Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Šťávy a sirupy > Rajčatová šťáva

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Jasné, že mám skúsenosť. Mám perfektný odšťa..., host, 10.8.2016
Namiesto bloody mary robime zo sterilizovane..., host, 6.8.2016
Vím, že je to diskuse o rajčatové šťávě, ale..., host, 6.8.2016
Velké síto neznamená síto s velkými otvory., vyslouzil, 6.8.2016
tak sme to robili predtym aj my, ale asi sme..., host, 5.8.2016

Rajčatová šťáva


jirilan (8) - xxx.xxx.176.106 (?)
20.8.2011 21:21, počet návštěv: 73959
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Rajčata povařím, osolím, prolisuji a získanou šťávu ohřeji k bodu varu, plním do lahví a zátkuji korunkovými uzávěry. Zajímaly by mě vaše recepty na ochucení tohoto produktu.

Připojit reakci   
Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.54.27 (?)
20.8.2011 22:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rajčatovou šťávu dělám podobně, rajčata nakrájím, osolím, povařím, prolisuji, šťávu naplním do sklenic, zavíčkuji, zavařím. Používám na omáčky a polévku. Kamarádka dělá stejně a její mažel to popíjí celou zimu. Moje maminka šťávu odpařovala do husta, přisladila (tedy jako by rajčatový protlak) a bratránek vždy tvrdil, že lepší šípkovou marmeládu nejedl (mazal si to na pečivo). K dotazu - neochucuji nijak, možná by byla dobrá špetka skořice (tu do omáčky dávám).  Elena

Připojit reakci
      

Rajčatová šťáva


elfka (3) - xxx.xxx.221.2 (?)
21.8.2011 0:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pripájam môj postup pri výrobe paradajkovej šťavy: Paradajky nakrájam, povarím a potom rozmixujem v stolnom mixéri. Rozmixované paradajky pretlačím cez jemné sítko, osolím a okorením podľa chuti mletým čiernym korením. Nalievam do pohárov 0,7 lt a sterilizujem.

Připojit reakci
         

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.224.34 (?)
11.8.2012 11:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podobne, len trosku vylepseny postup. Rajciny obarime vriacou vodou. Supka zide sama dole. Supky odstranime. Cele rajciny bez supiek rozmixujeme ponornym mixerom, ktory komplet rozbije duzinu. Na smaltovanom sitku oddelime zrnka miesanim vareskou. Liter za minutu dve. Supky nezavadzaju a preto to ide velmi rychlo. Mala bednicka sla za nieco cez 1 h aj so sterilizaciou, na niekolko litrov stavy bolo skoro nic zrniek, nieco viac supiek dokonale oddelenych od stavy. Potom len ochutit a sterilizovat podobne ako ostatni.

Připojit reakci
   

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.44.3 (?)
21.8.2011 8:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Celá rajčata podliju troškou vody a nechám přejít varem.Dělám to večer.Ráno sliju (rajčata vody pustí hodně)A zbytek rozmixuju, přepasíruju a zavařím.Takto dělaná štáva je hustší.

Připojit reakci
      

Rajčatová šťáva


vyslouzil (569) - xxx.xxx.102.1 (?)
21.8.2011 11:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělám to stejně, rajčata prakticky nepodlévám (stačí jich pár rozmačkat).Steriluju pak zvlášť tu průhlednou šťávu, kterou rajčata pustí (do polévek, gulášů, pod maso), zvlášť zbyly priolisovaný protlak (nebo ho už bez dalšího odpařování dochutím na kečup.

Připojit reakci
         

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.212.194 (?)
21.8.2011 14:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rajčatovou šťávu používám pouze na omáčky, proto ji mám raději hustou - rajčata postupně sbírám a rozkrájená na půlky zamrazím. Až je jich hodně, večer před zpracováním je vytáhnu, nechám do rána rozmrznout, přebytečná voda z nich vyteče a zbyde pouze dužnina. Tu pak strojkem tuti-fruti přepasíruji a tuto hustou šťávu zavařím. Je to podle mě nejrychlejší postup, ale vyžaduje to dostatečné místo v mražáku.

Jana 

Připojit reakci
            

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.234.140 (?)
23.8.2011 16:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslim, ze sa dost uzitocnych latok vyplavi s tou "přebytečnou vodou". Ale mozem sa mylit. Mozno je lepsie, ked cim viac nutricnej hodnoty potraviny ostane zachovane.

Co sa tyka techniky spracovania rajcinovej šťavy, tak sme pouzili osvedcenu a overenu zasadu: Ked sa chces nieco naucit o snehu, poraď sa s eskimakom, a nie s krovakom z Kalahari. :-) Teda ako to robia tomatinovia z Italie: A oni to robia pomocou specialneho strojceka na rajciny a to dvoma sposobmi:

Postup_A: Rajciny nakrajaju na kusky, uvaria do zmeknutia a este horuce uvarene mekke rajciny naberackou davaju do rajcinnoveho strojceka, v ktorom sa oddeli šťava na jednu stranu a šupky a zrnka na druhu stranu. Stavu povaria na sterilizaciu a naleju do poharov. -

Postup_B: Surove rajciny nakrajane na polovice nakladaju do rajcinoveho strojceka, V strojceku sa oddeli čista štava vratane duzinoveho pyre od zrniek a od šupiek. Cistu studenu rajcinovu stavu daju do hrnca povarit na dobu podla potreby vyvarenia vody na viac alebo menej hustu šťavu. Tuto šťavu za horuca naleju do poharov a je to.

Nepisal som o žiadnych prichutiach, to si da kazdy take ako chce. Zdoraznil som iba techniku spracovania. Sympaticke je na oboch postupoch, ze sa to uplne obide bez unavneho pasirovania horucej stavy cez sito, to vsetko urobi ta masinka, ci uz na rucny, alebo motorovy pohon - dle libosti a možnosti. Ostatne je toho hrba na internete, staci zadat do vyhladavaca dve slova napr.: spremi pomodoro a mate to. Subjektivne vzato, ta stava zo strojceka je omnoho chutnejsia, "rajčinovejšia", t.j. viac pripomina cerstve rajciny, ako mrtvy pretlak a moze (ale tiez nemusi) obsahovat prijemne rozptylenu duzinu, ako som uviedol vyssie. ___pooh.

Připojit reakci
               

Rajčatová šťáva


Jamieee (16) - xxx.xxx.194.41 (?)
23.8.2011 16:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"jejich strojek na rajčata" =  český výraz pasírování

a kdo to chce dělat skutečně jako v Itálii, tak ať si najde na googlu výraz Sugo pomodoro a nemusí vymýšlet nějaké české vynálezy, ulejvárny, vychytávky a spol...

originál je prostě originál!

Připojit reakci
                  

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.234.140 (?)
23.8.2011 18:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Honzo, zrejme ste lepsi odbornik na češtinu ako ja, a napriek tomu sa nemozem ubranit pocitu, ze melete od veci. Ja o voze, vy o koze. Odhliadnuc od toho, ze ste dali rovnitko medzi podstatne meno a sloveso, pasirovani je podla mna proces, resp. cinnost, ktoru mozno robit roznymi sposobmi a s roznymi technickymi prostriedkami a tiez aj s roznymi vysledkami. Jak z hladiska zmysloveho vnimania, tak fyzikalnych a inych vlastnosti vysledneho produktu. Zdoraznil som technicku pomocku, ktora moze pomoct niekomu, kto tuto informaciu este nemal. BTW: A ak by ste mali v jednom zatahu prepasirovat niekolko desiatok kilogramov rajčín cez klasicke oble pasirovacie sito (tvaru murarske(=zednickej) "japonky",) drevenym klacikom alebo strojkem na rajcata, nepochybne by ste uvideli zač je toho loket. Jak v umornej drine, tak vo vysledkoch. A tiez sa mi javi vase zdoraznenie jedneho druhu omacky (mimochodom zo zavaranych celych rajcin) v suvislosti vyrobou cistej rajcinovej šťavy na univerzalne pouzitie, neuvazenym placnutim do vody,(jemne povedane). Snad neni na omluvu to, ze pri praci aj rozmyslam. Vidno, ze sme rozdielni. ___pooh.

Připojit reakci
                     

Rajčatová šťáva


Jamieee (16) - xxx.xxx.194.41 (?)
23.8.2011 19:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

bohužel nejsem ale odborník na slovenštinu a tak vám vůbec ale vůbec nerozumím... nicméně stroj nestroj, doporučuji mrknout na Sugo Pomodoro a zkusit si to tak

Připojit reakci
                        

Rajčatová šťáva


marmisa (3) - xxx.xxx.69.62 (?)
24.8.2011 21:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nějak tomu nerozumím: "Subjektivne vzato, ta stava zo strojceka je omnoho chutnejsia, "rajčinovejšia", t.j. viac pripomina cerstve rajciny, ako mrtvy pretlak...".     Ta "stava zo strojceka" se přece taky vaří a vaří až do potřebné hustoty, čili výsledný produkt je nakonec taky "mrtvy pretlak". No a troufám si tvrdit, že většina z nás nedělá protlak či šťávu z několika desítek kg rajčat jako zřejmě Vy, tak nám stačí techniky, jak jsou uvedeny před Vaším příspěvkem. A pokud někdo každoročně zpracovává větší množství rajčat, tak má zcela jistě techniku zpracování už dávno vymyslenů  :-))

Připojit reakci
                           

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.234.140 (?)
25.8.2011 9:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono je to tak, p.marmisa, ze prve slovo v skopirovanej vete je SUBJEKTIVNE, lebo nemam zaujem natlacovat do hlavy niekomu vyroky, ktore nie su celkom analyticky jednoznacne. Ale mozno by vas zaujimalo, ze sme rajcinovu šťavu robili viackrat dualne (polovicu standartne a polovicu strojcekom na rajciny) a potom sme viacnasobne chutnali oba produkty bez toho, aby sme vedeli, ktory prave ochutnavame. Chutil nam lepsie produkt zo strojceka na rajciny (dufam ze si vsimate, ze sa cielene vyhybam uviest znacku, lebo nemam zaujem robit reklamu jednemu vyrobcovi z mnohych). Technicky sa vsak da protiargumentovat vasej vete, ze sa to vari rovnaku dobu a to hned z dvoch dovodov:

1. Surova rajčinova šťava zo strojceka sa vari kratsie, lebo uz hned po prejdeti strojcekom je to homogenna tekutina, a o moc rychlejsie v nej prebieha prenos tepla ako v nakrajanych surovych rajcinach nahadzanych do hrnca. To je vyskusane v praxi, ze šťavu zo strojceja tym staci varit kratsie (uspora energie).

2. Kedze šťava je po prejdeti strojcekom uz jaksi hotova, uz sa riesi iba problem pasterizacie, chuti a hustoty, je mozno ju robit aj redsiu(=meně hustou), co na pripravu polievok a podobnych pokrmov je vyhodne. Tiez takuto redsiu šťavu priamo pijeme, kedykolvek nam pride na to chuť. Co sa tyka mnozstva, u nas v okoli nikto nerobi rajčinovu šťavu z dvoch alebo napr. piatich kg rajcin, lebo sa neoplati kvoli tomu špinit hrnce. Ale netvrdim, ze je to vsade tak. Ostatne, strojceky na rajciny zacinaju s cenou uz niekde na 15 EUR, pre mensie mnozstva rajcin. Tiez si nemyslim, ze by si mal kazdy kupovat volaky obrovsky motorovy rajcinovy megastroj na metraky rajcin. Dokonca si ani nemyslim, ze by si vobec ktokolvek mal kupovat akykolvek rajcinovy strojcek, ked je spokojny s tym ako to robi. Uviedol som to ako moznost, vychadzal som z toho, ze keby nam niekto v minulosti povedal, ze je je takyto postup, tak by sme sa tolko rokov predtym nenamahali starym sposobom. Přeji slunce v duši. :o) ___pooh.

Připojit reakci
                           

Rajčatová šťáva


marmisa (3) - xxx.xxx.69.62 (?)
25.8.2011 11:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, nám, co děláme protlak a šťávu z přebytků bohatě stačí "strojek jako na maso s tím dlouhým čumákem", kdy výsledkem je řídší protlak včetně dužniny a jako odpad slupky se semínky (je to taky hned hotový). Čili zřejmě to, co z Vašeho strojceku na rajčíny. A pokud mám rajčat málo, tak to klidně postupně pasíruji. Je jasné, že pokud zpracováváte několik desítek kilo rajčat, tak Vám se onen strojček vyplatí. Mně ne. Tak bohatou úrodu a dobrou chuť :-).

A jak ten Váš strojcek vypadá? Dík.

Připojit reakci
                           

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.234.140 (?)
25.8.2011 12:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravim marmiso, som rad, ze nevedieme zbytocny flame-war, ved o nic nejde. Ten rajcinovy strojcek vyzera tak, ako si mozete pozriet na internete, ak budete chciet. Da sa vyguuglit napr. zadanim dvoch slov: spremi pomodoro, ako som uz pisal, ake samozrejme aj rozne inak, ako napr.: "tomato squeezer", atd. Su rozni vyrobcovia, rozne znacky a rozne typy. Vyhodu tohto druhu vyrobku vidim v tom, ze je optimalizovany na rajciny, a skutocne efektivne oddeli šupky a semena od duziny a od šťavy bez toho aby sa zapchaval, alebo aby mu kolisala miera "suchosti odpadu". V principe to neni ziadny zazrak, kvoli ktoremu by sa niekto mat posadit na zadok. Funguje to tak, ze spirala(=šnek) s progresinym(=nie rovnakym) stupanim zatlacuje rajciny do kuzeloveho sita, z ktoreho po celom obvode (z bokov, zhora aj zdola), kol-dookola vyteka šťava aj duzina vo forme pyre do zberaca-lievika(=trychtýře) a nasledne do pripravenej nadoby. Prednou castou vychadzaju šupky a semena do inej nadoby. A to je cele. Mimochodom, robime rajcinovu šťavu iba pre vlastnu spotrebu, a len nejake male mnozstvo rozdame kamaratom. Aj ked vacsinou preferujem zvycajne jednoucelove zariadenia, pre uplnost poznamenavam, ze existuje cela rada rajcinovych strojcekov(=tomato squeezer) s vymennymi sadami napr.aj na hrozno(=hroznove vino), prip. ine druhy ovocia, je toho na internete dost. ___pooh..
Připojit reakci
                           

Rajčatová šťáva


marmisa (3) - xxx.xxx.69.62 (?)
25.8.2011 13:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rovněž zdravím, ani mým úmyslem nebyla nějaká konfrontace. No ale vidíte, ten Váš strojek jsem si prohlédla a musím konstatovat, že je totéž, jak náš starý dobrý známý TUTTI FRUTTI, čili onen "strojek jako na maso s tím dlouhým čumákem". Takže nakonec ten protlak vyrábíme stejně, jen Vy zřejmě s větším strojem a my s menším (pokud ho máme). Tak se mějte fajn a ať se práce daří.

Připojit reakci
                           

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.5.149 (?)
1.12.2011 14:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc děkuji účastníkům těto debaty za krásnou diskuzi a pro mne jěště lepší výsledek.Strojek Tutti frutti mám doma a víceméně ho používám jen na rybíz. Nemohu si pomoct, když dělám cokoliv z rajčat a nejprve je podusím, tak v nich cítím takovou příchuť jako od semen. Ve výsledném jídle to už tak necítím, ale pokud bude možno použít strojek Tutti frutti za studena tak mám vyhráno. Ještě jednou díky s konstatováním, že člověk se učí celý život.

           Mr Big

Připojit reakci
                           

Rajčatová šťáva


Mr Bigggg (16) - xxx.xxx.5.149 (?)
16.8.2012 17:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jsem dnes mlel na strojku Tuti Fruti rajčata (10 kg Start a 3 kg Stupické). Trvalo mně to sice dvě hodiny, ale ta šťáva kvalita. Teď jen naplnit do sklenic a zavařit.

            Mr Big

Připojit reakci
                           

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.32.18 (?)
16.8.2012 22:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rajčata naříznu, spařím a oloupu. naházím do hrnce, trochu pomačkám a jen tak nechám přejít varem.Drátěnou podběračkou na knedlíky vyndám hustější kusy dužniny na polotovar na omáčky.Do šťávy v hrnci přihazuju další rajčata.Pak šťávu přeleju přes cedník, semínka vyhodím.Šťávu osolím, opepřím,dám do petflašky a do lednice.Moc dlouho tam stejnmě nevydrží.

Připojit reakci
                        

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.96.98 (?)
23.11.2012 17:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moje babička v Rumunsku jí dělá jen z rajčat.sůl, pepř,cukr.. a je to perfektní  :)  Sugo pomodoro je o proti tomu nuda :)

Připojit reakci
   

Rajčatová šťáva


Jamieee (16) - xxx.xxx.156.8 (?)
16.8.2012 22:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dneska zavařeno dalších 8 velkých sklenic

orestuji cibuli, řepíkatý celer a mrkev, přidám oloupaná rajčata

vařím tak hodinku, pak propasíruji (stačí cedník a sběračka), osolím, trochu osladím, povařím ještě tak půl hodinky a šup do sklenic a 20-40 minut sterilizuji (je to jedno, nejsou to okurky, nic se nerozvaří...)

pak přes celou zimu mám základ na rajskou, polévku, lasagne, bolognese, atd...

když mám malé skleničky od jogurtů tak do omáčky přidám ještě domácí bazalkové pesto a česnek a mám hotovou omáčku na těstoviny, už plně dochucenou a přesně vždy akorát na 2 porce (pak už jen černé olivy, nějaká ta kreveta a čerstvý permazán mňam)

Připojit reakci
      

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.105.132 (?)
6.6.2016 10:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes som zariskoval a kupil v lidli pomalootackovy odstavovac-lis.

Hodlam s tym robit stavu z rajcin a mozno aj ribezli. Este som to ani nerozbalil, ale mozno ini uz mate svoje skusenosti.

Připojit reakci
         

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.173.132 (?)
12.6.2016 8:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám podobný už 3 roky. Na rajčata vynikající. Rychlost zpracování je vysoká, navíc když projedu první vylisované zbytky ještě jednou, zbydou jako odpad jen suché slupky a semínka.

Na rybíz nefunguje - ucpává se. Je jedno, jestli se do něj dávají celé střapce nebo jen obrané kuličky.

Připojit reakci
            

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.246.135 (?)
12.6.2016 11:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...to je skoda. Ribezle su problem. Odstavovac pracuje ako pomalootackovy lis, nieco by to mohlo dat aj z tych ribezli... treba vyskusat vsetko. Ribezle su este zelene,..uvidime.

Připojit reakci
               

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.17.210 (?)
12.7.2016 14:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prva skusenost s pomalootackovym odstavovacom z Lidlu.

Tak lidl ma sokoval - v pozitivnom zmysle. I ked som kupil pomalootackovy hlavne na rajciny a pretlak z nich (na tie este cakam) vyskusal som stroj najprv na cervene ribezle. Zvladol vedro ribezli velmi dobre. No ak vydrzi bude to skvely pomocnik.

Odstopkovaval som len na zaciatku a ked som videl ako to ide, tak som to len umyl a hadzal dovnutra. Namahu to citilo pri vyssom pridavku (tazko drvil semienka) a preto sa to nedalo expresne urychlit. Aspon ja som z toho nemal ten pocit, ze by som mal testovat co to da. Maly lavor dal asi 2 L stavy... nadobu na stavu som stale vylieval, ale nadobu na vylisky nebolo treba, ta sa naplnila az kukoncu. Uz z toho poznat skvely pomer medzi susinou a stavou, ktoru som zial neodvazil. Stavu to dalo velmi hustu, ale po pridani cukru je z nej sirup dost tekutej konzistencie. Som nadseny. Neviem si predstavit s ako lahkostou bude odstavovat rajciny, na ktore bol kupeny. Bude velky pomocnik aj pre tie ribezle, ktore sa na tieto ucely zle spracovavali, kym sme nemali tento odstavovac. 

Na prvy raz je to trosku pomalsie to zlozit. Je tam viac casti, pri ktorych je aj obava nieco neposkodit. Su tam ale vyrezy, ktore ukazu ako to ma zapadnut. Umyva sa to krasne s tou kefkou co je k tomu.

Připojit reakci
                  

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.152.226 (?)
1.8.2016 10:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Len nahodou som zistil, ze ide o totozny vyrobok predavany pod nazvom optimum. Hmmm, ale cena v lidli nie je totozna s tou na nete.

Připojit reakci
                  

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.152.226 (?)
4.8.2016 21:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takze pokracujem so skusenostami s nizkootackovym odstavovacom s rajcinami.

Kosik rajcin - naozaj dost plny, vysledok 4.5 L stavy a litrik aj nieco tuhej kase. Kasa vsak obsahovala nieco ako pyre s potencialnym obsahom stavy a tak som spekuloval z toho este dostat stavu. Nechal som tuhu kasu zovriet, podlial poharom vody. Nechal vychladnut a sup ho do stroja. Prekvapeny som zostal, ked to nebolo schopne pretlacit. Dosiel som na to tak, ze bolo potrebne tam hodit kus rajciny, ktora kasu potlacila kam bolo treba. Velmi zvlastne, velmi ma to prekvapilo. Nakoniec zostal pol-tristvrte litrika vyliskov, v ktorych zostali semienka a supky. Nabuduce budem mokre vylisky znuvu prehanat cez lys spolu s rajcinami (bez varenia).

Rajciny treba pokrajat, hrdlo do lysu je uzke. Iba tie male rajcinky netreba. V tomto pripade je menej prace s malymi plodmi. Ked sme ich robievali kedysi bez tohto lysu, supali a predtym obarali, vtedy boli najlepsie (najmenej pracne) sorty s velkymi plodmi. Teraz radsej mensie a pokrajat na velkost lievika. 

Inak lys je to dobry. Robota sa neda urychlit, resp ja sa o to nesnazim. Ak tam dam viac ks, tak akoby doslo k spomaleniu (podla zvuku) a k vyssiemu zaberu. Mne sa tato pomocka tak paci, ze by som si ho nechcel znicit. Davam tam kazdych par sekund kusok rajciny, ak mi nema kto nakrajat je aj dlhsia pauza. Kosik padol za 2 h, s tym ze som ich umyl pokrajal, stavu prelial atd.

Připojit reakci
                     

Rajčatová šťáva


vyslouzil (569) - xxx.xxx.236.1 (?)
5.8.2016 19:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem zjistil, že když rajčata rozsekám tyčovým miáxérem a vystřu přes co největší síto, je to rychlejší než motorový pasírovač. Navíc umytí nedá žádnou práci.

Připojit reakci
                        

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.152.226 (?)
5.8.2016 20:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak sme to robili predtym aj my, ale asi sme nemali tu spravnu organizaciu prace, alebo nebolo poruke dobre sitko, ktorym by sme efektivne precedili stavu. Cez jemne to neslo, cez vacsie sli aj semiacka.

Vadilo mi to sekanie rajcin a prelievanie rozsekanych rajcin a manipulacia s tym vsetkym, najak som to nezvladal. Ten odstavovac v podstate tiez pretlaca dzus cez sitko. Praca mi pride omnoho prijemnejsia a cistejsia... len sa tam hadzu kusky rajcin a vyteka stava. Najspinavejsia praca je prelievanie dzusu z jednej nadoby do druhej.  

Připojit reakci
                           

Rajčatová šťáva


vyslouzil (569) - xxx.xxx.236.1 (?)
6.8.2016 9:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Velké síto neznamená síto s velkými otvory.
   Prto šťávu z čerstvých rajčat nemám dostatečně uplatnění. Jistě, dá se vypít s vodkou jako Bloody Mary. Proto ve velkém hrnci opatrně podusím (prakticky nasucho) celé plody a nechám přes noc vystydnout.  Rajčata scvrknou a vypustí čirou, jen lehce naoranžovělou vodu. Ze zbylých rajčat se pak dá vytlačit hustší protlak - buď přes síto nebo tuti fruti, to je jedno.Obě složky pak steriluju zvlášť. Vodu na pití, do polévek, pod maso, protlak do těstovin, pomazánek, aj.

Připojit reakci
                           

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.173.132 (?)
6.8.2016 9:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vím, že je to diskuse o rajčatové šťávě, ale napíšu tady svoji včerejší zkušenost s výrobou ljutěnice s pomocí šnekového odšťavňovače. Rajčata pokrájena a odšťávněna, paprika rozkrojená na poloviny a upečená zasucha na pečícím papíru v troubě. Pak stejně jako rajčata projetá odťavňovačem.

Je to velká úspora času, čistá práce a minimální odpad - jen slupky a semínka. Konzistence propasírované hmoty je velmi jemná.

Recept: Ljutenice podle Airaniny babičky

Připojit reakci
                           

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.152.226 (?)
6.8.2016 21:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Namiesto bloody mary robime zo sterilizovanej stavy obycajnu rajcinovu polievku. Zaklad u nas tvoria bejbina a chut a vona takejto polievky je fantasticka. Ked si to dam niekedy v january tak si spomeniem ako som v teple v lete vylamoval zalistky... cela kuchyna vonia a ta chut sa neda porovnat ak by to bolo z kupovaneho pretlaku. Samozrejme polievka nie je len stava, ale to uz by ste sa museli spytat manzelky. Niekedy robime aj cestoviny.

Připojit reakci
         

Rajčatová šťáva


host - xxx.xxx.105.6 (?)
10.8.2016 21:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jasné, že mám skúsenosť. Mám perfektný odšťavovač, značku zámerne neuvádzam, kvôli reklame. Podstatné je však to, že tá šťava je famózna a myslím, že ju môžeme kľudne použiť aj do pohárov na zimné obdobie. Ja si asi urobím ten recept od pána Honzy z 16.8 z rapíkatým zelerom.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Čím vylisovat sirup z rybízu?169.10.201845519
Je vhodný odšťavňovač KuvingsC9820 nebo Yden TG100127.7.2018834
Výroba šťávy nebo sirupu na odšťavňovacím hrnci2523.7.201869713
Řepný sirup - řepný sirob1918.8.201750414
Rybízová štáva - postup6914.10.2016260691
Malinovka vařená11.9.20162254
Rajčatová šťáva3310.8.201673960
Šťáva z černého rybízu64.8.201622974
Sirupy za studena, v odšťavňovacím hrnci či sterilizované?528.7.20168358
Další diskuze na téma Šťávy a sirupy najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů