Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Nakládání > Kysané zelí

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Na internetu...., host, 29.10.2018
My zelí zatěžujeme, aby bylo potopené...., host, 23.8.2015
Jde o typický jev, kdy vzduch v nádobě nemá čís..., host, 19.12.2011
Pane Karle, nekoupil jste náááhodou letní zelí?..., host, 23.11.2011
Kdo poradí? Naložené zelí po 3 - 6 dnech kvašen..., host, 23.11.2011
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Kysané zelí


Jenda (1)
9.3.2001 13:55
Tento příspěvek (zjistit adresu)
Kysané zelí se získává mléčným kvašením jemně nakrouhaných středně velkých hlávek bílého zelí. Nakrouhaná hmota se osolí a okoření kmínem, podle chuti se mohou přidat i jalovcové bobule, cibule, jablka, mrkev nebo jiné přísady. Uchování celých zelných hlávek nasolením už znali staří Římané. Dnešní způsob výroby kysaného zelí údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů a předávali jej pak dále svým západoevropským sousedům. Při objevných cestách po světových mořích se dávní mořeplavci chránili požíváním kysaného zelí před obávaným skorbutem, nemocí vznikající z nedostatku vitaminů. Není to tak dávno, co bylo kysané zelí – vedle brambor – ve střední a východní Evropě nejdůležitějším zdrojem vitaminu C v zimních měsících. Po 1-3 měsíčním kvašení se kysané zelí dá v chladnu nebo po sterilaci uchovat několik měsíců až do sklizně čerstvého zelí. Kysání tedy umožňuje, aby se zelí mohlo konzumovat po celý rok. Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitaminu C. Kromě toho při kvašení vznikající kyselina mléčná je nejenom chuťově lahodná, ale také zdravá, což se o kyselině octové, používané ke konzervaci, říct nedá.
Připojit reakci   
Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   

Re: Kysane zeli


bobr (1), 27.4.2001 20:22
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nakrouhan a ochucen zel je vhodn natlait do 0,7l zavaovaek, nechat 1 tden zakvasit a pak zavkovat. Odpad manipulace s velkmi ndobami. Zel se nesterilizuje!!
Připojit reakci
      

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.61.152 (?), 16.10.2006 16:28
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Prosím o radu,jestli můžu naložit zelí do nerezové nádoby(tazv. kyvety na sifon)Díky.
Připojit reakci
         

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.7.6 (?), 21.10.2008 20:51
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nerezové nádoby nedoporučuji jelikož se do zelí dostanou kovy. To se týká i nerezu 18/10 který se považuje jako nejlepší na potravinářské účely.

Připojit reakci
      

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.222.50 (?), 25.10.2006 13:36
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dáme zelí do zavařovacích sklenic (0,7), zavíčkovat a nechat kvasit. Víčka se prohnou ven a pak dovnitř. Po otevření spotřebovat, není radno příliš dlouho nechat otevřené.
Připojit reakci
         

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.146.242 (?), 9.11.2006 23:00
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Poradíte prosím, kde se dá sehnat strouhadlo na zelí?  Děkuji
Připojit reakci
            

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.133.187 (?), 27.9.2008 17:23
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V zemědělských potřebách.

Připojit reakci
               

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.156.12 (?), 29.10.2018 8:12
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Na internetu.
Připojit reakci
         

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.91.21 (?), 30.9.2008 21:37
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vyzkoušel jsem loňskou sezonu, ještě teď mám kvalitní zelí, výborný způsob.

Připojit reakci
      

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.18.54 (?), 5.9.2010 21:06
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, odpada manipulace s velkymi nadobami. Nic proti, ale chtel bych videt jak Vaším způsobem zpracujete 55 - 70 kg zeli, ktere nakladame kazdy rok (3-4 hliněné sudy). Jeste chci dodat, ze do vany nastrouhaneho zeli pridavame, krom soli a kmínu, hrnec nakrajene cibule a pul hrnce nakrajeneho křenu.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů