Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Připravte si ty největší dobroty na kvalitních grilech Weber.


Uzení > Lovecký a Turistický salám

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.100.104 (?)
24.4.2018 1:54

malo bucku alebo hodne vysusenycheeky

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Ahoj od Heroldu jsem utekl jejich směsi jsou..., host, 9.5.2018
malo bucku alebo hodne vysuseny, host, 24.4.2018
Dobry den, muzu vas poprosit? Nemate tam jeste rec..., host, 20.10.2017
Ahoj nemohl by mi někdo poslat na email rece..., host, 23.8.2016
Ahoj, pouzivam obdobny zpusob... zacalo se mi ale ..., mikes, 16.11.2015

Lovecký a Turistický salám


Jarda-XXL (6) - xxx.xxx.129.199 (?)
26.11.2011 20:25, počet návštěv: 92833
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj chlapi,

Prosím o rady a zkušenosti. Rozhodl jsem se dát vlastní Lovečák a Turisťák. Na webu jsem si objednal již namíchané kořenící směsi a střeva, ale osobní zkušenosti s výrobou jsou k nezaplacení. Jarda.Wolf@seznam.cz

Připojit reakci   
   

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.87.149 (?)
6.12.2011 9:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud ho nechcete dlouho skladovat, zkuste lovečák 50% hovězí přední 50% libovej bůček. Můžete tam přidat kousek kupovanýho lovečáku a tak ho nastartovat. Pak ho nechat pár dní zrát a vyudit na chladném bukovém kouři. Chuťově je dobrý, zkrátka postup něco jako u klobás. Pozor do prátu je nutno přidat pragandu.

P.R.

Připojit reakci
      

Lovecký a Turistický salám


Jarda-XXL (6) - xxx.xxx.121.7 (?)
26.12.2011 11:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak Lovečák je hotov, pokusná série dvou kusů dopadla na výbornou. Chuťově je skvělý, okamžitě se mi asociovala dávno zapomenutá chuť lovečáku z mého dětství (je mi 46 let :-))). Cenově jsem se dostal sice kolem 200kč za dvě štangle ale vím co žeru a pochutnáme si celá rodina. Žádné chrupky, prasečí kůže, řepný extrakt, soja atd. Prostě maso a koření. Udil jsem ho 12 hodin na buku a pár polínkách švestky.

Jarda

Obrázky:



Připojit reakci
         

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.164.4 (?)
30.12.2011 12:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

chci se zeptat, to je kupovaný a douzovaný salám nebo dělaný doma celý??

Připojit reakci
            

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.164.4 (?)
30.12.2011 12:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

celý, že?už jsem přečet i první článek a vsjo jasno, vypadá hezky, jeké teploty jsi použil??

Připojit reakci
         

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.82.34 (?)
23.8.2016 19:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj nemohl by mi někdo poslat na email recept a postup jakna lovečák či vysočinu? Moc prosím smutně koukám.daru s výrobky

 Mnohokrát děkuji a přeji hodně zdaru s výrobky.

S pozdravem Martin

Email: nitramkahrc@seznam.cz

Připojit reakci
      

Lovecký a Turistický salám


mikes (2) - xxx.xxx.12.179 (?)
16.11.2015 11:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ahoj, pouzivam obdobny zpusob... zacalo se mi ale stavat ze se mi uprostred salamu pri suseni vytvori dutina... chutove je vybornej ale drobi se... Nevite nekdo cim by to mohlo byt?
Připojit reakci
         

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.100.104 (?)
24.4.2018 1:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

malo bucku alebo hodne vysusenycheeky

Připojit reakci
         

Lovecký a Turistický salám


Jarda-XXL (6) - xxx.xxx.121.7 (?)
21.1.2012 21:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sorry,

dlouho jsem tu nebyl. Teplota 40 až 50°C. Střeva a koření jsou z toho nejlepšiho kořeni. Obě šišky jsou už sežraný, až zase budu dělat lovečák, dám jen 40% hovězího 50% bůčku a 10% dám sádlo. Vyjde to o něco levněji a salám bude o něco měkčí.

Jarda

Připojit reakci
            

Lovecký a Turistický salám


tatnda (115) - xxx.xxx.164.4 (?)
21.1.2012 22:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jardo,

prosím za všechny, hoď podrobněji ja a co s masem, jaké časy a tak, dík Tonda

Připojit reakci
               

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.121.7 (?)
22.1.2012 10:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

OK.

přední hovězí jsem namlel na 3mm průměru, bůček a sádlo na 4mm. Pak přidám směs koření na lovečák 10,5 g na 1kg díla a 22g pragandy na kilo díla. Pořádně jsem to ručně prohnětl a naplnil do předem namočených střev a pověsil ve špajzu kde je chladno na týden vysychat. Potom na 8 hodin do udírny na 40°C a salám byl hotov. Maso bylo čerstvé, ne mražené a to je vše. Kořenící směs už je namíchaná a tak celkem není co zkazit. Jeden řezník mi řikal, že si mám akorát dát bacha aby se mi salám "nepochcal"(abych ho v udírně nepřehřál a nevyteklo sádlo). Vysychání v době do uzení je lepší v mírném průvanu. Dal jsem ochutnat pár známým a každej by hned štangli koupil.Možná budu dělat i Vysočinu a Turisťák, maso koupím v Polsku v akci. Tak možná na jaře udělám z bílého lamina malou sušičku tak na deset salámů, ve které bude dole malý ventilátorek z počítače napájený nabíječkou na mobil. Vstup i výstup překryju jemnou sítí proti hmyzu. Pak dám fotky sem na web.

Jarda

Připojit reakci
                  

Lovecký a Turistický salám


tatnda (115) - xxx.xxx.164.4 (?)
22.1.2012 11:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

díky Jardo za všechny, jak jednoduché a chutné... jakou máš teplotu ve špajzu?

Připojit reakci
                  

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.248.40 (?)
22.1.2012 16:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jardo, můžeš ještě doplnit a podělit, kolik se zhruba vleze do jednoho střeva? Děkuji Robin

Připojit reakci
                     

Lovecký a Turistický salám


Jarda-XXL (6) - xxx.xxx.121.7 (?)
25.1.2012 20:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chlapi,

u mě ve špajzu je 8°C a do střeva se nacpe skoro kilo díla.

Jarda

Připojit reakci
                        

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.108.254 (?)
26.1.2012 15:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Musí se také přidávat nějaká startovací kultura? Nebo stačí jenom maso a koření? Dík Brrouk

Připojit reakci
                           

Lovecký a Turistický salám


Jarda-XXL (6) - xxx.xxx.121.7 (?)
28.1.2012 18:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem žádnou startovací kultůru nedával.

Jarda

Připojit reakci
                           

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.52.129 (?)
26.5.2012 8:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hlavně že člověk žije ve falešný iluzi že jí maso a tedy zdravě..hlavně tam dát pragandu a ještě si na tom pochutnávat, v životě bych to do domácích uzenin a že je dělám často, nedal! I bůček nákladám minimálně na 2 týdny do nálevu s normální solí. Do salámu není vůbec potřeba žádnou takovou s***** dávat.

Připojit reakci
                           

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.46.9 (?)
7.2.2013 10:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zajímalo by mne, jakou ten chudák salám má barvu (vyblité zelí!!!)

a hlavně jak by jsi bez pragandy (která se míchá v urč. poměru s kuchyň.solí!!!dělal např už v roce 1930 " Pražskou šunku "...jaro 

Připojit reakci
                           

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.9.96 (?)
13.2.2013 21:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělám si domácí uzeniny bez rychlosoli.Není třeba ji tam dávat je to spíš ke škodě.Barvu má stejnou.Kdybych to tam dával, nemá to smysl dělat.To je levnější to koupit.

Připojit reakci
                           

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.225.191 (?)
14.9.2013 0:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No nevěřím tomu, že uzeniny s Pragandou a bez ní mají stejnou barvu to je holý nesmysl. Zkoušel jsem udělat šunku bez Pragandy a byla dobrá jen se šátkem na očích prostě hnusný šedý maso chuťově naprosto totožná jako když se přidá trocha pragandy a šunka je krásně růžovoučká. Pěkně to je vidět když se dělá svíčková a maso je našpikované špekem takže na řezu kolem toho špeku je cca 1cm maso růžové jak nasálo rychlosůl. Už se mi i staloi to, že host v restauraci reklamoval svíčkovou s tím, že maso je uprostřed syrové (po 2,5 hod varu) viděl kousek růžový a hned si myslel, že je syrové :-)

Připojit reakci
                           

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.91.249 (?)
29.4.2015 21:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně tak já nakládám na 3 týdny. koření si mícham sám žádna chemie čí jiné hlouposti

Obrázky:
salam
salam
Připojit reakci
                  

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.248.211 (?)
17.4.2012 17:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pánové, v případě, že někdo bude chtít vyzkoušet tak si určitě dejte pozor, aby jste nedopadli jak já - dal jsem naplněné štangle do špajzu na 4 dny uzrát, ale teplota asi nebyla optimální - je tam cca 12st.  C - což v konečném důsledku se projevilo tím, že salám jde do kytek - bohužel. Tedy pozor na správnou teplotu zrátí!!!crying

Robin

Připojit reakci
                     

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.68.105 (?)
18.9.2015 2:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Robine, prosim te, jake davas koreni do lovecaku?Bydlim v Canade a neco se da sehnat u polaka Pavla.

Marne jsem se pokousel o rady na ruznych webech ale nic.

Delam si chleba z kvasku, rohliky a housky, syr,klobasy-konecne jsem dodelal udirnu-zkratka pochoutky, ktere tady nejsou a nebudou, a pamet z mladi, je previt

diky moc 

borek

Připojit reakci
                        

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.185.138 (?)
20.9.2015 20:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejsem Robin, ale maloobchodně to prodává herold 100g za 62,-CZK.

Připojit reakci
                           

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.30.200 (?)
9.5.2018 9:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj od Heroldu jsem utekl jejich směsi jsou samé ečka

Připojit reakci
                        

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.110.126 (?)
13.11.2015 19:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj všem 

koukám na ty příspěvky a zdá se mi, že ne všechny jsou opravdu seriózní, ale to je věcí autorů, Recept na turistický salám je jednoduchý.

20 kg vepřového libového masa

10 kg hovězího zadního i předního

5 kg řemenového sádla - špeku

Koření na 1kg:

Sůl - 25gr

Dusičnan draselný - 0,5 gr (půl gramu!)

1 gr česneku

3 gr bílého pepře

1/4 gr kmínu

1/4 gr koriandru

1 lžička cukru

---------------------------------

Maso se nakrájí na kostky nasolí směsí soli, dusičnanu a cukru. Dva dny nechá ležet v lednici.Pak se namele na desce s otvory 3-4 mm. A nechá ležet den, pak se přimíchá koření a naplní do obalů. Leží den. Další den udíme cca 2-3 hodiny jen středně teplým kouřem, vyndáme a dovařujeme na 75 stupňů (celsia) 2 hodiny. Vyndáme a dáme osušit do udírny cca na hodinu. No a pak 3-4 týdny v dobře větraném prostoru sušíme salám. A jí se to. 

Jen upřesním pro všechny dusičnanobijce, že recept pochází od řezníka a byl publikován v roce 1935. Na rozdíl od dnešní doby se přídává pouze 0,5 gr dusičnanu na 25 gr soli a zcela chybí dnešní ingredience jako fosforečnay a podobně.

Zde uvádím recepturu z roku 2010:

Složení
vepřové maso
hovězí maso
vepřové sádlo
jedlá sůl s jódem
5 E250 - Dusitan sodný
česnek
3 E450 - Difosforečnany
extrakty koření
cukr
2 E316 - Erythorban sodný
5 E621 - L-glutaman sodný
4 E635 - Disodné ribonukleotidy
5 E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny

Opsss chuťka co?

Připojit reakci
                           

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.0.146 (?)
14.11.2015 6:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

muj děda byl řezník dělal řemeslo do 81 let od pěti let jsem mu pomahal delali  jsme parky klobasy a salamy salamy vyrobené v prosinci vysely na pudě v prunanu a když jsme mu o josefa šly blahopřat přinesl salam a byl jak uherak problém měl v tom že mu to chodily krast chlapi ze vsi s tyčkama to víte v hospodě mu za to zaplatily utratu dozvídam se to od lidí po letech a v dobrem na něj vzpomínají a mají radost když jsem pozemky a tradici po něm obnovil akorat mne mrzí že se nedochovaly jeho sešity s jeho recepty a některe nařadí zbyla mi jen sekyra a kolíbka firmy mrázek slaný a když udělam klobasy objedu znamé ve vsi a vonavé na švestce uzené rozdavam s blahopřaním a když mi vidí v řeznické kamizole vzpomínají jako děda

Připojit reakci
                           

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.50.96 (?)
15.11.2015 11:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak toto je ten správny prístup!yes o tomto to všetko tu je! som na tom podobne, teda okrem toho deda mäsiara..., a ja ku klobáskam pridávam ešte jablkovicu prípadne orechovicu.. wink

Připojit reakci
                           

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.0.146 (?)
15.11.2015 17:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravím no to ja vyrabět neumím ale letošní vychytavka bude blahopřaní a na klobaskach nalepka Kédlovic klobasky od r 1920 obrazek dědy a naši pašíci

Připojit reakci
                           

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.11.62 (?)
20.10.2017 13:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobry den, muzu vas poprosit? Nemate tam jeste recept na lovecak? Koupil jsem smes uz hotovou, ale je tam moc ecek a radeji bych tam dal pouze to koreni. Dekuji Pavel
Připojit reakci
                  

Lovecký a Turistický salám


host - xxx.xxx.29.34 (?)
26.6.2012 7:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravim nemohl by ste vložit nejake recepty na salamy vysocina lovecky turista atd? dik

Připojit reakci
            

Lovecký a Turistický salám


deerslayer (1) - xxx.xxx.84.120 (?)
21.1.2012 23:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Panstvo... toto je zahrada.cz... tj. skôr o grilovanej cukete než o saláme... takže jednak ste si zmýlili web... a jednak slintám až na zem, ked to vidím cheekyyesyesyes

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Nakládání a vakuování masa na uzení4323.5.201875454
Dehtování1418.5.2018694
Dmácí uzený sýr4417.5.2018214514
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018274514
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201820128
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201851022
Uzení masa389.5.2018112658
Generátor kouře369.5.201851576
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018124656
Lovecký a Turistický salám329.5.201892834
Uzeni bucek6028.3.201845807
Špek1228.3.201838185
Problémy s plechovou udírnou 4616.3.201815564
Jake drevo1123.2.201812431
Plnička klobás153.2.20186744
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20183243
Odkůrování polínek na uzení56.1.20181760
Domácí klobásy6531.12.2017232695
A až Z o uzení19429.12.2017427165
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017102267
První klobásky5119.12.201776835
Udírna dehtuje1818.12.201716197
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201734551
Průměr komínu k udírně22.8.20173951
Zateplení udírny816.7.20174168
Udene kuriatko47.6.20173325
Uzený kapr3129.5.2017112809
Jiný odstím ve středu masa 1812.5.201723677
Prvni moje uzeni2111.3.201711374
Drobící se se uzené maso47.3.20172946
Uzení masa studeným kouřem25.3.20177430
Ubytek vahy po vyuzeni klobas1119.2.20178147
Fuet164.1.201737764
Uzení domácích klobás14631.12.2016401202
Dymbox825.11.201611233
Udírna4818.11.2016108944
Poličky do udírny126.8.20162816
Maso jíž ze začátku černé1524.7.201626962
Jak uchovávat klobásy?3427.6.201696780
Gril na cele pulky228.4.20164555
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů