Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Jake drevo

Jake drevo


vyslouzil (549) - xxx.xxx.67.66 (?)
23.2.2018 12:39

Kůru z udícího dřeva běžně neodstraňuju, ale jedná se o naštípané (obvykle bukové) špalky, kde je kůry oproti hmotě dřeva relativně málo. Tenké větve obalené kůrou používám jen k roztápění udírny. Nemyslím si ale, že by dobře vyschlé švestkové větve s kůrou chuti masa nějak ublížily.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Problémem většiny amatérských uzenářů je vla..., vyslouzil, 30.7.2018
Na odkornění možná olše dobrá je, ale chut'o..., host, 30.7.2018
bunny : kůra by se odstraňovat měla a u sliv..., host, 29.7.2018
Kůru z udícího dřeva běžně neodstraňuju, ale..., vyslouzil, 23.2.2018
pri údení slivkovým drevom môžem použiť aj k..., bunny, 23.2.2018

Jake drevo


brasel (3) - xxx.xxx.246.121 (?)
30.6.2016 12:36, počet návštěv: 16256
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravim vsechny prosim vas sem zacatecnik, mohu pouzit bukove drevo ale syrove?? mam moznost v lese pokacet buk ale je mlady kmen kolem 20 az 30 cm, musim to odkurovat nebo muzu takto udit, moc dekuji vsem za radu

Připojit reakci   
   

Jake drevo


host - xxx.xxx.111.8 (?)
30.6.2016 17:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, použití bukového dřeva na uzení chválím ale musí být dřevo suché a ne jak píšete syrové pokácené a udit.Suché bukové dřevo se může použít i s kůrou.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
      

Jake drevo


vyslouzil (549) - xxx.xxx.236.1 (?)
5.7.2016 22:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Lepší je dřevo starší, ale mladé se dá použít taky. Samozřejmě suché, jak píše rpstylle. Kmeny a větve o průměru 30 cm považuji již za za starší.

Připojit reakci
         

Jake drevo


brasel (3) - xxx.xxx.246.58 (?)
7.7.2016 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dekuji moc

Připojit reakci
            

Jake drevo


host - xxx.xxx.111.183 (?)
22.7.2016 23:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Známí jednou udili čerstvým, asi 3 měsíce starým bukem. Měl jsem tam taky svoje, po svém naložené maso. Bylo to nejlepší uzené, jaké jsme kdy vyrobili. (A to míváme velmi slušné vždy.) Bylo šťavnaté a měkké víc než jindy, taky dřív hotové. Hoření musí probíhat s větším přívodem vzduchu, což procesu jen prospěje. Trochu jsem se obával dehtování, štiplavo- nahořklého ocasu v chuti a pod., ale nic takového nenastalo. Mám podezření, že suchost dřeva je démonizovaná a jako mýtus se to jen omílá desítky let furt dokola, aniž by to měl někdo seriózně ověřené. Byl to jen ten jeden případ, příště již bylo toto dřevo přece jen sušší.  Od té doby mi vrtá v hlavě teorie o přidávání páry do kouře, z nějakého vyvíječe. Ve větším množství, než sypat mokré piliny.   Rosťa

Připojit reakci
               

Jake drevo


vyslouzil (549) - xxx.xxx.236.1 (?)
23.7.2016 10:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jistěže s tou suchostí dřeva to není tak jasné.  Kamarád udí tak, že polovinu dřeva namočí den předem do vody a přikládá jedno polínko suché a jedno namočené. Výsledek je taky výborný.
   Já jsem úspěšně udil maso i klobásy i ve vodním grilu. V něm se topí suchým dřevem, ale mezi ohněm a masem je vsunut lavor s vařící vodou. Udí se tak současně suchým kouřem a párou. Navíc kapající tuk padá do vody a nepálí se. Problém je doplňování vřící vody, protože uzení přeci jen trvá déle než grilování. I tak je uzení výrazně rychlejší než v běžné udírně.

Připojit reakci
                  

Jake drevo


brasel (3) - xxx.xxx.247.242 (?)
2.8.2016 8:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dekuji vsem tak mam nalozeno jen 3kg bucek bez kosti, a kousek masa liboveho odrezek vse kolem jednoho kg mam to nalozene v bragande, dva dny jen na sucho a ted to mam v nalevu uz to bude 5dnu maso je ruzove voni super tak sem si rikal ze bych to v patek zacal udit, nikdy sem neudil tak mam strachace aby vse dopadlo dobre, mohu poprosit na co si dat pozor, drevo bude buk je tak od rijna pokacene, foto udirny udelam je drevena diky vsem moc

Obrázky:

Připojit reakci
                     

Jake drevo


host - xxx.xxx.247.30 (?)
6.8.2016 10:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak uz to je hotove udil sem to od 10,30 do pul devate do 19,00 na 50az 70 stupnu pak sem teplotu zvednul na 100 na hodku no a prej to je dobre

Obrázky:

Připojit reakci
         

Jake drevo


68cigi (1) - xxx.xxx.194.37 (?)
6.10.2016 13:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den. Prosil bych o radu. Dá se udit mandlovym dřevem? Zatim sem udil višnovym a bylo to v pohodě, tak nevim jestli mandlon mohu použit. Jsem tady novej, nevěděl sem jak sem vložit članek, tak sem to psal reakci.

Připojit reakci
   

Jake drevo


bunny (2) - xxx.xxx.67.176 (?)
23.2.2018 0:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pri údení slivkovým drevom môžem použiť aj konáre s kôrou? doteraz som udil drevom bez kôry a je to celkom náročné to dávať preč, resp. ja som lenivý. ďakujem. 

Připojit reakci
      

Jake drevo


vyslouzil (549) - xxx.xxx.67.66 (?)
23.2.2018 12:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kůru z udícího dřeva běžně neodstraňuju, ale jedná se o naštípané (obvykle bukové) špalky, kde je kůry oproti hmotě dřeva relativně málo. Tenké větve obalené kůrou používám jen k roztápění udírny. Nemyslím si ale, že by dobře vyschlé švestkové větve s kůrou chuti masa nějak ublížily.

Připojit reakci
      

Jake drevo


host - xxx.xxx.110.132 (?)
29.7.2018 8:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

bunny : kůra by se odstraňovat měla a u slivoní to platí dvojnásob pokud nechceš mít uzeninu nahořklou. Navíc v prasklinách kůry jsou různé zárodky plísní, hub a breberky. 

vodní udiči / uďo-vařičí : uzení je pomalý proces konzervace masa při ktrerém maso ztratí sušením cca 40 % svojí původní váhy. Tak pokud nemáte čas, nebo ho nechcete mít, nebo ještě hůř jste líní a´t už co se týče odkornění nebo samotného uzení, pořádného nakládání apod... skočte si rovnou do pro uzeninu do krámu :D Co vymyslíte příště? "dneska mně bolí palec, tak ty klobásy uděláme z mletýho z Tesca a dáme to jen do pytlíku od rohlíku a aby to vonělo po uzení, tady do něj vydličkou naděláme díry a pak se to proste jenom nakrájí "?8-@

Jinak na odkornění je hodně dobrá Olše a stačí rok naležato usušená a jde oloupat rukou, i chuťově mi olše přijde zajímavá, taková... taková... taková jemnější? Ale opět to není pro lenochy, jelikož o co míň času při odkornění o to víc času připřikládání, protože je to měkké dřevo.

Připojit reakci
         

Jake drevo


host - xxx.xxx.111.8 (?)
30.7.2018 16:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na odkornění možná olše dobrá je, ale chut'ově pro mne zas tak moc ne.Měl jsem olši doma suchou cca 5 roků a vyuzení na ní bylo takové jemně štiplavé.Začal jsem ji přidávat k buku a bylo po štiplavosti.Samozřejmě jsem olši i buk zbavoval kůry.Dnes již udím jen na buku.Je tak suchý že z něj kůra odpadává sama.Když nějaká zůstane, tak se nic neděje.Bukem se může udit i s kůrou a je bežně dostupný oproti slivoním.rpstylle@seznamcz

Připojit reakci
            

Jake drevo


vyslouzil (549) - xxx.xxx.92.38 (?)
30.7.2018 18:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Problémem většiny amatérských uzenářů je vlastnictví jediné univerzální pravdy. Jinými slovy - tak, jak udím já, pouze tak je to správné. Vše ostatní je dílem neschopnosti, lenosti, šlendriánu.
   Je to typický národní postoj. Co jsem neviděl, nechápu, neznám, neumím, to je všechno špatně. Nejen v uzení.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Uzení masa4211.12.2018128543
Dehtování428.12.201813242
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování96.12.20181181
Udírny Thermowind722.11.20182029
Nakládání a vakuování masa na uzení4320.11.201890044
Uzení Zadní Hovězí420.11.20181477
Problémy s plechovou udírnou 475.11.201826829
Domácí klobásy6919.10.2018251334
Uzení domácích klobás15031.8.2018442727
Dmácí uzený sýr4622.8.2018234815
A až Z o uzení2053.8.2018471265
Jake drevo1430.7.201816257
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018301672
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201826903
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201859282
Generátor kouře349.5.201871838
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018145487
Lovecký a Turistický salám329.5.2018102953
Uzeni bucek6028.3.201860169
Špek1228.3.201845133
Plnička klobás153.2.201810590
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20185901
Odkůrování polínek na uzení56.1.20183496
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017112108
První klobásky5119.12.201787048
Udírna dehtuje1818.12.201722169
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201739588
Průměr komínu k udírně22.8.20175773
Zateplení udírny816.7.20176524
Udene kuriatko47.6.20174698
Uzený kapr3129.5.2017122168
Jiný odstím ve středu masa 1812.5.201727963
Prvni moje uzeni2111.3.201715337
Drobící se se uzené maso47.3.20174083
Uzení masa studeným kouřem25.3.20179928
Ubytek vahy po vyuzeni klobas1119.2.201711208
Fuet164.1.201742805
Dymbox825.11.201614759
Udírna4818.11.2016120024
Poličky do udírny126.8.20163526
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů