Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.


Nakládání > Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.30.200 (?)
19.7.2018 21:48
Nabízím recept mojí maminky je dost známý ale všichni tvrdí že je to ten pravý. 1l octa 4l vody 40 kuliček pepře 20 kul.nového koření 15 bobkový listů 25 sacharidů 1deko 28 dkg cukru 16dkg soli zahřát až nalev bude čirý do sklenic se vloží kousek kopru kolečko cibule kolečko křenu a kousek mrkve. Dá se použít i na houby nebo cibulky. Vychází na cca 15.lahví.Dobrou chuť Ryba.
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Bylo tam pět kuliček hořčice a kroužalka cib..., host, 5.8.2018
Maximálny súhlas s týmto názorom... , host, 5.8.2018
do sklenic se vloží kousek kopru kolečko..., vyslouzil, 21.7.2018
Nabízím recept mojí maminky je dost známý ale všic..., host, 19.7.2018
Problém většiny domácích receptů je, že jsou..., vyslouzil, 19.7.2018

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Radouš (12) - xxx.xxx.166.118 (?)
17.7.2012 10:04, počet návštěv: 170811
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Už jsem vyzkoušel dost receptů, zatím asi nejlepší je poměr vody a octa 4 ku 1, plus cukr, sůl, cukerin a pak klasika - koření do sklenic - cibuli, kopr, křen mrkev, pepř, nové koření, hořčičné semínko, bobk. list, kousek skořice, hřebíček. Pořád tam není ta příchuť pravých znojemských. Neznáte někdo lepší recepturu, hlavně na dochucení? R.

Připojit reakci   
   

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


ivap (20) - xxx.xxx.243.245 (?)
17.7.2012 11:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Skořice a hřebíček patří do perníku a ne do okurek wink, jestli to náhodou nebude tím. A sacharin obecně dává velmi nepříjemnou, na jazyk padající sladkou pachuť.

Připojit reakci
      

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


oivo (2) - xxx.xxx.166.45 (?)
17.7.2012 11:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Není to recept, ale odkazn na macerát.     I.

Připojit reakci
         

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.180.10 (?)
17.7.2012 13:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Letos prvně zkouším ten macerát a jsem nadšený. nechal jsem si ho poslat poštou. Dle mého to nemá chybu. Už mám naloženo víc jak 160 sklenic a ještě to nekončí. Stanislaw

Připojit reakci
            

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Radouš (12) - xxx.xxx.166.118 (?)
17.7.2012 18:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To Stanislaw: Prosím, jaká je trvanlivost macerátu? Bude použitelný za rok či za dva? Balné a poštovné je "v mezích slušnosti"?Díky, R.

Připojit reakci
               

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.180.10 (?)
17.7.2012 21:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Jaká je trvanlivost netuším. Zkuste se na to zeptat výrobce. Poštovné jsem neřešil, já jsem ten macerát prostě chtěl a nikde blízko se nedal koupit. Ale je fakt, že jsem objednával 5 kusů, ne jen jeden.  Stanislaw

Připojit reakci
            

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Jamieee (16) - xxx.xxx.156.8 (?)
17.7.2012 18:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

160 sklenic??? kolik to je sazenic okurek? event. jak velké políčko? já okurky teprve tak 14 dní sklízím

Připojit reakci
               

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.180.10 (?)
17.7.2012 21:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Letos pěstuji 200 sazenic okurek vedených na síti. Samotná výsadba je dlouhá 50 metrů, použil jsem netkanou textilii a sazenice jsou v jedné řadě 30cm od sebe. Odrůdy Viola a Regina. Výsadba je dnes vysoká na síti skoro jako dospělý muž. Je to fakt zajímavé. Stanislaw

Připojit reakci
                  

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


P.Z. (3) - xxx.xxx.148.21 (?)
17.7.2012 23:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pan Stanislav, aku siet ste pouzili, a na com drzi? 50 m dlhy rad, to musi byt obrovska vaha na tej sieti.

Připojit reakci
                     

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.180.10 (?)
18.7.2012 10:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Síť jsem koupil v jednom velkoobchodu, kde kupuji i potřeby pro zahradníky. Ale je k dostání normálně na webu. Je to plast a velmi pevný. Rozměr 1,8 x 10 metrů. Na délku 50 metrů jsem zatloukl 10 frézovaných kůlů dlouhé 2 metry a vrchem je vedený běžný plotový drát, který leží na vrchu toho kůlu a jen je přichycen běžnou skobičkou. V čelech je ale drát omotán kolem silné jabloně a na druhém konci kolem jasanu. V jednom místě je plotový napínák. Dnes ráno jsem byl sklízet a ten drát je skutečně napnutý jak struna. Ale ujišťuji Vás, že hlavní úroda je spíš z těch dalších výhonů okurek, které u každé rostliny běžně rostou a plazí se po zemi. A ještě jednu věc. Už mně z těch okurek normálně hrabe, protože to je pořád jen sklizeň a zavařování. Stanislaw

Připojit reakci
                        

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Michal. (2) - xxx.xxx.8.42 (?)
18.7.2012 10:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám stejnou zkušenost, pokud jde o vyšší plodnost na ležících výhonech. Svislé pěstování sice šetří místo, ale hodí se asi jen do nejteplejších oblastí.

Připojit reakci
                        

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


vyslouzil (549) - xxx.xxx.92.38 (?)
18.7.2012 10:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mně není jasné, co se dá dělat s takovým množstvím sklenic okurek. Mám problém (a to jich dfělám tak polovinu), že i když podělím všechny příbuzné, nemám ještě spotřebované okurky od loňska

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.180.10 (?)
18.7.2012 11:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím pane doktore. Já mám hodně dětí, takže to není žádný problém. Loni jsem měl takový asi? úspěch, že mě snacha požádala o 50 sklenic na letošní rok. Teď tady byli a odvezli si plnou tu vysokou přepravku. Odbyt není žádný problém, ale jinak jsem na to okolo sám. Stanislaw

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


quasimodo (3) - xxx.xxx.188.243 (?)
18.7.2012 23:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim, ja sam dam v pohode 60 - 70 flasek za rok. Takze pokud je rodina, 160 neni az tak moc. I kdyz prace je to silena.

Připojit reakci
                        

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.223.4 (?)
7.8.2012 8:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ani se nedivím, jsem na tom podobně, ale nemám macerát. Dá se koupit v nějakém obchodě, nebo musím objednávat. Pořád sklízím, ale díky za to. Pak budu zase rozdávat. Chtěla bych mít okurky co nejlepší, tak musím sehnat macerát. Pošlete foto té Vaší okurkové řady. Taky jsem zkusila použít pletivé z domácích potřeb a je to paráda. laugh

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


vyslouzil (549) - xxx.xxx.92.38 (?)
7.8.2012 11:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kopil jsem ho v Brně na Herčíkově - podle údajů to na netu. Je tam myslím uvedeno prodejen víc.

Připojit reakci
                  

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Jamieee (16) - xxx.xxx.156.8 (?)
18.7.2012 10:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

poprosím o několik fotek, moc rád bych to ze zvědavosti viděl "v akci" :)

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.180.10 (?)
18.7.2012 10:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aha, díky. Tak já to zkusím. Stanislaw

Obrázky:
Tora a okurky...
Tora a okurky...
Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.180.10 (?)
18.7.2012 11:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro ty, které to zajímá. Konstrukce na nakladačky. Stanislaw

Obrázky:
Konstrukce na nakladačky
Konstrukce na nakladačky
Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.180.10 (?)
18.7.2012 11:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A ještě jen snímek.

Obrázky:
Vertiko systém pro nakladačky.
Vertiko systém pro nakladačky.
Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


P.Z. (3) - xxx.xxx.148.21 (?)
18.7.2012 11:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Super, dik za fotky. Mam mozno jednu desatinu s toho co mate vy, a uz mi s toho takisto "hrabe", ozaj, tie vsetky uhorky a paradajky mate iba pre vlastnu spotrebu?

Ako mate vyriesene zavlazovanie?

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.180.10 (?)
18.7.2012 13:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Kdepak, to nemám jen pro sebe. Jak už jsem napsal, já mám hodně dětí a když něco ještě zbyde, tak to prostě rozdám. Mě totiž baví hlavně to pěstování, jsem zahradník. Zavlažuji normálně hadicí, i když je jasné, že zrovna ty nakladačky by chtěly kapkovu závlahu, ale tu plánuju pro úplně jinou kulturu. Stanislaw

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Jamieee (16) - xxx.xxx.156.8 (?)
18.7.2012 13:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a jak řešíte např. plevel v těch uličkách? takový pýr nebo svlačec, to může být dost pracné toho se zbavovat když bude třeba po dešti

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


PeterNR (4) - xxx.xxx.206.136 (?)
18.7.2012 14:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Poriadny kus uhoriek! Pre lepšie popínanie by možno stálo za pokus tú sieť nabudúce nakloniť. Pestovali sme tak mučenky v Portugalsku, lepšie sa ťahali po naklonenej ako po zvislej sieti.

Peter

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.180.10 (?)
18.7.2012 14:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Tak mučenka je liána, tam to popínání bude snadné, protože to udělá sama rostlina. Okurka se sama nepne ani náhodou. Já ji furt omotávám. Ale příští rok to už takto na síti pěstovat nebudu, protože jich nehodlám pěstovat tolik jako v omto roce. Letos to je jen taková zkouška a zábava. Stanislaw

Připojit reakci
      

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


PP. (68) - xxx.xxx.14.199 (?)
17.7.2012 12:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sacharin jen jako doplněk cukru způsobí, že okurky tak neměknou a zůstávají křupavé.  Všechny  "zaručeně znojemské" nálevy, co jsem vyzkoušel se tomu pravému jen přibližovaly, více či méně, podle toho, čím více to autor vychvaloval, tím to bylo odpornější. Mně i rodině docela chutná běžně prodejná Nova. On ten "pravý" nálev, Kubrte, bude možná připravován i nějakým postupem, který se doma moc zvládnout nedá.  

Připojit reakci
         

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Radouš (12) - xxx.xxx.166.118 (?)
17.7.2012 12:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, sacharin jako doplněk je dobrý. Skořice a hřebíček se dávají v nepatrném množství. Macerát zkusím sehnat, to bude to pravé, jen to mám ke zdroji 400 km. Uvidíme, ještě porovnám poštovné a balné versus nákup hotových okurek. Díky za tipy. R.

Připojit reakci
            

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


elfka (3) - xxx.xxx.1.107 (?)
17.7.2012 12:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tajomstvo je naozaj ukryté v maceráte. Okrem Zelka, resp. Deka, vody, octu, cukru, prípadne trochu cibule a 1 lyžičky macerátu nedávam do pohárov s uhorkami už nič. Chuť je vynikajúca, ako keby ich vyrobili v konzervárni.

Připojit reakci
            

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


vyslouzil (549) - xxx.xxx.92.38 (?)
17.7.2012 13:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Existuje celá řada "proměnných", které se liší u velkovýroby a domácích receptur. Většinou v neprospěch domácích okurek. Například:
1. Doma připravujeme okurky tak, že nacpeme do sklenic co se tam vleze a doplníme nálevem.Protože tvar a velikost okurek se různí, liší se i stupeň zaplnění sklenice. Logicky tak, čím méně je okurek, tím víc bude nálevu - tedy chuť a zejména kyselost se bude lišit sklinku od sklínky. Ve velkovýrobě jsou většinou okurky vytříděné na jednotnou velikost a plněny stejnými objemy plodů i nálkevu. Takže všechny chutnají stejně.  Aspoň před 30 lety ve Frutě tomu tak bylo. 
2. Proces průtokové sterilizace v průmyslových podmínkách lze doma stěží napodobit. Zahřátí je rychlé, teplota se měří uvnitř testovací sklenice, takže sterilizace probíhá přesně danou dobu a rychlé je i chlazení. (u toho jsem ale přímo nebyl). I to vše se na chuti a konzistenci okurek podepíše.
   Macerát může být dobrý, zejména ušetří čas s přidáváním koření a zeleniny. Nemyslím ale, že je všelékem.
   Letos zkouším Okurkol od Ing. Balaštíka - macerát s koncentrovaným octem a solí. Chuť nevím, nové sklenice tak brzy neotvírám.

Připojit reakci
               

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Radouš (12) - xxx.xxx.166.118 (?)
17.7.2012 15:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, velkovýroba je o něčem jiném, ale lze to vzít i obráceně. Doma mohu například používat čerstvé bylinky, dělat pokusy a hledat to, co vyhovuje nejlépe mé chuti.  Ale konkrétně: 1. Odrůda okurek - příliš tmavé jsou ve sklenici nevábné, což platí i naopak. 2. Druh octa i jeho výrobce - kvasný bzenecký asi ano, jednou jsem použil z nouze jablečný a chuť okurek nás příjemně překvapila. 3. I macerát se z něčeho vyrábí, jde tedy o to, jaké byliny, koření či jiné přísady přidat. To, že bude, vlivem nestejného naplnění jak okurkami, tak přísadami, každá sklenice trochu jiná je určitě pravda, ale moje chuťové buňky to vezmou jako přípustnou toleranci. Dokonce bych řekl, že můj výrobek podle stejného receptu od paní xy nakonec chutná trochu jinak. Že by vodou, jako u piva?smiley

Připojit reakci
                  

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


KUKY (11) - xxx.xxx.38.136 (?)
17.7.2012 20:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Znojemské okurky - Loskuták 2012

120 g soli, 400 g cukru, 30 tbl. sacharinu, kousek skořice, 4 bobkové listy, 30 pepřů, 30 nových koření, 4 hřebíčky, 1a1/2 lžíce hořčičných semínek, 3 l vody, 1 l octa /bzeneckého/. Dvacet minut vařit, zchladnout /nechat vyluhovat do zchladnutí/ a použít. O době sterilace nic neříkali, ani nepřidávali kopr, mrkev...

Zkusím to letos, akorát okurky nějak nedorůstají, je jich spousta mrňavých.

Hradec Králové.

Připojit reakci
                     

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Kšely (9) - xxx.xxx.141.45 (?)
18.7.2012 11:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Já také přispěji trochou do mlýna.

4 l vody, 1 l Bzeneckého octa / tento je důležitý pro chuť/, 15 dkg soli, 35 dkg cukru, malá lžička kys. citronové - svařit

Na dno každé sklenice asi půl mocca lžičky hořčičného semínka, stejně semínek koriandru, 2-3 kuličky nového koření, 5-8 celých pepřů, plátek cibule, snítku kopru / podle vlastního zvyku/ a hlavně 2-3 kolečka křenu, aby zůstaly okurky křupavé. Okurky vkládám do sklenic podélce a kolečka mrkve dávám jen " pro oko". 20 minut sterilovat. Konzervační činidlo ani sacharin se nedává. Okurky mají lahodnou chuť. Recept jsme získali asi před 50 lety ve Frutě v Kunovicích. Dnes Hamé. Tak dobrou chuť. Postup mi přijde jednodušší než vařit Novu, Deko apod.a čekat, až se koření vylouží a potom je stejně v každé sklenici jiné množství. MH

Připojit reakci
                        

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Zdenula (10) - xxx.xxx.165.2 (?)
18.7.2012 11:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tento recept se mi líbí. Myslíte, že ho mohu použít i na řezy z hadovek? Dostala jsem jich plnou a bednu a určitě je nesníme :)

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Kšely (9) - xxx.xxx.141.45 (?)
18.7.2012 12:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já tento nálev používám jako univerzální - okurky, houby, cibulky, směs do bramborového salátu... Dá se použít i na hadovky, ale měla bych obavu, že budou měkké. Nakládačka je už od podstaty tvrdší. MH

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Zdenula (10) - xxx.xxx.165.2 (?)
18.7.2012 12:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji, zkusím ho i na houby. Na ty řezy tedy zkusím sterilovat jen 15 minut. Snad to bude ok.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Zdenula (10) - xxx.xxx.165.42 (?)
19.7.2012 20:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jsem to zavařila podle vašeho receptu. Jen mi nálev přišel dosti málo sladký. Potom jsem koukala na nějaké další recepty a prakticky ve všech bylo toho cukru více. Tak doufám, že když to máte vyzkoušené, tak že budou fakt dobré, už jsem na ně zvědavá smiley

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Kšely (9) - xxx.xxx.141.45 (?)
23.7.2012 15:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.Všimla jsem si, že Mr Bigggg uvádí ve svém receptu kromě soli stejný poměr surovin. Tak Vám snad budou okurky chutnat. Ještě bych chtěla dodat, že tam, kde je z praktického důvodu koření ve sklenicích na závadu (u směsi na bramborový salát, kostiček celeru atp.), svařím nejlépe den předem koření zvlášť, nechám vyloužit a pak přecedím do nálevu. Nemusím pak vybírat kuličky koření z připravovaného pokrmu.Jen u červené řepy dávám anýz i křen do sklenic. Zdravím. MH

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


vyslouzil (549) - xxx.xxx.92.38 (?)
18.7.2012 12:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Fruta byla v Mařaticích, ne Kunovicích.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Kšely (9) - xxx.xxx.141.45 (?)
18.7.2012 15:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, máte pravdu. Já jsem už zapomněla, kde byly např. mrazírny, nějaký provoz byl i v Uherském Hradišti atd. Je to už spousta let. MH

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.216.7 (?)
19.7.2012 18:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V Kunovicích Fruta byla a vyráběla se tam např.,,Kunovjanka,, která se hodně používala do bramborových salátů. Další Slovácká Fruta byla i v Uherském Brodě.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Jamieee (16) - xxx.xxx.156.8 (?)
19.7.2012 19:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

malé gurmánské odbočení wink

kdo je líný uvařit a nakrájet mrkev event. i celer a místo toho do salátu napere tvrdou a kyselou zeleninu ála Kunovjanka, tak ten zaslouží nařezat a ukazovat ho ostatním jako odstrašující příklad laugh

Připojit reakci
                        

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Radouš (12) - xxx.xxx.166.118 (?)
18.7.2012 16:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý recept, má ocet k vodě 4 ku 1, 3 ku 1 je příliš. Trochu mne mate ta kyselina citronová, chuťově nic moc a asi bere okurkám jejich barvu. Hřebíček a skořice chybí (asi jsou v perníku), zas je tam koriandr. A co takle čerstvé zelené bylinky, dnes tak populární?

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Kšely (9) - xxx.xxx.141.45 (?)
19.7.2012 7:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. A představte si, že kys. citronová barvu nebere, jsou krásné i po víc jak roce. Bylinky mimo kopru nedávám. Vadí mi různé příchutě. Někdo dává feferonky, česnek, nám to nechutná. Také podle mně znojemský macerát není žádná pecka. Maminka ho párkrát použila a hned bylo poznat, že je to jiný nálev, než na jaký jsme zvyklí. Kdysi jsme dostali macerát přímo z Fruty, ale toho se dávala jedna lžíce na 5 l nálevu, byl velmi silný a velmi tmavý, černohnědý. Koriandr najdete i ve směsích Nova, Deko. MH

Připojit reakci
               

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.72.8 (?)
18.7.2012 21:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Okurkol mi byl taky od známých doporučený a rovnou koupit hotvý nálev. Chvilku mi dalo zabrat najít okurkol ke koupi, ale podařilo se na vinarskydum.cz.

Připojit reakci
   

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Mr Bigggg (16) - xxx.xxx.5.149 (?)
21.7.2012 21:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nálev na znojemské okurky je jednoduchý: 10 litrů vody, 2,5 litrů octa, 85 dkg cukru, 30 dkg soli a 1,5 ml výtažku z různých bylin (je to hrozně hořké). A právě ten výtažek dává tu jedinečnou chuť znojemských okurek a byl výrobním tajemstvím o které měli zájem i různé cizí delegace.

            Mr Big

Připojit reakci
      

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.213.126 (?)
23.7.2012 16:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Už je to hodně dávno dostal jsem výtažek na znojemské okurky mělo to strašně divnou chuť teprve po čase jsem zjistil že se tento výluh ředil 1:1000.Tak jsem od pokusu vyrobit znojemské okurky navždy opustil.

Připojit reakci
      

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Mr Bigggg (16) - xxx.xxx.5.149 (?)
23.7.2012 16:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jen bych ještě doplnil:

1.Podle mne bylo pro celý Jihomaravský kraj jedno podnikové ředitelství Fruta Brno, n.p. na Jakubském náměstí v Brně. Všechny ostatní Fruty byly jen závody nebo provozy této firmy. Pokud jde o Znojemské okurky, tak tyto se vyráběly jen ve Frutě Znojmo (nevím přesně v které provozovně) pod zn ačkou Znojmia. Okurky z jiných závodů měly úplně jinou chuť.

2.K macerátu-je to tmavě zelený lihový výtažek, kterého se podle původního receptu z Fruty Znojmo opravdu dává 1 až 1,5 ml na 10 litrů vody. Já spotřebuji za celý rok cca 2 ml tohoto macerátu.

3.Pochopitelně do sklenice dávám dle původního receptu z Fruty půl lžičky hořčičného semínka, 4 kuličky pepře, čtyři kuličky nového koření, dva tři plátky mrkve pro ozdobu a nějaké to kolečko cibule. Ostatní dle chuti. Já mám rád okurky s přídavkem feferonky (taky je dělali), manželka s koprem.

4.Na snímku je lahvička s macerátem, asi ho už celý nespotřebuji.

  Mr Big

Obrázky:
Bylinný výtažek
Bylinný výtažek
Připojit reakci
         

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.147.174 (?)
25.7.2012 15:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nálevy na okurky jsou super, ale musíme si to trochu ulehčit, zvlášť pro ty, kteří zavařují okurky po menším množství |5 sklenic a pod.| Každý rok je ve Znojmě soutěž o nejlepší zavařenou sklenici okurek. Vítězný recept z r. 2008:  vždy do jedné sklenice: 5 koleček mrkve 3 kolečka cibule, okurky naklademe do půl sklenice, pokračujeme 4 kuličky nového koření 6 kuliček pepře, 1 čajová lžička soli, 2 polévkové lžíce cukru 1 bobkový list, čerstvý květ kopru větší, necelé 1dcl octa, já dávám po zkušenostech 0,9 dcl, doplnit okurky, zalít vodou. Sterilovat 20 minut při 80 stupních. To je hotovo, nekazí se, chutnají výborně, máte-li vše nachystáno. jde to velmi rychle.

Připojit reakci
            

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Radouš (12) - xxx.xxx.166.118 (?)
27.7.2012 11:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jsem včera vyzkoušel znojemský macerát a už dnes ochutnal podélné řezy. Nebyly vůbec špatné, ale ta pravá chuť znojemských okurek z velké plechovky, co ji pamatuji z mládí, tam podle mne ještě není. Dnes jsem objevil dodavatele lihového extraktu (macerát je octový) a zkusil dotaz. Mám však pocit, že skutečné (a tajné) složení extraktu už buďto nikdo nezná, nebo není schopen běhat po kopcích a sbírat všechny ty bylinky, co tam patří. A ještě je také možné, že ty okurky tenkrát byly dokořeněné mým mládím a na to už teď ani extrakt podle tajné receptury nestačí. R.

Připojit reakci
               

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


KUKY (11) - xxx.xxx.38.136 (?)
27.7.2012 18:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes jsem zavařil 14 sklenic a jednu sklenici na močáky. Porost se mi moc líbí, proto jsem ho postříkal Ortivou, aby ještě něco bylo, má být vlhko.

Připojit reakci
   

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Kasla (3) - xxx.xxx.11.109 (?)
16.8.2012 23:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Radous - jsi dalsi ktery se snazi udelat prave Znojemske okurky, ale bohuzel stracis cas a stejne neuspejes, pak mozna vyberes jeden ze svych receptu a budes jej vydavat za Znojemske okurky, takto se to na netu provozuje, co tady radi o Znojemskych okurkach tak Znojemske okurky vyrabeny v plechovkach do roku 1990 zrejme nevidely. Charakteristikou Znojemskych okurek byly a) odruda okurek

           b) specificky lak

           c) barva nalozenych okurek

Vypestovat nejake okurky a neco nalit nejde.

Připojit reakci
      

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Kšely (9) - xxx.xxx.141.45 (?)
17.8.2012 8:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Pro sebe mám jediný závěr - nostalgie, staromilství. A to já mám moc ráda a klidně se tím pochlubím. Byli jsme mladí, zdraví, měli chuť jak do práce, tak do jídla a neměli všeho vrchovatě. A proto myslím, že mnohé chutě se nám už nenávratně ztratily. Ale to přece nevadí, dnešek je také hezký. Zdraví MH

Připojit reakci
         

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Mr Bigggg (16) - xxx.xxx.5.149 (?)
17.8.2012 15:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také rád vzpomínám jak nám chutnaly mydýlka a podobné cukrovinky, ale znojemské okurky je trochu jiná záležitost. Ty by nám chutnaly i dnes a opravdu to byl velmi dobrý vývozní artikl. Zánik Fruty Znojmo bych klidně připodobnil situaci jako kdyby zanikla Becherovka se svým receptem. Jistě by se objevilo plno jiných zaručeně pravých becherovek, ale myslím si, že už by to nebylo ono. Ale jistě by to byla škoda, já mám becherovku rád tak jak je.

           Mr Big

Připojit reakci
            

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


PP. (68) - xxx.xxx.9.2 (?)
17.8.2012 15:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V té souvislosti by bylo zajímavé vědět, zda ten skutečně originální recept existuje, kdo jej má v držení a zda by se podle něho dnes takové okurky daly vyrobit.

Připojit reakci
               

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Mr Bigggg (16) - xxx.xxx.5.149 (?)
17.8.2012 17:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím jak byl tehdy ten recept na výtažek chráněn, jestli ho nějaká osoba znala celý, nebo se skládal z více částí, ale předpokládám, že byl psaný recept někde uložen. Jak končila Fruta Znojmo nevím, ale divil bych se, že člověk, který by případně celý ten recept znal, tak si ho neopsal nebo nezapamatoval- pochopitelně by s ním nemohl jít oficielně na veřejnost. 

        Mr Big

Připojit reakci
               

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Mr Bigggg (16) - xxx.xxx.5.149 (?)
17.8.2012 23:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nerozumím tomu, proč by se takové okurky nedaly vyrobit. Znojemské okurky se vyráběly až do počátku 90- tých let minulého století. Pochybuji, že v 80-tých letech v době, kdy začala porosty okurek ohrožovat plíseň okurková, se stále vyráběly z tradiční odrůdy Znojemské, když na trhu byly daleko výnosnější a snad i odolnější např.Parifin atd. Když budete znát návod na přípravu lihového extraktu z bylinek, tak není problém i z dnešních odrůd vyrobit okurky Znojmia. 

          Mr Big

Připojit reakci
                  

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


PP. (68) - xxx.xxx.9.2 (?)
18.8.2012 7:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jednoduše třeba proto, že nebude splněna některá z podmínek, které tenkrát splněmé byly. Jak píše kolega výše, jde tu i o odrůdu okurek, může jít o způsob pěstování, technologický postup. Je velmi pravděpodobné, že to co dodávalo okurkám chuť, ať to bylo cokoliv, se vyrábělo nějakým speciálním postupem. Může být i to, že v tom extraktu byla látka, jež je dnes zakázaná předpisy a nahradit ji nelze. Prostě spousta možností. Sice píšete, že by to problém být neměl, ale asi je. Nevím, okurky v obchodu nekupuju a jejich chuť neznám.

Připojit reakci
                     

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Radouš (12) - xxx.xxx.166.118 (?)
18.8.2012 14:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z celé diskuse, kterou jsem tady otevřel, je přece jen nějaký výsledek. Výrobce macerátu je velmi komunikativní a už mám s přísadou macerátu zavařeno několik dávek. Naproti tomu na dotaz a možnosti k extraktu žádná odezva. Okurkol nemám a kořeněný ocet jsem jednou už taky zkoušel a nebylo to ono.  Pravé znojemské to asi nikdy nebudou, podle mne jejich tajemství je v ingrediencích nálevu, vše ostatní je také důležité, ale ne tolik. Pan Slavický se nemusí obávat, nikdy nebudu vydávat svůj recept za ten jediný a pravý na ty znojemské, ale na druhou stranu rád vyzkouším různé recepty od kolegů a o zkušenosti se podělím. A k tomu ta diskuse tady je. R.

Připojit reakci
                        

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Mr Bigggg (16) - xxx.xxx.5.149 (?)
18.8.2012 17:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jistě by bylo zajímavé porovnat okurky s tímto macerátem a okurky s originálním extraktem. Ale letos už sezóna nakladaček skončila- tak leda příští rok.

                     Mr Big

Připojit reakci
                     

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Kasla (3) - xxx.xxx.3.221 (?)
19.8.2012 22:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mate pravdu, ze nebyla splnena nektera z podminek a jak jsem uvedl tak pro Znojemske okurky v plechovkac ktere meli svoji orginalni recepturu byly dulezite 3 atributy, misto toho se tady debatuje o nalevu.

V roce 1978 se mi podarilo sehnat namichanou smes bylin ktera se pouzivala pro vyrobu Znojemskych okurek v plechovkach, chut nebyla stejna a dale byla uplne jina barva okurek, coz je dalsi problem, Znojemske okurky byly poznat i po smichani s jinyma okurkama prave podle barvy.

O cem je tedy cela debata?

Připojit reakci
                        

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Radouš (12) - xxx.xxx.166.118 (?)
20.8.2012 14:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Barva okurek se liší podle odrůd i následně trochu podle zpracování, ale chuť nedělá. Odrůda okurek jistě není zanedbatelná, jde o tvrdost, tvar, barvu a snad i chuť ale ne příliš, tu právě dává nálev. Ale důležitá je jistě výrobní technologie, v domácích podmínkách nedosažitelná. Takže to hlavní, co mohu nejvíce změnit a co má podle mne ten největší vliv, je právě receptura. Na druhé straně - jde jen o okurky, důležité je i to, co je k nim. R.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Mr Bigggg (16) - xxx.xxx.5.149 (?)
20.8.2012 18:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Plně s Vámi souhlasím s tím, že chuť steilovaných okurek dělá nálev. Nevím z jakých zkušeností vychází pan Slavický, ale můj otec pracoval na kontrole kvality potravin a pravidelně jezdil i do Fruty Znojmo na hodnocení jakosti mimo jiné i okurek Znojmia. I když se to nesmělo (po degustaci se mělo všechno vylít do odpadu), tak častkrát přivezl i nějakou tu sklenici okurek pochopitelně již otevřenou (nebyla to většinou velká plechovka s velkými okurkami ale sklenice s okurkami první jakosti na export). Asi tak před čtyřiceti lety tam dostal od někoho skleničku s lihovým výtažkem z bylin a pochopitelně jsme ho hned odzkoušeli a porovnali s okurkami z Fruty. Rozdíl v chuti nebyl poznat. Od té doby děláme (já jsem ten extrakt zdědil) jen okurky s tímto výtažkem.  

          Mr Big

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


PP. (68) - xxx.xxx.9.2 (?)
20.8.2012 21:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdyby to bylo tak jednoduché, nebádali bychom proč a nač a všichni výrobci by vyráběli ty jediné pravé dokonalé Znojemské okurky. Protože to (asi) nečiní, tak jednoduché to asi nebude. Stejně jako všichni výrobci vyrábějí Gothajský salám, ale není to Gothajský salám, některý ani náhodou, některý jej slabě připomíná.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Mr Bigggg (16) - xxx.xxx.5.149 (?)
21.8.2012 0:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nikdo tady nepíše, že je to jednoduché. Jednoduché by to bylo v případě, kdyby každý výrobce znal složení toho extraktu. Je to stejné jako s Becherovkou a třeba i Coca Colou. Já si pamatuji, že Coca Cola se začala vyrábět ve Frutě Brno, ale to hlavní se dováželo ze zahraničí- nikdo u nás nevěděl co dělá opravdu Coca Colu Coca Colou.

             Mr Big 

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


PP. (68) - xxx.xxx.14.199 (?)
21.8.2012 6:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Diskuse má podle mne dvě podobná témata. 1. Vyrábějí se dnes průmyslově pravé Znojemské okurky, v chuti a dalších vlastnostech stejné jak známe z doby před velkým třeskem? 2. Lze nějak v domácích podmínkách vyrobit okurky stejné chuti a křupavosti jako byly pravé Znojemské okurky?

Na otázku 1 si odpovídám, že nemám tušení. Na otázku dvě moje odpověď zní stěží, já to neumím, ale možné to třeba je. Tečka.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Radouš (12) - xxx.xxx.166.118 (?)
21.8.2012 13:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro mne je to pořád prosté. Hotové znojemské okurky nehledám, nemám zapotřebí okurky kupovat. Hledám způsob, jak své výrobky k nim chuťově přiblížit. Přes obvyklé domácí recepty asi cesta nevede. Macerát (i když znojemský výrobek) asi jen šetří čas, jinak potřebný pro vkládání všech kořenících přísad jednotlivě do sklenic. Vyhovuje mi, vůbec ho nezavrhuji, jen se mi zdá, že to není pořád to, co hledám. Takže mám úkol do příští sklizně - sehnat lihový extrakt a vyzkoušet jej. Ještě mám - bez záruky - jeden typ. Vloni jsem omylem koupil láhev bzeneckého octa - ale jablečného. Okurky vůbec nebyly špatné, pěkně vrzaly v zubech. Zkusím to znovu. R.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


PP. (68) - xxx.xxx.14.199 (?)
21.8.2012 13:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Už jsem napsal tečku, ale nedá mi to. I na tom octu přece záleží! V obchodě prakticky nekoupíte čistý nebarvený a neochucený ocet - čistou kyselinu. Všechny jsou barvené a ochucené nějakým estragonem a podobně. A to přece chuť i barvu okurek ovlivní a to dost.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Radouš (12) - xxx.xxx.166.118 (?)
21.8.2012 15:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, samozřejmě máte pravdu. V receptech na okurky se považuje za standart bzenecký ocet, já jiný nekupuji.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.31.100 (?)
25.8.2012 10:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

PP - jste dalsi kteremu to mysli, umelci kteri tady debatuji o Znojemskych okurkach v v plechu vyrobce Fruta zrejme ani nevi jak uvedene okurky vypadaly, meli by si vzpomenout jakou barvu mel lak uvedenych okurek,

Chut okurek je dana postupem nakladani, nikoliv jenom lakem, barva okurek je rozdilna k chuti okurek, jinou chut maji okurky svetle zelene a jinou chut maji tmave zelene, jinou chut maji okurky Dalila a jinou okurky Lada, jina chut je pokud okurky zaliji horkym nalevem a uzavru, jina chut je kdyz zavaruji 20 minut pri 85° C coz varim jako praseci kost.

Dotaz byl na,,Prave znojemske okurky,,zadny kren, zadna mrkev, jinak mrkev patri do polevky, svickove a ne do okurek.

Co bylo obsahem plechovek? 

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Radouš (12) - xxx.xxx.166.118 (?)
25.8.2012 19:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nerad bych se vyjadřoval stejným způsobem, jako dva předcházející autoři. Tedy, pokud znáte způsob, jak docílit kvalitní nakládačky (i když to nebudou znojemské) a chcete se o něj podělit s ostatními, pak poraďte, jak to dělat, ne jenom, jak to nedělat. Jakou odrůdu, jaký nálev, jaký způsob zpracování. Obvykle se tady lidé o své zkušenosti přátelsky a kolegiálně podělí. Pokud ovšem tento způsob diskuse zvládají.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


PP. (68) - xxx.xxx.9.2 (?)
25.8.2012 20:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevidím vadu v té diskusi. Tématem je recept na pravé znojemské okurky a ne kvalitní nakládačky jakékoliv. Pokud si vzpomínám, Znojemské okurky měly jednotnou barvu, stále konstantní chuť, křupavost. Ve sklenici či plechovce plaval proužek cibule a pár zrnek hořčice. (Pravdu má diskutující, který mrkev odsunuje do omáčky). Tou konstantní chutí mám na mysli, že ať jste si je koupili jeden, druhý rok, prostě opakovaně, furt chutnaly stejně. Vzpomínám, že za dob mého mládí nějak jednou nebyly k sehnání - asi se víc vyvezlo, devizy byly potřeba. V obchodech tehdy byly okurky z nějaké sousední země, nevím, snad Polsko, Maďarsko, Rumunsko. Ovšem ten produkt byl pro českého konzumenta naprosto nepoživatelný.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Kasla (3) - xxx.xxx.6.16 (?)
24.8.2012 22:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co se tyka debaty o Znojemskych okurkach v plechovkach od vyrobce Fruty tak debata je nesmyslna,  ruzne okurky maji ruzne chute v jednom stejnym nalevu, bohuzel panove.  Jestli zacnu tvrdit, ze chut okurek je veci nalevu tak o zavarovani toho moc nevim, je velky rozdil chuti v jednom nalevu mezi hruboostnou a jemnoostnou okurkou a nebo mezi dvema odrudami treba hruboostnymi.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


jariel231 (15) - xxx.xxx.146.203 (?)
26.8.2012 0:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po třiceti letech experimentování nalézt recept dříve vyráběných znojemských okurek jsem ochutnal od Hamé - Znojmia okurky. Byl to pro mne šok, "znojemský vocas" jak jsem nazval tu libou chuť, nikde. Po otevření další sklenice se situace opakovala. Po dotazu v Hamé :

sterilované okurky Znojmia vyrábíme v našem závodě již řadu let podle tradiční receptury. Všechny hotové výrobky podléhají samozřejmě vstupní, mezioperační a výstupní kontrole, dále jsou kontrolovány analytické hodnoty hotových výrobků, jejich chuť, konzistence, standardnost, účinek sterilačních režimů a další. Provádíme nezávislé srovnávací degustáže, abychom docílili standardní chuti našich výrobků.

Naší snahou je výroba kvalitních výrobků ke spokojenosti všech našich zákazníků.
Kde se stala chyba. My pamatujeme chuť znojemských okurek a výrobce je neumí udělat. Za tu dobu jsem udělal mnoho výborných receptů, ale žádný neměl "znojemský vocas".

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.155.195 (?)
14.7.2018 15:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na tohle odpověď znám a je vcelku jednoduchá znojemské okurky od Hamé nejsou znojemské okurky co se vyráběli ve Znojmě, protože Znojemská Fruta byla vytunelována a Hamé koupila pouze značku "Znojemská okurka" ale už né recept na ně, ten si ponechali původní majitelé a nejspíš tak skončil v nenávratnu možné je že už ho ani v té době, celý nikdo neznal kdo ví... každopádně Znojemské okurky od Hamé nejsou a nikdy nebudou pravé Znojemské... i dkyž já o těch svých mohu tvrdit že jsou znojemské protože ve Znojmě žiju okurky zde pěstuji a zavařuji takže mám pravé znojemské ;-)

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


vyslouzil (549) - xxx.xxx.236.1 (?)
15.7.2018 13:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...každopádně Znojemské okurky od Hamé nejsou a nikdy nebudou pravé Znojemské... i dkyž já o těch svých mohu tvrdit že jsou znojemské protože ve Znojmě žiju okurky zde pěstuji a zavařuji takže mám pravé znojemské ;-)

To je právě trochu problém. Všichni jsme milovali Znojemské okurky z 5litrové plechovky. Před 40 lety kolovaly mezi lidmi zaručené recepty, jak tu chuť napodobit. Ve svém sešitě receptů jsem měl (a ještě mám) takových snad deset. Ta pravá chuť se trefit nedala, přesto se jí receptury hodně blížily. V posledních letech vařím lák už jen ze znojemského koncentrátu z Kauflandu. Když mi jednou došel, uvařil jsem podle jednoho z těch starých   receptů. Ale okurky byly příliš kyselé.
   Myslím si, že za ty roky se nám změnila chuť. Zvykli jsme si na sladké omáčky, dresingy, čatní, které bychom před lety s masem nekombinovali. Tak je možné, že i kdyby ty staré znojemské někdo trefil, že by mi možná ani nechutnaly.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.248.187 (?)
17.7.2018 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ty co byly z plechovek měly zásadní odlišnost - byly sterilovány v autoklávu = při teplotě cca 120°C po kratší dobu než by tomu bylo u našich domácích postupů se sterilací při 95°C po dobu odvislou od velikosti sklenic (viz např "Balačtík").

SfK

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.114.254 (?)
19.7.2018 12:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud tu recept už je, tak se omlouvám, přečetla jsem jen něco. Jelikož pocházím kousíček od Znojma a naše okurky se takto dělali snad i za mé prababičky, z kuchařky jsem recept vylovila. Má být prý originál z Fruty... Ale! strašně záleží na pár faktorech - druh okurků. Lepší jsou menší asi dámský palec u ruky, dále pak mám vyzkoušenou odrůdu, která píchá jako čert a "bradavičky" na okurcích jsou malé, ale četné (pardon, název nevím, protože semínka vždy dostanu od babičky v obálce, snad Fatima je jim hoodně podobná??). Potom je dost důležitý ocet! Je to k nevíře, ale i blbý druh octu okurky pokazí. A cukerin, to je taky základ...

A teď recept na lák: na asi 5 sklenic si svaříme 1 l vody, až začne vřít přidáme 250 ml octa (my vždy kupovali bzenecký, nijak neochucený), 40 g soli, 75 g cukru krystal a 13 tablet cukerinu. Chvíli povaříme a necháme vychladnout.. Do sterilních skleniček na dno dáváme prvně koření a zeleninu - tj. hořčičné semínko (tím zakryjeme dno), 3 kolečka mrkve, 3 ks celého pepře, 3 ks celého nového koření, kousek bobkového listu, 1 kolečko křenu, kousek cibule, kousek kopru. Na to vše začneme skládat umyté a vykartáčované okurky. Na okurky nahoru opět dáme kousek mrkve, cibule a křenu. Vše zelijeme vychladlým lákem tak, aby byly zatopené všechny okurky. Zavřeme víčkem (používám klasické omnia sklenice, které zavřu pomocí "hlavy" - takového toho kulatého plastového cosi a pořádně se ujistím, že gumička z víčka sedla na sklenici). Sterilizujeme při 80°C asi 20 minut (tato doba na sklenice o objemu 0,7l) (vaříme do doby, až na okurcích bude sem tam flíček, že je uvařeno) (bohužel zavařuju po staru - velký zavařovací hrnec a teploměr, v domácích podmínkách to bude horší). Skleničky vytáhneme, postavíme na zem a na víčka hodíme hadr, který je vyprán ve studené vodě. Během chladnutí hadr několikrát vyměníme...

Většinou se u nás zavařuje tak 150-200 skleniček ročně. Jelikož už teď bydlím ve východních čechách, okurky si vozím od rodičů a kdokoli zatím ochutnal, nejedl prý lepší. Na zkus jsou křupavé, chuť vyvážená a lák často používám např. do bramborového salátu. Ale jak je tu řečeno - každému chutná něco jiného, beru na vědomí, že tyhle okurky jsou sladší a kyselejší než ty bačkory, co prodávají v obchodech.. Sto lidí, sto chutí :)

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


vyslouzil (549) - xxx.xxx.11.7 (?)
19.7.2018 13:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Problém většiny domácích receptů je, že jsou nepřesné. Jednak kousek cibule, kolečko křenu 3 kolečka mrkve, kousek kopru, si může každý vyložit jinak, v tom mohou být nemalé rozdíly.
   Ale hlavně. Doma děláme okurky tak, že naplníme sklenici a dolijeme nálevem. Pokud další sklenici seskládáme tak, že do ní nacpeme o jednu střední okurku víc (a tedy o stejný objem nálevu míň) je výsledná koncentrace láku (ale i soli, cukru, koření) značně jiná. Co vím, nikdo doma neplní sklenice stejným počtem přesně stejně velkých okurek a nezalévá je odměřeným množstvím nálevu. Bez takového postupu nelze dosáhnout jednotné chuti. Já to dělám tak, že do sklenice nalévám jednu naběračku nálevu. A divím se, že některá je plná povrch, jiná těsně nad půlku.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.30.200 (?)
19.7.2018 21:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nabízím recept mojí maminky je dost známý ale všichni tvrdí že je to ten pravý. 1l octa 4l vody 40 kuliček pepře 20 kul.nového koření 15 bobkový listů 25 sacharidů 1deko 28 dkg cukru 16dkg soli zahřát až nalev bude čirý do sklenic se vloží kousek kopru kolečko cibule kolečko křenu a kousek mrkve. Dá se použít i na houby nebo cibulky. Vychází na cca 15.lahví.Dobrou chuť Ryba.
Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


vyslouzil (549) - xxx.xxx.236.1 (?)
21.7.2018 12:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

do sklenic se vloží kousek kopru kolečko cibule kolečko křenu a kousek mrkve.

To je napsáno ve většině receptur. Přitom v Deku, znojemském výtažku i znojemském nálevu je obsažen extrakt z koření a ze zeleniny. Což není chuť mrkve kopru cibule a křenu obsažena v extraktu? Co si pamatuju, v plechovce znojemských okurek nebyla žádná další zelenina.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.9.135 (?)
5.8.2018 19:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bylo tam pět kuliček hořčice a kroužalka cibule.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.128.176 (?)
5.8.2018 17:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Maximálny súhlas s týmto názorom... yes

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.243.245 (?)
26.8.2012 19:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jo, a po čtyřiceti letech má výtažek stále stejnou jakostwink.  Jestli si tu stále stejnou chuť jen nenamlouváte cheeky...

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.223.233 (?)
22.10.2012 8:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě k tomu hořkému výtažku z bylin, co se používal do okurek Znojmia, který tu zmiňuje Mr.Bigg. Napadá mě, jestli by to nemohl být výtažek z Estragonu (Pelyněk kozalec). Vysadila jsem letos jednu rostlinku, ale nakonec jsem ji na nic nepoužila. Bylinka ná hořkou chuť a zvláštní vůni, Francouzi ji požívají do hořčice, dělá se i estragonový ocet. Do okurek by mi docela pasoval. Milena

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


jariel231 (15) - xxx.xxx.146.203 (?)
11.8.2013 21:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten výtažek vyrábí Aromka Brno pod označením Konzervárenský výtažek č. 1

Připojit reakci
   

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.185.138 (?)
18.8.2013 17:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zvláštní, že nikdo nepřipoměl to prkýnko, to bylo naprostá nutnost!

Připojit reakci
      

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.223.233 (?)
25.8.2013 20:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevíte někdo, jestli se ještě někde dostanou koupit takové ty oválné dýhové vzpěry do okurek? Měla jsem jich zásobu, ale už mi došly, opatruju poslední kousky do sklenice s kvašáky. Milena

Připojit reakci
         

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.136.92 (?)
2.9.2013 14:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kupte si v lékárně (?lékařských potřebách?) dřevěné špachtle, které používají doktoři při nahlížení do našich krků... a budete to mít i sterilní.

Připojit reakci
            

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.19.245 (?)
6.9.2013 9:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Okurky už nějaký rok nezavařuji, přišel jsem o zahradu, jsou tam paneláky. A taky jsem nečetl všechny příspěvky, tak nevím, zda se nebudu opakovat.
Koření nebo macerát, je to celkem jedno. Měl jsem vždy vynikající okurky a dosáhl jsem toho tím, že jsem u běžně psaných návodů na zalití dodržel všechny poměry cukru, octa, soli…, ale vody jsem dal jen polovinu!!!
Tím jsem dosáhl koncentrovaný nálev.

A další věc, žádné vaření půl hodiny, jen nechat v hrnci projít varem a odstavit. A okurky byly krásně křupavé.

Připojit reakci
               

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


vyslouzil (549) - xxx.xxx.92.38 (?)
9.9.2013 7:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Křupavé ano, ale kyselé příliš. Dělám to opačně. Ubírám octa, přidávám cukru. Každému dle jeho chuti.

Připojit reakci
                  

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


Marie 60 (1) - xxx.xxx.141.8 (?)
11.9.2013 13:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím si, že všechno, co nám připomíná dětství a mládí, bylo krásné, dobré a nejlepší.To samé bude i s chutí, když si vzpomeneme, co nám v dětství hodně chutnalo a teď už se nevyrábí.Byly to věcí, které se vyráběly u nás, vzpomínám si na chuť oplátků-rožků, byly to takové trojúhelníky na váhu, byly vynikající nebo jogurty ve skle a různé jiné pochoutky.Dnes jsou fabriky zavřené nebo je převzaly zahraniční firmy a prosadily svoje výrobky.

Stejné to je s těma okurkama, chuť okurek Znojmia už nenajdeme, musíme se spokojit s tím, co si vyrobíme doma, každý podle svého.Já přidávám do sklenky kousek křenu a strouček česneku, kopr,cibulí, mrkev,do nálevu nové koření, celý pepř, hořčičné semeno, hřebíček.Myslím, že jsou dobré, aspoň všem chutnají, kdo je zkusil.Po sterilizací musí mít barvu trochu nažloutlou, pak vím, že budou chutné.

Připojit reakci
                     

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.161.170 (?)
1.8.2014 22:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sacharin při teplotách nad 60 stupňů se mění v z části na karcenogen. Rvat si do domácích okurek těžkou chemii je mentálně jaksi mimo mísu. Jen tak na okraj. Sacharin byl vyvinut jako bojová chemická látka, teprve až nebyly kšefty a náhodou se přišlo na to, že to sladí a naředěno nezabíjí, tak se to ujalo jako sladidlo, když už bylo ve vývoji mnoho peněz ::)))

Připojit reakci
                        

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


vyslouzil (549) - xxx.xxx.236.1 (?)
3.8.2014 18:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je blbost.. Sacharin se používal jako sladidlo už v 19 století. Při 60 stupních se nemění, ani se v těle nemetabolizuje. Karcinogenně působí pouze na krysy, škodlivý účinek na člověka nebyl prokázán.
P.s. říká se kancerogen (z řeckého cancer) nebo karcinogen (z latinského carcinoma). Nikoli však karcenogen.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.223.235 (?)
5.8.2014 18:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, ja používam recept od mojej maminy a chutí nám najviac - 250g kryšt.cukru, 60g soli, 0,5l octu, 1,5l vody, 10 guličiek nového korenia, 10 guličiek čierneho korenia, 1 bobkový list, 3 klinčeky - prevariť aby sa rozpustil cukor a nechať vychladnúť. Zaliať fľaše, zatvoriť a sterilizovať. Ja sterilizujem v rúre :-)

Připojit reakci
   

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.73.68 (?)
14.11.2014 0:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chuť znojemských okurek je (byla) dosažena tím, že tam není (nebylo) přidáno nic co tam nepatří. Tedy: cibule, česnek, křen, kopr, nové koření, pepř, bobkový list - psáno v pořadí podle škodlivosti chuti sterilovaných okurek. Cibule nepatří do žádných okurek, česnek také ne, křen, kopr a bobkový list patří do kvašáků. Znojemské okruky mají obsahovat jenom okurky a nálev z bzeneckého octa (v něm již je koření včetně estragonu), hořčičného semene a koriandru. nejlépe lze tento nálev napodobit koupí přípravku Deko a jeho namícháním přesně podle návodu - nic nepřidávat. Žádný sacharin, aspartam, nesmíte-li cukr, nejezte sterilované okurky, nebo si nestěžjte, že nechutnají, jak mají.

Připojit reakci
      

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


vyslouzil (549) - xxx.xxx.236.1 (?)
14.11.2014 17:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vyzkoušel jsem řadu zaručených receptů na ty nejpravější znojemské okurky, odpovídající těm v zelených 5l plechovkách, a to v době předsametové, tak i po ní. Některé se k té chuti blížily víc, jiné méně. Nálev z Deka - ten přípravek byl na světě zřejmě dřív než já - se jim ovšem nepodobá vůbec. Mimo jiné nedokáže skrýt pachuť kyseliny benzoové, která ve sterilovaných okurkách nemá co dělat.

Připojit reakci
      

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.9.135 (?)
4.12.2014 16:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

MV. má pravdu, Deko se chuti znojemských okurek nepřibližuje ani zdaleka. Ovšem z komerčně vyráběných přípravklů se mi žádný taky té chuti moc nepodobá. Různé znojemské nálvy z marketů, nebo okurkol. Nezkoušel jsem znojemský koncentrát. Nemáte pravdu, že cibule do okurek nepatří. Ve Znojemských okurkách v každém balení jak plechovky, tak sklenice byla kroužalka cibule apoár zrnek hořčice. U nás se používá ke spokojenosti Nova. Sice to taky není přesně ono, ale zvykli jsme si.

Připojit reakci
         

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


vyslouzil (549) - xxx.xxx.92.38 (?)
4.12.2014 18:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Problém všech doma sterilovaných okurek je v technologii. Naplníme sklenice a dolijeme nálevem. Tedy, když se do sklenice vejde víc okurek, bude tam míň nálevu. A naopak. Tedy každá sklenice je jinak kyselá, jinak sladká, jinak kořeněná.  Chceme-li, aby měly všechny okurky správně slané a sladkokyselé, mělo by se do každé sklenice odvážit stejné množství okurek a odměřit stejný objem nálevu.

Připojit reakci
            

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.6.7 (?)
5.12.2014 13:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

My sa to snazime robit tak, ze sa pripravi koncentrovany nalev a toho sa da za velkeho frtana a doleje vodou. Je skoro jedno, ci je tam vela alebo malo uhoriek. Ci su napchate alebo nenapchate. Uhorky podobne ako doliata cista voda su nevyraznej chuti. Pokial dodrzime konstantne mnozstvo koncentratu, tak budu uhorky rovnako pikantne a kysle, ci su napchate alebo nenapchate. Len s tym koncentratom to musi byt vyskusane a overene. To sa da namiesanim s cistou vodou.

Připojit reakci
               

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


jariel231 (15) - xxx.xxx.146.203 (?)
6.12.2014 0:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud by bylo v okurkách někde více či méně nálevu to by mne nevadilo. Vadí mi, že jsem nedokázal napodobit tu chuť. Nynější Znojmia okurky od Hamé ani zdaleka nepřipomínají okurky před 89. rokem. Mají tam mnoho octa a pepře. Chutnal jsem okurky od družstva ze Znojma, a také to nebylo ono. Mohlo to být tím, že byly přes rok staré. Zajímalo by mne, jak chutnají okurky ze znojemského nálevu od Moravia Food. Letos jsem zkoušel okurky z hoblinkového octa Pikant a byla to zajímavá chuť. Okurky jsem měl kupované gumové, ocet starý a navíc jsem ty dvě sklenice steriloval v mikrovlnce. Může se taky stát, že již nikdo neudělá ty mňamky z komunistické éry. Znojemskou octárnu rozkradli, ocetnice si odvezli Francouzi a ty kvasinky jsou nenávratně pryč. Já, ale budu pokračovat v experimentování.Chci se alespoň přiblížit k vysněnému cíli.

Připojit reakci
                  

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


vyslouzil (549) - xxx.xxx.236.1 (?)
7.12.2014 17:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jenom jestli takový cíl vůbec existuje. Naše chuťě před 25 lety byly jiné. To, co nám chutnalo tehdy, kdy plejáda pochutin byla mnohem menší, by nám dnes možná tolik nechutnalo. Když si vzpomenu, jak úžasně mi v dětství chutnaly jedlé kaštany, cukrová vata, olivy, Nutela,  čerstvý kokos, čokoláda Milka, a to jen proto, že byly vzácné. A dnes? Nic moc. Nemyslím si, že by se jejich chuť objektivně změnila. Je otázkou, zda s těmi okurkami to nebude podobné.

Připojit reakci
                     

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


jariel231 (15) - xxx.xxx.146.203 (?)
7.12.2014 21:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Vysloužile, s těmi dětskými pochutinami máte pravdu. Se znojemskými okurkami nikoliv. Neobdivovaly je pouze domácí, ale i cizinci. Ochutnal jste současnou produkci Hamé Znojmia? Proč asi dávají v televizi reklamu na Znojmia okurky? Protože jsou některé ze supermarketu chutnější.

Připojit reakci
                        

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.61.76 (?)
25.5.2016 15:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den. Zabývám se nákladanim okurek od puberty, kdy jsem musel pomáhat rodičům i prarodicum. Léta jsem pak zkoušel různé nálevy, vždy zaručeně "Znojemské", ale tu chuť znojemskych okurek z čerstvé otevřené plechovky znojemaku v časech za Komancu se mi nikdy nepodařilo dosáhnout. Až před několika lety jsem objevil Znojemský macerat - absolutní bomba, proste naprosto ono! Bohužel výroba skončila a me došly zásoby. Na opakovaně telefonické dotazy do Znojemskeho družstva me ujistovali, ze výrobu obnoví a macerat začnou opět vyrábět. Nakonec jsem nevydržel a letos před sezonou jsem si objednal macerat z Aromky Brno. Na první pohled totožná lahvicka (až na etiketu), velmi podobný návod i chuť. Na pohled naprosto čirý, ten Znojemský byl trochu zakaleny. Tak uvidíme, snad to bude stejně i na chuť okurek. Mám z toho takový pocit, ze někdo prchnul ze Znojma do Brna s receptem na macerat v kapse.
Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.42.244 (?)
26.5.2016 14:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No on ten" vynálezcemacerátu" a "prvotní výrobce" před lety zemřel... tak se spíše řešila "dědická práva", na koho přejdou. Možná se při tom i někdo přiživil!!

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


jariel231 (15) - xxx.xxx.146.203 (?)
26.5.2016 21:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co je mi známo, tak Aromka Brno měla v hlubokém socialismu za úkol vyrobit macerát. Tímto se podařilo zefektivnit výrobu. Musím říci, že se jim to povedlo. Samotná výroba není jen o macerátu. Například ocet je velice důležitá surovina. Různé octárny, kterých již není mnoho, používají odlišné typy kvasinek. Kdyby se daly koupit pravé znojemské okurky komunistického typu tak si je prostě koupím. Za těch 30 let co hledám tu správnou chuť, jsem vyrobil mnoho dobrých okurek, ale ani jedny nejsou ty pravé znojemské. Letos budu experimentovat s pardubickým hoblinkovým octem.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


vyslouzil (549) - xxx.xxx.67.66 (?)
26.5.2016 22:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já si začínám myslet, že kdyby někdo ty staré znojemské okurky z pětilitrové zelené plechovky přesně vyrobil, beztak by všichni tvrdili, že už to není ono. Naše chutě se jednoduše změnily. Odvykli jsem kyselému, naučili jsme se jíst sladší. V kysaných výrobcích jsou regulátory kyselosti, což dřív nebývalo. Ke grilovanému masu podáváme steakové, chilli a barbecue omáčky, které se sladkostí neliší od marmelád.  V 70. a 80. letech bylo v módě vyměňovat si recepty na zaručeně nejlepší okurkové nálevy, čalamády a domácí kečup. Sešit s těmito recepty - roztrhaný sice - mám stále. Když podle některého z návodů okurkový nálev uvařím,  automaticky snižuju množství octa o 1/5, cukru a sladidel dávám 2x víc, jinak je to moc kyselé.

Připojit reakci
                           

Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?


host - xxx.xxx.9.135 (?)
18.7.2016 19:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Letošní zkušenost. Inspirován tu, koupil jsem macerát z Aromky. Výhodou je snadné použití. Použil jsem podle základního návodu, s Bzeneckým octem. Po otevření jedné nechycené sklenice bych opatrně konstatoval, že se to těm kýženým znojemským dost podobá. Ale nebylo to ještě rozleželé samozřejmě a taky chuť znojemských už je jen vzpomínka. Možná budu víc sladit. Ale vypadá to nadějně.

Ještě připomínka k okurkolu. Nemám dobrou zkušenost, rodině nechutná. jednak je málo sladký, to sladidlo v něm jakoby ztrácí sílu, snad i málo slaný. Takže přes všechny výhody s jednoduchým použitím to budu muset upravovat a to je už komplikace, kolik čeho dodat aby to bylo dobré.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kysané zelí7920.11.2018239789
Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?1075.8.2018170812
Doplnění zelňáku64.11.20172433
Zelí - poradíte?428.2.20147318
Kysané zelí310.1.20119361
Přípravek Deko618.10.200913507
Recept na čalamádu218.10.200811294
indicke pickles229.7.20087593
kapusta621.7.200811251
Kvasná nádoba32.7.200813185
Další diskuze na téma Nakládání najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů