Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Uzení > A až Z o uzení

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?)
21.2.2016 15:13

Zdravím, mám na mysli masné výrobky v syrovém stavu, tatarák,salámy sušené za syrova. Ale je to informace z knížky, u cibule bych o tom uvažoval, ale u česneku asi ne.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   << Předchozí příspěvky | <...16, 17, 18, 19, 20...>   
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?), 21.2.2016 13:45
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro prodloužení trvanlivosti u syrových masných výrobků: cibuli, šalotku,česnek, čerstvé byliny před použitím nasekejte nadrobno a krátce osmažte na oleji, tím se sníží vlkost a zničí bakterie na jejich povrchu. Než budete toto dávat do masa, vychlaďte,nedávejte teplé.

Připojit reakci   
                           

A až Z o uzení


vyslouzil (588) - xxx.xxx.236.1 (?), 21.2.2016 14:52
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Které výrobky máte na myslí? Nikdy mě nenapadlo, když česnekuji syrové maso, abych před tím česnek osmažil na oleji. Vždyť by docela změnil chuť!

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?), 21.2.2016 15:13
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, mám na mysli masné výrobky v syrovém stavu, tatarák,salámy sušené za syrova. Ale je to informace z knížky, u cibule bych o tom uvažoval, ale u česneku asi ne.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?), 21.2.2016 15:01
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Roztíratelný salám

asi na 1 kg salámu

500g libového mletého masa

150g tučné slaniny bez kůže

350g vepř.bůčku bez kůže a chrupavek

1pl rychlosoli nebo soli se špetkou ledku

1čl cukru

1-2pl smetany nebo zakysané smetany

3čl koření podle chuti

Postup: suroviny dáme do mrazničky, při asi 4 st.C nameleme, promícháme, naplníme do papírových obalů a necháme vybarvit. Můžeme zatížit na ležato prkénky, aby salám byl tenčí a lépe se proudil, popř.můžeme udit kratší dobu. Podle průměru salámu udíme 2-4 hodiny při teplotě 40-60 st.C.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


vyslouzil (588) - xxx.xxx.236.1 (?), 21.2.2016 16:05
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nu, prodlužovat životnost tataráku osmaženou cibulkou asi moc smyslu nemá.
   Co se týče toho roztíratelného salámu (čajovka?)  Není mi jasné to dávání do mrazničky - na jak dlouho? Proč do mrazničky, vždyť to zmrzne! Ledek v soli nám maso neprobarví, maso by muselo ležet několik týdnů, aby došlo k redukci ledku na dusitan. 

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?), 22.2.2016 9:04
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdar, no u tataráku asi ne, ale jak píšu, je to z knížky a na syrové směsi... K té čajovce, do mrazničky se dává maso, aby získalo ty 4 st.C, pak se to lépe mele, takže podle kousků na 20 min. Ledek neboli sanytr se uvádí běžně v mnoha návodech, ale já ho beru jako konzervant, ale četl jsem, že maso i probarví, ale chtělo by to týden v láku, já používám jen sůl... rychlosůl je karcinogenní a kvůli vzhledu ji nepotřebuji a kvůli konzervaci taky né, buď je mražák nebo se to dříve sní.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


vyslouzil (588) - xxx.xxx.67.66 (?), 22.2.2016 18:37
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rozumím. Přesto bych k vychlazemní masa před mletím radši použil lednici těmi 4 stupni (delší dobu). Maso není pivo, aby za 20 minut v mrazáku získalo v celém průřezu jednotnou teplotu těsně nad nulou.
    Se zauzenými salámy a podobnými řeznickými výrobky nemám moc dobré zkušenosti. Malé množství zabere neúměrně času, námahy a dřeva, u většího je problém se spotřebou a konzervací.
   Dusitan, pravda,  není zdravý, ale významným kancerogenem je již samotné červené maso.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.179.89 (?), 22.2.2016 20:03
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejsem chemik, ale ledek není sanytr, ledek se používá na dočištění vypraných střev, sanytr ve směsi se solí na nakládání masa na uzení nebo uzeniny.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?), 22.2.2016 21:05
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jde o ledek draselný, salnytr,sanytr

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?), 26.2.2016 11:51
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ještě jedna čajovka, s kávou a pomeranči... rychlosůl nebo ledek si nahraďte třeba obyč.solí, je to přepis, takže mě nekamenujte za nezdravé soli 600g mletého hovězího 200g tučné slaniny 200g uzeného bůčku 20g mořské soli na špičku nože ledku a kys. askorbové po 1 PL pomerančové kůry, majoránky,zakys. smetany šťáva z půlky pomeranče po 2 PL nasekané cibule, hnědého cukru, marsaly 4 PL silné kávy na špičku nože muškátového květu, skořice,hřebíčku, anýzu,sladké papriky postup: cibuli osmažíme na oleji, vychladout maso a tuk si necháme ztuhnout v lednici či mrazáku a dvakrát nameleme, vše promícháme, naplníme do obalů, necháme dva dny vybarvit nebo udíme den studeným kouřem
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...16, 17, 18, 19, 20...>   
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů