Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > A až Z o uzení

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Maso bůček, plec krkovice, koleno nebo celé ..., host, 3.8.2018
Moc děkuji, a jakým způ..., Jira RJ, 3.8.2018
A. 168g soli doplnit do 0,7l vodou. Převařit..., vyslouzil, 2.8.2018
Já do soli (pokud seženu, tak bez jodu) ..., vyslouzil, 2.8.2018
Díky, prosím poraďte mi..., Jira RJ, 2.8.2018
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
                        

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?)
31.8.2014 15:29, počet návštěv: 332559
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za info, ten 24% roztok je na litr vody 240g soli? Jak dlouho trvá vyuzení kolen? Udíte je asi v celku... přední nebo zadní, díky.

Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.226.182 (?)
31.8.2014 20:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, roztok je jak píšete na litr vody 240g soliDávám na kilo masa 1dcl roztoku.Kolena udím v celku.Prvních cca 45 min na 80C a pak na 60-70C cca 5-7hod podle velikosti kolen.Topím buk bez kůry a ke konci přidávám 2-3 polínka třešně nebo pár větviček jalovce.Klidně se ptejte.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz 

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?)
31.8.2014 21:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Opět díky za info, takže kolena nepředvařujete, jen napíchnout solí a udit a ta tří hodinová rezerva je asi jestli přední nebo zadní a velikost... a pod kolena nejspíš dát nějaký pekáč, protože troufám, že to bude kapat až moc. Díky za info, jestli se podaří, tak během týdne budu udit a dám info a popřípadě foto. Uzení zdar, Tonda

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.226.182 (?)
1.9.2014 15:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, kolena nepředvařuji. Nastříknu solným roztokem a dám do chladu, tak jak jsem psal. Před vložením kolen do uzáku je rozvlažím v teplé vodě (jak jsem psal), nechám okapat, osuším je a vkládám do vyhřátého a dobře vysušeného uzáku. Uzení zdar, Radek, rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
         

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.82.161 (?)
15.9.2009 20:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím.

Tak k tomu dusičnanu lze pouze podotknout, že to množství je velké uvádí se sice rozmezí 10-30 g NaNO3 ale je lépe s ohledem na zdraví se pohybovat okolo 10 g na 1 kg soli. 30 g je spíš již na otrávení (no přeháním ale proč "žrát" ve výborném domácím uzeném chemii když to není nutné) Vybarvení je i při 10 g také dobré. Je potřeba si uvědomit, že zatímco dusičnan je zařazen mezi zdraví škodlivé látky tak dusitan je již přímo jed. A právě tento dusitan nám to naše uzené zabarvuje. Ptáte se kde se tam vzal? Tak to je jednoduché, v mase při teplotě od 4 st. C do 10 st. C. probíhají enzymatické procesy a zároveň bakterie dusičnan redukují na právě ten dusitan který je potřeba.

Dále ve druhém odstavci se píše: Na maso bez kosti 270 g a na maso s kostí 300 g na 10 kg masa. Tak to je přesně obráceně. Autor příspěvku si musí uvědomit, že když solím s kostí tak právě proto že je tam ta kost musím dát soli méně a ne více jak píše, vždyť ta kost se neprosolí a tak ta sůl navíc se vstřebá do masa a to je potom slaný jako "utrejch". Já se pohybuji v rozmezí 200-250 g solicí směsi na 10 kg. 

V pátém odstavci je doporučováno pouze omytí vodou, když lák změní vůni z tzv. solné na zapáchající. V literatuře a v praxi se to nazývá tzv. "zvrhnutím láku". Drahý pane, to je již KRIZE a hrozí vyhození masa do popelnice v lepším případě vašemu psovi, tam je potřeba udělat jiný a to dost radikání zásah. Jen tak na okraj povězte mě kam se vám schovaly ty bakterie které jste měl v mase? Jste si jistý, že jste je umyl? Já teda ne!!!! A co myslíte, že budou dělat až jim nalejete nový lák!?!... 

Rozepisovat se nebudu.  miki47v(zavináč)seznam.cz

Připojit reakci
         

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.228.58 (?)
25.10.2010 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý a výstižný návod...

Potřeboval bych poradit.Mám v mražáku asi 2 měsíce maso ze zabíjačky a chtěl bych jej před Vánoci vyudit.Když nechám maso v chladnu den dva povolit pak omeju osuším nasolím pak zaleju lákem vydrží v chladnu takto aspoň 10 dní?Nechce se mi do rychlosoli... Vím je lepší udit z čerstvého masa, byla to výhodná koupě tak proto.Děkuji

Připojit reakci
         

A až Z o uzení


Jira RJ (3) - xxx.xxx.206.28 (?)
1.8.2018 12:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, jsem začátečník a potřeboval bych poradit. Maso jsem naložil do láku 10 litrů vody, 1,1kg soli a 10 Dkg cukru. Poměrně dost česneku. Vše bylo v pořádku, lak bez problémů. Po třech nedělích jsem maso vyndal opláchl v teplé vodě a nechal cca 3 hodiny (ve vodě). Poté jsem asi 9 hodin udil dubem. Maso je slané, česnekové - hrůza! Co jsem udělal špatně??

Připojit reakci
            

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.228.58 (?)
25.10.2010 13:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Oprava

Můj příspěvek reagoval na uživatele Tonda Ch. 18.3.2009 18:50

nějak se to zašmodrchalo...

Připojit reakci
            

A až Z o uzení


vyslouzil (551) - xxx.xxx.65.50 (?)
25.10.2010 14:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rozmražené maso 10 dní v láku nepochybně vydrží. Je spíš otázkou, jestli se za 10 dní dostatečně proleží, aby se zabarvilo i uprostřed. Proto bych radil maso po rozmražení solit nástřikem a v láku nechat třeba jen 2 dny nebo vůbec.
   Problém mraženého masa je spíš v technologii zamražování, Mnoho lidí maso ze zabijačky ve velkém nacpe do mrazáku (někteří je ani dúkladně nevychladí). Takové zamrazování má za následek, že po rozmražení maso pustí hodně šťávy a po vyuzení je pak příliš suché. Nástřikem lze částečně šťávu vrátit do masa. Jistěže ne do buněk, odkud pochází. Nebo z masa vyrobil klobásy. V jejich kvalitě jsem rozdíl mezi čerstvou a mraženou surovinou nepozoroval.

Připojit reakci
            

A až Z o uzení


vyslouzil (551) - xxx.xxx.92.38 (?)
1.8.2018 12:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Deset procent soli v láku bylo ve Vašem případě asi příliš. Záleží na tom, kolik masa v láku bylo a jestli jste maso před tím solil nasucho.

Množství soli 1,1 kg, které jste použil, by bylo tak akorát, pokud by těmi 10 litry bylo zalito cca 40 kg masa. Je to tzv. mokré solení. Za lepší se považuje kombinované solení, kdy maso nasolíte nasucho a za 2-3 dny zalijete lákem, zamozřejmě podstatně slabší koncentrace

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Uzení masa4419.1.2019134364
Uzení domácích klobás15115.1.2019453289
Udírna dehtuje197.1.201924253
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.2019947
Tvrdá kůže na bůčku327.12.2018606
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201830377
Dehtování428.12.201816695
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování96.12.20181801
Udírny Thermowind722.11.20182726
Nakládání a vakuování masa na uzení4320.11.201893354
Uzení Zadní Hovězí420.11.20181912
Domácí klobásy6919.10.2018255497
Dmácí uzený sýr4622.8.2018240412
A až Z o uzení2053.8.2018481952
Jake drevo1430.7.201817100
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018308722
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201828615
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201861721
Generátor kouře349.5.201876408
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018150157
Lovecký a Turistický salám329.5.2018105230
Uzeni bucek6028.3.201863592
Špek1228.3.201846621
Plnička klobás143.2.201811612
Plnění klobás mlýnkem1011.1.20186648
Odkůrování polínek na uzení56.1.20183887
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017114483
První klobásky5119.12.201789442
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201740879
Průměr komínu k udírně22.8.20176167
Zateplení udírny816.7.20177148
Udene kuriatko47.6.20174990
Uzený kapr3129.5.2017124186
Jiný odstím ve středu masa 1812.5.201728994
Prvni moje uzeni2111.3.201716350
Drobící se se uzené maso47.3.20174395
Uzení masa studeným kouřem25.3.201710591
Ubytek vahy po vyuzeni klobas1119.2.201711968
Fuet164.1.201743861
Dymbox825.11.201615637
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů