Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Uzení > A až Z o uzení

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.150.10 (?)
7.4.2020 11:13

Maso nástřikem, díky pane Vysloužile, jednoduché a rychlé.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   << Předchozí příspěvky | <...16, 17, 18, 19, 20...>   
                           

A až Z o uzení


vyslouzil (590) - xxx.xxx.236.1 (?), 26.11.2017 16:43
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tchánův lák je desetiprocentní. Je logické, že maso přesolil. Tavíc tak koncentrovaný roztok soli osmoticky vytáhne z masa vodu a to je potom tuhé. Na druhé straně někomu to vyhovuje, uzené maso je poměrně trvanlivé a při vaření se voda částečně natáhne zpět.
   Já osobně dávam soli ještě méně.  20g soli na kilo masa (25% praganda, 75% sůl bez jódu, seženu-li). Solím nástřikem.  Lák dělám jen nepatrně koncentrovanější 25g soli na litr vody bez rychlosoli. Délka ležení v láku se řídí provozními podmínkami. V létě třeba jen 1 den, v zimě 1-4 týdny.  Rozehřívám ve vodě s 1% soli. Během uzení již nedovářím. Uzené maso ale není trvanlivé, spíš se podobá uzené šunce či debrecince.

Připojit reakci   
                           

A až Z o uzení


BIMBOTOM (25) - xxx.xxx.41.194 (?), 26.11.2017 17:43
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji za informace, jen otázka ohledně teplot a času uzení, a rozehrivani masa před uzení jsou dostačující nebo byste navrhoval úpravu
Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


vyslouzil (590) - xxx.xxx.67.66 (?), 26.11.2017 22:23
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím, dělám to od oka. U rozehřívání se čas liší podle velikosti kůsů, ale i od poměru hmotnosti vody a masa. Ani uzení není vždy přesně stejné, začíná se obvykle dopoledne, končí večer. Kýtu podstatně déle než bůček..

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.209 (?), 26.11.2017 23:56
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U rozehřívání cca 75-80 st. a 15-20 minut

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


vyslouzil (590) - xxx.xxx.11.135 (?), 27.11.2017 10:26
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to já asi dýl. Za 15 minut je kilový kus masa uprostřed ještě studený.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


BIMBOTOM (25) - xxx.xxx.41.194 (?), 27.11.2017 19:04
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj tak dnes jsem maso zalil 2,5procentním lakem, před tím naloženo na 3 dny na sucho, maso jsem opláchl a zalil, asi po třech hodinách jsem se šel podívat jak to vypadá viz foto.Je to vše pořádku

Obrázky:



Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


BIMBOTOM (25) - xxx.xxx.41.194 (?), 5.12.2017 19:09
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ahoj chtěl bych se zeptat jak mám postupovat při uzení žeber. Zda mám naložit na sucho a zda bych měl i do laku a na jak dlouho, zda je před uzením prohřát jakož teplotu a jak dlouho, na kolik stupňů udit a jak dlouho. Dík za radu
Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.150.10 (?), 7.4.2020 11:13
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Maso nástřikem, díky pane Vysloužile, jednoduché a rychlé.

Připojit reakci
   

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.170.18 (?), 14.12.2017 10:01
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

 v těchto dnes mám naloženo maso v láku v zeláku venku, tedy teploty jsou -1 až +5 st., teď asi po 6 dnech naložení se mi udělala na povrchu láku pěna. Lák jsem pro jistotu vyměnil, dotaz ale je,  z čeho myslíte, že pěna mohla vznikout? Je vznik pěny známkou kažení láku či masa?

Maso jinak krásně vonělo, proležené ještě není, jediné co mě napadlo je změna teplot (ikdyž v zeláku při 11kg masa a 5 L láku mám za to, že pár stupňů rozdíl venkovní teploty by neměl vadit), ještě jsem měnil těžítko na maso, zakoupené keramické určené do zeláku, ale to jsem před vložením oplachoval ve vodě. 

V některých příspěvcích jsem četl, že lák začně z nádoby časem přetékat, nevím čím si to mám vysvětlit, ale není potom tato pěna neškodná?

Děkuji za reakci

Připojit reakci
      

A až Z o uzení


vyslouzil (590) - xxx.xxx.67.66 (?), 14.12.2017 11:04
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěnění láku bývá zopůsobeno ne zcela čerstvým nebo ne úplně čistým masem, nečistým (nepřevařeným) lákem, vyšší či kolísající teplotou. Výměna láku je na místě. Pokud se lák nekalí a nadále voní, zůstal bych v klidu

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...16, 17, 18, 19, 20...>   
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů