Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Uzení > A až Z o uzení

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?)
9.7.2014 18:46

Pro inspiraci. Dvířka do uďáku hotova... po jednom, dvou udění to asi už nepoznám cool Dřevěný rám hmoždinkama ukotven do šamotek zepředu a dvířka zapuštěná v rámu.Nerovnosti-mezery- mezi cihlama a rámem utěsním vatou na kouřovody.

Obrázky:

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   << Předchozí příspěvky | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.100.37 (?)
13.9.2011 21:37, počet návštěv: 492555
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Udil jsem sýr, nedám teplotu z hlavy, bylo tam ale normálně i maso, salámy a klobásy, vše OK, nic nebylo cítit. Punčochu dávám normálně novou, nic nepřepírám a nepřekládám, nikdy mi to neproteklo. Dávám všechny druhy sýra, co mi padne v krámě do oka. Není třeba také strouhat, je to zdlouhavé, je-li toho víc, stačí nakrájet na kostičky, cca 1 cm. Doporučuji přidat vlašské ořechy, zelený celý pepř (černý jsem nezkoušel, zelený mám zavařený) nebo prolisovaný česnek. Vyndavám přměřeně, až se sýr speče (vyndá se bez problémů), cca 3 hodiny? Velikost sýrových hrudek je cca 5-15 cm v průměru a vše bez problému. Doporučuji hrudky trochu zmáčknout na vytvarování, ne ale moc, aby kouř mohl jít aspoň zpočátku i do hrudky.

Dobrou chuť! ;)

Připojit reakci   
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.246.101 (?)
21.9.2011 0:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím.
Se sýrem je to trochu složitější, vzhledem k tomu, že mám uzenou chuť sýra velmi rád a u kupovaného mě vadí, že ve vnitřku není cihla uzená, tak jsem vymyslel metodu uzení, která
tyto nedostatky nemá. Koupená celá cihla (tvrdý sýr typu Eidam) a nebo domácí sýr se nakrájí po délce na nudle tak 1,5 cm x 1,5 cm. Dáme na prkénko a nebo síto, oka cca 0,5 cm (nudle by se neměli dotýkat) a dáme do udírny.Teplota 20-30o C. Na prkénku musíme jednou obrátit, na sítu to není nutné. Pokud jsme s barvou spokojeni sýr vyndáme z udírny. Nudle dáme po délce do uzenářské síťky a nebo do řídké dámské punčochy. Zformujeme do válce a
povážeme provazem. Dáme zpět do udírny a zvýšíme teplotu na bod tavení sýra. Podle mých zkušeností to je okolo 80-90o C. Pozor je to individuální. I u stejného sýra a stejného výrobce se to liší až o 10-20o C. Proto se musí sýr v udírně kontrolovat. Bohužel člověk u udírny je většinou ve společnosti kamarádů a alkoholu a tak se ta kontrola někdy vymkne. Též jsem měl to štěstí, potom se většinou sýr roztaví příliš a proteče oky síťky a nebo punčochy!!!
Prý pomůže punčochu trochu namastit stolním olejem (no ale on se tam potom ten kouř bude dostávat špatně) nezkoušel jsem. No to vyndávání sýra spečeného na punčoše bych nikomu nepřál. Proto to již dělám jinak a po svým. Vezmu plechové korýtko, v kuchyni používané na pečení tzv. srnčího hřbetu (je půlkulaté a dno má zvlněné) nebo hranaté používané na pečení
tzv. moskevského chleba, vytřu ho slaninou nebo nějakým tukem a dám do něj po délce
vyuzené nudle sýra. Potom dáme zpět do udírny a sýr roztopíme až je slitý i na povrchu
(kontrolovat a nepřehánět teplotu). Vyndáme vychladnout a potom vyklopíme, tuk použitý na
vytření formy nám bude na sýru vadit při následujícím uzení povrchu, proto ho velmi pečlivě otřeme (je proto lépe se poohlédnout po formě s povrchem teflonovým, tam se tuk nepoužívá). Vyklopenou cihlu sýra dáme do udírny na prkénko doudit tentokrát „vzhůru
nohama“. Po vyuzení boků a dna, teplota 20-30o C je sýr připraven ke konzumaci. Sýr je v nákroji pěkně mramorovaný a chuťově o mnoho lepší než kupovaný-prostě asi jako mezi Trabantem a Mercedesem.
Varianty které jsem vyzkoušel:
-Nudle sýra se dají do směsi koření s vodou nebo pivem a nechají 2-3 dny v chladničce
rozležet, následuje uzení a roztavení..
- Nudle sýra se obalí v paprice (sladká a nebo pálivá) následuje uzení a roztavení.
- Nudle sýra se dají do utřeného česneku (1-2 paličky na 1 kg sýra) s trochou vody a nebo piva uležet na 2-3 dny následuje uzení a roztavení.
Tak by se dalo pokračovat ještě dlouho již jsem vyzkoušel asi 20 přísad, no prostě
experimentujte a namáhejte mozeček pánové. Stojí to za to je to mňamka. Ale toto vše a vše o uzení naleznete v mé Malé škole uzenáře I. díl a Malé škole uzenáře-předpisy II. díl je k dispozici u mne. miki47v(zavináč)seznam.cz    cca 100 stran textu a pár obrázků.
P.S. Pokud na něco přijdete a bude to dobré podělte se s ostatními a pošlete předpis. 
Vladimír Šmíd.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.164.4 (?)
28.10.2011 8:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

fajn popisky, díky.Napadl mě udit "dutý" ementál nebo nějaký sýr udělat dutý třeba škrabkou na brambory-ještě jsem sýr neudil, proto dotaz, jaká je teplota, aby mi sýr s perforací nespad, nezměk na tolik, že se díry zataví, ale pěkně proudí-ještě mě napadlo do těch děr něco nastrkat, třeba bylinky, ale ty by se při vysoké teplotě taky zatavily.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?)
28.6.2014 17:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak první uzení dopadlo dobře, kapři na podkovy a cejni celí na 24 hodin osolení a potření česnekem, před uzením omytí. Teplota 70-80,tak za hodinku hotovo.Příště zkusím menší teplotu déle udit, aby bylo maso malinko sušší.

Obrázky:


Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


vyslouzil (569) - xxx.xxx.92.38 (?)
4.7.2014 13:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To bych nedělal. Já naopak hledám způsob uzení, po němž by nebyly ryby suché nýbrž vlhce voňavé. K tomu zkouším nějaké vhodné nakládání s octem, které by změkčilo kosti.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?)
7.7.2014 13:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mě právě kousky připadaly měkké až udušené, proto zkusím déle udit a menší teplotou. Nechci rybu suchou, ale o malinko sušší než se mi povedlo. Byly náramně voňavé, maso se rozplývalo na jazyku, to se nedá s uzenými výrobky z obchodu ani srovnávat, oni to udí teplem-spirálama a nakonec hodí pár pilin, jak jsem slyšel. Hledáte nakládání s octem, to jako něco mezi pečenáčem a uzenou rybou, nevím jestli se vám to chuťově podaří, nedovedu si představit něco kyselého a zároveň uzeného. Ale hodně štěstí a ať se dílo podaří. Pak určitě dejte vědět.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


host - xxx.xxx.9.2 (?)
8.7.2014 19:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nedovedu si představit něco kyselého a zároveň uzeného

A přesto to existuje. Občase se v hyper K. objeví uzené závitky asi makrel, plněné zeleninou, cibulí myslím a asi ještě něčím. A chutná to kupodivu docela dobře.

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?)
9.7.2014 18:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro inspiraci. Dvířka do uďáku hotova... po jednom, dvou udění to asi už nepoznám cool Dřevěný rám hmoždinkama ukotven do šamotek zepředu a dvířka zapuštěná v rámu.Nerovnosti-mezery- mezi cihlama a rámem utěsním vatou na kouřovody.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?)
14.7.2014 21:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Uzení sýrů proběhlo... nej byl cihla s olomouckými syrečky, prosypané paprikou a sušeným česnekem.Nejprve jsem kostičky proudil hodinu na pknu, tak 20-35 st. a po prokořenění dáno do vaničky a punčoch.A udil další hodinu na 50-60 st.
...tyčky do uďáku doporučuji dřevěné tak alespoň 15 mm, užší se prohnou pod teplem a vlhkem,kovové nejdou držet v ruce a pálí i provázky a punčochy

Obrázky:
prouzení na prknu
prouzení na prknu
v punčoše a vaničce
v punčoše a vaničce
z punčochy to šlo dobře
z punčochy to šlo dobře
cihla se salámem
cihla se salámem
cihla s tvarůžkama
cihla s tvarůžkama
výroba úchytu na tyčky
výroba úchytu na tyčky
tyčky v uďáku...15mm
tyčky v uďáku...15mm
Připojit reakci
                           

A až Z o uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.114.253 (?)
31.7.2014 22:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak ryby jsem udil podruhé, kapři na podkovy a cejni rozpůlení (půl ryby od hlavy a půl ryby od ocasu),udil jsem tři hodiny na 60, poslední půl hodiny na 75 a byly rybky skvělé, sice více očouzené, ale dle mých představ, už méně vodňaté. Před uzením ryby natřené česnekem a moc nasolené (téměř, jako by jste je obalili v soli) na 24 hodin v lednici, pak omyté ze soli a česneku, okapané a šup do uďáku.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování1414.9.20195756
Naložené maso jde cítit po sádle, vyhodit?68.9.2019794
Kaiserova elektrická udírna1729.8.20193948
Dehtování4625.8.201932186
Udírna dehtuje2625.8.201936400
Uzení masa5011.8.2019157032
Elektrická udírna z Mountfield94.8.20194522
Tvrdá kůže na bůčku230.7.20192605
Uzení domácích klobás15928.7.2019505670
Kyselost po uzení1126.7.201926966
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201919386
Generátor kouře3918.3.2019103486
Jake drevo2515.3.201926106
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20195850
Prvni moje uzeni2315.3.201923792
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019106676
Uzení Zadní Hovězí74.2.20197185
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20193802
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201846693
Udírny Thermowind722.11.20187101
Nakládání a vakuování masa na uzení4320.11.2018110049
Domácí klobásy6919.10.2018277880
Dmácí uzený sýr4622.8.2018262086
A až Z o uzení2053.8.2018541653
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018341798
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201836098
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201871884
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018170172
Lovecký a Turistický salám329.5.2018116315
Uzeni bucek6028.3.201880667
Špek1228.3.201854372
Plnička klobás143.2.201816559
Plnění klobás mlýnkem1011.1.201810275
Odkůrování polínek na uzení56.1.20185965
Praglanda do masa nebo ne?3628.12.2017127146
První klobásky5119.12.2017103157
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201747665
Průměr komínu k udírně22.8.20178135
Zateplení udírny816.7.201710074
Udene kuriatko47.6.20176665
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů