Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Jake drevo

Jake drevo


Lukas84 (3) - xxx.xxx.30.122 (?)
15.3.2019 15:01

už jsem se koukal na ceny dřeva a určitě to tak nějak udělám... děkuji za radu

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
už jsem se koukal na ceny dřeva a určitě to ..., Lukas84, 15.3.2019
Jak je to snamáčením dřeva před uzením??..., vyslouzil, 15.3.2019
Dobrý den.. Jak je to snamáčením dřeva před ..., Lukas84, 15.3.2019
Březové dřevo obsahuje hodně silic, díky čemuž hoř..., host, 24.2.2019
Vždyť s ni (brizou) taky nikdo netopí.Te..., vyslouzil, 24.2.2019

Jake drevo


brasel (3) - xxx.xxx.246.121 (?)
30.6.2016 12:36, počet návštěv: 20161
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravim vsechny prosim vas sem zacatecnik, mohu pouzit bukove drevo ale syrove?? mam moznost v lese pokacet buk ale je mlady kmen kolem 20 az 30 cm, musim to odkurovat nebo muzu takto udit, moc dekuji vsem za radu

Připojit reakci   
   

Jake drevo


host - xxx.xxx.111.8 (?)
30.6.2016 17:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, použití bukového dřeva na uzení chválím ale musí být dřevo suché a ne jak píšete syrové pokácené a udit.Suché bukové dřevo se může použít i s kůrou.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
      

Jake drevo


vyslouzil (563) - xxx.xxx.236.1 (?)
5.7.2016 22:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Lepší je dřevo starší, ale mladé se dá použít taky. Samozřejmě suché, jak píše rpstylle. Kmeny a větve o průměru 30 cm považuji již za za starší.

Připojit reakci
         

Jake drevo


brasel (3) - xxx.xxx.246.58 (?)
7.7.2016 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dekuji moc

Připojit reakci
            

Jake drevo


host - xxx.xxx.111.183 (?)
22.7.2016 23:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Známí jednou udili čerstvým, asi 3 měsíce starým bukem. Měl jsem tam taky svoje, po svém naložené maso. Bylo to nejlepší uzené, jaké jsme kdy vyrobili. (A to míváme velmi slušné vždy.) Bylo šťavnaté a měkké víc než jindy, taky dřív hotové. Hoření musí probíhat s větším přívodem vzduchu, což procesu jen prospěje. Trochu jsem se obával dehtování, štiplavo- nahořklého ocasu v chuti a pod., ale nic takového nenastalo. Mám podezření, že suchost dřeva je démonizovaná a jako mýtus se to jen omílá desítky let furt dokola, aniž by to měl někdo seriózně ověřené. Byl to jen ten jeden případ, příště již bylo toto dřevo přece jen sušší.  Od té doby mi vrtá v hlavě teorie o přidávání páry do kouře, z nějakého vyvíječe. Ve větším množství, než sypat mokré piliny.   Rosťa

Připojit reakci
               

Jake drevo


vyslouzil (563) - xxx.xxx.236.1 (?)
23.7.2016 10:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jistěže s tou suchostí dřeva to není tak jasné.  Kamarád udí tak, že polovinu dřeva namočí den předem do vody a přikládá jedno polínko suché a jedno namočené. Výsledek je taky výborný.
   Já jsem úspěšně udil maso i klobásy i ve vodním grilu. V něm se topí suchým dřevem, ale mezi ohněm a masem je vsunut lavor s vařící vodou. Udí se tak současně suchým kouřem a párou. Navíc kapající tuk padá do vody a nepálí se. Problém je doplňování vřící vody, protože uzení přeci jen trvá déle než grilování. I tak je uzení výrazně rychlejší než v běžné udírně.

Připojit reakci
                  

Jake drevo


brasel (3) - xxx.xxx.247.242 (?)
2.8.2016 8:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dekuji vsem tak mam nalozeno jen 3kg bucek bez kosti, a kousek masa liboveho odrezek vse kolem jednoho kg mam to nalozene v bragande, dva dny jen na sucho a ted to mam v nalevu uz to bude 5dnu maso je ruzove voni super tak sem si rikal ze bych to v patek zacal udit, nikdy sem neudil tak mam strachace aby vse dopadlo dobre, mohu poprosit na co si dat pozor, drevo bude buk je tak od rijna pokacene, foto udirny udelam je drevena diky vsem moc

Obrázky:

Připojit reakci
                     

Jake drevo


host - xxx.xxx.247.30 (?)
6.8.2016 10:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak uz to je hotove udil sem to od 10,30 do pul devate do 19,00 na 50az 70 stupnu pak sem teplotu zvednul na 100 na hodku no a prej to je dobre

Obrázky:

Připojit reakci
         

Jake drevo


68cigi (1) - xxx.xxx.194.37 (?)
6.10.2016 13:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den. Prosil bych o radu. Dá se udit mandlovym dřevem? Zatim sem udil višnovym a bylo to v pohodě, tak nevim jestli mandlon mohu použit. Jsem tady novej, nevěděl sem jak sem vložit članek, tak sem to psal reakci.

Připojit reakci
   

Jake drevo


bunny (2) - xxx.xxx.67.176 (?)
23.2.2018 0:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pri údení slivkovým drevom môžem použiť aj konáre s kôrou? doteraz som udil drevom bez kôry a je to celkom náročné to dávať preč, resp. ja som lenivý. ďakujem. 

Připojit reakci
      

Jake drevo


vyslouzil (563) - xxx.xxx.67.66 (?)
23.2.2018 12:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kůru z udícího dřeva běžně neodstraňuju, ale jedná se o naštípané (obvykle bukové) špalky, kde je kůry oproti hmotě dřeva relativně málo. Tenké větve obalené kůrou používám jen k roztápění udírny. Nemyslím si ale, že by dobře vyschlé švestkové větve s kůrou chuti masa nějak ublížily.

Připojit reakci
      

Jake drevo


host - xxx.xxx.110.132 (?)
29.7.2018 8:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

bunny : kůra by se odstraňovat měla a u slivoní to platí dvojnásob pokud nechceš mít uzeninu nahořklou. Navíc v prasklinách kůry jsou různé zárodky plísní, hub a breberky. 

vodní udiči / uďo-vařičí : uzení je pomalý proces konzervace masa při ktrerém maso ztratí sušením cca 40 % svojí původní váhy. Tak pokud nemáte čas, nebo ho nechcete mít, nebo ještě hůř jste líní a´t už co se týče odkornění nebo samotného uzení, pořádného nakládání apod... skočte si rovnou do pro uzeninu do krámu :D Co vymyslíte příště? "dneska mně bolí palec, tak ty klobásy uděláme z mletýho z Tesca a dáme to jen do pytlíku od rohlíku a aby to vonělo po uzení, tady do něj vydličkou naděláme díry a pak se to proste jenom nakrájí "?8-@

Jinak na odkornění je hodně dobrá Olše a stačí rok naležato usušená a jde oloupat rukou, i chuťově mi olše přijde zajímavá, taková... taková... taková jemnější? Ale opět to není pro lenochy, jelikož o co míň času při odkornění o to víc času připřikládání, protože je to měkké dřevo.

Připojit reakci
         

Jake drevo


host - xxx.xxx.111.8 (?)
30.7.2018 16:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na odkornění možná olše dobrá je, ale chut'ově pro mne zas tak moc ne.Měl jsem olši doma suchou cca 5 roků a vyuzení na ní bylo takové jemně štiplavé.Začal jsem ji přidávat k buku a bylo po štiplavosti.Samozřejmě jsem olši i buk zbavoval kůry.Dnes již udím jen na buku.Je tak suchý že z něj kůra odpadává sama.Když nějaká zůstane, tak se nic neděje.Bukem se může udit i s kůrou a je bežně dostupný oproti slivoním.rpstylle@seznamcz

Připojit reakci
            

Jake drevo


vyslouzil (563) - xxx.xxx.92.38 (?)
30.7.2018 18:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Problémem většiny amatérských uzenářů je vlastnictví jediné univerzální pravdy. Jinými slovy - tak, jak udím já, pouze tak je to správné. Vše ostatní je dílem neschopnosti, lenosti, šlendriánu.
   Je to typický národní postoj. Co jsem neviděl, nechápu, neznám, neumím, to je všechno špatně. Nejen v uzení.

Připojit reakci
   

Jake drevo


host - xxx.xxx.212.217 (?)
16.2.2019 5:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Narazil jsem na zajímavou tabulku, která by mohla pomoci.

Obrázky:
Tabulka doporučovaných dřevin na konkrétní masa
Tabulka doporučovaných dřevin na konkrétní masa
Připojit reakci
      

Jake drevo


vyslouzil (563) - xxx.xxx.92.238 (?)
19.2.2019 13:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tabulka je to zajímavá, ovšem nevím, čemu by mohla pomoci.
1.  Mám osobní zkušenosti s uzením na buku, dubu, jasanu, jabloni, třešni a švestce. Udil jsem jen vepřové, kuřecí, ryby a uzenářské výrobky. Hovězí, králičí, kachnu, skopové, zvěřinu nikdy. Mohu říci, že rozdíly ve výsledku, jsem nezpozoroval. Pokud ano, byly víc způsobeny, délkou uzení, teplotou, surovinou, konstrukcí udírny.
2.  Březové dřevo obsahuje hodně silic, díky čemuž hoří i syrové. Oheň z březového dřeva díky tomu má typickou štiplavost. Na uzení jsem ho nezkoušel, takže nevím, ale břízu bych nebral.
3. Každý ovocnář ví, že broskvoň a nektarinka jsou prakticky totožné dřeviny. V tabulce však mají zcela jinou charakteristiku i doporučovaná masa. Z toho mi plyne, že tabulku sepsal - nejspíš zcela z hlavy - nějaký prodejce exotických udících štěpin za účelem zvýšení prodejnosti.

Připojit reakci
         

Jake drevo


host - xxx.xxx.171.127 (?)
19.2.2019 20:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mali by tabulku rozsirit, na co sa hodi ktora odroda, pripadne aj ak je urezana cast podpnika. Napriklad je ine udit a Red Haven alebo Sun-Crest. Z Red... je maso cyudene do cervena a Sun Crest dava viac chrumkave "crispy" :-) Pri niektorych odrodach ide maso lepsie od kostky, vlastne od kosti.

Připojit reakci
         

Jake drevo


host - xxx.xxx.9.135 (?)
21.2.2019 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám někde v paměti zasuto, že při hoření, resp. uzení břízou vzniká cosi, co je ještě méně zdravé, než "normální" kouř. Ale břízou se udit obecně nedoporučuje.

Připojit reakci
            

Jake drevo


host - xxx.xxx.84.190 (?)
21.2.2019 14:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vždyť s ni (brizou) taky nikdo netopí.Ten kdo to mysli s územním vážně, tak ví čím topit.
Připojit reakci
               

Jake drevo


host - xxx.xxx.212.192 (?)
23.2.2019 6:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No vidíte, já znám lidi, kteří na břízu nedají dopustit i když podle mého patří spíš do krbu. Já mám pouze generátor studeného kouře a používám buk, olši a švestku. Víc experimentovat nepotřebuji. smiley

Připojit reakci
                  

Jake drevo


host - xxx.xxx.84.190 (?)
23.2.2019 7:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám taky generátor a používám jenom buk.Švestku pálím v kotli.Tak jsem s tím bukem spokojen😀
Připojit reakci
                     

Jake drevo


vyslouzil (563) - xxx.xxx.236.1 (?)
24.2.2019 9:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vždyť s ni (brizou) taky nikdo netopí.Ten kdo to mysli s územním vážně, tak ví čím topit.

Bříza je uvedena v tabulce, která by měla pomoci. Ve skautu jsme si za deště opékali na bříze špekáčky, když jiné dřevo nehořelo. Jinak prakticky každé tvrdé suché listnaté dřevo se hodí. 

Připojit reakci
                        

Jake drevo


host - xxx.xxx.84.190 (?)
24.2.2019 11:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Březové dřevo obsahuje hodně silic, díky čemuž hoří i syrové. Oheň z březového dřeva díky tomu má typickou štiplavost. Na uzení jsem ho nezkoušel, takže nevím, ale břízu bych nebral.😀😀😀 Já taky ne.
Připojit reakci
                           

Jake drevo


Lukas84 (3) - xxx.xxx.126.166 (?)
15.3.2019 5:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.. Jak je to snamáčením dřeva před uzením?? a případně jak dlouho máčet??

Mám švestku + asi blumy... nevím jak se ten strom jmenuje, ale pokácel jsem to letos když to dřevo vysuším v troubě a v létě na balkoně..budu sním moc na podzim udit??

děkuju

Připojit reakci
                           

Jake drevo


vyslouzil (563) - xxx.xxx.236.1 (?)
15.3.2019 9:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak je to snamáčením dřeva před uzením??

Někdo namáčí (obvykle každé druhé poleno), jiní nenamáčejí.

pokácel jsem to letos když to dřevo vysuším v troubě a v létě na balkoně..budu sním moc na podzim udit??

Nikdy neudím dřevem pokáceným v tomtéž roce, obvykle po 2 letech uskladnění na půdě. Samozřejmě záleží jakou teplotu budete mít v troubě a jak velké kusy dřeva budete sušit. Než kouzlit se dřevem v troubě, radši bych koupil pytel suchého buku a svojí švestkou udil napřesrok.

Připojit reakci
                           

Jake drevo


Lukas84 (3) - xxx.xxx.30.122 (?)
15.3.2019 15:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

už jsem se koukal na ceny dřeva a určitě to tak nějak udělám... děkuji za radu

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Generátor kouře3918.3.201984952
Uzení masa studeným kouřem718.3.201912100
Dehtování4418.3.201920894
Jake drevo2615.3.201920162
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20191870
Prvni moje uzeni2315.3.201918212
Uzení masa496.3.2019143409
Udírna dehtuje221.3.201928078
Šunka bez rychlosolí 3526.2.201998120
Uzení Zadní Hovězí74.2.20193456
Uzení domácích klobás15115.1.2019469044
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20191912
Tvrdá kůže na bůčku327.12.20181248
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201835263
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování96.12.20182644
Udírny Thermowind722.11.20183926
Nakládání a vakuování masa na uzení4320.11.201898443
Domácí klobásy6919.10.2018262479
Dmácí uzený sýr4622.8.2018246871
A až Z o uzení2053.8.2018498566
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018320538
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201831020
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201864689
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018157017
Lovecký a Turistický salám329.5.2018108891
Uzeni bucek6028.3.201868705
Špek1228.3.201848970
Plnička klobás143.2.201813223
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20187768
Odkůrování polínek na uzení56.1.20184528
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017118382
První klobásky5119.12.201793435
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201742686
Průměr komínu k udírně22.8.20176707
Zateplení udírny816.7.20178042
Udene kuriatko47.6.20175477
Uzený kapr3129.5.2017126878
Jiný odstím ve středu masa 1812.5.201730626
Drobící se se uzené maso47.3.20174794
Ubytek vahy po vyuzeni klobas1119.2.201713143
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů