Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Nakládání > Kysané zelí

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.54.27 (?)
23.11.2011 23:25

Pane Karle, nekoupil jste náááhodou letní zelí? Elena

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
      

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.134.213 (?), 23.11.2011 18:22
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdo poradí? Naložené zelí po 3 - 6 dnech kvašení je kyselé(ne ale jako kysané), má blátovitou podobu. V čem dělám chybu? Karel

Připojit reakci   
            

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.54.27 (?), 23.11.2011 23:25
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Karle, nekoupil jste náááhodou letní zelí? Elena

Připojit reakci
   

Kysané zelí


host - xxx.xxx.157.37 (?), 25.11.2006 20:41
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer.

Mohl by sem, prosím, někdo napsat návod (recept) na výrobu kysaného zelí? Myslím kolik zelí,soli a jiné přísady,Loni jsme to zkoušeli a moc se nám to nepovedlo. Zelí bylo po vykvašení měkké a moc kyselé. Nechutnalo nám to, tak jsme to vyhodily. Koupily jsme si na to kameninový hrnec s víkem.  Za odpovědi všem moc děkuji.M.H.

Připojit reakci
      

Kysané zelí


host - xxx.xxx.97.193 (?), 27.12.2006 11:57
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
No já to dělám takto:

Na 10 kg zelí se smíchá 15-20 dkg soli,30 dkg cukru ( pokud má někdo rači sladdčí, ale já dávám 5x kávová lžíčka a je to super) , , balíček drceného kmínu , 60 dkg cibule , na plátky nakrájený křen a 2 jablka rozkrájená na čtvrtky.

 Zelí nastrouhat prosypat výše uvedenou směsí a nechat odležet cca 1 hodinu  ve vaničce ,potom rukou napěchovat do kameňáku tak aby bylo ponořené- zatížit  nebo zapřít plátem ze dřeva nebo novoduru a nechat v teple vykvasit cca 3-4 týdny

Akorát právě ho tam mám 4 týdny a jak jsem ho doléval nychytanou šťávou z prvního kvašení , tak se mi zdá že mi na povrchu nějak zešlemovatěla a tak uvažuju jesi to už nemám nacpat do sklenic.

Stalo se to už někomu? Jak dlouho ho můžu nechat?

Jinak lahodné je a dobré.

J.D
Připojit reakci
         

Kysané zelí


Daniela. (31) - xxx.xxx.204.208 (?), 23.10.2007 23:15
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Našla jsem tady recept na kysané zelí, z čehož mám radost, protože bych ho chtěla zkusit letos naložit. Jen bych potřebovala poradit, při jaké teplotě se má nechat kvasit a při jaké teplotě ho potom skladovat. Mám možnost ho skladovat v nevytápěné garáži, kde je ale v zimě (když mrzne) pouhých 5 °C, někdy i méně. Snad mi ho tam kočky nesežerou!    Daniela.

Připojit reakci
            

Kysané zelí


luiss (3) - xxx.xxx.212.130 (?), 24.10.2007 20:29
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, já dávám na dno ještě listy vína, cukr vůbec nedáváme, a soli asi 20 dk na 20 kg zelí. Mezi zelí dáváme jaderničky. Cibule a kmín podle chuti. Každý dává a dělá zelí po svém. Jedno je ale jisté, v zimě je to velká zásoba vitamínů. Jako děti jsme to měli každou zimu a nebyli jsme nijak vážně nemocní. Teď co mám vlastní rodinu to dělám také, dětem se křiví ústa ale chutná jim to. Zelí je zelí.

Připojit reakci
               

Kysané zelí


Daniela. (31) - xxx.xxx.204.208 (?), 24.10.2007 21:42
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak říkáte vyzkoušet a potom upravit recept podle své chutě? Nebude moc kyselé, když tam nedám vůbec žádný cukr?  Díky za radu - Daniela.

Připojit reakci
                  

Kysané zelí


vyslouzil (590) - xxx.xxx.77.39 (?), 24.10.2007 22:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Něco cukru je v těch jaderničkách. Přídavkem cukru je zelí naopak kyselejší, neboť cukr zkvasí na kyselinu mléčnou.
Připojit reakci
                     

Kysané zelí


Daniela. (31) - xxx.xxx.204.208 (?), 24.10.2007 22:52
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak já tam zkusím nedat žádný cukr a uvidíme. Asi jsem ale zapoměla na to nejdůležitější a to je nádoba. Myslíte, že by na tu mojí zkoušku stačila 5 litrová láhev od okurek ? Daniela.

Připojit reakci
                        

Kysané zelí


host - xxx.xxx.164.144 (?), 25.10.2007 8:08
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Sklenice stačí, dělala jsem zelí také tak.
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů