Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Nakládání a marinády > Jak naložit maso na uzení

Jak naložit maso na uzení


PP. (68) - xxx.xxx.14.199 (?)
3.1.2014 9:41

Klasika byla čuník 170, v únoru klepnout, nechat aspoň dva dny viset a naložit do dřevěného sudu. Nepřehánět s česnekem. Napřed na sucho, pak lák, 6 neděl naložené. Udit asi tři čtyři dny v komínové udírně. Když se to přivezlo, omylo se a většina zavařila do plechovek, nebo sklenic. Po otevření to byla mana nebeská. Kdeže ty sladké (slané) doby jsou...

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   << Předchozí příspěvky | <...16, 17, 18, 19, 20   
                           

Jak naložit maso na uzení


Ferda Mravenec (24) - xxx.xxx.247.50 (?)
2.1.2014 9:33, počet návštěv: 510881
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Půl kila soli na deset kilo masa by se mi asi taky zdálo přesolené, ale nikdy jsem to nezkoušel. Dávám 200g soli na 10 kg maso a to se mi zdá akorát.

Připojit reakci   
                           

Jak naložit maso na uzení


PP. (68) - xxx.xxx.14.199 (?)
2.1.2014 9:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čtete možná nepozorně. Paní to napsala trochu složitě. Protože nakládá rovnou do roztoku, jde o 10% koncentraci, pokud chápu. To pro solení v láku není zas až tak nadměrné. Mimoto sůl konzervuje, takže je menší nebezpečí zvrhnutí láku. Otázka je, co je lepší, zda slanější čisté maso, nebo koupené méně slané vycpané syntetikou. Málo slané domácí uzené vyrobit nelze, zkazilo by se to.

Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


Jiřina7 (2) - xxx.xxx.36.130 (?)
2.1.2014 11:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Maso pro normálně solící lidi není přesolené, mám to odzkoušené. Nakládání probíhá v roztoku, část soli difunduje do masa, část zůstane v roztoku a vyleje se do kanálu. Zkusila bych dát soli o něco méně, ale bojím se zkažení láku.  Jiřina

Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


vyslouzil (569) - xxx.xxx.57.250 (?)
2.1.2014 13:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K těm 10 kg masa musíte, Ferdo, připočíst ještě 5 kg vody. Takže dohromady je to 500g soli na 15 kg směsi masa a vody. Úhrnem tedy 33g soli na kg masa. I to je na můj vkus dost, ale ne tak, že by se to nedalo jíst.
   Je to jeden ze 3 způsobů (suché, mokré, kombionované) nakládaní masa, co se uvádí v každé řeznické příručce. Je pravda, že v praxi se opouští. Nejčastěji se nasoluje kombinovaně (většina mas) nebo nasucho (špek, slanina).  

Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


Ferda Mravenec (24) - xxx.xxx.247.50 (?)
2.1.2014 14:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak ona je tu velká neznámá, kolik té soli přejde do masa a kolik vody se vsákne do masa a kolik soli se tedy vylije s lákem do kanálu.

Ono to tak úplně nesouvisí, ale jednou se mi povedlo zdvojnásobit dávku soli při přípravě domáví šunky (místo 20g na kilo jsem dal 40), a teda výsledek byl značně přesolený.

Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


Standa_hk (3) - xxx.xxx.220.186 (?)
2.1.2014 14:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

to je Ferdo právě ta nevýhoda suchého nakládání. cool

Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


m3f (14) - xxx.xxx.242.167 (?)
2.1.2014 14:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ustálili jsme se na 20g na kilo masa a všichni jsou spokojeni.

Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


Maty (30) - xxx.xxx.92.152 (?)
2.1.2014 17:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, dávám taky odměřených 20g na kilo masa, když posléze (za dva tři dny) dělám lák, tak 25g na 1 litr.
Ještě k délce naložení, mám zkušenost, že maso po domácí zabijačce může být naložené i 5 týdnů, maso koupené v krámě nechávám maximálně týdny tři. I tak se stalo, že jednou špeky a búčky zasmrádly... Vše děláno stejnými postupy, při podobné teplotě...

Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


vyslouzil (569) - xxx.xxx.92.38 (?)
3.1.2014 9:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám přesně stejnou zkušebnost jako Martin. Slíbil jsem onehdá vyudit kamarádovi jeho maso ze zabíjačky. K tomu jsem si o týden později naložil druhý hrnec masa vlastního z Makra (když už budu topit v udírně). Po necelých 3 týdnech se můj lák začal kalit a pěnit, o týden starší kamarádův lák byl růžovoučký netknutý. 
    Solím nasucho 20g soli na kg masa, zalévám lákem (cca 1/2 hmotnosti masa) koncentrace 30g/litr.

Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


PP. (68) - xxx.xxx.14.199 (?)
3.1.2014 9:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Klasika byla čuník 170, v únoru klepnout, nechat aspoň dva dny viset a naložit do dřevěného sudu. Nepřehánět s česnekem. Napřed na sucho, pak lák, 6 neděl naložené. Udit asi tři čtyři dny v komínové udírně. Když se to přivezlo, omylo se a většina zavařila do plechovek, nebo sklenic. Po otevření to byla mana nebeská. Kdeže ty sladké (slané) doby jsou...

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...16, 17, 18, 19, 20   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Domácí šunka hlaďoučká jako od řezníka11.3.20192660
Domácí šunka7925.1.2018201787
Jak naložit maso na uzení19615.1.2018663960
Jak naložit krkovičku v celku a jak ji upéct?515.7.20175525
Nakládání masa - problém4117.11.201657033
Jak naložit nutrii na uzení?626.10.201619456
Jak naložit kuře na uzení414.4.201334486
Klobásová směs213.6.201210887
Chuť uzeného masa, tak trochu jinak28.11.201010062
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů