Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > A až Z o uzení

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Maso bůček, plec krkovice, koleno nebo celé ..., host, 3.8.2018
Moc děkuji, a jakým způ..., Jira RJ, 3.8.2018
A. 168g soli doplnit do 0,7l vodou. Převařit..., vyslouzil, 2.8.2018
Já do soli (pokud seženu, tak bez jodu) ..., vyslouzil, 2.8.2018
Díky, prosím poraďte mi..., Jira RJ, 2.8.2018
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
                        

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?)
31.8.2014 15:29, počet návštěv: 386040
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za info, ten 24% roztok je na litr vody 240g soli? Jak dlouho trvá vyuzení kolen? Udíte je asi v celku... přední nebo zadní, díky.

Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.226.182 (?)
31.8.2014 20:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, roztok je jak píšete na litr vody 240g soliDávám na kilo masa 1dcl roztoku.Kolena udím v celku.Prvních cca 45 min na 80C a pak na 60-70C cca 5-7hod podle velikosti kolen.Topím buk bez kůry a ke konci přidávám 2-3 polínka třešně nebo pár větviček jalovce.Klidně se ptejte.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz 

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?)
31.8.2014 21:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Opět díky za info, takže kolena nepředvařujete, jen napíchnout solí a udit a ta tří hodinová rezerva je asi jestli přední nebo zadní a velikost... a pod kolena nejspíš dát nějaký pekáč, protože troufám, že to bude kapat až moc. Díky za info, jestli se podaří, tak během týdne budu udit a dám info a popřípadě foto. Uzení zdar, Tonda

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.226.182 (?)
1.9.2014 15:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, kolena nepředvařuji. Nastříknu solným roztokem a dám do chladu, tak jak jsem psal. Před vložením kolen do uzáku je rozvlažím v teplé vodě (jak jsem psal), nechám okapat, osuším je a vkládám do vyhřátého a dobře vysušeného uzáku. Uzení zdar, Radek, rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
         

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.82.161 (?)
15.9.2009 20:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím.

Tak k tomu dusičnanu lze pouze podotknout, že to množství je velké uvádí se sice rozmezí 10-30 g NaNO3 ale je lépe s ohledem na zdraví se pohybovat okolo 10 g na 1 kg soli. 30 g je spíš již na otrávení (no přeháním ale proč "žrát" ve výborném domácím uzeném chemii když to není nutné) Vybarvení je i při 10 g také dobré. Je potřeba si uvědomit, že zatímco dusičnan je zařazen mezi zdraví škodlivé látky tak dusitan je již přímo jed. A právě tento dusitan nám to naše uzené zabarvuje. Ptáte se kde se tam vzal? Tak to je jednoduché, v mase při teplotě od 4 st. C do 10 st. C. probíhají enzymatické procesy a zároveň bakterie dusičnan redukují na právě ten dusitan který je potřeba.

Dále ve druhém odstavci se píše: Na maso bez kosti 270 g a na maso s kostí 300 g na 10 kg masa. Tak to je přesně obráceně. Autor příspěvku si musí uvědomit, že když solím s kostí tak právě proto že je tam ta kost musím dát soli méně a ne více jak píše, vždyť ta kost se neprosolí a tak ta sůl navíc se vstřebá do masa a to je potom slaný jako "utrejch". Já se pohybuji v rozmezí 200-250 g solicí směsi na 10 kg. 

V pátém odstavci je doporučováno pouze omytí vodou, když lák změní vůni z tzv. solné na zapáchající. V literatuře a v praxi se to nazývá tzv. "zvrhnutím láku". Drahý pane, to je již KRIZE a hrozí vyhození masa do popelnice v lepším případě vašemu psovi, tam je potřeba udělat jiný a to dost radikání zásah. Jen tak na okraj povězte mě kam se vám schovaly ty bakterie které jste měl v mase? Jste si jistý, že jste je umyl? Já teda ne!!!! A co myslíte, že budou dělat až jim nalejete nový lák!?!... 

Rozepisovat se nebudu.  miki47v(zavináč)seznam.cz

Připojit reakci
         

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.228.58 (?)
25.10.2010 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý a výstižný návod...

Potřeboval bych poradit.Mám v mražáku asi 2 měsíce maso ze zabíjačky a chtěl bych jej před Vánoci vyudit.Když nechám maso v chladnu den dva povolit pak omeju osuším nasolím pak zaleju lákem vydrží v chladnu takto aspoň 10 dní?Nechce se mi do rychlosoli... Vím je lepší udit z čerstvého masa, byla to výhodná koupě tak proto.Děkuji

Připojit reakci
         

A až Z o uzení


Jira RJ (3) - xxx.xxx.206.28 (?)
1.8.2018 12:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, jsem začátečník a potřeboval bych poradit. Maso jsem naložil do láku 10 litrů vody, 1,1kg soli a 10 Dkg cukru. Poměrně dost česneku. Vše bylo v pořádku, lak bez problémů. Po třech nedělích jsem maso vyndal opláchl v teplé vodě a nechal cca 3 hodiny (ve vodě). Poté jsem asi 9 hodin udil dubem. Maso je slané, česnekové - hrůza! Co jsem udělal špatně??

Připojit reakci
            

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.228.58 (?)
25.10.2010 13:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Oprava

Můj příspěvek reagoval na uživatele Tonda Ch. 18.3.2009 18:50

nějak se to zašmodrchalo...

Připojit reakci
            

A až Z o uzení


vyslouzil (564) - xxx.xxx.65.50 (?)
25.10.2010 14:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rozmražené maso 10 dní v láku nepochybně vydrží. Je spíš otázkou, jestli se za 10 dní dostatečně proleží, aby se zabarvilo i uprostřed. Proto bych radil maso po rozmražení solit nástřikem a v láku nechat třeba jen 2 dny nebo vůbec.
   Problém mraženého masa je spíš v technologii zamražování, Mnoho lidí maso ze zabijačky ve velkém nacpe do mrazáku (někteří je ani dúkladně nevychladí). Takové zamrazování má za následek, že po rozmražení maso pustí hodně šťávy a po vyuzení je pak příliš suché. Nástřikem lze částečně šťávu vrátit do masa. Jistěže ne do buněk, odkud pochází. Nebo z masa vyrobil klobásy. V jejich kvalitě jsem rozdíl mezi čerstvou a mraženou surovinou nepozoroval.

Připojit reakci
            

A až Z o uzení


vyslouzil (564) - xxx.xxx.92.38 (?)
1.8.2018 12:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Deset procent soli v láku bylo ve Vašem případě asi příliš. Záleží na tom, kolik masa v láku bylo a jestli jste maso před tím solil nasucho.

Množství soli 1,1 kg, které jste použil, by bylo tak akorát, pokud by těmi 10 litry bylo zalito cca 40 kg masa. Je to tzv. mokré solení. Za lepší se považuje kombinované solení, kdy maso nasolíte nasucho a za 2-3 dny zalijete lákem, zamozřejmě podstatně slabší koncentrace

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kaiserova elektrická udírna1113.8.20192010
Uzení masa5011.8.2019155006
Elektrická udírna z Mountfield94.8.20193912
Tvrdá kůže na bůčku230.7.20192383
Uzení domácích klobás15928.7.2019500078
Kyselost po uzení1126.7.201926277
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201918852
Generátor kouře3918.3.2019101314
Dehtování4418.3.201930123
Jake drevo2615.3.201925301
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20195348
Prvni moje uzeni2315.3.201922676
Udírna dehtuje221.3.201934769
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019105504
Uzení Zadní Hovězí74.2.20196616
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20193513
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201844843
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování96.12.20184571
Udírny Thermowind722.11.20186812
Nakládání a vakuování masa na uzení4320.11.2018108147
Domácí klobásy6919.10.2018275446
Dmácí uzený sýr4622.8.2018259916
A až Z o uzení2053.8.2018535433
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018338328
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201835332
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201870693
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018168236
Lovecký a Turistický salám329.5.2018115233
Uzeni bucek6028.3.201878681
Špek1228.3.201853605
Plnička klobás143.2.201816034
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20189907
Odkůrování polínek na uzení56.1.20185750
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017125515
První klobásky5119.12.2017101572
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201746908
Průměr komínu k udírně22.8.20177924
Zateplení udírny816.7.20179777
Udene kuriatko47.6.20176467
Uzený kapr3129.5.2017133806
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů