Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny

Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.

Diskusní příspěvky nesmí obsahovat díla (texty, fotografie nebo ilustrace) jiných autorů (například z knih, časopisů nebo jiných webových stránek).
Připojit reakci do diskuze Sůl v naloženém mase na uzení
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

K těm 7 kg masa musíte připočíst ještě 3,5 kg vody. Podle mě to bude slané dost. Osobně dávám jen 2dkg soli/kg masa a zalévám lákem (co nejmenší množství aby bylo maso pod vodou) 3 deka na litr. Maso je míň slané než z obchodu, ale nám to tak vyhovuje.
   Dnes místo toho používám nástřik, ale koncentrace soli se nemění.  Roztok 24%ní (nasycený) a zhruba 1 dl nástřiku na kilo masa. Něco vždycky vyteče, takže víc než 2 % soli v mase nejsou.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru Kulináři.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Rada od starého řezníka: Maso nechat oschnou..., host, 15.3.2019
kuchynska sol obsahuje hlavne aj uhlici..., host, 3.3.2019
Nechcem nikomu kaziť radosť z domacich produ..., host, 3.3.2019
Pořádnou jehlu, otvory z boku, obsah alespoň 30cl...., host, 2.3.2019
Pan Vysloužil poradil dobře, vaší reakci moc..., host, 1.3.2019
Stránky: 1, 2   

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.92.19 (?)
25.2.2019 15:09, počet návštěv: 7659
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím zkušené uzenáře,

7 kg masa (bůček a krkovice) jsem naložil nasucho, 25g soli/ kg. Po 2 dnech jsem zalil 3.5l 5% lákem. Celkem 175g+175g=350g soli.

Teď mám strach jestli to bude dostatečně slané? Děkuji za reakce.

Připojit reakci   
Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
   

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.183.41 (?)
26.2.2019 13:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

když jsem dříve nakládal maso kombinovaným způsobem, tak jsem dával 20-22g soli na kilo masa na sucho.Po dvou až třech dnech jsem maso zaléval lákem ve kterém bylo 50-60g soli na litr vody.Vy máte 50g soli na 3.5l vody?

Co je těch 175+175g=350g soli?Nějak se v té Vaši soli ztrácím.

rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
      

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.92.19 (?)
26.2.2019 14:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za reakci,

dal jsem 25g soli na kilo masa, tj.175g. a 50g na litr láku, což je dalších 175g. Vychází to přibližně stejně jako Vás.

Můžu se ještě zeptat jaým způsobem teď nakládáte maso,

Připojit reakci
         

Sůl v naloženém mase na uzení


vyslouzil (575) - xxx.xxx.92.238 (?)
26.2.2019 15:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K těm 7 kg masa musíte připočíst ještě 3,5 kg vody. Podle mě to bude slané dost. Osobně dávám jen 2dkg soli/kg masa a zalévám lákem (co nejmenší množství aby bylo maso pod vodou) 3 deka na litr. Maso je míň slané než z obchodu, ale nám to tak vyhovuje.
   Dnes místo toho používám nástřik, ale koncentrace soli se nemění.  Roztok 24%ní (nasycený) a zhruba 1 dl nástřiku na kilo masa. Něco vždycky vyteče, takže víc než 2 % soli v mase nejsou.

Připojit reakci
            

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.101.210 (?)
15.3.2019 14:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rada od starého řezníka: Maso nechat oschnout, pak obalit v solící směsi volně ze všech stran, co se udrží. Naložit do sudu, nebo stačí i plastový kýbl od potravin, natěsno a zatížit. Sůl uvolní vodu z masa a to musí být celé ponořené. Týden před uzením vyndat maso opláchnout čistou vodou, znovu naskládat a zalít převařenou vodou. Sůl z vrchní vrstvy masa se trochu vyplaví a není to tak slané. Celkem to vychází asi na 35g solící směsi na kilo masa.

Solící směs: na kilo soli 10dkg moučkového cukru, doba naložení 5-6 týdnů, nebo do této směsi přidat 10g sanytru a pak je doba naložení 3-4 týdny.

Před obalením je možné ještě potřít maso česnekem 

Připojit reakci
         

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.183.41 (?)
27.2.2019 13:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

maso již kombinovaně nenakládám.Maso nastřikuji 24% solným roztokem.Na litr vody 240g soli.Do kilového kusu masa nastříknu 1dcl roztoku.Za 2-3 dny udím.Takto nastříknuté maso nezabere místo v lednici na 4-6 týdnů jako u běžného nakládání do láku.Poslední cca 2 roky maso jen nastřikuji.

rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
            

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.92.19 (?)
27.2.2019 17:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za námět k zamyšlení. Koukám že používáte podobnou koncenraci jako p. Vysloužil ve výše uvedeném příspěvku. Docela mně udivuje ta krátká doba naložení. Ještě se zeptám jestli používáte čistou sůl, nebo nějakou směs?

Připojit reakci
               

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.183.41 (?)
27.2.2019 18:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Krátká doba je proto že maso je nastříknuté uvnitř.V láku to trvá déle než nálev do masa pronikne.Pokud se někdy rozhodnete maso nastřikovat, použijte k nástřiku marinovací jehlu.Injekční stříkačka se Vám bude ucpávat tukem.Používám normální kuchyn'skou sůl.Můžete použít i můj e-mail.

rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                  

Sůl v naloženém mase na uzení


host - xxx.xxx.9.135 (?)
28.2.2019 16:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mne by zajímalo, jak dlouho nastříknuté maso vydrží než se udí. Udím venku a když nevyjde počasí, potřebuju to odložit. V láku se masu nic nestane, klidně počká. Ale jak je to s nastříknutým?

Připojit reakci
                     

Sůl v naloženém mase na uzení


vyslouzil (575) - xxx.xxx.92.238 (?)
1.3.2019 7:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nastříknuté maso můžete nechat v láku stejně dlouho jako běžně nasolené. Já to dělám cíleně, nastříknuté maso nechávám v láku (2dkg/litr)několik dní, max týden, aby prosolení nástřikem a tedy probarvení bylo pravidelné. Používám kuchyňskou sůl s přídavkem cca 25% rychlosoli kvůli barvě.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Elektrická udírna z Mountfield215.12.20198786
Uzeni bucek633.12.201988817
Kaiserova elektrická udírna2628.11.20199395
Nakládání a vakuování masa na uzení4525.11.2019121164
Uzení masa5724.11.2019167303
Uzení domácích klobás16023.11.2019526747
Jak obalit uzené maso?316.11.2019879
Udírna415.11.20191149
Lovecký a Turistický salám339.11.2019121224
Domácí klobásy734.11.2019288082
Prvni moje uzeni2531.10.201927001
Tvrdá kůže na bůčku516.10.20194203
Praglanda do masa nebo ne?3616.10.2019133367
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování1414.9.20198061
Naložené maso jde cítit po sádle, vyhodit?68.9.20191805
Dehtování4625.8.201938370
Udírna dehtuje2625.8.201941527
Kyselost po uzení1126.7.201929244
Uzení masa studeným kouřem1019.4.201921486
Generátor kouře3918.3.2019112077
Jake drevo2515.3.201928727
Sůl v naloženém mase na uzení1615.3.20197660
Šunka bez rychlosolí 3526.2.2019110654
Uzení Zadní Hovězí74.2.20199462
Stavba udírny - komín ano/ne? 53.1.20194811
Problémy s plechovou udírnou 4819.12.201852299
Udírny Thermowind722.11.20188159
Dmácí uzený sýr4622.8.2018270001
A až Z o uzení2053.8.2018565543
Závady při výrobě domácích uzenin?8615.5.2018352398
Klobásy opět nakyslé 1611.5.201839347
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?3110.5.201875675
Kolik soli na lák na uzené?489.5.2018180148
Špek1228.3.201857403
Plnička klobás143.2.201818443
Plnění klobás mlýnkem1011.1.201811754
Odkůrování polínek na uzení56.1.20186722
První klobásky5119.12.2017108660
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny163.12.201750483
Průměr komínu k udírně22.8.20178943
Další diskuze: 1, 2, 3  
Další diskuze na téma najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů