Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > A až Z o uzení

   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
                        

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?)
31.8.2014 15:29, počet návštěv: 400103
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za info, ten 24% roztok je na litr vody 240g soli? Jak dlouho trvá vyuzení kolen? Udíte je asi v celku... přední nebo zadní, díky.

Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.226.182 (?)
31.8.2014 20:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, roztok je jak píšete na litr vody 240g soliDávám na kilo masa 1dcl roztoku.Kolena udím v celku.Prvních cca 45 min na 80C a pak na 60-70C cca 5-7hod podle velikosti kolen.Topím buk bez kůry a ke konci přidávám 2-3 polínka třešně nebo pár větviček jalovce.Klidně se ptejte.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz 

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?)
31.8.2014 21:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Opět díky za info, takže kolena nepředvařujete, jen napíchnout solí a udit a ta tří hodinová rezerva je asi jestli přední nebo zadní a velikost... a pod kolena nejspíš dát nějaký pekáč, protože troufám, že to bude kapat až moc. Díky za info, jestli se podaří, tak během týdne budu udit a dám info a popřípadě foto. Uzení zdar, Tonda

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.226.182 (?)
1.9.2014 15:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, kolena nepředvařuji. Nastříknu solným roztokem a dám do chladu, tak jak jsem psal. Před vložením kolen do uzáku je rozvlažím v teplé vodě (jak jsem psal), nechám okapat, osuším je a vkládám do vyhřátého a dobře vysušeného uzáku. Uzení zdar, Radek, rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
         

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.82.161 (?)
15.9.2009 20:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím.

Tak k tomu dusičnanu lze pouze podotknout, že to množství je velké uvádí se sice rozmezí 10-30 g NaNO3 ale je lépe s ohledem na zdraví se pohybovat okolo 10 g na 1 kg soli. 30 g je spíš již na otrávení (no přeháním ale proč "žrát" ve výborném domácím uzeném chemii když to není nutné) Vybarvení je i při 10 g také dobré. Je potřeba si uvědomit, že zatímco dusičnan je zařazen mezi zdraví škodlivé látky tak dusitan je již přímo jed. A právě tento dusitan nám to naše uzené zabarvuje. Ptáte se kde se tam vzal? Tak to je jednoduché, v mase při teplotě od 4 st. C do 10 st. C. probíhají enzymatické procesy a zároveň bakterie dusičnan redukují na právě ten dusitan který je potřeba.

Dále ve druhém odstavci se píše: Na maso bez kosti 270 g a na maso s kostí 300 g na 10 kg masa. Tak to je přesně obráceně. Autor příspěvku si musí uvědomit, že když solím s kostí tak právě proto že je tam ta kost musím dát soli méně a ne více jak píše, vždyť ta kost se neprosolí a tak ta sůl navíc se vstřebá do masa a to je potom slaný jako "utrejch". Já se pohybuji v rozmezí 200-250 g solicí směsi na 10 kg. 

V pátém odstavci je doporučováno pouze omytí vodou, když lák změní vůni z tzv. solné na zapáchající. V literatuře a v praxi se to nazývá tzv. "zvrhnutím láku". Drahý pane, to je již KRIZE a hrozí vyhození masa do popelnice v lepším případě vašemu psovi, tam je potřeba udělat jiný a to dost radikání zásah. Jen tak na okraj povězte mě kam se vám schovaly ty bakterie které jste měl v mase? Jste si jistý, že jste je umyl? Já teda ne!!!! A co myslíte, že budou dělat až jim nalejete nový lák!?!... 

Rozepisovat se nebudu.  miki47v(zavináč)seznam.cz

Připojit reakci
         

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.228.58 (?)
25.10.2010 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý a výstižný návod...

Potřeboval bych poradit.Mám v mražáku asi 2 měsíce maso ze zabíjačky a chtěl bych jej před Vánoci vyudit.Když nechám maso v chladnu den dva povolit pak omeju osuším nasolím pak zaleju lákem vydrží v chladnu takto aspoň 10 dní?Nechce se mi do rychlosoli... Vím je lepší udit z čerstvého masa, byla to výhodná koupě tak proto.Děkuji

Připojit reakci
         

A až Z o uzení


Jira RJ (3) - xxx.xxx.206.28 (?)
1.8.2018 12:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, jsem začátečník a potřeboval bych poradit. Maso jsem naložil do láku 10 litrů vody, 1,1kg soli a 10 Dkg cukru. Poměrně dost česneku. Vše bylo v pořádku, lak bez problémů. Po třech nedělích jsem maso vyndal opláchl v teplé vodě a nechal cca 3 hodiny (ve vodě). Poté jsem asi 9 hodin udil dubem. Maso je slané, česnekové - hrůza! Co jsem udělal špatně??

Připojit reakci
            

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.228.58 (?)
25.10.2010 13:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Oprava

Můj příspěvek reagoval na uživatele Tonda Ch. 18.3.2009 18:50

nějak se to zašmodrchalo...

Připojit reakci
            

A až Z o uzení


vyslouzil (569) - xxx.xxx.65.50 (?)
25.10.2010 14:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rozmražené maso 10 dní v láku nepochybně vydrží. Je spíš otázkou, jestli se za 10 dní dostatečně proleží, aby se zabarvilo i uprostřed. Proto bych radil maso po rozmražení solit nástřikem a v láku nechat třeba jen 2 dny nebo vůbec.
   Problém mraženého masa je spíš v technologii zamražování, Mnoho lidí maso ze zabijačky ve velkém nacpe do mrazáku (někteří je ani dúkladně nevychladí). Takové zamrazování má za následek, že po rozmražení maso pustí hodně šťávy a po vyuzení je pak příliš suché. Nástřikem lze částečně šťávu vrátit do masa. Jistěže ne do buněk, odkud pochází. Nebo z masa vyrobil klobásy. V jejich kvalitě jsem rozdíl mezi čerstvou a mraženou surovinou nepozoroval.

Připojit reakci
            

A až Z o uzení


vyslouzil (569) - xxx.xxx.92.38 (?)
1.8.2018 12:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Deset procent soli v láku bylo ve Vašem případě asi příliš. Záleží na tom, kolik masa v láku bylo a jestli jste maso před tím solil nasucho.

Množství soli 1,1 kg, které jste použil, by bylo tak akorát, pokud by těmi 10 litry bylo zalito cca 40 kg masa. Je to tzv. mokré solení. Za lepší se považuje kombinované solení, kdy maso nasolíte nasucho a za 2-3 dny zalijete lákem, zamozřejmě podstatně slabší koncentrace

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Tvrdá kůže na bůčku415.10.20192908
Kaiserova elektrická udírna1930.9.20196005
Nakládání a vakuování masa na uzení4424.9.2019113401
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování1414.9.20196735
Naložené maso jde cítit po sádle, vyhodit?68.9.20191136
Dehtování4625.8.201934368
Udírna dehtuje2625.8.201938014
Uzení masa5011.8.2019160193
Elektrická udírna z Mountfield94.8.20195130
Uzení domácích klobás15928.7.2019512774
Kyselost po uzení1126.7.201927680
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201920029
Generátor kouře3918.3.2019106108
Jake drevo2515.3.201927026
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20196437
Prvni moje uzeni2315.3.201924702
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019108144
Uzení Zadní Hovězí74.2.20197786
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20194094
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201848761
Udírny Thermowind722.11.20187432
Domácí klobásy6919.10.2018281342
Dmácí uzený sýr4622.8.2018264836
A až Z o uzení2053.8.2018549496
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018345857
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201837011
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201873312
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018172674
Lovecký a Turistický salám329.5.2018117639
Uzeni bucek6028.3.201883404
Špek1228.3.201855277
Plnička klobás143.2.201817231
Plnění klobás mlýnkem1011.1.201810740
Odkůrování polínek na uzení56.1.20186198
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017129075
První klobásky5119.12.2017105217
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201748550
Průměr komínu k udírně22.8.20178382
Zateplení udírny816.7.201710542
Udene kuriatko47.6.20176839
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů