Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > A až Z o uzení

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Maso bůček, plec krkovice, koleno nebo celé ..., host, 3.8.2018
Moc děkuji, a jakým způ..., Jira RJ, 3.8.2018
A. 168g soli doplnit do 0,7l vodou. Převařit..., vyslouzil, 2.8.2018
Já do soli (pokud seženu, tak bez jodu) ..., vyslouzil, 2.8.2018
Díky, prosím poraďte mi..., Jira RJ, 2.8.2018
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
               

A až Z o uzení


Jira RJ (3) - xxx.xxx.206.28 (?)
2.8.2018 15:27, počet návštěv: 62052
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Díky, prosím poraďte mi jak tedy naložit cca 7 kg masa a jak dlouho nechat uležet.  Moc děkuji.

Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
                  

A až Z o uzení


vyslouzil (563) - xxx.xxx.11.83 (?)
2.8.2018 16:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A. 168g soli doplnit do 0,7l vodou. Převařit, vychladit. Nastříknout 100ml roztoku na 1 kg masa. Za 2 dny můžete udit

B. 140g soli vetřít do masa, natlačit do hrnce. Za 2-3 dny zalít lákem, aby maso bylo ponořené. Lák připravit jako 2-5%ní roztok soli. Někdo solí víc, já méně. Nechat ležet tak dlouho, až je maso prosolené skrz. Záleží to na druhu masa, velikosti kusů. Obvyklá doba je 3 - 6 týdnů při 2-3 stupních teploty.

Připojit reakci
                     

A až Z o uzení


Jira RJ (3) - xxx.xxx.206.28 (?)
3.8.2018 16:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Moc děkuji, a jakým způsobem nastřikovat? A uložit nastříknuté maso do chladu? Tento způsob se mi moc líbí!  Diky

Připojit reakci
                        

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.111.8 (?)
3.8.2018 16:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Maso bůček, plec krkovice, koleno nebo celé kuře napichuji převařeným a dobře vychlazeným 24% solným roztokem (240g soli na 1L vody).Na kilo masa 1dcl tohoto roztoku.Dobrá je marinovací jehla, má velké otvory a neucpává se tukem.Každé cca 2cm vpichnu do masa solný roztok.Nějaký roztok z masa vyteče ale ničemu to nevadí.Nastřikuji maso na plechu na pečení.Roztok který z masa vyteče naleji do nádoby k masu a zatížím.Maso s nádobou dám do lednice ve které je 3-5C na 2-3dny.Pak ho rozvlažím v teplé vodě (70-80C) na 45min, nechám okapat, osuším a vkládám do dobře vyhřáté a vysušené udírny.Udím 45min.na 80C, poté teplotu stáhnu na 60-70C a udím 8-10hod podle velikosti masa.Topím buk a ke konci uzení pár větviček jalovce na vůni.Nastřikuji takhle maso cca 2 roky a jsem spokojen.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
            

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.111.8 (?)
2.8.2018 9:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, dříve jsem dával na kombinované naložení:

Na sucho 20g soli na kilo masa, pořádně do masa vetřít, nechat 2-3 dny v lednici 3-5C

Na lák 50-60g soli na litr láku, někdo dává ještě méně.Je to o chuti, každý ji máme jinou.Nám to takhle vyhovovalo.100g soli na litr láku je mnoho.

Maso je zbytečné nechávat ve vodě 3hod.Stačí na cca 45min rozvlažit na 70-80C aby se prohřála bílkovina.Do masa lépe prostupuje kouř.

Maso již takhle nenakládám, již jen nastřikuji 24% solným roztokem.Za 2-3 dny udím.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
               

A až Z o uzení


vyslouzil (563) - xxx.xxx.236.1 (?)
2.8.2018 10:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělal jsem to přesně tak jako rpstylle (trochu míň soli v láku) a taky jsem přešel na nástřik. Zejména v létě, kdy není kde nechat maso týdny ležet v láku. 
   V zimě praktikuju svůj kombinovaný způsob. Nejdřív maso nastříknu, pak zaleju lákem stejné koncentrace (nebo nepatrně vyšší) jako je v mase - tak na 2 týdny.  Při pouhém nástřiku a uzení za 2 dny je chuť masa dobrá, ale probarvení nemusí být jednotné. Což samozřejmě ničemu nevadí.

Připojit reakci
                  

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.84.190 (?)
2.8.2018 12:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No a pracujete s pragandou, nebo napůl, nebo jí snesete všude, ale doma ne?

Připojit reakci
                     

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.111.8 (?)
2.8.2018 13:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, pragandu nepoužívám.Nastřikuji normální kuchyn'skou solí.Je lepší sůl ve vodě převařit, lépe se rozpustí.Pak nástřik nechat vychladit.Marinovací jehlou nastříknout maso.Za 2-3dny udím jak jsem psal.Ještě se mi nestalo že by maso nebylo stejně probarvené.Po celém řezu má stejnou barvu.rpstylle@seznam.cz 

Obrázky:

Připojit reakci
                        

A až Z o uzení


vyslouzil (563) - xxx.xxx.11.83 (?)
2.8.2018 15:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já do soli (pokud seženu, tak bez jodu)  pro libová masa přidávám asi 20% Pragandy. Proto možná to nepravidelné probarvení. Na špek a bůček jen sůl, ale tam je vůbec s nástřikem problém (do tuku se nastřikuje špatně). Do nastřikovací lázně vymačkám stroužek česneku, lák před použitím samozřejmě přecedím, česnek by ucpal jehlu. 

Připojit reakci
      

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.209.154 (?)
23.7.2013 17:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zrravicko neni nahodou dub kyslej a octovatej???

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Generátor kouře3918.3.201984814
Uzení masa studeným kouřem718.3.201912060
Dehtování4418.3.201920845
Jake drevo2615.3.201920140
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20191848
Prvni moje uzeni2315.3.201918183
Uzení masa496.3.2019143339
Udírna dehtuje221.3.201928042
Šunka bez rychlosolí 3526.2.201998089
Uzení Zadní Hovězí74.2.20193445
Uzení domácích klobás15115.1.2019468952
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20191909
Tvrdá kůže na bůčku327.12.20181243
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201835221
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování96.12.20182641
Udírny Thermowind722.11.20183920
Nakládání a vakuování masa na uzení4320.11.201898410
Domácí klobásy6919.10.2018262428
Dmácí uzený sýr4622.8.2018246808
A až Z o uzení2053.8.2018498461
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018320441
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201830997
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201864665
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018156946
Lovecký a Turistický salám329.5.2018108868
Uzeni bucek6028.3.201868655
Špek1228.3.201848954
Plnička klobás143.2.201813210
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20187764
Odkůrování polínek na uzení56.1.20184526
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017118359
První klobásky5119.12.201793409
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201742671
Průměr komínu k udírně22.8.20176702
Zateplení udírny816.7.20178038
Udene kuriatko47.6.20175475
Uzený kapr3129.5.2017126845
Jiný odstím ve středu masa 1812.5.201730614
Drobící se se uzené maso47.3.20174793
Ubytek vahy po vyuzeni klobas1119.2.201713134
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů