Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Ořechy > Vlašské ořechy - nový recept

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Já běžně ořechy zavařuji a nebo dám do mrazáku.... , hajank5, 23.5.2010
"Zbylé ořechy z minulých let, které již ne..., host, 19.4.2010
Pane Dukáte, jak dlouho to je, když řeknete, že..., Oxalistriangularis, 19.4.2010
Milý pane včelaři, ořechy s medem si dělám k te..., host, 19.4.2010
To je ale věc jiná, jako příklad jste zvolila n..., host, 28.1.2010
   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8 | Zobrazit celou diskuzi   
                           

Vlašské ořechy - nový recept


vyslouzil (549) - xxx.xxx.65.50 (?)
27.1.2010 8:50, počet návštěv: 121547
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pak je tu ještě jeden problém. Tepelná sterilace má dva účely. Jednak vytvoří během zahřátí páru, ta svou kondenzací vytvoří pod víčkem podtlak, který kryt utěsní. V tom nebude u mikrovlnky problém. Za druhé teplo zabíjí mikroorganizmy způsobující rozklad potravin. Jak známe z mirobiologie, na každého mikroba je pro úspěšnou sterilizaci definovaná teplota a taky čas, po který má působit. Nejsem si jistý, zda minutová expozice mikrovlnám bude dostatečně účinná.

Připojit reakci   
Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
                           

Vlašské ořechy - nový recept


host - xxx.xxx.129.96 (?)
27.1.2010 10:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych řekl, že mikrovlnné záření bude mikrobům dělat zle ještě rychleji než sterilace. Ale třeba se pletu. Vyjdeme li z toho, že jsou atomárního a molekulárního charakteru, tak mikrovlny by pro ně měly být dost nepříjemné. Pokud nejsou z plastu nebo z porcelánu a je v nich voda. U vyšších organizmů je to zcela bez diskuse. 

Připojit reakci
                           

Vlašské ořechy - nový recept


host - xxx.xxx.178.235 (?)
27.1.2010 15:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dost nepříjemné může být mikrovlnné záření i pro nás

Připojit reakci
                        

Vlašské ořechy - nový recept


host - xxx.xxx.129.96 (?)
27.1.2010 8:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím o vysvětlení. Ve druhém odstavci píšete, že ořechová jádra zavařujeme 1 skl. 0,7 l, pouze 2 minuty. Nikdy nezavařujeme jen jednu sklenici - obsah by se převařil.

Prosím o zkušenost. Kolik sklenic nejméně a na jak dlouho? Mohou být 2 sklenice na 4 minuty?

Připojit reakci
                           

Vlašské ořechy - nový recept


host - xxx.xxx.178.235 (?)
27.1.2010 10:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z receptu Ing.Balaštíka:         Doba sterilování jedné sklenice: obsah 0,7 l je 5 - 6 minut krát (x)  počet sklenic.(5 sklenic sterilujeme 30 minut). Já osobně v mikrovlnce nesteriluji a moje rady jsou spíš bezpečnostního charakteru.Doporučuji zájemcům všechno nejprve u daného výkonu trouby (měřením teplot) odzkoušet a nedbat na všechny praktiky.  AB

Připojit reakci
                           

Vlašské ořechy - nový recept


vyslouzil (549) - xxx.xxx.65.50 (?)
27.1.2010 10:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechci zpochybňovat odbornost ani doporučení ing. Balaštíka. Je ale dost rozdíl, jestli steriluji jahodový kompot, kyselé okurky nebo uzené maso. Jak co se týče použitých teplot, tak zavařovací doby. Má to nepochybně svůj účel. Nechce se mi věřit, že výkon a čas v mikrovlnce bude pro všechny potraviny stejný. Vždyť jde přece taky jen o teplo.

Připojit reakci
                           

Vlašské ořechy - nový recept


host - xxx.xxx.178.235 (?)
27.1.2010 12:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně tak.U běžného zavařování jde vždy o dosažení a trvání určité teploty, která se dá jednoduše regulovat.Totéž by mělo být dosažitelné i u mikrovlnky.A zde to bez možnosti externího programu(jen ručně)bude komplikovanější.Mám co dělat, abych nespálil předprogramovaný popcorn.Zavařování je v mikrovlnce obtížnější. A čekám, kdy bude možný vnější vstup do programů.Zatím je to dost omezené a bude ji to samozřejmě prodražovat. Ale doufejme. AB

Připojit reakci
                           

Vlašské ořechy - nový recept


vyslouzil (549) - xxx.xxx.65.50 (?)
27.1.2010 15:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jedniu věc nelze mikrovlnce upřít. Umí zahřát potraviny v krátké době a v celém objemu, tedy nikoli postupně od povrchu ke středu.    Proto by jistě bylo možno sterilační časy zkrátit. Navíc postupné ohřívání potraviny kazí její senzorické vlastnosti - barvu, chuť, konzistenci. 
 

Připojit reakci
                           

Vlašské ořechy - nový recept


host - xxx.xxx.178.235 (?)
27.1.2010 15:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podle mého pozorování to vypadá jinak.K nejrychlejšímu nárustu teploty dochází uprostřed zahřívaného obsahu a pak se teplota šíří směrem ke vnějšku.Připomíná mi to žhavé jádro zeměkoule.  AB

Připojit reakci
                           

Vlašské ořechy - nový recept


host - xxx.xxx.129.96 (?)
27.1.2010 16:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám tedy zkušenost opačnou. Nejrychleji se to ohřívá na povrchu a postupně se prohřívá i vnitřek. A nestejnoměrně jednotlivé potraviny. Například u knedlavepřazela je už všechno ohřáté a zelí ještě nic moc. Samozřejmě je to rychlejší a lepší než v rendlíku na plotně. U ořechů ale nevím, teprve to zkusím.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Vlašské ořechy - nový recept7223.5.2010133663
Lískové oříšky129.11.20087591
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů