Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.


Uzení > Dehtování

Dehtování


host - xxx.xxx.111.8 (?)
7.6.2018 13:38

 a hlavně zavřu spodní dvířka a nechám naplno otevřená horní. Dostatečný přívod vzduchu nad oheň úplně odstraní dehtování a kouř je voňavý jak má být a tudíž i masíčko voní a chutná.

Na co u topeniště máte spodní dvířka.Když roztápíte a máte je otevřené, tak Vám uzák dehtuje, když je zavřete nedehtuje.Na co tedy jsou ty spodní dvířka?Topeniště u udíren se dělá bez roštu s dvířky s růžicí pro lepší regulaci teploty.Udírna nepotřebuje dokonalé spalování jako kotel nebo kamna.rpstylle@seznam.cz

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Dobry den, dekuji za reakci. Topeniste mam b..., host, 19.9.2018
Zdravím, topeniště je s roštem jako u kamen?..., host, 18.9.2018
Pro upresneni, delka kourovodu je 230cm..., host, 17.9.2018
Dobry den, postavil jsem si v pergole gril s... , host, 17.9.2018
Spodní dvířka mám protože to není jenom udír..., host, 7.6.2018

Dehtování


Vlast (2) - xxx.xxx.187.244 (?)
13.5.2018 15:53, počet návštěv: 6103
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den mistři uzení...

Jdu za Vámi pro radu už nějak nevím co jiného vyzkoušet. Mám dřevěnou udirnu metr od topeniště, myslím že dodržuji všechny zásady, ale nemůžu se zbavit dehtování. Maso mám černé, sýry jsou tmavě hnědé. Udírnu vždy vytápím aspoň 2 hodiny před uzením, maso nechávám pořádně okapat, topím bukem bez kůry, délku komínu jsem zkoušel od 0,5m až do 2metrů, ale pořád to mám všechno tmavší než by mělo být. Tak Vás prosím o nějaké radya nápady.

Díky za každou reakci :)

Připojit reakci   
   

Dehtování


vyslouzil (539) - xxx.xxx.11.161 (?)
14.5.2018 8:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkusil bych rozšířit a prodloužit komín. Vím, že jsou udírny i bez komínu, ale někdy zlepšení tahu ponmůže.

Připojit reakci
      

Dehtování


Vlast (2) - xxx.xxx.187.244 (?)
14.5.2018 9:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To jsem udelal až na 2,3 metru a pořad stejný...
Připojit reakci
         

Dehtování


host - xxx.xxx.9.135 (?)
15.5.2018 19:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Těžko říct, když nejsme u toho. Oheň by měl hořet plamenem, ne doutnat. I v kouři z plamene je dost vůně na uzení.

Připojit reakci
            

Dehtování


host - xxx.xxx.84.190 (?)
16.5.2018 7:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Maso musí být prohřáté, teploměr na 70st a na správném místě, topeniště bez náhonu nebo o polovinu kratší a o třetinu zmenšené.Místo 3 polínek jenom jedno.Komín vyhodit a dát tam jako dekl stará dvířka od slepic, které mají seschlá prkna se škvírama.Kde by se potom dělal dehet.?

Připojit reakci
               

Dehtování


host - xxx.xxx.84.190 (?)
16.5.2018 7:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Ještě mě napadlo, co na té dřevěné udírně vytápíte 2 hodiny?Nemáto v tu dobu maso ještě v lednici? to má být v hnci s teplou vodou do 70st.

Připojit reakci
   

Dehtování


host - xxx.xxx.250.122 (?)
16.5.2018 12:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja si myslim ze to dehtovani zpusobuje to, ze misto aby kour maso pohladil a odesel kominem, tak se v tom uzaku povaluje a na maso se lepi. Ja mel problem spis opacny.

Čistý uzený je to normální?

Kour jsem v udirne pribrzdil a udirna udi jak ma. Pricin spatneho tahu muze byt moc, vyresit problem na miste muze treba kominik zmerenim tahu. Spatny tah muze mit udirna i vlivem venovni vysoke teploty nebo prostym ohratim komina slunickem. Spatny tah udirny muze zpusobit i otevrene ohniste. Do udirny proudi pres topeniste vic vzduchu nez z ni kominem odchazi. Proste alfou a omegou je podle mne tah.

Připojit reakci
      

Dehtování


vyslouzil (539) - xxx.xxx.92.238 (?)
17.5.2018 18:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proste alfou a omegou je podle mne tah

Ono to bude asi složitější. Viděl jsem udírny zcela bez komínu, o žádném tahu se nedalo mluvit. Byly to bedny se škvírama a udilo se v nich jedna radost. V dětství jsme udili ve starém prádelním hrnci postaveném na ohništi, dole nasypané hobliny. Kouř ucházel pod poklicí, dehtování žádné. Měl jsem udírnu, kde k dehtování docházelo, ale jen v zimě.

Připojit reakci
         

Dehtování


host - xxx.xxx.250.122 (?)
18.5.2018 6:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To byste mel vysvetlit, jaky smysl ma vase rada z 14.5.2018 8:02

Zkusil bych rozšířit a prodloužit komín. Vím, že jsou udírny i bez komínu, ale někdy zlepšení tahu ponmůže.

Připojit reakci
            

Dehtování


host - xxx.xxx.84.190 (?)
18.5.2018 8:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč by to měl vysvětlovat? Kdyby to šlo, jako to většinou nejde, myslím každému vysvětlit a pochopit, tak by všichni dobře vyudili a nikdo by se na nic neptal.Přitom se to zdá být jednoduché.Např. nelej do stroje biosložky a nebudeš mít ucpaný karbec.Neuď studené maso studeným a špatně vyráběným kouřem a nebudeš mít maso kyselé a černé.Někdy vzpomínám na jeden článek kde píše pán -vyudili a snědli jsme metráky masa a taky jsme toho dost zkazili.To bylo upřimné a žití podobné.

Připojit reakci
               

Dehtování


host - xxx.xxx.250.122 (?)
18.5.2018 8:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Clovek by si mel stat za svym nazorem nebo se ke zmene priznat. Tedy kdyz pan Vyslouzil jednou tvrdi ze by byl dobry tah, tezko pochopit, proc v dalsim prispevku tehoz vlakna tvrdi ze tah neni treba. Ja se pokousim na vsem hledat logiku. Tady je to nekdy hodne tezke...

Připojit reakci
                  

Dehtování


host - xxx.xxx.9.135 (?)
18.5.2018 8:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prostě kouř musí proudit. Jak tomu budete říkat je jedno, zda to pochopíte nevím.

Připojit reakci
                     

Dehtování


host - xxx.xxx.250.122 (?)
18.5.2018 8:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mam dojem ze je pro vas tezke pochopit nebo nechcete chapat, ze jsem v tom nazoru s vami zajedno.

Připojit reakci
                        

Dehtování


vyslouzil (539) - xxx.xxx.236.1 (?)
18.5.2018 12:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přečtěte si to pořádně. Právě proto jsem napsal: Vím, že jsou udírny i bez komínu, ale někdy zlepšení tahu pomůže. 
   Nepsal jsem, že jasnou příčinou je nedostatek tahu, ale ať to zkusí, že někdy to pomůže. Ale někdy taky ne, ostatně jsou udírny úplně bez tahu. Co na tom máte nelogického?

Připojit reakci
               

Dehtování


host - xxx.xxx.168.175 (?)
17.9.2018 18:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den, postavil jsem si v pergole gril s udirnou a take resim dehtovani.

Topeniste je s plechovym kourovodem prumer 130mm vedeno zadem z venku a zatepleno vatou rockwool. Udak je z betonovych cihel a vylozene palubkama pro zatepleni a odvod koure kourovodem take o prumeru 130mm s klapkou do komina o vnitrnim rozmeru 380x380mm, vysokym 2m. Komin kour z udirny tahne, presto i kdyz je uvnitr teplota 70 stupnu, je udak plny sazi a je citit po dehtu. Vedel by nekdo jak vyladit, aby bylo vse jak ma byt?

Dekuji predem.

Obrázky:
Udirna dehtuje
Udirna dehtuje
Připojit reakci
                  

Dehtování


host - xxx.xxx.168.175 (?)
17.9.2018 18:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro upresneni, delka kourovodu je 230cm

Připojit reakci
                     

Dehtování


host - xxx.xxx.111.8 (?)
18.9.2018 13:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, topeniště je s roštem jako u kamen?Udírny se staví s topeništěm bez roštu.Dvířka s růžicí pro lepší regulaci teploty.

Kolikrát je kouřovod lomený když vede venkem.Je obezděný nebo něčím zasypaný?Nemůže se ochlazovat?

Dáváte maso do dokonale vysušené udírny?

Je maso před vložením do uzáku rozvlaženo v teplé vodě cca 45min a osušeno?

Dřevo máte suché?

Odvod kouře je dostatečný?

Udírna nemá hulit jak parní lokomotiva.

Z uzáku by měl jít slabý, světlý a von'avý kouř.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                        

Dehtování


host - xxx.xxx.168.175 (?)
19.9.2018 16:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den, dekuji za reakci. Topeniste mam bohuzel s rostem. Kourovod vzadu je lomeny 2x a izolovany vatou, takze ochlazovat by se nemel.

Maso jsem jeste nezkousel, slo o zabehove zatopeni. Drevo pouzivam stejne jako u stare udirny, vyschlou tresen. Ta ovsem mela palubkovy udak samou skviru a topeniste s kourovodem v zemi. A nikdy nebyl problem. Ted asi budu mit misto udirny spizirnu, jestli se to nejak nepovede srovnat.

Jestli odvod koure je dostatecny neposoudim, ale z komina vychazi.

Ted babo rad :-(

Připojit reakci
   

Dehtování


host - xxx.xxx.68.96 (?)
4.6.2018 14:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, musím se piznat, že s tímto už problémy nemám. Dlouho jsem to řešil a nevěděl už kudy kám. Dle mého záleží i na počasí. Po dlouhém zkoumání jsem totiž vykoumal, že pokud udím přes noc není to tak hrozně očouzené jako přes den. Je však pravda, že já jsme si po dlouhých dvou letech zkoumání, zkoušení a nadávání koupil udírnu přenosnou. Jsem s ní spokojen a můžu jí půjčit i rodině domů.

Připojit reakci
      

Dehtování


host - xxx.xxx.103.6 (?)
5.6.2018 9:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,  po dlouhém zkoumání chování se mé zděné udírny a pročítání mnohých fór, kdy jsem měl maso černé jako bota, jsem došel k závěru, že za vše může špatné spalování dřeva. Mám klasické kuchyňské topeniště s ohništěm nahoře a popelníkem pod ním, každé se svými dvířky. Při zatápění a prohřívání udírny mě to že začátku dehtuje vždy. To nevadí,  neboť maso se teprve otužuje ve vodě a je mimo. Po vyhřátí udírny a vytvoření žhavého popela přiložím jakékoliv dřevo, dle potřeby suché, mokré, a hlavně zavřu spodní dvířka a nechám naplno otevřená horní. Dostatečný přívod vzduchu nad oheň úplně odstraní dehtování a kouř je voňavý jak má být a tudíž i masíčko voní a chutná.

Bláža

Obrázky:

Připojit reakci
         

Dehtování


host - xxx.xxx.250.122 (?)
5.6.2018 10:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No a to zavreni spodnich dvirek je co? Tomu se rika REGULACE TAHU. Pokud jsou dolni dvirka otevrena, tak si ohen bere vice vzduchu nez je komin schopen pojmout. Pokud se uzavrou, omezi se privod vzduchu a komin staci zplodiny odvest a kour nedehtuje.

Jeste se zeptam Blazo, udirnu mate izolovanou nebo ne?

Maso vypada pekne, pouzivate rychlosul?

Připojit reakci
            

Dehtování


host - xxx.xxx.103.6 (?)
5.6.2018 19:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím,  že množství kouře na dehtování vliv nemá. Při uzení mám stabilně komín přiškrcen klapkou a odvod spalin je omezený. Pokud topím vlhkým dřevem, kouř se v udírně válí, ale voní. Jde jen o to, naučit se přikládat a regulovat teplotu množstvím dřeva, nebo jeho případným zástřikem vodou. V případě,  že mi oheň vyhasl a musel jsem ho znovu rozdělávat,  musel jsem maso vyndat, neboť při otevření spodních dvířek kouř opět dehtoval.

Udírnu mám z plynosilikátů a zevnitř šamotky.

Děkuji za pochvalu. Rychlosůl nepoužívám že zásady vůbec. Maso zarajbuji pouze solí a špetkou moučkového cukru. Po dvou dnech dám do láku nechám 4 týdny. Koleno ještě obstříknu silnějším lákem od kosti. Přestal jsem dávat i česnek. Dobrý kouř odvede svou práci a dodá výtečnou chuť.

Na fotce to mám, jako když udím.  Jen se mi nechtělo v tom vedru rozdělávat oheň. 

Obrázky:

Připojit reakci
               

Dehtování


host - xxx.xxx.84.190 (?)
6.6.2018 6:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky si myslím, že množství kouře na dehtování nemá vliv.Klapku v udírně a komín jsem nikdy neměl.Všechno se dá regulovat jak píšete množstvím dřeva.Ani spodní dvířka jsem nikdy nepoužíval Jen metrový kanál 30x20cm.A v tom vám jen tak nevyhoří aby se muselo zatápět.Žhavé kousky leží na zemi.Jak někdo může několik hodin vyrábět ve finale černý a kyselý výrobek a pak ho někomu ještě podat, jako že je to normální, dost dobře nechápu.Taky jsem udělal kyselé klobasy studeným kouřem, ale ty letěly do popelnice.Na pragandu zásady nemám.Je ve všem, co si kde koupíte, No v klobásách na gril být nemusí Spíš se pošklebuju na éčka přidávaných do míchacích směsí, je zase pravda že bez nich by to tak dobře nechutnalo.Takže všeho s mírou a snad to bude dobré.  

Připojit reakci
                  

Dehtování


host - xxx.xxx.109.6 (?)
6.6.2018 7:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Praganda-no právě, že je ve všem. Proto si nakládám a vyuzuji sám, abych to tam neměl. Směsi do klobás a salámů taky nepoužívám. Preferuji chuť masa a tak si vystačím s běžným kořením. Stále sázím na kvalitní vyuzení voňavým kouřem. Ale to je jiné téma.

K dehtování jsem si vzpomněl, že když jsem to řešil a nevěděl kudy kam, řekl mi kominík, že dehet vzniká nad ohněm a proto mám ohniště otevřené. Dostane se tam dost vzduchu a hlavně se kouř rychleji ochladí a dá se tak udržet nízká teplota v udírně. Mám taky asi 1m od ohniště k udírně.

Bláža 

Obrázky:

Připojit reakci
         

Dehtování


host - xxx.xxx.111.8 (?)
7.6.2018 13:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 a hlavně zavřu spodní dvířka a nechám naplno otevřená horní. Dostatečný přívod vzduchu nad oheň úplně odstraní dehtování a kouř je voňavý jak má být a tudíž i masíčko voní a chutná.

Na co u topeniště máte spodní dvířka.Když roztápíte a máte je otevřené, tak Vám uzák dehtuje, když je zavřete nedehtuje.Na co tedy jsou ty spodní dvířka?Topeniště u udíren se dělá bez roštu s dvířky s růžicí pro lepší regulaci teploty.Udírna nepotřebuje dokonalé spalování jako kotel nebo kamna.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
            

Dehtování


host - xxx.xxx.109.6 (?)
7.6.2018 15:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Spodní dvířka mám protože to není jenom udírna. Nad topeništěm mám pláty a na nich velice rád vařím. Na dosažení teploty, hlavně v zimě, jsou zase k nezaplacení, nebo když roztopím řádcky, splodiny nedehtují, můžu dát do uzáku péct maso. Proto ty šamotky. Vedle mám ještě gril. Soused tomu říká" zatopit v reaktoru." To mě baví a manželka nehudruje, že dělám doma bordel😊

Bláža

P.s. kolego Vlast. Přeji hodně úspěchů a ať to brzy vychytáte. Je to úžasná zábava

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Dehtování2619.9.20186104
Udírny Thermowind414.9.2018519
Uzení domácích klobás15031.8.2018417899
Dmácí uzený sýr4622.8.2018223768
A až Z o uzení2053.8.2018446938
Jake drevo1430.7.201814113
Nakládání a vakuování masa na uzení4323.5.201881720
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018286774
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201822894
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201855088
Uzení masa389.5.2018118894
Generátor kouře349.5.201860364
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018131780
Lovecký a Turistický salám329.5.201897301
Uzeni bucek6028.3.201851873
Špek1228.3.201841075
Problémy s plechovou udírnou 4616.3.201820203
Plnička klobás153.2.20188464
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20184389
Odkůrování polínek na uzení56.1.20182457
Domácí klobásy6531.12.2017239895
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017106504
První klobásky5119.12.201781375
Udírna dehtuje1818.12.201718777
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201736729
Průměr komínu k udírně22.8.20174846
Zateplení udírny816.7.20175213
Udene kuriatko47.6.20173952
Uzený kapr3129.5.2017117662
Jiný odstím ve středu masa 1812.5.201725577
Prvni moje uzeni2111.3.201713070
Drobící se se uzené maso47.3.20173394
Uzení masa studeným kouřem25.3.20178403
Ubytek vahy po vyuzeni klobas1119.2.20179475
Fuet164.1.201740235
Dymbox825.11.201612694
Udírna4818.11.2016114219
Poličky do udírny126.8.20163130
Maso jíž ze začátku černé1524.7.201628846
Jak uchovávat klobásy?3427.6.2016101832
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů