Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > Dehtování

Dehtování


host - xxx.xxx.109.6 (?)
7.6.2018 15:05

Spodní dvířka mám protože to není jenom udírna. Nad topeništěm mám pláty a na nich velice rád vařím. Na dosažení teploty, hlavně v zimě, jsou zase k nezaplacení, nebo když roztopím řádcky, splodiny nedehtují, můžu dát do uzáku péct maso. Proto ty šamotky. Vedle mám ještě gril. Soused tomu říká" zatopit v reaktoru." To mě baví a manželka nehudruje, že dělám doma bordel😊

Bláža

P.s. kolego Vlast. Přeji hodně úspěchů a ať to brzy vychytáte. Je to úžasná zábava

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Jak a co kde vzniká Blážo, přesně nevím ale ..., host, 8.12.2018
Dobrý deň Nie som moc opatrný, al..., host, 7.12.2018
Dobrý deň Všetko je urobené tak, ..., host, 7.12.2018
Nerezovú rúru preto, aby bola ako tak zd..., vyslouzil, 6.12.2018
Udírnu nestačí vyhřát ale hlavně dokonale vy..., host, 6.12.2018

Dehtování


Vlast (2) - xxx.xxx.187.244 (?)
13.5.2018 15:53, počet návštěv: 13246
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den mistři uzení...

Jdu za Vámi pro radu už nějak nevím co jiného vyzkoušet. Mám dřevěnou udirnu metr od topeniště, myslím že dodržuji všechny zásady, ale nemůžu se zbavit dehtování. Maso mám černé, sýry jsou tmavě hnědé. Udírnu vždy vytápím aspoň 2 hodiny před uzením, maso nechávám pořádně okapat, topím bukem bez kůry, délku komínu jsem zkoušel od 0,5m až do 2metrů, ale pořád to mám všechno tmavší než by mělo být. Tak Vás prosím o nějaké radya nápady.

Díky za každou reakci :)

Připojit reakci   
   

Dehtování


vyslouzil (549) - xxx.xxx.11.161 (?)
14.5.2018 8:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkusil bych rozšířit a prodloužit komín. Vím, že jsou udírny i bez komínu, ale někdy zlepšení tahu ponmůže.

Připojit reakci
      

Dehtování


Vlast (2) - xxx.xxx.187.244 (?)
14.5.2018 9:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To jsem udelal až na 2,3 metru a pořad stejný...
Připojit reakci
         

Dehtování


host - xxx.xxx.9.135 (?)
15.5.2018 19:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Těžko říct, když nejsme u toho. Oheň by měl hořet plamenem, ne doutnat. I v kouři z plamene je dost vůně na uzení.

Připojit reakci
            

Dehtování


host - xxx.xxx.84.190 (?)
16.5.2018 7:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Maso musí být prohřáté, teploměr na 70st a na správném místě, topeniště bez náhonu nebo o polovinu kratší a o třetinu zmenšené.Místo 3 polínek jenom jedno.Komín vyhodit a dát tam jako dekl stará dvířka od slepic, které mají seschlá prkna se škvírama.Kde by se potom dělal dehet.?

Připojit reakci
               

Dehtování


host - xxx.xxx.84.190 (?)
16.5.2018 7:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Ještě mě napadlo, co na té dřevěné udírně vytápíte 2 hodiny?Nemáto v tu dobu maso ještě v lednici? to má být v hnci s teplou vodou do 70st.

Připojit reakci
   

Dehtování


host - xxx.xxx.250.122 (?)
16.5.2018 12:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja si myslim ze to dehtovani zpusobuje to, ze misto aby kour maso pohladil a odesel kominem, tak se v tom uzaku povaluje a na maso se lepi. Ja mel problem spis opacny.

Čistý uzený je to normální?

Kour jsem v udirne pribrzdil a udirna udi jak ma. Pricin spatneho tahu muze byt moc, vyresit problem na miste muze treba kominik zmerenim tahu. Spatny tah muze mit udirna i vlivem venovni vysoke teploty nebo prostym ohratim komina slunickem. Spatny tah udirny muze zpusobit i otevrene ohniste. Do udirny proudi pres topeniste vic vzduchu nez z ni kominem odchazi. Proste alfou a omegou je podle mne tah.

Připojit reakci
      

Dehtování


vyslouzil (549) - xxx.xxx.92.238 (?)
17.5.2018 18:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proste alfou a omegou je podle mne tah

Ono to bude asi složitější. Viděl jsem udírny zcela bez komínu, o žádném tahu se nedalo mluvit. Byly to bedny se škvírama a udilo se v nich jedna radost. V dětství jsme udili ve starém prádelním hrnci postaveném na ohništi, dole nasypané hobliny. Kouř ucházel pod poklicí, dehtování žádné. Měl jsem udírnu, kde k dehtování docházelo, ale jen v zimě.

Připojit reakci
         

Dehtování


host - xxx.xxx.250.122 (?)
18.5.2018 6:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To byste mel vysvetlit, jaky smysl ma vase rada z 14.5.2018 8:02

Zkusil bych rozšířit a prodloužit komín. Vím, že jsou udírny i bez komínu, ale někdy zlepšení tahu ponmůže.

Připojit reakci
            

Dehtování


host - xxx.xxx.84.190 (?)
18.5.2018 8:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč by to měl vysvětlovat? Kdyby to šlo, jako to většinou nejde, myslím každému vysvětlit a pochopit, tak by všichni dobře vyudili a nikdo by se na nic neptal.Přitom se to zdá být jednoduché.Např. nelej do stroje biosložky a nebudeš mít ucpaný karbec.Neuď studené maso studeným a špatně vyráběným kouřem a nebudeš mít maso kyselé a černé.Někdy vzpomínám na jeden článek kde píše pán -vyudili a snědli jsme metráky masa a taky jsme toho dost zkazili.To bylo upřimné a žití podobné.

Připojit reakci
               

Dehtování


host - xxx.xxx.250.122 (?)
18.5.2018 8:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Clovek by si mel stat za svym nazorem nebo se ke zmene priznat. Tedy kdyz pan Vyslouzil jednou tvrdi ze by byl dobry tah, tezko pochopit, proc v dalsim prispevku tehoz vlakna tvrdi ze tah neni treba. Ja se pokousim na vsem hledat logiku. Tady je to nekdy hodne tezke...

Připojit reakci
                  

Dehtování


host - xxx.xxx.9.135 (?)
18.5.2018 8:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prostě kouř musí proudit. Jak tomu budete říkat je jedno, zda to pochopíte nevím.

Připojit reakci
                     

Dehtování


host - xxx.xxx.250.122 (?)
18.5.2018 8:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mam dojem ze je pro vas tezke pochopit nebo nechcete chapat, ze jsem v tom nazoru s vami zajedno.

Připojit reakci
                        

Dehtování


vyslouzil (549) - xxx.xxx.236.1 (?)
18.5.2018 12:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přečtěte si to pořádně. Právě proto jsem napsal: Vím, že jsou udírny i bez komínu, ale někdy zlepšení tahu pomůže. 
   Nepsal jsem, že jasnou příčinou je nedostatek tahu, ale ať to zkusí, že někdy to pomůže. Ale někdy taky ne, ostatně jsou udírny úplně bez tahu. Co na tom máte nelogického?

Připojit reakci
               

Dehtování


host - xxx.xxx.168.175 (?)
17.9.2018 18:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den, postavil jsem si v pergole gril s udirnou a take resim dehtovani.

Topeniste je s plechovym kourovodem prumer 130mm vedeno zadem z venku a zatepleno vatou rockwool. Udak je z betonovych cihel a vylozene palubkama pro zatepleni a odvod koure kourovodem take o prumeru 130mm s klapkou do komina o vnitrnim rozmeru 380x380mm, vysokym 2m. Komin kour z udirny tahne, presto i kdyz je uvnitr teplota 70 stupnu, je udak plny sazi a je citit po dehtu. Vedel by nekdo jak vyladit, aby bylo vse jak ma byt?

Dekuji predem.

Obrázky:
Udirna dehtuje
Udirna dehtuje
Připojit reakci
                  

Dehtování


host - xxx.xxx.168.175 (?)
17.9.2018 18:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro upresneni, delka kourovodu je 230cm

Připojit reakci
                     

Dehtování


host - xxx.xxx.111.8 (?)
18.9.2018 13:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, topeniště je s roštem jako u kamen?Udírny se staví s topeništěm bez roštu.Dvířka s růžicí pro lepší regulaci teploty.

Kolikrát je kouřovod lomený když vede venkem.Je obezděný nebo něčím zasypaný?Nemůže se ochlazovat?

Dáváte maso do dokonale vysušené udírny?

Je maso před vložením do uzáku rozvlaženo v teplé vodě cca 45min a osušeno?

Dřevo máte suché?

Odvod kouře je dostatečný?

Udírna nemá hulit jak parní lokomotiva.

Z uzáku by měl jít slabý, světlý a von'avý kouř.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                        

Dehtování


host - xxx.xxx.168.175 (?)
19.9.2018 16:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den, dekuji za reakci. Topeniste mam bohuzel s rostem. Kourovod vzadu je lomeny 2x a izolovany vatou, takze ochlazovat by se nemel.

Maso jsem jeste nezkousel, slo o zabehove zatopeni. Drevo pouzivam stejne jako u stare udirny, vyschlou tresen. Ta ovsem mela palubkovy udak samou skviru a topeniste s kourovodem v zemi. A nikdy nebyl problem. Ted asi budu mit misto udirny spizirnu, jestli se to nejak nepovede srovnat.

Jestli odvod koure je dostatecny neposoudim, ale z komina vychazi.

Ted babo rad :-(

Připojit reakci
                           

Dehtování


host - xxx.xxx.250.122 (?)
20.9.2018 8:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky mam topeniste s rostem, navic s privedenym vzduchem s ventilatorem pro rychle roztopeni nebo predehrati a nic to nedela, resp. udi bez problemu.

Ten kourovod zrejme netahne.

To vedle ten gril nebo co to je je jak napojeny na komin? Nemuze to nekde sat falesny vzduch?

Taky si myslim, ze veskere zateplovani udirny je spis na skodu. K cemu zateplovat, spis se snazim v udirne udrzet co nejnizsi teplotu.

Zkusil bych prodlouzit komin prostou trubkou bez izolace nebo se zkusit zeptat primo kamnare nebo v kamnarske prodejne.

Připojit reakci
                           

Dehtování


host - xxx.xxx.168.175 (?)
20.9.2018 17:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den, diky za napad. Zkusim pri uzeni zaslepit vstup grilu do komina. Mozna to opravdu bere falesny luft. Vyzkousim, diky

Připojit reakci
                           

Dehtování


host - xxx.xxx.47.155 (?)
14.10.2018 11:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ucpal jsem vstup do komina z grilu a je to lepsi, ne uplne 100%

Jak na ventilator, ktery popisujete? 

Dekuji

Připojit reakci
                  

Dehtování


host - xxx.xxx.32.40 (?)
23.9.2018 13:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Udělej topeniště přímo pod udírnou s budeš mít pokoj, já ho mám a udí dobře.

Obrázky:
dehtování
dehtování
Připojit reakci
                  

Dehtování


host - xxx.xxx.252.77 (?)
2.12.2018 19:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer

Čítam stále tieto príspevky o údení s ktorým mám aj ja problém a to taký, že v múranej údiarni, ktorú som postavil, ako 3 v jednom sa nedá dobre údiť, lebo vo vnúti údiarne sa nachádza sadza a divný pach, ako po zhorenisku.Dymovod je z nerezových rúr priemeru 110 mm a dĺžky asi 1,5 m. Hlavný komín je 30x30cm a vysoký cca 2 m, nad výpusťou z údiarne. Ťah je podľa mňa OK, lebo keď zakúrim aj pri zatvorených dvierkach kotliny sa dymí z komína a drevo nezhasne, Všetky prieduchy sa dajú samostatne uzatvárať, tak falošný vzduch asi nehrozí.Prosím o radu čo s tým, lebo neviem čo by som ešte môhol urobiť, alebo do výstupu z údiarne namontovať rúrový ventilátor.Všetky pokusy z priškrtením klapy, pootvorených dvierkach, rozrážača dymu zlyhali, tak poradte čo ďalej.

Ďakujem Vám pekne aj za to, že sa nad tým zamyslíte.

Peký večer všetkým

Obrázky:
Krb s údiarňou
Krb s údiarňou
Připojit reakci
                     

Dehtování


host - xxx.xxx.252.77 (?)
3.12.2018 9:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň

Takto to vyzerá usporiadané a neúdi dobre.

Obrázky:
Usaporiadanie krbu
Usaporiadanie krbu
Připojit reakci
                        

Dehtování


host - xxx.xxx.250.122 (?)
4.12.2018 6:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tezko se nad problemem zamyslet se zlomkem informaci. Tady by to chtelo spis kominika.

Nicmene bych zkusil sundat tu izolaci ze dveri. Na co izolovat uzak a drzet v nem teplo. Mozna to bude na odstraneni problemu stacit

Připojit reakci
                           

Dehtování


host - xxx.xxx.252.77 (?)
4.12.2018 17:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer

Ďakujem za radu, ale aj keď nebola tam izolácia na dverách, tak to bolo to isté, preto som dal tam tú izoláciu a myslel som, že to vyriešim, no nie som z toho sad. Ďakujem ešte raz za radu a prajem Vám pekný večer.

Připojit reakci
                           

Dehtování


host - xxx.xxx.250.122 (?)
4.12.2018 18:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cely ten projekt je prekombinovany a chyb muze byt spousta. Mate pravdu nebudeme se s tim zabyvat

Připojit reakci
                           

Dehtování


host - xxx.xxx.84.190 (?)
5.12.2018 12:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Překombinované?To ale není odpověď na problém.Vždy si položím otázku, jestli bych v ten čas a v takovém zařízení uměl vyudit.A jestli řeknu že jo, tak bych asi musel nějak postupovat.Jinak, protože chci jiný výsledek než původní.Promrzlé monstrum se musí vytopit, třeba 4 hodiny.To ještě nevím ale je to masa zdiva.Klapky a komín, čím méně je někdy více.Nikdy jsem tyto věci v udírně neměl.No a když dám do takto vyhřáté udírny teplé klobásy, tak se musí vyudit.Žádné saze, kyselost a pod se nebudou konat.

Nevím, proč lidi láka dlouhé potrubí, z nerezu a úzké, nevím proč je láká masivní stavba kterou musí vyhřát nebo potom nakonec obložit dřevem.

Připojit reakci
                           

Dehtování


host - xxx.xxx.252.77 (?)
6.12.2018 8:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň

Ja som to urobil, ako 3 v jednom, lebo to stojí v altánku a tam sa stále stretáva rodina v každom počasí od jari do jesene, kde sa griluje, opeká, varí guláš a v zimnom období aj údiť sad .

Možno sa to zdá, ale masívny je len krb a vedľa je údiareň do ktorej je vedený dymovod cca max.1,2 m a priemeru 11 cm, tak neviem, či je dlhý a úzky, odvod dymu je tiež rúra 11 cm. Nerezovú rúru preto, aby bolam ako tak zdravotne nezávadná.

Čo sa týka vykúrenia údiarne, aj to som urobil, ale efekt sa nedostavil.

Ďakujem za radu a prajem všetkým pekný deň.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Dehtování


host - xxx.xxx.111.8 (?)
6.12.2018 14:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Udírnu nestačí vyhřát ale hlavně dokonale vysušit.Zděná udírna se vysušuje daleko déle jak dřevěná.

Maso před vložením do uzáku rozvlažit v teplé vodě 70-80C na cca 45min.

Topit suchým vhodným dřevem

Topeniště nejlépe bez roštu.Udírna nepotřebuje dokonalé spalování jako kotel nebo kamna.Topit slabým plamínkem.Z komína musí jít slabý, světlý a von'avý kouř.

Kouřovod se nesmí ochlazovat.Nemáte ho dlouhý ani krátký.Odvod kouře by měl být větší jak průměr kouřovodu.

Dobrý odvod kouře.Kouř který do uzáku přijde musí plynule odcházet pryč.Nesmí se v uzáku válet.

Zkuste ucpat další průduchy do komína a nechat otevřený jen od udírny, nebo zatopit i v krbu.Kamarád měl podobný problém.Také vyvedeno do jednoho komína.Z uzáku se udělal zvlášt komín a probém byl vyřešen.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Dehtování


vyslouzil (549) - xxx.xxx.11.31 (?)
6.12.2018 14:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nerezovú rúru preto, aby bola ako tak zdravotne nezávadná.

To je trochu moc velká opatrnost. Jestli je něco na uzení zdravotně závadné, není to rezavá roura nýbrž samotný kouř.
Někdy může při dehtování pomoci prosté navýšení komínu. Zlepší se jeho tah a kouř se neválí v uzáku. Na druhé straně znám plno udíren, které nemají žádný komín, dokonce žádný odvod kouře (uniká jen škvírami) a maso nedehtuje.
   V dětství jsme udili ryby na ohni v prádelním hrnci pod poklicí,  s pilinami nasypanými na dně hrnce.  Vůně krásná, dehtování žádné. Takže babo raď.

Připojit reakci
                           

Dehtování


host - xxx.xxx.252.77 (?)
7.12.2018 9:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň

Nie som moc opatrný, ale viete ako sa rozpráva, akú mala, takú dala laugh.

Myslím si, že komín je dosť vysoký, lebo pri zavretí dvierok na piecke a privretí klapky na 3/4 drevo nevyhasne.

Ďakujem 

Připojit reakci
                           

Dehtování


host - xxx.xxx.252.77 (?)
7.12.2018 9:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň

Všetko je urobené tak, ako ste napísali, ale bude problém urobiť zvlášť komín z údiarne, lebo strop údiarne je železobetón a je málo miesta miedzi strechou a údiarňou. Neviem, možno by pomohlo rozšíriť pôvodnú dieru na odvod dymu. Skúsim tento nápad prekonzultovať s klampiarom, ako by sa dal napojiť nový komín cez strechu, ak sa mi podarí vyrobiť dieru do stropu údiarne. 

Ešte vyskúšam v kotline hrubým plechom zakryť rošt, aby sa nedostával prívod vzduchu pod rošt, uvidím, čo to urobí.

Ďakujem za radu

Připojit reakci
   

Dehtování


host - xxx.xxx.68.96 (?)
4.6.2018 14:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, musím se piznat, že s tímto už problémy nemám. Dlouho jsem to řešil a nevěděl už kudy kám. Dle mého záleží i na počasí. Po dlouhém zkoumání jsem totiž vykoumal, že pokud udím přes noc není to tak hrozně očouzené jako přes den. Je však pravda, že já jsme si po dlouhých dvou letech zkoumání, zkoušení a nadávání koupil udírnu přenosnou. Jsem s ní spokojen a můžu jí půjčit i rodině domů.

Připojit reakci
      

Dehtování


host - xxx.xxx.103.6 (?)
5.6.2018 9:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,  po dlouhém zkoumání chování se mé zděné udírny a pročítání mnohých fór, kdy jsem měl maso černé jako bota, jsem došel k závěru, že za vše může špatné spalování dřeva. Mám klasické kuchyňské topeniště s ohništěm nahoře a popelníkem pod ním, každé se svými dvířky. Při zatápění a prohřívání udírny mě to že začátku dehtuje vždy. To nevadí,  neboť maso se teprve otužuje ve vodě a je mimo. Po vyhřátí udírny a vytvoření žhavého popela přiložím jakékoliv dřevo, dle potřeby suché, mokré, a hlavně zavřu spodní dvířka a nechám naplno otevřená horní. Dostatečný přívod vzduchu nad oheň úplně odstraní dehtování a kouř je voňavý jak má být a tudíž i masíčko voní a chutná.

Bláža

Obrázky:

Připojit reakci
         

Dehtování


host - xxx.xxx.250.122 (?)
5.6.2018 10:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No a to zavreni spodnich dvirek je co? Tomu se rika REGULACE TAHU. Pokud jsou dolni dvirka otevrena, tak si ohen bere vice vzduchu nez je komin schopen pojmout. Pokud se uzavrou, omezi se privod vzduchu a komin staci zplodiny odvest a kour nedehtuje.

Jeste se zeptam Blazo, udirnu mate izolovanou nebo ne?

Maso vypada pekne, pouzivate rychlosul?

Připojit reakci
            

Dehtování


host - xxx.xxx.103.6 (?)
5.6.2018 19:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím,  že množství kouře na dehtování vliv nemá. Při uzení mám stabilně komín přiškrcen klapkou a odvod spalin je omezený. Pokud topím vlhkým dřevem, kouř se v udírně válí, ale voní. Jde jen o to, naučit se přikládat a regulovat teplotu množstvím dřeva, nebo jeho případným zástřikem vodou. V případě,  že mi oheň vyhasl a musel jsem ho znovu rozdělávat,  musel jsem maso vyndat, neboť při otevření spodních dvířek kouř opět dehtoval.

Udírnu mám z plynosilikátů a zevnitř šamotky.

Děkuji za pochvalu. Rychlosůl nepoužívám že zásady vůbec. Maso zarajbuji pouze solí a špetkou moučkového cukru. Po dvou dnech dám do láku nechám 4 týdny. Koleno ještě obstříknu silnějším lákem od kosti. Přestal jsem dávat i česnek. Dobrý kouř odvede svou práci a dodá výtečnou chuť.

Na fotce to mám, jako když udím.  Jen se mi nechtělo v tom vedru rozdělávat oheň. 

Obrázky:

Připojit reakci
               

Dehtování


host - xxx.xxx.84.190 (?)
6.6.2018 6:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky si myslím, že množství kouře na dehtování nemá vliv.Klapku v udírně a komín jsem nikdy neměl.Všechno se dá regulovat jak píšete množstvím dřeva.Ani spodní dvířka jsem nikdy nepoužíval Jen metrový kanál 30x20cm.A v tom vám jen tak nevyhoří aby se muselo zatápět.Žhavé kousky leží na zemi.Jak někdo může několik hodin vyrábět ve finale černý a kyselý výrobek a pak ho někomu ještě podat, jako že je to normální, dost dobře nechápu.Taky jsem udělal kyselé klobasy studeným kouřem, ale ty letěly do popelnice.Na pragandu zásady nemám.Je ve všem, co si kde koupíte, No v klobásách na gril být nemusí Spíš se pošklebuju na éčka přidávaných do míchacích směsí, je zase pravda že bez nich by to tak dobře nechutnalo.Takže všeho s mírou a snad to bude dobré.  

Připojit reakci
                  

Dehtování


host - xxx.xxx.109.6 (?)
6.6.2018 7:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Praganda-no právě, že je ve všem. Proto si nakládám a vyuzuji sám, abych to tam neměl. Směsi do klobás a salámů taky nepoužívám. Preferuji chuť masa a tak si vystačím s běžným kořením. Stále sázím na kvalitní vyuzení voňavým kouřem. Ale to je jiné téma.

K dehtování jsem si vzpomněl, že když jsem to řešil a nevěděl kudy kam, řekl mi kominík, že dehet vzniká nad ohněm a proto mám ohniště otevřené. Dostane se tam dost vzduchu a hlavně se kouř rychleji ochladí a dá se tak udržet nízká teplota v udírně. Mám taky asi 1m od ohniště k udírně.

Bláža 

Obrázky:

Připojit reakci
                     

Dehtování


host - xxx.xxx.84.190 (?)
8.12.2018 6:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak a co kde vzniká Blážo, přesně nevím ale snažím se dodržovat nějaké postupy.Třeba mě zarazilo že zatím co tazatel který nemůže vyudit klobásy má kouřovod od topeniště do uzáku 100cm2, tak já měl vždycky 10x víc (30cmx 30cm).Tak aby s kouřem mohlo jít i dostatek vzduchu, případně tepla.Ten odvod kouře z udírny se dá odvést v tomto případě i těma dveřma v horní části ,když se nedá probourat strop.

Směsi na klobásy taky nepoužívám, protože některé komponenty mi vadí.Pragandu však ano, třeba jen 50%.

Připojit reakci
         

Dehtování


host - xxx.xxx.111.8 (?)
7.6.2018 13:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 a hlavně zavřu spodní dvířka a nechám naplno otevřená horní. Dostatečný přívod vzduchu nad oheň úplně odstraní dehtování a kouř je voňavý jak má být a tudíž i masíčko voní a chutná.

Na co u topeniště máte spodní dvířka.Když roztápíte a máte je otevřené, tak Vám uzák dehtuje, když je zavřete nedehtuje.Na co tedy jsou ty spodní dvířka?Topeniště u udíren se dělá bez roštu s dvířky s růžicí pro lepší regulaci teploty.Udírna nepotřebuje dokonalé spalování jako kotel nebo kamna.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
            

Dehtování


host - xxx.xxx.109.6 (?)
7.6.2018 15:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Spodní dvířka mám protože to není jenom udírna. Nad topeništěm mám pláty a na nich velice rád vařím. Na dosažení teploty, hlavně v zimě, jsou zase k nezaplacení, nebo když roztopím řádcky, splodiny nedehtují, můžu dát do uzáku péct maso. Proto ty šamotky. Vedle mám ještě gril. Soused tomu říká" zatopit v reaktoru." To mě baví a manželka nehudruje, že dělám doma bordel😊

Bláža

P.s. kolego Vlast. Přeji hodně úspěchů a ať to brzy vychytáte. Je to úžasná zábava

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Uzení masa4211.12.2018128547
Dehtování428.12.201813247
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování96.12.20181181
Udírny Thermowind722.11.20182029
Nakládání a vakuování masa na uzení4320.11.201890060
Uzení Zadní Hovězí420.11.20181482
Problémy s plechovou udírnou 475.11.201826923
Domácí klobásy6919.10.2018251362
Uzení domácích klobás15031.8.2018442733
Dmácí uzený sýr4622.8.2018234817
A až Z o uzení2053.8.2018471270
Jake drevo1430.7.201816257
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018301675
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201826905
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201859282
Generátor kouře349.5.201871838
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018145494
Lovecký a Turistický salám329.5.2018102953
Uzeni bucek6028.3.201860171
Špek1228.3.201845133
Plnička klobás153.2.201810590
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20185901
Odkůrování polínek na uzení56.1.20183496
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017112109
První klobásky5119.12.201787048
Udírna dehtuje1818.12.201722169
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201739590
Průměr komínu k udírně22.8.20175773
Zateplení udírny816.7.20176524
Udene kuriatko47.6.20174698
Uzený kapr3129.5.2017122170
Jiný odstím ve středu masa 1812.5.201727964
Prvni moje uzeni2111.3.201715337
Drobící se se uzené maso47.3.20174083
Uzení masa studeným kouřem25.3.20179928
Ubytek vahy po vyuzeni klobas1119.2.201711208
Fuet164.1.201742812
Dymbox825.11.201614760
Udírna4818.11.2016120024
Poličky do udírny126.8.20163526
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů