Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > A až Z o uzení

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Maso bůček, plec krkovice, koleno nebo celé ..., host, 3.8.2018
Moc děkuji, a jakým způ..., Jira RJ, 3.8.2018
A. 168g soli doplnit do 0,7l vodou. Převařit..., vyslouzil, 2.8.2018
Já do soli (pokud seženu, tak bez jodu) ..., vyslouzil, 2.8.2018
Díky, prosím poraďte mi..., Jira RJ, 2.8.2018
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
               

A až Z o uzení


Jira RJ (3) - xxx.xxx.206.28 (?)
2.8.2018 15:27, počet návštěv: 99043
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Díky, prosím poraďte mi jak tedy naložit cca 7 kg masa a jak dlouho nechat uležet.  Moc děkuji.

Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
                  

A až Z o uzení


vyslouzil (564) - xxx.xxx.11.83 (?)
2.8.2018 16:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A. 168g soli doplnit do 0,7l vodou. Převařit, vychladit. Nastříknout 100ml roztoku na 1 kg masa. Za 2 dny můžete udit

B. 140g soli vetřít do masa, natlačit do hrnce. Za 2-3 dny zalít lákem, aby maso bylo ponořené. Lák připravit jako 2-5%ní roztok soli. Někdo solí víc, já méně. Nechat ležet tak dlouho, až je maso prosolené skrz. Záleží to na druhu masa, velikosti kusů. Obvyklá doba je 3 - 6 týdnů při 2-3 stupních teploty.

Připojit reakci
                     

A až Z o uzení


Jira RJ (3) - xxx.xxx.206.28 (?)
3.8.2018 16:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Moc děkuji, a jakým způsobem nastřikovat? A uložit nastříknuté maso do chladu? Tento způsob se mi moc líbí!  Diky

Připojit reakci
                        

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.111.8 (?)
3.8.2018 16:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Maso bůček, plec krkovice, koleno nebo celé kuře napichuji převařeným a dobře vychlazeným 24% solným roztokem (240g soli na 1L vody).Na kilo masa 1dcl tohoto roztoku.Dobrá je marinovací jehla, má velké otvory a neucpává se tukem.Každé cca 2cm vpichnu do masa solný roztok.Nějaký roztok z masa vyteče ale ničemu to nevadí.Nastřikuji maso na plechu na pečení.Roztok který z masa vyteče naleji do nádoby k masu a zatížím.Maso s nádobou dám do lednice ve které je 3-5C na 2-3dny.Pak ho rozvlažím v teplé vodě (70-80C) na 45min, nechám okapat, osuším a vkládám do dobře vyhřáté a vysušené udírny.Udím 45min.na 80C, poté teplotu stáhnu na 60-70C a udím 8-10hod podle velikosti masa.Topím buk a ke konci uzení pár větviček jalovce na vůni.Nastřikuji takhle maso cca 2 roky a jsem spokojen.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
            

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.111.8 (?)
2.8.2018 9:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, dříve jsem dával na kombinované naložení:

Na sucho 20g soli na kilo masa, pořádně do masa vetřít, nechat 2-3 dny v lednici 3-5C

Na lák 50-60g soli na litr láku, někdo dává ještě méně.Je to o chuti, každý ji máme jinou.Nám to takhle vyhovovalo.100g soli na litr láku je mnoho.

Maso je zbytečné nechávat ve vodě 3hod.Stačí na cca 45min rozvlažit na 70-80C aby se prohřála bílkovina.Do masa lépe prostupuje kouř.

Maso již takhle nenakládám, již jen nastřikuji 24% solným roztokem.Za 2-3 dny udím.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
               

A až Z o uzení


vyslouzil (564) - xxx.xxx.236.1 (?)
2.8.2018 10:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělal jsem to přesně tak jako rpstylle (trochu míň soli v láku) a taky jsem přešel na nástřik. Zejména v létě, kdy není kde nechat maso týdny ležet v láku. 
   V zimě praktikuju svůj kombinovaný způsob. Nejdřív maso nastříknu, pak zaleju lákem stejné koncentrace (nebo nepatrně vyšší) jako je v mase - tak na 2 týdny.  Při pouhém nástřiku a uzení za 2 dny je chuť masa dobrá, ale probarvení nemusí být jednotné. Což samozřejmě ničemu nevadí.

Připojit reakci
                  

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.84.190 (?)
2.8.2018 12:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No a pracujete s pragandou, nebo napůl, nebo jí snesete všude, ale doma ne?

Připojit reakci
                     

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.111.8 (?)
2.8.2018 13:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, pragandu nepoužívám.Nastřikuji normální kuchyn'skou solí.Je lepší sůl ve vodě převařit, lépe se rozpustí.Pak nástřik nechat vychladit.Marinovací jehlou nastříknout maso.Za 2-3dny udím jak jsem psal.Ještě se mi nestalo že by maso nebylo stejně probarvené.Po celém řezu má stejnou barvu.rpstylle@seznam.cz 

Obrázky:

Připojit reakci
                        

A až Z o uzení


vyslouzil (564) - xxx.xxx.11.83 (?)
2.8.2018 15:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já do soli (pokud seženu, tak bez jodu)  pro libová masa přidávám asi 20% Pragandy. Proto možná to nepravidelné probarvení. Na špek a bůček jen sůl, ale tam je vůbec s nástřikem problém (do tuku se nastřikuje špatně). Do nastřikovací lázně vymačkám stroužek česneku, lák před použitím samozřejmě přecedím, česnek by ucpal jehlu. 

Připojit reakci
      

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.209.154 (?)
23.7.2013 17:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zrravicko neni nahodou dub kyslej a octovatej???

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kaiserova elektrická udírna1113.8.20192011
Uzení masa5011.8.2019155009
Elektrická udírna z Mountfield94.8.20193912
Tvrdá kůže na bůčku230.7.20192383
Uzení domácích klobás15928.7.2019500083
Kyselost po uzení1126.7.201926277
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201918852
Generátor kouře3918.3.2019101321
Dehtování4418.3.201930123
Jake drevo2615.3.201925302
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20195350
Prvni moje uzeni2315.3.201922678
Udírna dehtuje221.3.201934772
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019105507
Uzení Zadní Hovězí74.2.20196616
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20193513
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201844845
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování96.12.20184571
Udírny Thermowind722.11.20186812
Nakládání a vakuování masa na uzení4320.11.2018108156
Domácí klobásy6919.10.2018275447
Dmácí uzený sýr4622.8.2018259917
A až Z o uzení2053.8.2018535452
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018338334
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201835333
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201870700
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018168240
Lovecký a Turistický salám329.5.2018115234
Uzeni bucek6028.3.201878685
Špek1228.3.201853606
Plnička klobás143.2.201816034
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20189908
Odkůrování polínek na uzení56.1.20185750
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017125519
První klobásky5119.12.2017101573
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201746919
Průměr komínu k udírně22.8.20177924
Zateplení udírny816.7.20179778
Udene kuriatko47.6.20176469
Uzený kapr3129.5.2017133807
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů