Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Jak uchovávat klobásy?

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Nevlastní otec od bývalé přítelkyně je po vy..., DominikS, 27.6.2016
Oplachování klobásek nebo trampského cigára ... , barbakan, 20.5.2016
Já dělám klobásy uzené za studena ("maďarské..., host, 18.5.2016
Já tedy nijak. Konzervaci olejem považuji za..., vyslouzil, 17.5.2016
Dobrý den. Jak prosím konzervujete naložením..., host, 15.5.2016
Stránky: 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   

Jak uchovávat klobásy?


host - xxx.xxx.224.59 (?)
15.12.2009 13:53, počet návštěv: 124866
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Může někdo poradit co s klobasama po vytáhnutí s údírny a jak je pak co nejlépe uchovat?

Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   

Jak uchovávat klobásy?


vyslouzil (564) - xxx.xxx.65.50 (?)
15.12.2009 14:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

  Po vytažení z udírny nechám klobásy na hůlkách vychladnout. Někdy je po vytažení osprchuju horkou vodou (pokud se nedovařují v 80st vodě)
Záleží na tom, jaké klobásy udíte. Jsou-li uzené dlouho a studeným kouřem, jsou vyschlé, vydrží viset v chladnu řadu týdnů. Takovou udírnu ale nemám.  
  Jestli je máte šťavnaté, uzené horkým kouřem, nevydrží dlouho. Tedy 1 - 2 týdny v lednici v pohodě, klobása je v podstatě polokonzerva.
   Nejsnadnější je klobásy vychladit a zmrazit.
   Druhou možností je ještě teplé sterilovat ve sklenicích s trochou vody na dně - asi 30 minut 95 st. Je dobré konzervy držet v chladnu a do půl roku spotřebovat (stejně tak ty mražené). Při sterilaci ovšem změknou, vypustí část šťávy a tuku a ztratí něco aromatu.
    Protože však klobásy neděláme kvůli zásobě potravy, nýbrž  pro obdiv druhých a radost z tvůrčí práce, většinu jich do týdne rozdám.

Připojit reakci
      

Jak uchovávat klobásy?


host - xxx.xxx.160.168 (?)
15.12.2009 16:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Většinou je ihned schovám před sebou samým a hlavně před příbuznejma které jsem neviděl celej rok...
Připojit reakci
         

Jak uchovávat klobásy?


Maty (30) - xxx.xxx.97.44 (?)
15.12.2009 16:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělám to podobně, jako pan Vysloužil. Jen klobásy, které dávám do mražáku, předsuším na půdě (izolovaná) tak na 14 dnů. Pak do pytlíku a mražáku. Se zavařováním mám trochu problém, jelikož často neuhlídám délku klobas, které mi pak nevlezou do flašek... Zavařuji to co vleze, kdy varem na 3O minut s trochou vody ve sklenici sterilizuji. Druhý den sterilizaci opakuji.
Martin

Připojit reakci
            

Jak uchovávat klobásy?


vyslouzil (564) - xxx.xxx.81.81 (?)
15.12.2009 21:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pár připomínek pro pana Martina.
1. Úchovnost potravin v mrazáku je přímo úměrná množství vody v nich. Tedy mrazením se déle uchovávají potraviny s vyšším obsahem vody. Předsušením na půdě se obsah vody naopak sníží
2. Vkládáte-li do sklenic klobásy horké přímo z udírny, přizpůsobí se tvaru sklenice mnohem lépe, než tuhé vychladlé.
3. Opakovaná sterilace se provádí kvůli sporulujícím anaerobům, např.  Clostridiím produkujícím botulin, tzv. klobásový jed. Doporučený interval k vyklíčení spor do vegetativní formy, která je zničitelná opakovaným varem je 48 hodin. Dělal jsem to dřív taky. Dnes to praktikuji jen u neokyselené zeleniny, kde nelze vyloučit kontaminaci půdou. (fazolové lusky ano, vyloupaný hrášek ne). U masa a klobás jsem to opustil, vypouklé víčko jsem u nich již léta neviděl. Při uložení v chladu a nepříliš dlouho. 

Připojit reakci
               

Jak uchovávat klobásy?


host - xxx.xxx.63.102 (?)
7.2.2010 20:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nelepši je snejs je

Připojit reakci
                  

Jak uchovávat klobásy?


tatnda (115) - xxx.xxx.147.34 (?)
7.2.2010 20:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

není co řešit, kolik sníš během dvou týdnů, tak do studeného špajzu a v době mrazáků, do mrazáku

Připojit reakci
                     

Jak uchovávat klobásy?


host - xxx.xxx.136.124 (?)
14.1.2011 18:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Susedovci konzervujú vyúdené klobásky tak, že ich uzatvárajú do pohárov len pomocou podlakového prístroja. Čiže žiadne varenie. A vraj aj po roku chutia ako zrovna vytiahnuté z údiarne.

Připojit reakci
                        

Jak uchovávat klobásy?


host - xxx.xxx.180.241 (?)
16.1.2011 6:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Záleží, jak jsou vyuzené. Některé vyuzené teplým kouřem a měkké chytí pověšené na vzduchu plíseň do týdne, některé je možné na stejném místě pověsit třeba na několik let.

K výdrži klobásek přispívá uzení studeným kouřem, který dělá na povrchu klobásek konzervační vrstvu tmavých dehtovitých látek, přes které plíseň neprojde. Potom konzervaci dělá vysušení, které snižuje množství vody a vyšší nasolení a nakořenění masa.

My jsme konzervovali klobásky obyčejným zavařením do vody, to se hodí pro všechny, i ty měkké, i ty hodně vyuzené studeným kouřem. Hodně vyuzené klobásky, které měly už samy o sobě proti zkažení určitou výdrž, jsme konzervovali prostým naložením do oleje. Potom z minulosti bylo u nás zažité dělat klobásky spíš vyuzenější a věšet je normálně pod střechu pod křidlice  (tašky) nebo plech, ony tam vyschly, ztvrdly a vydržely přes celý rok. Akorát trošku přes léto žlukly, na delší dobu přes léto je to konzervace spíš z dob nedostatku potravin.

Klobásky zavařené do vody i naložené do oleje se daly konzumovat za studena, ve vodě po zavaření změkly hned, v oleji měkly nejméně dva týdny, klobásky normálně zavěšené pod střechou a vysušené se musely dlouho vařit, případně ještě předtím máčet dost dlouho ve studené vodě.

Problém v dnešní době, jako u všeho domácího uzeného, budou ty dehtovité látky, zvláště pokud se z těch klobásek měl využít ten lak nebo olej, měl příjemnou zenou chuť.

Připojit reakci
                           

Jak uchovávat klobásy?


host - xxx.xxx.217.129 (?)
16.1.2011 17:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

u nas moc nevydrzia (ludsky faktor)

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kaiserova elektrická udírna1113.8.20191528
Uzení masa5011.8.2019154501
Elektrická udírna z Mountfield94.8.20193775
Tvrdá kůže na bůčku230.7.20192336
Uzení domácích klobás15928.7.2019499104
Kyselost po uzení1126.7.201926182
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201918733
Generátor kouře3918.3.2019100813
Dehtování4418.3.201929908
Jake drevo2615.3.201925138
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20195231
Prvni moje uzeni2315.3.201922526
Udírna dehtuje221.3.201934559
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019105227
Uzení Zadní Hovězí74.2.20196509
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20193450
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201844541
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování96.12.20184504
Udírny Thermowind722.11.20186752
Nakládání a vakuování masa na uzení4320.11.2018107747
Domácí klobásy6919.10.2018275063
Dmácí uzený sýr4622.8.2018259549
A až Z o uzení2053.8.2018534299
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018337803
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201835160
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201870480
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018167860
Lovecký a Turistický salám329.5.2018115020
Uzeni bucek6028.3.201878328
Špek1228.3.201853422
Plnička klobás143.2.201815945
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20189818
Odkůrování polínek na uzení56.1.20185708
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017125277
První klobásky5119.12.2017101264
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201746746
Průměr komínu k udírně22.8.20177880
Zateplení udírny816.7.20179723
Udene kuriatko47.6.20176433
Uzený kapr3129.5.2017133574
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů