrchu okoralé a má hodně kouřovou chuť, až moc, jestli mně rozumíte.
Postup jsme dodrželi (předehřátí udírny, rozvlažení a osušení masa), samozřejmě suché bukové a dubové dřevo bez kůry. Topeniště jsme neškrtili. Teplotu jsme drželi v rozmezí cca 60-75 stupňů, jako vždy. Doba uzení byla cca 10 hodin, také stejně, jako dřív ve zděné.
Uvnitř je maso výborné, jeho přípravu máme za ty roky vychytanou, ale ten povrch…
Dá se vůbec v plechové udírně nějak slušně vyudit šrůtky bůčku (kýty) o váze cca 1- 1.5kg, nebo je to opravdu jen na takové letní „přiuzování“ kabanosu a podobně?

Díky za konstruktivní odpovědi a rady.

Obrázky:
Udírna
Udírna
Po zateplení
Po zateplení
Ze zděné
Ze zděné
Z plechové
Z plechové
Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   

Problémy s plechovou udírnou


vyslouzil (524) - xxx.xxx.67.66 (?)
7.2.2017 17:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Řekl bych, že Vám udírna trochu dehtuje. Soudím podle Vašeho popisu, že maso má příliš kouřovou chuť napovrchu, kdežto uvnitř je dobré. Čím to je a jak to odstranit, přesně nevím, možná hraje roli ochlazování plechového uzáku. Stává se to totiž obvykle jen když je venku zima.

Připojit reakci
   

Problémy s plechovou udírnou


host - xxx.xxx.168.31 (?)
9.2.2017 13:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Udim v starej plechovej udiarni najlepsie vysledky dosahujem ked je okolna teplota tak 10 stupnov nad nulou povedal by som ze velmi dobre sa udi skusal som uz aj pri minusovych teplotach ale nejde to veru dym sa ochladzuje aj maso dechtuje to, nedobre.sused udil v takej istej udiarni pri -15st.maso kysle a cerne ale podla neho dobre a ze ked si chlapi v lese vypiju zjedia vsetko a este to maso bolo aj tvrde zeby vas na druhy den boleli zuby taky clovek vas presvedci ze to ide aj v zime v plechači ale vysledok žalostny... v zime treba do murovanej udiarne inak niesu vysledky dobre neda sa udrzat v plechaci teplota, viktor

Připojit reakci
      

Problémy s plechovou udírnou


host - xxx.xxx.111.8 (?)
10.2.2017 11:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Udírnu vydřevte i zevnitř a tepelně zaizolujte kouřovod aby se neochlazoval.Mělo by být po problému.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
   

Problémy s plechovou udírnou


host - xxx.xxx.84.71 (?)
16.1.2018 7:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, chtěl bych koupit stejnou udírnu jako máte vy.

Jaké sní máte zkušenosti?

Připojit reakci
      

Problémy s plechovou udírnou


host - xxx.xxx.250.122 (?)
16.1.2018 10:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vsimnete si ze problemy s udirnou jsou vzdycky tam kde neni komin. Neni komin, neni tah. jestli udirnu, tak udirnu s poradnym kominem.

Připojit reakci
   

Problémy s plechovou udírnou


j3david (15) - xxx.xxx.68.37 (?)
18.1.2018 5:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to stoprocentně tepelným režimem udírny. Zděná udírna má velkou akumulaci tepla. Musíte ji nejdříve "roztopit"... tedy zahřát. Ono zahřát zděnou udírnu v zimě kdy jsou vyzdívky studené i pod nulou dá trochu práce a vezme to čas. Ale výhodou je, že když už vyzdívka energii "nasaje" zase ji hned tak neztratí. A když je teplota stěn těch 60 - 70 stupňů, je to určitě nad rosným bodem kdy se vlhkost v kouři sráží. A když se vlhkost sráží, "bere s sebou" i dehet. Když se nesráží - vyletí komínem ven i s dehtem. Kdežto plechová udírna (zejména v zimě) má vždy stěny chladnější než je její obsah, takže riziko kondenzace je stále přítomno a záleží už jenom na detailech které neuhlídáte a kondenzace nastane. To že vám teploběr ukazuje 70 st.C nic moc neznamená. Jde o jenom jeden bod v prostoru a v nějaké vzdálenosti od chladné stěny. Rozvlažení masa taky nemusí být dostatečně účinné protože maso má tu teplotu dostatečnou jenom na začátku, později se teplota vyrovná s okolím a začne to na něm kondenzovat taky. Všimněte si, že maso "zčerná" až později, zpočátku je pěkné. Nicméně v plechové udírně se kvalitně udit dá. Ne ovšem v zimě a v jednoplášťové. Ta jednoplášťová je riskantní vždy a s jistotou se opravdu hodí jenom na párky v létě na pouti. Lze ovšem relativně snadno upravit jejím zaizolováním. Isolovat zevnitř nemá smysl. Nechte tam plechový povrch, navíc dřevo vevnitř je jednak hořlavé a časem může (!) být i nehygienické. Navíc vám ubírá i užitečný prostor. Obložte to dřevem zvenku, když pod dřevo dáte asi tam 2 cm minerální vaty (i více - neškodí), budete spokojen. Navíc to má výhodu, že na rozdíl od zděné udírny nemusíte nějak dlouho "předehřívat" protože akumulace je zde minimální. Kouřovod zaisolujte taky a komín s dobrým odtahem je nutností.

Připojit reakci
      

Problémy s plechovou udírnou


vyslouzil (524) - xxx.xxx.11.5 (?)
18.1.2018 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to tak. Na druhé straně, když zaizolujete zvenku udírnu dřevem, pak mi není jasné, k čemu tam bude dobrý ten plech uvnitř.
   Jinými slovy - chcete-li udit v zimě, buď umístěte plechovou udírnu dotepla do interiéru s odvodem do komína nebo si venku postavte zaizolovanou dřevěnou (zděnou).

Připojit reakci
         

Problémy s plechovou udírnou


host - xxx.xxx.161.55 (?)
25.1.2018 20:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, máme také plechovou dvouplášťovou udírnu jen krátce, ale máme podobné problémy s uzením. Ještě se nám nepodařilo maso nebo klobásy vyudit do zlatova. teplotu hlídáme i vysušení udírny před uzením, ale maso které udíme podle rad na stránkách skoro vždy zčerná a je vysušené. No nic bojujeme. Teď mám naložené bůčky v soli a česneku.Asi kilové kusy, ale dlouhé. Nevím co to udělá v udírně. Nebude lepší je rozpůlit na 2 kusy? No ale jak dlouho pak udit půlkilové kusy aby se nevysušily?Díky jsme začátečníci a učíme se.Pavel

Připojit reakci
            

Problémy s plechovou udírnou


vyslouzil (524) - xxx.xxx.236.1 (?)
25.1.2018 21:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dlouhé kusy bůčku se udí stejně dlouho jako krátké. Záleží na jejich výšce (tloušťce). Zčernání masa může být způsobeno připečením vysokou teplotou, kondenzací sazí či dehtu - např. vloženým studeným masem, špatným tahem, nesprávným hořením, atd. Nelze říci jednoznačně délku uzení, když ani neznáme teplotu.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Nakládání a vakuování masa na uzení4323.5.201875454
Dehtování1418.5.2018694
Dmácí uzený sýr4417.5.2018214514
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018274514
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201820128
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201851021
Uzení masa389.5.2018112657
Generátor kouře369.5.201851575
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018124655
Lovecký a Turistický salám329.5.201892833
Uzeni bucek6028.3.201845807
Špek1228.3.201838184
Problémy s plechovou udírnou 4616.3.201815562
Jake drevo1123.2.201812431
Plnička klobás153.2.20186743
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20183243
Odkůrování polínek na uzení56.1.20181760
Domácí klobásy6531.12.2017232695
A až Z o uzení19429.12.2017427165
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017102266
První klobásky5119.12.201776835
Udírna dehtuje1818.12.201716197
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201734551
Průměr komínu k udírně22.8.20173951
Zateplení udírny816.7.20174168
Udene kuriatko47.6.20173325
Uzený kapr3129.5.2017112809
Jiný odstím ve středu masa 1812.5.201723677
Prvni moje uzeni2111.3.201711374
Drobící se se uzené maso47.3.20172946
Uzení masa studeným kouřem25.3.20177429
Ubytek vahy po vyuzeni klobas1119.2.20178146
Fuet164.1.201737764
Uzení domácích klobás14631.12.2016401202
Dymbox825.11.201611232
Udírna4818.11.2016108944
Poličky do udírny126.8.20162815
Maso jíž ze začátku černé1524.7.201626962
Jak uchovávat klobásy?3427.6.201696780
Gril na cele pulky228.4.20164555
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů