Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > A až Z o uzení

A až Z o uzení


Jira RJ (3) - xxx.xxx.206.28 (?)
2.8.2018 15:27


Díky, prosím poraďte mi jak tedy naložit cca 7 kg masa a jak dlouho nechat uležet.  Moc děkuji.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
               

A až Z o uzení


Jira RJ (3) - xxx.xxx.206.28 (?)
2.8.2018 15:27, počet návštěv: 112996
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Díky, prosím poraďte mi jak tedy naložit cca 7 kg masa a jak dlouho nechat uležet.  Moc děkuji.

Připojit reakci   
                  

A až Z o uzení


vyslouzil (569) - xxx.xxx.11.83 (?)
2.8.2018 16:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A. 168g soli doplnit do 0,7l vodou. Převařit, vychladit. Nastříknout 100ml roztoku na 1 kg masa. Za 2 dny můžete udit

B. 140g soli vetřít do masa, natlačit do hrnce. Za 2-3 dny zalít lákem, aby maso bylo ponořené. Lák připravit jako 2-5%ní roztok soli. Někdo solí víc, já méně. Nechat ležet tak dlouho, až je maso prosolené skrz. Záleží to na druhu masa, velikosti kusů. Obvyklá doba je 3 - 6 týdnů při 2-3 stupních teploty.

Připojit reakci
                     

A až Z o uzení


Jira RJ (3) - xxx.xxx.206.28 (?)
3.8.2018 16:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Moc děkuji, a jakým způsobem nastřikovat? A uložit nastříknuté maso do chladu? Tento způsob se mi moc líbí!  Diky

Připojit reakci
                        

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.111.8 (?)
3.8.2018 16:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Maso bůček, plec krkovice, koleno nebo celé kuře napichuji převařeným a dobře vychlazeným 24% solným roztokem (240g soli na 1L vody).Na kilo masa 1dcl tohoto roztoku.Dobrá je marinovací jehla, má velké otvory a neucpává se tukem.Každé cca 2cm vpichnu do masa solný roztok.Nějaký roztok z masa vyteče ale ničemu to nevadí.Nastřikuji maso na plechu na pečení.Roztok který z masa vyteče naleji do nádoby k masu a zatížím.Maso s nádobou dám do lednice ve které je 3-5C na 2-3dny.Pak ho rozvlažím v teplé vodě (70-80C) na 45min, nechám okapat, osuším a vkládám do dobře vyhřáté a vysušené udírny.Udím 45min.na 80C, poté teplotu stáhnu na 60-70C a udím 8-10hod podle velikosti masa.Topím buk a ke konci uzení pár větviček jalovce na vůni.Nastřikuji takhle maso cca 2 roky a jsem spokojen.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
            

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.111.8 (?)
2.8.2018 9:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, dříve jsem dával na kombinované naložení:

Na sucho 20g soli na kilo masa, pořádně do masa vetřít, nechat 2-3 dny v lednici 3-5C

Na lák 50-60g soli na litr láku, někdo dává ještě méně.Je to o chuti, každý ji máme jinou.Nám to takhle vyhovovalo.100g soli na litr láku je mnoho.

Maso je zbytečné nechávat ve vodě 3hod.Stačí na cca 45min rozvlažit na 70-80C aby se prohřála bílkovina.Do masa lépe prostupuje kouř.

Maso již takhle nenakládám, již jen nastřikuji 24% solným roztokem.Za 2-3 dny udím.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
               

A až Z o uzení


vyslouzil (569) - xxx.xxx.236.1 (?)
2.8.2018 10:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělal jsem to přesně tak jako rpstylle (trochu míň soli v láku) a taky jsem přešel na nástřik. Zejména v létě, kdy není kde nechat maso týdny ležet v láku. 
   V zimě praktikuju svůj kombinovaný způsob. Nejdřív maso nastříknu, pak zaleju lákem stejné koncentrace (nebo nepatrně vyšší) jako je v mase - tak na 2 týdny.  Při pouhém nástřiku a uzení za 2 dny je chuť masa dobrá, ale probarvení nemusí být jednotné. Což samozřejmě ničemu nevadí.

Připojit reakci
                  

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.84.190 (?)
2.8.2018 12:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No a pracujete s pragandou, nebo napůl, nebo jí snesete všude, ale doma ne?

Připojit reakci
                     

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.111.8 (?)
2.8.2018 13:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, pragandu nepoužívám.Nastřikuji normální kuchyn'skou solí.Je lepší sůl ve vodě převařit, lépe se rozpustí.Pak nástřik nechat vychladit.Marinovací jehlou nastříknout maso.Za 2-3dny udím jak jsem psal.Ještě se mi nestalo že by maso nebylo stejně probarvené.Po celém řezu má stejnou barvu.rpstylle@seznam.cz 

Obrázky:

Připojit reakci
                        

A až Z o uzení


vyslouzil (569) - xxx.xxx.11.83 (?)
2.8.2018 15:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já do soli (pokud seženu, tak bez jodu)  pro libová masa přidávám asi 20% Pragandy. Proto možná to nepravidelné probarvení. Na špek a bůček jen sůl, ale tam je vůbec s nástřikem problém (do tuku se nastřikuje špatně). Do nastřikovací lázně vymačkám stroužek česneku, lák před použitím samozřejmě přecedím, česnek by ucpal jehlu. 

Připojit reakci
      

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.209.154 (?)
23.7.2013 17:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zrravicko neni nahodou dub kyslej a octovatej???

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Tvrdá kůže na bůčku314.10.20192851
Kaiserova elektrická udírna1930.9.20195985
Nakládání a vakuování masa na uzení4424.9.2019113318
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování1414.9.20196726
Naložené maso jde cítit po sádle, vyhodit?68.9.20191134
Dehtování4625.8.201934335
Udírna dehtuje2625.8.201937988
Uzení masa5011.8.2019160133
Elektrická udírna z Mountfield94.8.20195118
Uzení domácích klobás15928.7.2019512700
Kyselost po uzení1126.7.201927668
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201920020
Generátor kouře3918.3.2019106048
Jake drevo2515.3.201927018
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20196428
Prvni moje uzeni2315.3.201924694
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019108105
Uzení Zadní Hovězí74.2.20197778
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20194089
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201848738
Udírny Thermowind722.11.20187430
Domácí klobásy6919.10.2018281301
Dmácí uzený sýr4622.8.2018264798
A až Z o uzení2053.8.2018549405
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018345812
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201836991
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201873297
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018172609
Lovecký a Turistický salám329.5.2018117619
Uzeni bucek6028.3.201883370
Špek1228.3.201855256
Plnička klobás143.2.201817221
Plnění klobás mlýnkem1011.1.201810733
Odkůrování polínek na uzení56.1.20186194
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017129044
První klobásky5119.12.2017105187
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201748528
Průměr komínu k udírně22.8.20178379
Zateplení udírny816.7.201710531
Udene kuriatko47.6.20176838
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů