Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Uzení > A až Z o uzení

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?)
8.8.2014 21:59

Marinovací jehla.Díky široké jehle a dvěma dírám možno marinovat i s kořením.

Obrázky:

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   << Předchozí příspěvky | <...16, 17, 18, 19, 20...>   
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?), 8.8.2014 21:59
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Marinovací jehla.Díky široké jehle a dvěma dírám možno marinovat i s kořením.

Obrázky:

Připojit reakci   
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?), 17.8.2014 20:36
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

chci udit žebra a kolena, je tady takový návod, máte někdo jiné doporučení, co se soli týče? díky za reakce

solení solným lákem, žebra, kolena

Méně ořezaná vepřová žebírka nebo jiné kosti s masem, nožičky, ocásky, kolena, popř.půlky vepř.hlavy. Na 10l vody 1,7-1,9 kg soli, svaříme a podle chutipřidáme jalovec, pepř nebo saturejku.

Lák svaříme a necháme vychladnout 1-3 st. C. Pokud je tam koření, je lépe ho udělat den předem a nechat vyluhovat. Scedíme přes plátno. Maso o teplotě 2-4 st.C skládáme do nádoby a zaléváme lákem. Necháme 5-7 dnů u kolen 14 dnů.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.114.253 (?), 14.12.2015 6:51
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Čtyři dny nasoleno a zalitou vodou, uzeno od50 do 60 st. Špek jak máslo a žebra super.
Obrázky:

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.114.253 (?), 15.12.2015 6:46
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě dodám, že jsem solil 25g soli na kilo masa a načesnekoval, tak tři, čtyři stroužky na kilo.Pak zalil převařenou, vychladlou vodou, co chyběla voda, dolil z konvice teplou, nechal v lednici (8-9st.) a každý den překládal.Měl jsem s vepřovým i čtyři kuřecí stehna. Před uzením maso dal do dřezu a v teplé vodě očistil a nechal prohřát, stále jsem dolíval teplou vodu asi tak 40 minut, než jsem maso očistil a propíchal klacíkama a špagátem.Vysušil v utěrce a naskládal do předehřátého uďáku.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


vyslouzil (588) - xxx.xxx.92.38 (?), 15.12.2015 17:23
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Postup to jistě není špatný. Přesto si nejsem jistý, zda se za 4 dny ty bůčky spolehlivě prosolí v celém průřezu.
    Tak, jak jste to napsal jako ponda, to mi přijde lepší. Teplota 4 stupně a 2 týdny v láku. U nízkých žeber samozřejmě stačí míň.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.114.253 (?), 15.12.2015 17:59
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, prosolené se to zdá dobře, ikdyž nejsme zrovna slanožrouti... méně solíme... já bych to nechal určitě déle, ale chtělo by to extra ledničku a tu mít třeba ve sklepě a jen na uchování naloženého masa před uzením, nechci jogurty, zeleninu a další věci drtit třemi stupni.Jestli nějakou starší seženu, asi to tak budu dělat.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.114.253 (?), 27.12.2015 19:53
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jsem našel zajímavý postřeh v knize od Ježíška co se týče délky naložení masa nasoleného v lednici... co centimetr tlusté maso, to 24 hod v lednici.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


vyslouzil (588) - xxx.xxx.92.38 (?), 28.12.2015 23:01
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to zkuste. Vemte kus kýty 15 cm v průměru, nasolte ji na 2 týdny a pak ji rozkrojte a posuďte barvu na řezu. 
   Další věc je, že Ježíšek nebere v úvahu, že různé druhy maswa mají různou strukturu a taky délku nasolování. Alespoň podle knížek, které jsem dostával před párv desítkami let.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.114.253 (?), 29.12.2015 22:39
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

JJ, beru v úvahu. Ale myslel jsem maso nasolené a uležené v lednici tak kolem 8 stupňů.Tstupně ani nedovolí moc silné maso. Dva týdny by maso nevydrželo, muselo by být ve čtyřech stupních.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


vyslouzil (588) - xxx.xxx.92.38 (?), 30.12.2015 9:01
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemáte-li možnost uložit maso při nižší teploptě než 8 st., pak ho raději uvnitř nastříkněte slaným lákem.  Čerstvě zabité a rychle zchlazené maso by patrně vydrželo i v 8 st. déle než 2 týdny, jenže kdo zná jeho původ?Teplota kolem 4 st. je navíc důležitá k probarvení masa, zejména nepoužíváte-li dusitanovou rychlosůl a vystačíte si se solí či sanytrem.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...16, 17, 18, 19, 20...>   
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů