Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.


Šťávy a sirupy > Rybízová štáva - postup

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
My tam nedáváme nic, prostě šťávu během pár ..., host, 23.8.2015
A kdy? Tedy jestli nemyslíte 7 let s..., vyslouzil, 22.7.2015
ale psal, konkretně pí.Daniela, která do šťá..., host, 22.7.2015
O kyselině benzoové tu nikdo nepsal......, host, 16.7.2015
Tak když si doma děláte sirup, proč do něho ..., host, 16.7.2015
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

Rybízová štáva - postup


host - xxx.xxx.3.169 (?)
30.6.2008 8:11, počet návštěv: 237925
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Nějak moc se nam urodilo černého a červeného rybízu. Vzpoměl jsem si jak jsem s dědou na ručním mlýnku Porkert mlel mlel a mlel (byl jsem mladý měl sílu a trpělivost). Nu což - objednal jsem si mlýnek přes internet a ani po 14 dnech nerodazil. Mezitím rybíz přezrával a sám padal z keříků. Kritickou situaci jsem vyřešil zápůjčkou elektrického odštavnovače (250W). 

Výsledek -  takzvanou metodou "sběr řezem :-) "jsem otrhal přes 20 litrů rybízu za víkend. Na odštavnovači odštavil a překvapivě velmi rychle. Z odpadové drti ještě přes gázu vymačkal dalších cca 20% štávy.

No a co ted? Matně si pamatuji že sklenice se štávou odpočívaly cca 3 dny a pak opět přez gázu vyčistit povařit s cukrem 2 min sebrat pěnu a do sklenic. Je o tak? kolik cukru a myůžu použít PET lahve (když jsme v tom století plastu)? Co s drtí - vyrobit druhák?

Díky za každou radu

Martin

Připojit reakci   
Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   

Rybízová štáva - postup


MArty (5) - xxx.xxx.241.251 (?)
30.6.2008 8:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Shodou oklností jste založil i pro nás doma zajímavé téma, budeme obdobné problémy řešit také (jsme na severu a v horách - proto později). V souvislosti s tím bych se Vás rád zeptal jaký jste použil elektrický odšťavovač (u všech co jsme zkoušeli, zrníčka z rybízu ucpala dříve či později sítko a vše bylo v pekle), nám se osvědčil jen a jen právě ten ruční strojek (ještě po babičce) ale také typu Porkert). Vzhledem k množství rybízu chceme letos poprvé dělat také šťávu a ne jen jako každoročně jen marmeládu (skvělá na vánoční cukroví). K Vašemu dotazu se tady připojuji (zkuste pohledat na netu, večer to prubnu také a můžeme si vyměnit nalezené odkazy. Jinak rybízovou šťávu se pamatuji, že babička dělávala (i marmeládu), byl jsem ale tak malý, že mě postup až tak nezajímal, důležitý pro mě byl výseledek. Nějaké cezení přes gázu tam bylo, ale ty 3 dny odstátí bych řekl že ne.
Připojit reakci
      

Rybízová štáva - postup


host - xxx.xxx.3.169 (?)
30.6.2008 9:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

add postup: Ten odštavnovač je asi 15 let strarý 250 W, večer se podívám na přesný princip a pak ho sem popíši is foto. V každém přípdadě se ani jednou nezanesl - což považuji za zázrak. (nevhodné jsou odstředivé odštavnovače).  

add recept co třeba: Rybíz propasírujeme a necháme v chladu tři dny odstát. Pěnu, která se vytváří na povrchu sbíráme. Pak necháme šťávu prokapat plátýnkem. Na každý 1 kg čisté šťávy vezmeme 1 kg cukru a za stálého míchání povaříme pět minut. Déle ne, protože rybíz hodně rosoluje. Nakonec přidáme 2 g kyseliny benzoové. Sirup nalijeme do prázdných čistých sklenic a skladujeme v chladu.

Takto to děla děda až na to že tam nedával kysilinu - si myslím

add pravopis: syrup = sirup obojí správně.

Martin

Připojit reakci
      

Rybízová štáva - postup


host - xxx.xxx.48.184 (?)
17.7.2009 8:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Včera jsem udělala dětem čistý džus z červeného rybízu na odšťavňovači Philips HR 1861. Žádné ucpání se nikdy nekonalo, sítko je tam drobounké, že by se tam zrníčka nevešla, tedy vše kromě šťávy lítá mimo. Ještě z odpadu se vymačkala jen tak halabala sklenice šťávy. Irena

Připojit reakci
         

Rybízová štáva - postup


host - xxx.xxx.144.164 (?)
5.8.2009 10:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak jste zajistila, že to děti pily? Na mě je to příšerně kyselé. Máme taky rybízu kvanta, džusy bych ráda, ale nikde jsem nenašla recept, jak ho z červeného rybízu vytvořit (klidně nesterilizovaný k okamžitému pití). Sirupů i marmelád máme spoustu.

Připojit reakci
            

Rybízová štáva - postup


vyslouzil (546) - xxx.xxx.61.6 (?)
6.8.2009 8:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rybízovou šťávu musíte prostě naředit a osladit. Jinak ji nebudou pít nejen děti, ani dospělí

Připojit reakci
      

Rybízová štáva - postup


host - xxx.xxx.123.28 (?)
16.8.2009 12:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Karlos

Hele ta marmeška z rybízu je fakt kyselá a je jenom na vánoční cukroví na (linecký).

Nemá to cenu.Letos z rybízu skouším víno.

:-)

Připojit reakci
         

Rybízová štáva - postup


host - xxx.xxx.19.199 (?)
10.7.2015 6:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak já dělám léta letoucí marmeládu z rybízu pomocí Pektogelu, kde se dává na jeden l kg šťávy 800 g cukru.Někomu se to zdá hodně, ale rybíz je kyselý i když je přezrálý. Však se toho nesní kvanta, pouze jako pomazání cukroví. Dana

Připojit reakci
            

Rybízová štáva - postup


vyslouzil (546) - xxx.xxx.15.90 (?)
10.7.2015 8:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkuste ho bez pektogelu. Rybíz rosoluje tak, že přídavek pektinů nepotřebuje. Želírovací přípravky jsou dobrý pomocník, ale chuť marmelády rozhodně nevylepšují.

Připojit reakci
   

Rybízová štáva - postup


host - xxx.xxx.114.199 (?)
30.6.2008 8:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, 3 dny na odstátí mi připadá trochu moc, pokud si vzpomínám, rybízový mošt celkem rychle zkvasí, takže pokud nechcete vyrábět víno, myslím, že přes noc to bohatě stačí. Já rybízovou šťávu přecedím přes plátýnko, nechám ji pár hodin ustát v lednici, aby kaly klesly ke dnu, přepustím hadičkou, promíchám s trochou cukru - dělám to od oka, ochutnávám, aby byl mošt tak akorát sladký - pak naliju do sterilizovaných šroubovacích sklenic (od kečupu, rumu apod.). Nevařím, steriluji 20 min. při 85 stupních. Pokud chcete marmeládu, cukru se dává 1:1, máte-li želírovací cukr, stačí ho míň - dle návodu. Hodně úspěchů při zavařování a dobrou chuť! Lenka

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Čím vylisovat sirup z rybízu?169.10.201839320
Je vhodný odšťavňovač KuvingsC9820 nebo Yden TG100127.7.2018271
Výroba šťávy nebo sirupu na odšťavňovacím hrnci2523.7.201859317
Řepný sirup - řepný sirob1918.8.201745250
Rybízová štáva - postup6914.10.2016237926
Malinovka vařená11.9.20161674
Rajčatová šťáva3310.8.201664605
Šťáva z černého rybízu64.8.201620462
Sirupy za studena, v odšťavňovacím hrnci či sterilizované?528.7.20166220
Další diskuze na téma Šťávy a sirupy najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů