Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.

Diskusní příspěvky nesmí obsahovat díla (texty, fotografie nebo ilustrace) jiných autorů (například z knih, časopisů nebo jiných webových stránek).
Připojit reakci do diskuze Uzení špeku
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ahoj všem.

Povedlo se mi sehnat 2 kila Iberského špeku, který jsem naložil do solného láku a chci ho vyudit. Na jakou teplotu bych ho měl udit, stejnou jako bůček?

Pokud by se někdo ptal proč jen 2 kila, tak jsem vzal všechno co ještě měli na krámě a kilo stálo 250Kč.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru Kulináři.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.

Uzení špeku


Ozzák (8) - xxx.xxx.209.40 (?)
8.1.2020 14:18
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj všem.

Povedlo se mi sehnat 2 kila Iberského špeku, který jsem naložil do solného láku a chci ho vyudit. Na jakou teplotu bych ho měl udit, stejnou jako bůček?

Pokud by se někdo ptal proč jen 2 kila, tak jsem vzal všechno co ještě měli na krámě a kilo stálo 250Kč.

Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   

Uzení špeku


Radek.P (28) - xxx.xxx.183.41 (?), 8.1.2020 18:29
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, iberijský špek se může udit, ale ne při teplotě jako bůček.To Vám z něj moc nezbyde.Velni snadno pouští sádlo, proto je nejlepší tento špek udit na malé teploty, nejlépe studeným kouřem.

Možná se ještě někdo ozve, kdo má s tímto špekem větší zkušenost.

rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
      

Uzení špeku


Ozzák (8) - xxx.xxx.209.40 (?), 8.1.2020 18:34
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Teplotu si mohu nastavit jakou chci, ale v tomto směru jsem panic a tak se raději ptám.

Připojit reakci
         

Uzení špeku


bocin (10) - xxx.xxx.195.133 (?), 8.1.2020 20:45
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Před vánoci jsem od známého z jatek sehnal vyšší sádlo s kůží cca - 4-5 cm. Naložil jsem ho potřením směsi soli a pragandy, posypal sušeným česnekem a zavakuoval.

Udil jsem to po 5-ti dnech. Opláchl a udil (prohříval) teplotou 70 st. C, 1 hodinu bez kouře (osušení), pak jsem to dělal při 60 st.C asi pět hodin. Trochu víc jsem vyvinul kouře. Nutno občas kontrolovat, aby moc sádlo nevytéhalo.  Výborná chuť i vůně. R.

Připojit reakci
            

Uzení špeku


host - xxx.xxx.220.112 (?), 14.1.2020 20:58
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den.Chtěl bych poprosit o radu, chystám se nakládat a udit špek, jak docílit ve výsledku takové té měkkosti až mazlavosti?Už se mi to asi 2 krát povedlo, ale nevím přesně jak. Je to v naložení, nebo delším úzení? Předem děkuji za radu. Zdeněk
Připojit reakci
               

Uzení špeku


host - xxx.xxx.220.112 (?), 14.1.2020 21:28
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ještě doplním k příspěvku výše ohledně výsledné měkkosti: nakládám na sucho, kuchyňskou solí, na 14 dní, udím v dřevěné udírně, topím olší, cca na 60 stupňů. Děkuji Zdeněk
Připojit reakci
                  

Uzení špeku


vyslouzil (590) - xxx.xxx.92.38 (?), 14.1.2020 22:29
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Větší měkosti až mazlavosti špeku docílíte jeho delším naložením v láku a možná taky jeho ovařením před vložením do udírny.  Právě proto, aby k mazlavosti nedošlo, se špek častěji nakládá nasucho.

Připojit reakci
                     

Uzení špeku


Ozzák (8) - xxx.xxx.209.138 (?), 15.1.2020 4:14
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Špek se povedl na jedničku. Takhle vypadá po 48 hodinách v udírně. Mám ho rád "mazlavý", jak zde někdo uvedl a proto jsem ho před uzením rozvlažil.

Foto se mi nedaří vložit, protože obrázek prý má příliš velké rozměry.

Připojit reakci
                  

Uzení špeku


Radek.P (28) - xxx.xxx.183.41 (?), 15.1.2020 9:46
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, hřbetní sádlo nasolím na kilo 20-25g soli.Sůl do sádla pořádně vetřít.Dám do lednice na 3 dny.Po této době sádlo zaliji dobře vychlazeným lákem (na litr vody 35-45g soli) a dát zpět do lednice (3-5C) na 14 dní.Pak sádlo rozvlažím v teplé vodě cca 70C po dobu 15-20min.Po rozvlažení nechám sádlo okapat a vkládám do dobře vysušeného a vyhřátého uzáku.Špek je krásně měkký.Pokud chci aby byl špek tužší, tak ho jen nasolím na cca 10dní.Udim bukem na 50-60C.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů