Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Jak uchovávat klobásy?

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Nevlastní otec od bývalé přítelkyně je po vy..., DominikS, 27.6.2016
Oplachování klobásek nebo trampského cigára ... , barbakan, 20.5.2016
Já dělám klobásy uzené za studena ("maďarské..., host, 18.5.2016
Já tedy nijak. Konzervaci olejem považuji za..., vyslouzil, 17.5.2016
Dobrý den. Jak prosím konzervujete naložením..., host, 15.5.2016
Stránky: 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   

Jak uchovávat klobásy?


host - xxx.xxx.224.59 (?)
15.12.2009 13:53, počet návštěv: 110962
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Může někdo poradit co s klobasama po vytáhnutí s údírny a jak je pak co nejlépe uchovat?

Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   

Jak uchovávat klobásy?


vyslouzil (552) - xxx.xxx.65.50 (?)
15.12.2009 14:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

  Po vytažení z udírny nechám klobásy na hůlkách vychladnout. Někdy je po vytažení osprchuju horkou vodou (pokud se nedovařují v 80st vodě)
Záleží na tom, jaké klobásy udíte. Jsou-li uzené dlouho a studeným kouřem, jsou vyschlé, vydrží viset v chladnu řadu týdnů. Takovou udírnu ale nemám.  
  Jestli je máte šťavnaté, uzené horkým kouřem, nevydrží dlouho. Tedy 1 - 2 týdny v lednici v pohodě, klobása je v podstatě polokonzerva.
   Nejsnadnější je klobásy vychladit a zmrazit.
   Druhou možností je ještě teplé sterilovat ve sklenicích s trochou vody na dně - asi 30 minut 95 st. Je dobré konzervy držet v chladnu a do půl roku spotřebovat (stejně tak ty mražené). Při sterilaci ovšem změknou, vypustí část šťávy a tuku a ztratí něco aromatu.
    Protože však klobásy neděláme kvůli zásobě potravy, nýbrž  pro obdiv druhých a radost z tvůrčí práce, většinu jich do týdne rozdám.

Připojit reakci
      

Jak uchovávat klobásy?


host - xxx.xxx.160.168 (?)
15.12.2009 16:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Většinou je ihned schovám před sebou samým a hlavně před příbuznejma které jsem neviděl celej rok...
Připojit reakci
         

Jak uchovávat klobásy?


Maty (30) - xxx.xxx.97.44 (?)
15.12.2009 16:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělám to podobně, jako pan Vysloužil. Jen klobásy, které dávám do mražáku, předsuším na půdě (izolovaná) tak na 14 dnů. Pak do pytlíku a mražáku. Se zavařováním mám trochu problém, jelikož často neuhlídám délku klobas, které mi pak nevlezou do flašek... Zavařuji to co vleze, kdy varem na 3O minut s trochou vody ve sklenici sterilizuji. Druhý den sterilizaci opakuji.
Martin

Připojit reakci
            

Jak uchovávat klobásy?


vyslouzil (552) - xxx.xxx.81.81 (?)
15.12.2009 21:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pár připomínek pro pana Martina.
1. Úchovnost potravin v mrazáku je přímo úměrná množství vody v nich. Tedy mrazením se déle uchovávají potraviny s vyšším obsahem vody. Předsušením na půdě se obsah vody naopak sníží
2. Vkládáte-li do sklenic klobásy horké přímo z udírny, přizpůsobí se tvaru sklenice mnohem lépe, než tuhé vychladlé.
3. Opakovaná sterilace se provádí kvůli sporulujícím anaerobům, např.  Clostridiím produkujícím botulin, tzv. klobásový jed. Doporučený interval k vyklíčení spor do vegetativní formy, která je zničitelná opakovaným varem je 48 hodin. Dělal jsem to dřív taky. Dnes to praktikuji jen u neokyselené zeleniny, kde nelze vyloučit kontaminaci půdou. (fazolové lusky ano, vyloupaný hrášek ne). U masa a klobás jsem to opustil, vypouklé víčko jsem u nich již léta neviděl. Při uložení v chladu a nepříliš dlouho. 

Připojit reakci
               

Jak uchovávat klobásy?


host - xxx.xxx.63.102 (?)
7.2.2010 20:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nelepši je snejs je

Připojit reakci
                  

Jak uchovávat klobásy?


tatnda (115) - xxx.xxx.147.34 (?)
7.2.2010 20:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

není co řešit, kolik sníš během dvou týdnů, tak do studeného špajzu a v době mrazáků, do mrazáku

Připojit reakci
                     

Jak uchovávat klobásy?


host - xxx.xxx.136.124 (?)
14.1.2011 18:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Susedovci konzervujú vyúdené klobásky tak, že ich uzatvárajú do pohárov len pomocou podlakového prístroja. Čiže žiadne varenie. A vraj aj po roku chutia ako zrovna vytiahnuté z údiarne.

Připojit reakci
                        

Jak uchovávat klobásy?


host - xxx.xxx.180.241 (?)
16.1.2011 6:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Záleží, jak jsou vyuzené. Některé vyuzené teplým kouřem a měkké chytí pověšené na vzduchu plíseň do týdne, některé je možné na stejném místě pověsit třeba na několik let.

K výdrži klobásek přispívá uzení studeným kouřem, který dělá na povrchu klobásek konzervační vrstvu tmavých dehtovitých látek, přes které plíseň neprojde. Potom konzervaci dělá vysušení, které snižuje množství vody a vyšší nasolení a nakořenění masa.

My jsme konzervovali klobásky obyčejným zavařením do vody, to se hodí pro všechny, i ty měkké, i ty hodně vyuzené studeným kouřem. Hodně vyuzené klobásky, které měly už samy o sobě proti zkažení určitou výdrž, jsme konzervovali prostým naložením do oleje. Potom z minulosti bylo u nás zažité dělat klobásky spíš vyuzenější a věšet je normálně pod střechu pod křidlice  (tašky) nebo plech, ony tam vyschly, ztvrdly a vydržely přes celý rok. Akorát trošku přes léto žlukly, na delší dobu přes léto je to konzervace spíš z dob nedostatku potravin.

Klobásky zavařené do vody i naložené do oleje se daly konzumovat za studena, ve vodě po zavaření změkly hned, v oleji měkly nejméně dva týdny, klobásky normálně zavěšené pod střechou a vysušené se musely dlouho vařit, případně ještě předtím máčet dost dlouho ve studené vodě.

Problém v dnešní době, jako u všeho domácího uzeného, budou ty dehtovité látky, zvláště pokud se z těch klobásek měl využít ten lak nebo olej, měl příjemnou zenou chuť.

Připojit reakci
                           

Jak uchovávat klobásy?


host - xxx.xxx.217.129 (?)
16.1.2011 17:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

u nas moc nevydrzia (ludsky faktor)

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Uzení masa4620.1.2019134587
Uzení domácích klobás15115.1.2019453650
Udírna dehtuje197.1.201924346
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.2019967
Tvrdá kůže na bůčku327.12.2018614
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201830499
Dehtování428.12.201816788
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování96.12.20181843
Udírny Thermowind722.11.20182757
Nakládání a vakuování masa na uzení4320.11.201893496
Uzení Zadní Hovězí420.11.20181920
Domácí klobásy6919.10.2018255688
Dmácí uzený sýr4622.8.2018240596
A až Z o uzení2053.8.2018482442
Jake drevo1430.7.201817121
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018309001
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201828677
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201861789
Generátor kouře349.5.201876586
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018150304
Lovecký a Turistický salám329.5.2018105322
Uzeni bucek6028.3.201863707
Špek1228.3.201846681
Plnička klobás143.2.201811667
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20186674
Odkůrování polínek na uzení56.1.20183903
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017114578
První klobásky5119.12.201789515
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201740916
Průměr komínu k udírně22.8.20176182
Zateplení udírny816.7.20177174
Udene kuriatko47.6.20174998
Uzený kapr3129.5.2017124231
Jiný odstím ve středu masa 1812.5.201729031
Prvni moje uzeni2111.3.201716374
Drobící se se uzené maso47.3.20174406
Uzení masa studeným kouřem25.3.201710617
Ubytek vahy po vyuzeni klobas1119.2.201712000
Fuet164.1.201743923
Dymbox825.11.201615680
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů