Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Uzení > Klobásy opět nakyslé

Klobásy opět nakyslé


vyslouzil (590) - xxx.xxx.236.1 (?)
11.5.2018 21:27

Topeniště máte nejspíš někdo od Ivančic, není to nejlepší typ. Popelník je zbytečný a regulace přívodu vzduchu obtížná. Kalibr přívodné roury je v nepoměru k úzkému komínku, tah navíc brzdí nízká stříška.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   << Předchozí příspěvky | 1, 2   
      

Klobásy opět nakyslé


host - xxx.xxx.72.149 (?), 25.1.2016 11:20
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jěště poznámku. Při uzení horkým kouřem má maso barvu hotového výrobku. Při studeném se dělá chyba, když se udí tak, aby mělo hned barvu hotového výtobku. Pak je přeuzený. Za studena uzený výrobek dozraje po cca 2-3týdnech větrání-sušení, Doba závisí na velikosti.

FO

Připojit reakci   
         

Klobásy opět nakyslé


Maikls (2) - xxx.xxx.66.228 (?), 10.5.2018 13:11
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

mám novou dřevěnou udírnu na plechovém podstavci, topeniště a kouřovod také z plechu. Před uzením jsem udírnu dvakrát vypálil na prázdno. Po třetí jsem zkoušel udit kuřecí stehna. Přidaj jsem na plechové dno udírny písek pro odkapávání mastnoty, udírnu vyhřál a maso povesil. Teplota se pohybovala okolo 40-60°. Párkrát i vyšplhala i na 100° a musel jsem zavřit topeniště. Už po 2h bylo maso černé a hrozně smrdělo. Nevím jestli to bylo pískem, nebo špatným topením. Dřevo bylo bukové - suché.

Díky

Připojit reakci
            

Klobásy opět nakyslé


host - xxx.xxx.9.135 (?), 10.5.2018 19:32
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten postup je tak správný, že není jasné, proč to má vady. Tomu že by písek způsobil zbarvení a zápach masa snad ani sám nemůžete věřit. Chyba je jinde, tady nevyvěštíme kde, protože vás při tom nikdo neviděl. "Vypalování" udírny je nesmysl. Kdo to dovede, udělá dobré uzené v jakékoliv bedně. 

Připojit reakci
               

Klobásy opět nakyslé


vyslouzil (590) - xxx.xxx.236.1 (?), 11.5.2018 9:37
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud nebylo maso zkažené, je chyba v uzení. Udírna patrně nemá správný tah a dehtuje. Vadí to zejména na zaačátku uzení, kdy maso není ještě prohřáté. Na studeném se pára s dehtem sráží a i ikdyž se později tah zlepší, maso zůstane nahořkle nakyslé.
   Částečným řešením je předehřát maso (ve vodě či v horkovdušné troubě) na teplotu uzení - 60 st a ze začátku neškrtit odvod kouře.

Připojit reakci
            

Klobásy opět nakyslé


Maikls (2) - xxx.xxx.66.228 (?), 11.5.2018 13:01
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za rady. Asi bude problém s topením. Někdy jsem přiložil hodně dřeva a pak vzduch škrtil.

Posílám ještě foto udírny.

Obrázky:

Připojit reakci
               

Klobásy opět nakyslé


vyslouzil (590) - xxx.xxx.236.1 (?), 11.5.2018 21:27
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Topeniště máte nejspíš někdo od Ivančic, není to nejlepší typ. Popelník je zbytečný a regulace přívodu vzduchu obtížná. Kalibr přívodné roury je v nepoměru k úzkému komínku, tah navíc brzdí nízká stříška.

Připojit reakci
1, 2   
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020